Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-04@03:54:55 GMT

دلایل گردش آشکار در روابط آنکارا - آتن

تاریخ انتشار: ۱۱ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۰۹۸۰۵۹

دلایل گردش آشکار در روابط آنکارا - آتن

در مدتی کوتاه، سطح گفتگوی وزرای امور خارجه ترکیه از سخنان تند به رفتار محبت آمیز رسید و قرار است اردوغان و میچوتاکیس هم به زودی دیدار کنند. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم ، ظاهرا ابرهای تیره در آسمان روابط آتن – آنکارا، رفته رفته جای خود را به نور و گرمای آفتاب می دهند و دست کم در شرایط کنونی، توافقات مشهودی بین ترکیه و یونان به وجود آمده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دیروز اعلام شد که آنکارا و آتن در مورد به رسمیت شناختن واکسن‌های مورد استفاده کرونا برای تسهیل و تسریع فعالیت‌های گردشگری توافق کرده‌­اند.

نیکوس دندیاس، وزیر امور خارجه یونان در نشست مطبوعاتی مشترک با مولود چاووش‌اوغلو همتای ترک خود در آتن گفت: «علاوه بر روابط دو جانبه، واکسن و مسائل دیگر؛ پیرامون روابط ترکیه و اتحادیه اروپا نیز بحث و رایزنی کردیم. این دیدار آغاز روند توافق اولیه است، اگر این اهداف تحقق یابد به تدریج به سمت عادی‌سازی پیش می رویم».

مولود چاووش‌اوغلو،‌ وزیر امور خارجه ترکیه نیز اعلام کرد: «آنکارا آماده گفتگو و مذاکره بدون پیش شرط برای توسعه روابط دو جانبه در هر زمینه‌ای است و در 25 مورد از جمله حوزه گردشگری به توافق رسیده‌ایم».

اعلام توافق دیروز در حالی است که در آخرین سفر نیکوس دندیاس وزیر امور خارجه یونان به ترکیه، عملا در کنفرانس مطبوعاتی او با چاووش اوغلو، تنش لفظی روی داد.

در آن کنفرانس مطبوعاتی، دندیاس دو موضوع مطرح کرد که یکی از آنها اتهامی سنگین و دیگری، تهدیدی آشکار و تحریک کننده بود: نخست؛ متهم کردن ترکیه به نقض حق حاکمیت یونان در مدیترانه شرقی. دوم؛ تهدید ترکیه به اعمال تحریم از سوی اتحادیه اروپا.

درست به همین دلیل، روزنامه قرار، امروز در عکس و تیتر صفحه نخست، به این موضوع پرداخته و دو عکس را منتشر کرده که یکی از آنها مربوط به 15 آوریل و تنش لفظی دندیاس – چاووش اوغلو در آنکارا و دومی، عکس معانقه و در آغوش کشیدن مهرآمیز این دو وزیر در آنکارا و در 31 می است. به عبارتی، در مدت زمانی 46 روزه، تنش به محبت و لطف ختم شد و یک رسانه محلی یونان نیز اعلام کرد که دندیاس، چاووش اوغلو را به منزل شخصی خود، دعوت کرده است.

ذکر این نکته نیز مهم است که روابط آتن – آنکارا نه در یک بازه زمانی 46 روزه، بلکه در فاصله ای کوتاه تر، قدم در مسیر تحول گذاشته است. چرا که همین چند روز پیش هم، خلوصی آکار وزیر دفاع ترکیه به تندی در مورد یونان صحبت کرده و اقدامات دریایی و زمینی یونان را تحریک کننده خواند و چاووش اوغلو نیز خطاب به یونان و شخص میچوتاکیس نخست وزیر این کشور، پیام های تندی ارسال کرده بود. اما حالا در مدتی کوتاه، سطح گفتگوی وزرای امور خارجه ترکیه از سخنان تند به رفتار محبت آمیز رسیده و قرار است اردوغان و میچوتاکیس هم به زودی دیدار کنند.

حال باید پرسید: چه شد و چه روی داد که در یک بازه زمانی کوتاه، حال و هوای روابط دیپلماتیک ترکیه و یونان، به تمامی عوض شد؟

از توریسم و اقتصاد تا رویکرد غرب

پیش از سفر چاووش اوغلو به یونان، ابراهیم کالن سخنگوی اردوغان نیز به آلمان رفت و ظاهرا هیاتی نیز به مسکو رفته تا مذاکره با دولت های آلمان و روسیه، به منظور هموارسازی راه سر توریست ها به ترکیه فراهم شود. چاووش اوغلو نیز یونان هم نشان داد که سفر توریست های کم شمار یونانی هم برای ترکیه مهم است و دولت اردوغان، سخت به دنبال آن است که در شرایط نوین پساکرونا، با جذب میلیون ها توریست، رکود اقتصاد و خلا منابع ارزی را جبران کند.

صد البته اختلافات مهم و بنیادین ترکیه و یونان، بسیار مهم تر از تلاش برای جذب گردشگر است و اصلی ترین تنش های این دو کشور، در حوزه اختلافات مرزی، قلمرو دریایی، بلاتکلیفی برخی از جزایر و سرانجام، اختلاف بر سر قبرس است.

مذاکرات اخیر 1+5 قبرس با حضور دبیرکل سازمان ملل به نتیجه خاصی نرسید و حالا ترکیه اعلام کرده که راهکار حل اختلافات ترکیه و یونان، پناه بردن به مذاکره دوجانبه است و نه حضور واسطه هایی همچون اتحادیه اروپا. دلیل این سخن چاووش اوغلو، این است که در جریان مذاکرات اخیر، ژوزف بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در مورد قبرس، به تمامی از نگرش یونان، قبرس و اتحادیه اروپا حمایت کرده و تاسیس دو دولت در جزیره قبرس را رد کرده بود. حالا ترکیه امیدوار است که نه تنها در مورد سرنوشت ترک های قبرس، بلکه در مورد اختلافات مرزی نیز، با خود یونانی ها به تفاهم برسد.

البته در جریان اختلافات ترکیه و یونان، سه موضوع مهم، توجه مقامات ترکیه را به سوی خود جلب می کند:

1.اتحادیه اروپا، بارها در مورد تنش های آنکارا – آتن اظهار نگرانی کرده و واضح است که در این بازی بی طرف نیست و از یونان حمایت می کند.

2.دولت جو بایدن نیز در مورد رویکرد ترکیه به یونان و قبرس حس خوبی ندارد و معتقد است که ترکیه با نگاه از بالا به پایین، قبرس و یونان را در شرایط دشوار قرار می دهد.

3.تعامل ترکیه با یونان و قبرس برای ناتو از اهمیت بالایی برخوردار است.

در آستانه دیدار پیش روی رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه و جو بایدن رئیس جمهور آمریکا در نشست سران ناتو در بلژیک، رابطه با یونان نیز وارد فاز مثبتی شده و دیدار بین اردوغان با میچوتاکیس نخست وزیری یونان نیز اهمیت ویژه ای خواهد داشت.

 

ترکیه و پافشاری بر سیاست سُیداشلک در یونان

«سُیداش» (soydaş) در ادبیات سیاسی ترکیه، اعتبار و اهمیت خاصی دارد. معنای ساده و دم دستی این کلمه، «عموزاده» است. اما تلقی و پیام رسانی سیاسی و اجتماعی آن با مفهومی در قد و قامت «هم نژاد» و «هم تبار»، سر و کار پیدا می کند. مولود چاووش اوغلو وزیر امورخارجه ترکیه در سفر اخیر خود به یونان، ابتدا به تراکیای غربی رفت تا با نمایندگان ده ها هزار نفر از اقلیت ترک های ساکن این منطقه دیدار کند.

چاووش اوغلو علاوه بر دیدار با مفتی های ترک ساکن تراکیا، بازدید از مدارس اقلیت ترک ها، حضور بر سر مزار دکتر احمد صادق سیساتمدار ملی گرای ترک و دیدار با خانواده های ترک را در تویت خود منعکس کرد. چرا که او در سفر به تراکیای غربی این اهداف را دنبال می کرد:

1.چاووش اوغلو با این اقدام، به آتن پیام داد که مساله ترک های تراکیا برای آنکارا یک موضوع استراتژیک و مهم است و گرم شدن روابط، به معنی چشم پوشی از حقوق آنان نخواهد وبد.

2.حزب راست افراطی حرکت ملی به رهبری دولت باغچلی به عنوان شرکیا اردوغان و آکپارتی در ائتلاف جمهور و همچنین محافظه کاران ترکیه، از سفر چاووش اوغلو به تراکیا مسرور شدند و این اقدام، علاوه بر توجه به مفاهیم ملی گرایانه و اسلامگرایانه، زهر سازش با یونان را هم می گیرد.

ترکیه و محاصره نامحسوس صهیونیست ها

در ذکر عوامل مهم ناگزیری تعامل ترکیه با یونان، باید به فاکتور مهم دیگری به نام رژیم صهیونیستی اسرائیل اشاره کرد.

در چند سال اخیر و در جریان برجسته شدن اهمیت استراتژیک منابع گازی و نفت در شرق مدیترانه و در شرایطی که ترکیه با مسائل ئ مشکلات داخلی مهمی همچون مذاکرات صلح با پ.ک.ک، کودتای نافرجام گولن و مسائل دیگر روبرو بود و توان و تمرکز خود را بر مداحله نظامی و اشغال برخی از مناطق سوریه و عراق گذاشته بود،  رژیم صهیونیستی اسرائیل، با چند اقدام موذیانه و حساب شده، عملا ترکیه را در موقعیت آچمز قرار داد و وارد سناریویی شد که بی شباهت به محاصره ترکیه نیست.

عمده ترین فصل های این سناریو، از این قرار هستند:

1.همکاری با یونان در حوزه اکتشاف و استخراج گازی.

2.جمایت کامل از قبرس.

3.جبهه سازی با یونان، قبرس، مصر، اردن و آمریکا، منزوی کردن ترکیه در رقابت گازی و تشکیل مجمع گاز شرق مدیترانه بدون حضور ترکیه.

4.خرید بخش مهمی از سهام صنایع دفاعی یونان.

5.توافق با یونان برای احداث یک فرودگاه نظامی در خاک این کشور همسایه ترکیه.

اسرائیل در این میدان، نه تنها یونان و قبرس، بلکه کشورهای عربی امارات متحده عربی  عربستان سعودی را نیز به کمک فرا خوانده و برای تقویت روابط آتن – قاهره نیز پادرمیانی کرده است. در نتیجه اگر بین ترکیه و یونان، فضایی شبیه به جنگ سرد و تنش های متناوب و سینوسی در میان باشد، فضا برای شیطنت های رژیم صهیونیستی، بیش از پیش فراهم خواهد شد.

در پایان باید گفت؛ ترکیه از حیث قدرت نظامی، سیاسی و اقتصادی، در موقعیتی قرار دارد که در برابر یونان، از دست بالا برخوردار است. با این حال؛ ناچار است به تنش و اختلاف طولانی مدت با یونان، خاتمه دهد. چرا که عوامل مهمی همچون جایگاه ژئواستراتژیک یونان و اهمیت این کشور برای قدرت هایی همچون آمریکا، اتحادیه اروپا و همچنین اقدامات موذیانه رژیم صهیونیستی اسرائیل، مجموعا شرایطی فراهم آورده که بخش مهمی از منافع و مصالح امروز و فردای ترکیه، در گرو پایان تنش با یونان است.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: رژیم صهیونیستی اتحادیه اروپا ترکیه و یونان چاووش اوغلو خارجه ترکیه امور خارجه وزیر امور ترک ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۰۹۸۰۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ترکیه بالاخره تمامی روابط تجاری خود با اسرائیل را قطع کرد

دولت ترکیه پس از ماه ها مقاومت در برابر انتقادات داخلی، در نهایت اعلام کرد تمامی روابط تجاری خود با اسرائیل را قطع می کند.

به گزارش عصرایران به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، دولت ترکیه روز پنجشنبه (دیروز) تمامی واردات و صادرات به اسرائیل را به دلیل اقدام نظامی جاری این کشور در غزه به حالت تعلیق درآورد و متعهد شد تا زمانی که دولت اسرائیل اجازه ارسال کمک های بشردوستانه به غزه را بدهد، به قطع روابط تجاری خود ادامه خواهد داد.

در بیانیه وزارت بازرگانی ترکیه آمده است: "معاملات صادرات و واردات در رابطه با اسرائیل متوقف شده است و شامل تمامی محصولات می شود."

به گفته این وزارتخانه، مقامات ترکیه با مقامات فلسطینی هماهنگ خواهند شد تا اطمینان حاصل کنند که فلسطینی ها تحت تاثیر تعلیق واردات و صادرات قرار نخواهند گرفت.

این وزارتخانه این اقدام را "مرحله دوم" اقدامات علیه اسرائیل توصیف کرد و افزود که این اقدامات تا زمانی که اسرائیل "اجازه جریان بی وقفه و کافی کمک های بشردوستانه به غزه را ندهد، به قوت خود باقی خواهد ماند."

ماه گذشته، ترکیه اعلام کرد که صادرات 54 نوع محصول از جمله آلومینیوم، فولاد، محصولات ساختمانی و کودهای شیمیایی به اسرائیل را محدود می کند. اسرائیل نیز با اعلام موانع تجاری متقابل پاسخ داد.

"اسرائیل کاتز" وزیر امور خارجه اسرائیل روز پنجشنبه ترکیه را متهم کرد که واردات و صادرات اسرائیل از بنادر ترکیه را مسدود کرده است.
کاتز در پلتفرم اجتماعی "ایکس" (توییتر) نوشت: رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه با مسدود کردن بنادر برای واردات و صادرات اسرائیل، توافقات را زیر پا می‌گذارد.

کاتز گفت که به مقامات مربوطه در اسرائیل دستور داده است که "فورا با همه طرف‌های مرتبط در دولت برای ایجاد جایگزین‌هایی برای تجارت با ترکیه، با تمرکز بر تولید داخلی و واردات از کشورهای دیگر، تعامل کنند."

دولت اردوغان که در انتخابات محلی در ماه مارس شکست‌های بزرگی را متحمل شد، در داخل این کشور با فشار شدیدی برای توقف تجارت با اسرائیل مواجه است. 

منتقدان طی ماه های گذشته دولت را متهم می کردند که با وجود لحن انتقادی شدید علیه اسرائیل همچنان به روابط تجاری و اقتصادی با اسرائیل ادامه می دهند و این مساله را ریاکاری و استاندارد دوگانه می دانستند.

حجم روابط تجاری ترکیه و اسرائیل در سال گذشته میلادی بیش از 6 میلیارد دلار برآورد شده است.

ترکیه در سال 1949 اسراییل را به رسمیت شناخت. در دوران اردوغان، تنش ها بین آنکارا و تل آویو فراز و فرود داشته است.

اردوغان پس از حمله نظامی اسرائیل به غزه، انتقادات خود را نسبت به اسرائیل تشدید کرد و آن را به انجام جنایات جنگی و نسل کشی متهم کرد. او گروه شبه‌نظامی حماس را که توسط اسرائیل، آمریکا و اتحادیه اروپا یک سازمان تروریستی تلقی می شود، "مبارزان آزادی" توصیف کرده است.

این هفته، "هاکان فیدان" وزیر امور خارجه ترکیه گفت که ترکیه تصمیم گرفته است به پرونده حقوقی آفریقای جنوبی علیه اسرائیل در دیوان بین المللی دادگستری بپیوندد و به زودی درخواست رسمی برای مداخله در این پرونده ارائه خواهد کرد.

آفریقای جنوبی پرونده ای را در دیوان بین المللی دادگستری تشکیل داده و اسرائیل را به نقض کنوانسیون منع "نسل کشی" متهم کرده است. 

 

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: انتقاد رهبر حزب رفاه ترکیه از اردوغان: آیا شایسته ترکیه است که علیه ایران با اسرائیل همکاری کند؟ صادرات هزاران کیلو باروت و بمب توسط ترکیه به اسرائیل

دیگر خبرها

  • ترکیه به توقف تجارت با اسرائیل تا زمان آتش بس دائمی غزه ادامه می‌دهد
  • حماس خواستار قطع روابط کشور‌ها با رژیم صهیونیستی شد
  • ترکیه بالاخره تمامی روابط تجاری خود با اسرائیل را قطع کرد
  • ترکیه همه روابط تجاری با تل‌آویو را تعلیق کرد
  • ترکیه تجارت با اسرائیل را به طور کامل متوقف کرد
  • بلومبرگ: ترکیه روابط تجاری با تل‌آویو را تعلیق کرد
  • بلومبرگ: ترکیه روابط تجاری خود با اسرائیل را تعلیق کرد
  • ترکیه تمام روابط تجاری با تل‌آویو را تعلیق کرد
  • سیل و آب‌گرفتگی در خیابان‌های آنکارا + فیلم
  • بارش سیل آسا در پایتخت ترکیه