Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-04-28@12:37:46 GMT

راهکارهای جدید کسب درآمد پایدار برای شهر

تاریخ انتشار: ۹ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۰۶۹۳۵۸

راهکارهای جدید کسب درآمد پایدار برای شهر

هومان حسینی، کارشناس مدیریت شهری در گفت وگو با خبرنگار شهری خبرگزاری فارس، درباره راهکارهای درآمد پایدار برای شهر اظهارداشت: با یک بررسی ساده می‌توان دریافت که سهم بالایی از درآمدهای شهرداری در کشورهای پیشرفته از عوارض نوسازی است در حالی‌که برای کشور ما جریمه‌های مربوط به ساخت‌وسازها، تغییر کاربری و فروش تراکم بعضا تا 70 درصد درآمدهای شهرداری در کلان‌شهرهایی چون تهران را به خود اختصاص داده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: ناگفته پیداست که تداوم این روند وضعیت زندگی مردم را مختل کرده به طوری که مناظری چون کوچه‌های تنگ و بن‌بست های بیقواره و ساختمان های چندطبقه به بخشی از فضای تاریک و خسته‌کننده شهرها بدل گشته است.

این کارشناس مدیریت شهری ادامه داد: این وضعیت پیامد تکیه بر درآمدهای ناپایدار برای مدیریت و نگهداشت شهرهاست. وضعیت درآمدی کنونی شهرداری، در بهترین حالت، تکافوی حقوق و دستمزد و نگهداشت شهر را با کیفیت کنونی می‌دهد. ظرفیت کالبدی شهر تهران در نتیجه پایه‌گذاری روش‌های مبتنی بر «شهر فروشی» و تشدید آن روش ها در ادوار مختلف، سالهاست که از مرز بهینه گذر کرده است. در نتیجه، امکان کسب درآمد از راه فروش آسمان و زمین شهر دیگر چندان مقدور نیست.

حسینی گفت: از سوی دیگر، عملا امکان گران‌تر کردن شهر به دلایل متعدد (زمینه اجتماعی و وضعیت فقر در میان توده‌های مردم) با افزایش نرخ عوارض و بهای خدمات نیست( گرچه قانون مالیات ارزش افزوده و سیاست‌های دولت نیز اجازه آن را هم نمی‌دهد).حال پرسش اینجاست که چه باید کرد و چگونه می‌توان بدون هزینه‌های جانبی چون فروش فضاهای شهری و افزایش عوارض عمومی به منابعی پایدار از درآمدهای شهری دسترسی پیدا کرد. 

وی بیان داشت: صرفنظر از مدیریت هزینه که به عنوان یک اصل همیشگی در مدیریت است موضوع  مهم درآمدهای پایدار در سایه بروز خلاقیت در کشف پتانسیل‌ها و ظرفیت‌های پایدار شهری حاصل خواهد شد. به طور کلی پنج ویژگی را می توان  ملاک پایدار بودن درآمد در نظر گرفت، منبع آن زایا بوده و از بین رفتنی نباشد یا با ازبین رفتن آن جایگزینی داشته باشد، به طور پیوسته قابل وصول باشد. درزمان های مختلف نوسان شدید نداشته باشد،همراه با افزایش هزینه ها قابل افزایش باشد و وصول آن موجب آسیب رساندن به توسعه پایدار بویژه محیط زیست شهری نشود.

این کارشناس مدیریت شهری ادامه داد: لذا ضرورت شناسایی و بهبود وصول این درآمدها کاملا مشخص می شود. برخی از راهکارهای ایجاد درآمد پایدار می تواند اینچنین باشد که درکشورهای پیشرفته دیگر خبری از دفن زباله نیست و به زباله به عنوان آشغال ومواد دور ریختنی نگاه نمی شود، بلکه از آن بعنوان منبع اقتصادی استفاده شده که می تواند باعث کسب درآمدهای سرشار شود.

وی گفت: لذا فرهنگ سازی در خصوص تفکیک زباله توسط شهروندان و بازیافت آن می تواند راهکار مؤثری باشد.شهرداری تهران از بخش اعظمی از ظرفیت نهفته در این مورد محروم است که با ایجاد زیرساختهای مدرن و آموزش لازم این ظرفیت را توسعه داد.از ظرفیتهای بانک جهانی و صندوق بین المللی توسعه نیز می توان بهره جست.

این کارشناس مدیریت شهری یادآور شد: استفاده بهینه تر از قابلیت های بصری شهر که ضمن ارتقای میزان درآمدهای پایدار هم می تواند به بهبود کسب و کار کمک کند و هم می تواند جاذبه های زیبایی شهر را ارتقا دهد. در اکثر شهرهای توسعه یافته سهم قابل توجهی از درآمد شهرداری از این طریق است.در شهرداری تهران درآمد ناشی از امکانات بصری شهر را می توان افزایش چشمگیری داد.

حسینی بیان داشت: معافیت شهرداری ها و سازمان ها و شرکت های وابسته از پرداخت مالیات باید جزو سیاست‌های راهبردی مدیریت شهری باشد که در تعامل با دولت و مجلس و با ایجاد بستر قانونی امکان دستیابی و بهره مندی از آن فراهم خواهد بود.

وی افزود: به طور کل افزایش سهم شهرداریها از درآمدهای پایدار دولت یکی از راهکارها خواهد بود که اتفاقا از طریق قانون درآمدهای پایدار و قانون جامع مدیریت شهری باید درپی افزایش سهم شهرداری ها بود و شهرداری تهران به علت میزبانی از دوایر دولت مرکزی مثل وزارتخانه ها می بایست سهم ویژه تری از این درآمدها داشته باشد.

این کارشناس مدیریت شهری گفت: با توجه به خدماتی که شهرداری در جهت سالم سازی و ایمنی فضاهای شهری ارائه می‌دهند، شرکت های بیمه می توانند درصدی از سود سالیانه خودرا به این موضوع اختصاص دهند. بطور مثال هرچه سطح آسفالت و گشایش و تعریض معابر توسط شهرداری ها افزایش یابد، از آن طرف غرامت جانی مالی بیمه های شخص ثالث و بدنه که به عهده شرکت ها است کاهش می یابد و در نتیجه سود آنها افزوده می گردد بجاست درصدی از آن را جهت تامین بخشی از هزینه های ترافیکی شهرداری ها پرداخت کنند.

وی تصریح کرد: مشارکت در احداث مجتمع های توریستی  تفریحی در مناطق دارای استعداد و پتانسیل گردشگری هستند. استفاده از تنوع فرهنگی و قومیتی موجود در شهر تهران می تواند یکی از زمینه های توسعه گردشگری باشد. همچنین با توجه با جایگاه ممتاز جامعه پزشکی کشورمان در منطقه توسعه استفاده مؤثر از این ویژگی می تواند قابل اعتنا باشد. 

حسینی گفت: افزایش درآمد از طریق مشارکت در احداث کارخانجات تولیدی متناسب با وظایف شهرداری و فروش کالاها و مصالح تولیدی ، هم در کسب درآمد و هم در کاهش هزینه ها مؤثر خواهند بود.

این کارشناس مدیریت شهری ادامه داد: ایجاد پارک‌های علم و فناوری نیز می‌تواند منبع درآمد مناسبی باشد که شهرداری تهران می تواند با حمیت از آنها هم در رونق تولید و کسب و کار کمک کند و هم از ظرفیت آنها در کاهش قیمت خدمات استفاده کند.

وی گفت: ایجاد شهر هوشمند و توسعه ظرفیتهای آن.این موضوع می تواند سفرهای غیرضروری را کاهش داده و بستر لازم برای افزایش کیفیت خدمات و سرعت بخشی به آن را ایجاد نماید و این موضوع در رونق کسب و کارهای با کیفیت و ارزان اینترنتی و حتی در ورود به کانال های جهانی مؤثر خواهد بود.

وی بیان داشت:ساماندهی املاک موجود در شهر تهران و شناسایی دقیق ظرفیتهای سرمایه گذاری موجود در شهر تهران و ایجاد و ارتقای ظرفیت های اجاره داری.در برخی از شهرداری های کشورهای توسعه یافته بخش بزرگی از درآمدهای پایدار شهرداریها از این راه بدست می آید.

این کارشناس مدیریت شهری خاطرنشان کرد: می دانیم که هر روشی را که برای کسب درآمد درنظر بگیریم و هر طور تاسیساتی را برای بهره برداری و کسب درآمد در شهر ایجاد کنیم و یا اینکه در فکر ایجاد و توسعه بستر هوشمند شهر باشیم در نهایت همه آنها در پرتو توسعه منابع انسانی شهر که همان شهروندان هستند مفهوم پیدا می کند.

وی گفت: لذا باید ضمن توجه ویژه به جایگاه شهروندان و نگاه انسان محور در برنامه ها از طریق گسترش برنامه های آموزشی و ترویجی و ایجاد زمینه تفاهم و همکاری بین مردم و شهرداری ها در راستای جلب مشارکت عمومی برای اجرایی کردن این روش ها و کارآمدی آنها اقدام نمود.همچنین می توان با بازنگری در اسناد توسعه شهر تهران مثل طرح جامع و تصویب قانون جامع مدیریت شهری بستر قانونی این اقدامات را فراهم کرده و دورنمای شایسته تری برای شهر تهران متصور شد.

انتهای پیام/

 

منبع: فارس

کلیدواژه: کارشناس مدیریت شهری درامد پایدار برای شهر کارشناس مدیریت شهری درآمدهای پایدار شهرداری تهران شهرداری ها کسب درآمد شهر تهران هزینه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۰۶۹۳۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیگیری ویژه جهت تصویب نخستین طرح هادی شهری پیربازار

به گزارش خبرنگار مهر، علی اکبر پورعلی بعد از ظهر پنج شنبه در نشست خبری با اصحاب رسانه و خبرنگاران اظهار کرد: در مدت ۱۰ ماهه کاری ام در مدیریت شهری پیربازار اتفاقات خوبی در این شهر صورت گرفت که با همدلی و مشارکت اعضای شورا و شهروندان توأم بوده است.

شهردار پیربازار از استقرار مرکز اورژانس ۱۱۵ در این شهر خبر داد و اضافه کرد: مرکز اورژانس پیربازار از چند سال پیش به تصویب رسیده بود اما نسبت به راه اندازی و استقرار آن اقدام مؤثری صورت نگرفت که با تلاش مجموعه مدیریت شهری و پیگیری‌های شبانه روزی به ثمر نشست.

پورعلی به تشریح جذب امکانات و تجهیزات برای شهرداری پیربازار در سال گذشته پرداخت و بیان کرد: خودروی آتش نشانی برای شهر پیربازار تهیه و مستقر شده و تا راه اندازی کامل سامانه ۱۲۵، شهروندان برای ارتباط با آتش نشانی می‌توانند با شماره ۳۰ - ۳۳۷۱۲۶۲۹ تماس حاصل نمایند.

وی با اشاره به وضعیت نامطلوب ساختمان شهرداری تازه تأسیس پیربازار افزود: خرید یک دستگاه خودروی سواری و همچنین توسعه ساختمان شهرداری پیربازار با تلاش مجموعه مدیریت شهری انجام شده است.

شهردار پیربازار، تخریب پاسگاه انتظامی قدیم و آزادسازی عرصه آن را برگ برنده مدیریت شهری پیربازار برشمرد و بیان کرد: ساختمان رها شده پاسگاه انتظامی پیربازار پس از سال‌ها بلاتکلیفی و بلا استفاده بودن در مجاورت میدان اصلی شهر با پیگیری مدیریت شهری، مجموعه فرماندهی انتظامی تخریب و عرصه آن آزادسازی شد.

پورعلی از بهسازی معابر و محورهای اصلی پیربازار خبر داد و اضافه کرد: ساماندهی و بهسازی محور رشت به پیربازار، پیربازار به چوکام در دستور کار قرار گرفته است.

وی از احداث میدان در مرکز شهر پیربازار خبر داد و افزود: میدان مناسب، استاندارد با اصول ترافیکی در مرکز شهر پس از تخریب پاسگاه قدیم جانمایی و احداث می‌شود.

شهردار پیربازار با بیان اینکه قرارگیری خط ۲۰ کیلوولت فشار متوسط خیابان شهید قربانی نژاد مانع از اجرای پروژه بهسازی و ساماندهی محور پیربازار به چوکام می‌شد، گفت: با هماهنگی و همراهی شرکت توزیع برق گیلان این خط برکنار و جابجا شد تا ساماندهی محور پیربازار به چوکام پس از تکمیل عملیات زیرسازی بدون معارض انجام شود.

پورعلی، استقرار ادارات و نمایندگی‌های دستگاه‌های خدمات رسان را مطالبه جدی شهروندان برشمرد و بیان کرد: راه اندازی نمایندگی ادارات آب و برق و گاز و دیگر دستگاه‌های خدمات رسان در پیربازار از ضروریات است.

وی با بیان اینکه «پُست» دوباره به پیربازار برگشت، افزود: پیگیری مداوم مجموعه مدیریت شهری از طریق اداره کل پست استان سبب شد تا «دفتر پُست» مجدد در این شهر آغاز به کار کرده و راه اندازی گردد.

ارتقای کیفیت خدمات رسانی شهری در پیربازار

شهردار پیربازار با اشاره به اینکه فقر و کمبود و تجهیزات و امکانات در این شهرداری خدمات را دچار چالش می‌کرد، گفت: تقویت و تجیهز ماشین آلات برای شهرداری پیربازار جان دوباره ای به مدیریت شهری در راستای خدمات رسانی به شهروندان بخشید.

پورعلی از ساماندهی و تعیین تکلیف وضعیت آب شرب شهر پیربازار خبر داد و اضافه کرد: شهرداری پیربازار بهمراه شورای اسلامی شهر تا زمان استقرار ادارات و نمایندگی‌های دستگاه‌های خدمات رسان و نه بر حسب وظیفه پیگیر بخشی از مطالبات مهم شهروندان از جمله آب شرب شد.

به گفته وی مساله آب شرب پیربازار با پیگیری مجموعه مدیریت شهری و از طریق بسیج سازندگی سپاه قدس و شرکت آب و فاضلاب گیلان در حال انجام است.

شهردار پیربازار به تشریح بخشی از اقدامات صورت گرفته در این شهر پرداخت و بیان کرد: ساماندهی آرامستان واقع در ورودی شهر، خط کشی معابر. زیباسازی سطح شهر، کاشت گلهای فصلی، تعویض سطل‌های زباله و جایگزینی با سطل‌های گالوانیزه و رنگ آمیزی جداول و … نیز بخش دیگری از اقدامات مدیریت شهری در سال گذشته بوده است که بصورت مستمر در حال اجرا خواهد بود.

پورعلی با بیان اینکه ارتقای کیفیت خدمات رسانی شهری در پیربازار در اولویت قرار دارد، گفت: مدیریت شهری پیربازار به خدمات رسانی شهری نگاه کیفی سازی دارد، رویکردی که به رضایتمندی عمومی ختم شود.

وی با تاکید بر لزوم ساماندهی مدیریت پسماند پیربازار افزود: بر اساس قراردادی پسماند شهر پیربازار به کارخانه کود آلی منتقل می‌شود.

شهرداری پیربازار در سال گذشته برای اولین بار دارای کد اعتباری شده است

شهردار پیربازار با اشاره به اینکه شهروندان پیربازار شایسته بهترین امکانات و خدمات هستند، گفت: بهبود کیفیت زندگی شهری در پیربازار مورد توجه و تاکید مدیریت شهری است.

پورعلی با بیان اینکه شهرداری پیربازار در سال گذشته با پیگیری‌های به عمل آمده از طریق اداره کل امور اقتصادی و دارایی استان و بانک مرکزی کد دار شده است، اضافه کرد: بعد از گذشته سه سال از عمر شهرداری پیربازار، با پیگیری مجموعه مدیریت شهری و اعضای شورا این شهرداری برای اولین بار دارای کد اعتباری برای دریافت اعتبارات دولتی شد.

وی با اشاره به نقش مهم شهروندان در توسعه و عمران شهری افزود: مشارکت مردم در همه امور کارساز و رهگشاست و این مهم در حوزه مدیریت شهری دو چندان است.

کد خبر 6088450

دیگر خبرها

  • اضافه شدن ۱۰۴ بوستان طی ۸ سال در قم
  • پیشرفت‌های شهرداری مبارکه نتیجه تعامل موثر با شورای شهر است
  • تحول در پایتخت با مدیریت شهری
  • فاز دوم خط ۲ مترو ؛ چهارمین بازدید شبانه مدیریت شهری شیراز
  • شورا انتظار بعضی تغییرات در شهرداری را داشت/ بدهکاری دلیل بی‌مهری نیست
  • کارخانه نوآوری اصفهان هوشمند راه‌اندازی می‌شود
  • ساخت و ساز غیرمجاز خط قرمز مدیریت شهری مشکین‌دشت
  • پیگیری ویژه جهت تصویب نخستین طرح هادی شهری پیربازار
  • تصویب بودجه ۲۱ میلیارد تومانی برای شهرداری پیربازار
  • برند شهر اصفهان باید حفظ شود/ آماده تعامل با رسانه‌ها هستیم