Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-03@06:08:22 GMT

خانواده علیه خانواده/والد بودن یا پدر و مادر بودن؟

تاریخ انتشار: ۶ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۰۴۰۰۷۹

خانواده علیه خانواده/والد بودن یا پدر و مادر بودن؟

بزرگترین مشکل زمینه‌ساز جنایت‌های خانوادگی ضعف آگاهی در خانواده است والدین باید نقش پدر و مادری خود را دریابند و بدان عمل کنند در حالی که می‌بینیم بیشتر آنها تنها شایسته عنوان والدین هستند نه چیزی بالاتر؛ یعنی تنها عامل تولد فرزندان خود هستند در حالی که پدر و مادری مرتبه‌ای بالاتر از والد بودن است.

به گزارش خبرنگار ایمنا و بر اساس یادداشتی که احسان کاظمی، روانشناس در اختیار این رسانه قرار داده است:

هراز چندگاهی خبر یا گزارشی در رسانه‌ها منتشر می‌شود که هیجان‌های مختلفی را در مخاطبین برمی‌انگیزاند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هیجان‌هایی از تعجب و بهت گرفته تا خشم و اضطراب و اندوه. جالب اینکه چنین اخبار و گزارش‌هایی، مخاطب خاصی ندارد و گویی ذهن و حواس همه اقشار جامعه را درگیر خود می‌سازد و رسانه‌ها نیز چنان در کسب اطلاعات مربوط به آن اخبار، به رقابت می‌پردازند که آن هم در جای خود، قابل تأمل است.

صرف‌نظر از اینکه انفجار این قبیل اخبار در رسانه‌ها تا چه اندازه و چگونه می‌تواند خود نیز بر شدت و حدت آن هیجان‌ها و دامن زدن به شوک اجتماعی بیافزاید، باید به دو نکته اساسی توجه داشت: اول اینکه این رخدادهای شوکه‌کننده، متأثر از چه عوامل زمینه‌ای هستند، و دیگر اینکه هر کدام از این رویدادها، چه ارتباط و اتصالی به دیگر رویدادهای مشابه دارند. به نظر می‌رسد رسانه‌ها، مردم و حتی بسیاری از متخصصان علوم رفتاری و اجتماعی، چنان در چنبرۀ اصل موضوع که همان ماجرای مرتبط با خبر است گیر می‌افتند که دیگر نمی‌توانند به آن دو نکته مورد نظر توجهی داشته باشند و شاید یکی از عوامل زمینه‌ساز تکرار این قبیل حوادث، نپرداختن به همین دو نکته باشد چرا که تا ریشه یک مشکل شناسایی نشود، نمی‌توان برای حل آن چاره‌ای اندیشید.

متأسفانه پس از مدت کوتاهی، سوژه مورد نظر، تکراری شده و دیگر رسانه‌ها بدان توجهی نشان نمی‌دهند و ذهن خسته مخاطبان هم پیگیر ماجرا نخواهد شد و بعد از آن همه جنجال‌ها، تنها در حد چند مصاحبه و گفتگو، گزارش خبری، عکس و فیلم باقی می‌ماند و بس. واکنش جامعه هم معلوم است؛ از قضاوت عجولانه بدون مدرک و مستندات گرفته تا تحلیل‌های بدون پشتوانه علمی و منطقی، شوخی کردن با موضوع، شایعه‌پراکنی، گمانه‌زنی و ربط دادن آن به مسائل سیاسی، و البته برخی منفعت‌طلب و کاسب‌پیشه‌ها هم با حساس‌تر کردن مردم و ایجاد نگرانی برای جامعه سعی می‌کنند مشتری برای کلاس‌ها و بسته‌های آموزشی خود و فالووِر برای صفحه شخصی‌شان در فضای مجازی جذب کنند، که به واقع همه این اقدامات نادرست، چیزی جز بی ارزش کردن اصل موضوع در پی نخواهد داشت.

این روزها کم نیستند اخبار و گزارش‌های هولناکی که از درون خانواده‌ها سر بر می‌آورند. اخباری مثل استفاده ابزاری از کودک برای قاچاق مواد مخدر توسط والدین، تجاوز والد به فرزند، معتاد شدن نوجوانی توسط والدین خود، فروختن فرزند به خاطر فقر یا اعتیاد، قتل‌های ناموسی و این روزها هم کشتن فرزندان خود و مُثله کردن بدن او.

اندکی جستجو و دقت در نظرات مردم در شبکه‌های اجتماعی، کلیپ‌ها، مصاحبه‌ها و تیترهای عجیب و غریب و حتی برنامه‌های رسانه‌های جمعی، مصاحبه‌ها و میزگردهای تخصصی و نیز گفتگوهای مردم در زمان بروز چنین فجایع هولناک نشان می‌دهد که با یک پدیدِ خطرناک روبرو هستیم: "خانواده علیه خانواده". در مورد حادثه خانوادۀ بابک خرمدین باید گفت یکی از رایج‌ترین سوالات همراه با تعجب که مردم در مورد این حوادث مدام می‌پرسند این است که: "مگر می‌شود کسی با فرزند خود چنین کاری کند؟ "

به نظر می‌رسد بزرگترین مشکلی که می‌تواند زمینه‌ساز این نوع جنایت‌های خانوادگی شود، اختلالات روانی، یا فشار اقتصادی یا حتی به زعم بسیاری از افراد، فساد اخلاقی فرد قربانی خشونت نیست، بلکه دلیل اصلی ضعف آگاهی و مهارت در خانواده است. ما با ناآگاهی و جهل در نقش‌پذیری خانوادگی مواجهیم. والدین باید نقش پدر و مادر بودن خود را دریابند و بدان عمل کنند، در حالی که می‌بینیم بیشتر آنها تنها شایسته عنوان والدین هستند نه چیزی بالاتر؛ یعنی تنها عامل تولد فرزندان خود هستند، در حالی که پدر و مادری کردن مرتبه‌ای بالاتر از والد بودن است. جایگاهی پرمسئولیت و حساس که چهار نقش کلیدی بر عهدۀ آنهاست: مراقبت، شناخت و آگاهی، رشد و پرورش، و آموزش و الگودهی.

پدر و مادر کسانی هستند که در جایگاه نخست قادر، مشتاق و توانمند در مراقبت کردن از فرزندان خود باشند. مراقبت از سلامت جسم، ذهن، عواطف و روان فرزند خود تا درگیر با بیماری‌های تهدیدکننده نشود. بسیاری از والدین، در این زمینه تنها به مراقبت جسمی فرزند خود توجه دارند و از سلامت ذهن و روان و عواطف او غافل می‌شوند و دلیل عمدۀ آن هم عدم سلامتی خودشان در این زمینه‌هاست. همچنین پدر و مادر باید شناخت و آگاهی خود را از ویژگی‌های شخصیتی، رفتاری، هوش و علایق فرزند خود بالا ببرند. هر چه قدر شناخت و آگاهی والدین از فرزند خود بیشتر باشد، نگرانی‌های آنها کمتر خواهد بود.

وظیفۀ دیگر پدر و مادر که آنها را از فقط والد بودن متمایز می‌سازد، رشد دادن و پرورش دادن فرزند خود است. نه آن‌گونه که می‌خواهند بلکه آن‌گونه که استعداد و قابلیت‌های فرزندشان ایجاب می‌کند، و دست آخر پدر و مادری کردن یعنی آموزش دادن، مهارت‌آموزی و الگودهی به فرزندان خود. باید به ضرورت‌های زندگی که فرزندشان به آن نیاز خواهد داشت واقف باشند، از مهارت‌های اجتماعی گرفته تا مهارت‌های فردی. رفتار و کردار پدر و مادر باید چنان باشد که الگوی یک شخصیت سالم و به تبع آن یک سبک زندگی سالم را برای فرزند خود فراهم کنند.

وقتی به عنوان یک روانشناس که سالهاست با خانوده‌ها کار می‌کنم با این حجم از ناآگاهی برخی والدین روبرو می‌شوم، دیگر از شنیدن اخبار و گزارش‌های خشن و جنایت علیه فرزندان توسط والدین چندان متعجب و بهت‌زده نمی‌شوم. آنچه لازم است از گذر این ماجراهای ناخوشایند دریابیم این است که این اتفاقات صرفاً در تقدیر دیگر خانواده‌ها نیست و اگر در هر خانواده‌ای، والدین در سطح والدین (عامل تولد فرزندان) باقی بمانند، باید باز هم منتظر رخدادهایی از این دست با شدت کمتر یا بیشتری باشیم.

شاید از نظر بسیاری از مردم، عدم سلامت روانی بالاترین عامل خطر برای بروز این حوادث دلخراش است اما اینکه بسیاری از والدین برای فرزندان خود وقت و انرژی کافی نمی‌گذارند، مسئولیت‌پذیری اندکی در قبال آنها دارند و به نوعی نسبت به فرزندان خود بی‌تفاوت هستند، الگوهای درستی برای فرزندان خود نیستند، استعداد و توانمندی فرزندان‌شان را نادیده می‌گیرند و شخصیت و مشکلات فرزندان خود را نمی‌دانند، محرم اسرار آنها نبوده و راهنمایانی شایسته برای آنها نیستند نیز کمتر از اختلال روانی نقش مخرب در خانواده ندارد.

باید از والد بودن به سمت پدر و مادر بودن برویم و این امر محقق نمی‌شود مگر آنکه بدانیم به عنوان پدر و مادر چه نقش و مسئولیت سنگینی بر دوش داریم و نیاز به چه آگاهی و دانشی خواهیم داشت.

کد خبر 495209

منبع: ایمنا

کلیدواژه: قتل بابک خرمدین قتل بابک خرمدین توسط پدر و مادرش قتل بابک خرمدین در اکباتان جسد بابک خرمدین اعتراف پدر و مادر بابک خرمدین بابک خرمدین بابک خرمدین کارگردان سینما اعتراف قتل خواهر و داماد بابک خرمدین حکم پدر و مادر بابک خرمدین اعترافات پدر بابک خرمدین قتل داماد بابک خرمدین قتل خواهر بابک خرمدین مجازات پدر و مادر بابک خرمدین اعترافات پدر و مادر بابک خرمدین قتل خواهر و داماد بابک خرمدین پرونده خانواده خرمدین فرامرز داماد خانواده خرمدین خانواده خرمدین شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق فرزندان خود پدر و مادری پدر و مادر والد بودن فرزند خود رسانه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۰۴۰۰۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ثبت نام ۲۴ هزار مادر دارای سه فرزند در طرح بیمه رایگان

مدیر کل بیمه اجتماعی کشاورزان روستائیان و عشایر فارس در گفتگوی اختصاصای با خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، گفت: تاکنون ۲۴ هزار مادر غیر شاغل داری سه فرزند در استان فارس، بیمه شده اند و نام نویسی بیمه رایگان بازنشستگی مادران روستایی و عشایری هم تا پایان اردیبهشت ادامه دارد.
حسن کمالی افزود: در این طرح مادران خانه‌دار ساکن در مناطق روستایی و عشایری دارای سه فرزند و بیشتر که تاریخ تولد فرزند سوم آنها فروردین ۱۳۹۶ به بعد باشد به صورت رایگان و کمک ۱۰۰ درصدی دولت بیمه می‌شوند و از مزایای بیمه و بازنشستگی آن برخوردار خواهند شد.
مدیر صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر استان همدان تأکید کرد: همه مادران واجد شرایط طرح می‌توانند با مراجعه به ۱۷۴ موسسه کارگزاری صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان روستاییان و عشایر استان فارس، در این طرح ثبت‌نام کنند.

دیگر خبرها

  • مادر شهید اسحق مددی، به دیدار فرزند شهیدش شتافت
  • کودکان گمشده غزه؛ در حسرت دیدار پدر و مادر
  • امام جمعه اصفهان: گفتمان قرآنی باید در خانواده‌ها ایجاد شود
  • گفتمان قرآنی باید در خانواده‌ها ایجاد شود
  • ۷۵۰ شهید دفاع مقدس تک فرزند خانواده بودند
  • شیطان با نقاب خواستگار
  • حمایت بهزیستی از ۶۷۷ خانواده دارای فرزند چندقلو
  • ۶۷۷ خانواده دارای فرزند چند قلو تحت پوشش بهزیستی زنجان هستند
  • والدین با استقلال‌طلبی نوجوانان مواجهه منفی نداشته باشند
  • ثبت نام ۲۴ هزار مادر دارای سه فرزند در طرح بیمه رایگان