Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از هنرآنلاین*، سوگواره‌های هنر عاشورایی از دیرباز به عنوان یکی از مظاهر تجلی فرهنگ دینی مردمان ایران زمین، تلاش کرده است واقعه عاشورا را به عنوان حماسه‌ای بزرگ در طول تاریخ بشریت در قالب روایاتی هنرمندانه به تصویر کشیده و به تبین جنبه‌های گوناگون این رخداد تاریخ‌ساز بپردازد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نماد و استعاره، وجه بارز و قالب تمامی آثار هنری برگرفته از فرهنگ عاشورایی بوده و بعضاً هنرمندان با روش‌های تفصیلی و تحلیلی، درون‌مایه و شگردهای هنری را به خدمت گرفته تا اینگونه زبان هنر بتواند گویای بخشی از دلایل فرهنگی، اجتماعی و سیاسی این واقعه تاریخی باشد.

هنر طراحی لباس نیز از گذشته و به ویژه در سایه تکمیل جریان هنری حاکم بر آئین نمایشی تعزیه‌خوانی، دِین خود را به این مهم ادا کرده و با تأکید بر نمادها، تلاش کرده است تا مفاهیم را به شکلی نمادین به مخاطبان القا کند.

اما برپایی نمایشگاهی با عنوان نمایشگاه لباس عاشورایی در سال‌های اخیر با هدف سوق یافتن بخشی از لباس اجتماع زنان و مردان به سمت و سوی منابع ملهم از واقعه عاشورا، گامی بود که به همت کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور و با همراهی جمعی از هنرمندان دغدغه‌مند و علاقه‌مند به این عرصه رقم خورد و امروز در آستانه ششمین دوره برگزاری آن قرار داریم.

با توجه به فراخوان منتشر شده، ششمین نمایشگاه لباس عاشورایی در راستای تحقق اهداف سبک زندگی اسلامی و ایرانی و استفاده از قابلیت‌های طراحی، دوخت و تولید در عرصه لباس‌های مناسبتی، مذهبی، عاشورایی، ترویج هرچه بهتر شعائر دینی و تأثیر آن بر شئونات مختلف اجتماعی و فرهنگی جامعه و همچنین کارکرد آن در سبک زندگی اسلامی و ایرانی، مردادماه امسال در دو بخش اصلی و جنبی برگزار می‌شود.

اما اکنون جای طرح این پرسش باقی است که چنین رویدادی با تکیه بر تجربه پنج دوره برگزاری تا چه اندازه عملکردی رو به پیشرفت داشته و توانسته است در قالب یک رویداد فرهنگی و هنری، عملکردی اثرگذار داشته باشد.

به هر روی نباید فراموش کنیم که لباس و پوشش به واسطه ماهیت فراگیر بودنش در امر استفاده، یکی از رسانه‌های مؤثر به شمار می‌آید و میزان اهمیت این رسانه به حدی است که امروزه از آن به عنوان یک رسانه سیار و پویا در تمامی جهان یاد می‌شود.

یکی از نکات بسیار مهم در بررسی نقش و جایگاه ایندست رویدادها در حوزه مد و لباس به میزان تجلی و کاربردی شدن آثار به نمایش درآمده در سطح اجتماع باز می‌گردد که البته در رابطه با بخشی از آثار باید قبول کرد خلق اثری در حوزه هنر عاشورایی پیش از آن‌که نیازمند ابزار برای خلق آن اثر باشد، نیازمند درک صحیح و بالای هنرمند از مفهوم عاشورا و این واقعه مهم تاریخ تشیع دارد؛ در نتیجه لازم است به منظور بهره‌برداری حداکثری از خروجی نمایشگاه، شناسنامه و رویکرد مفهومی اثر مشخص و تبیین شود.

نکته دیگر آنکه خلق لباس عاشورایی با نگاه معناگرایانه می‌تواند مسیر را به منظور خروج از رفتارهای کلیشه‌ای جامعه طراح هموار ساخته و بی‌شک رسیدن به این نقطه مستلزم توجه بیشتر به رویکردهای پژوهشی خواهد بود؛ حال آنکه به جرئت می‌توان گفت یکی از ضعف‌های جدی در تمامی بخش‌های موضوعی حوزه مد و لباس از جمله لباس عاشورایی به همین مهم اختصاص دارد.

و سرآخر آنکه همه ساله با انتشار فراخوان این رویداد، جمعی از علاقه‌مندان به طراحی و دوخت لباس در این حوزه گرد هم می‌آیند اما شاید بهتر باشد به منظور افزایش میزان مشارکت و از سویی دیگر ترغیب جامعه برای بازدید از این نمایشگاه، توجه بیشتر به امر تبلیغات شهری در دستور کار متولیان برگزاری قرار گرفته تا شاهد افزایش دامنه مخاطبان این رویداد فرهنگی و هنری را در ششمین گام باشیم.

*عطیه پژم

کد خبر 604980 برچسب‌ها هنرهای تجسمی تئاتر

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: هنرهای تجسمی تئاتر لباس عاشورایی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۱۰۰۵۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لزوم ایجاد یک سایت فرهنگی و هنری در استان البرز

به گزارش خبرنگار مهر، عصر دوشنبه جلسه همفکری مسوولان فرهنگی و هنری البرز به میزبانی حوزه هنری این استان با حضور مدیرکل تبلیغات اسلامی استان البرز، رئیس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شورای اسلامی شهر کرج، رئیس حوزه هنری البرز، معاون فرهنگی و هنری سپاه استان و رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری کرج برگزار شد.

این جلسه با هدف بحث، تبادل نظر و هماهنگی برای انجام اقدامات و برنامه های فرهنگی و هنری در استان البرز برگزار و در خصوص برپایی ششمین کنگره شعر امام حسن مجتبی (ع) تحت عنوان حدیث حسن نیز مباحثی مطرح و مقرر شد این اقدام فرهنگی در قالب یک لایحه به شورای اسلامی شهر کرج ارسال و ردیف بودجه برای آن در نظر گرفته شود.

محمد مهرابی، رییس حوزه هنری استان البرز در این جلسه با تاکید بر ضرورت حمایت از گروه های فرهنگی و هنری استان گفت: باید با حمایت از هنرمندان بستر رشد روزافزون آنها را فراهم کنیم تا انگیزه این قشر برای فعالیت در این استان و کمک به ترویج فرهنگ و هنر انقلابی افزایش یابد زیرا با کمک هنرمندان می توانیم در راستای ارتقای سطح فرهنگی جامعه گام برداریم.

حجت الاسلام علیرضا سعیدی، رییس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی و فرهنگی شورای اسلامی شهر کرج نیز هنرمندان را بازوان ترویج فرهنگ اصیل ایرانی اسلامی خواند و بیان کرد: همانگونه که در شهر و استان سایت اداری وجود دارد، لزوم ساخت یک سایت فرهنگی و هنری نیز به منظور ایجاد یک مجموعه منسجم جهت ساماندهی انجمن ها و فعالیت های هنری احساس می شود.

کد خبر 6092522

دیگر خبرها

  • مجمع جهانی گفتگوی فرهنگ‌ها فرصتی برای انتقال مواضع فرهنگی ایران
  • مجمع جهانی گفتگوی فرهنگ‌ها فرصتی برای انتقال مواضع فرهنگی ایران به نخبگان
  • اقدامات لازم برای خروج اتباع غیرمجاز استان تهران از کشور در حال انجام است
  • گشایش نمایشگاه توانمندی‌های هنرجویان هنرستان فاطمه الزهرا (س) فیروزه
  • لزوم ایجاد یک سایت فرهنگی و هنری در استان البرز
  • بازدید وزیر کشور از غرفه استان تهران در نمایشگاه «اکسپو۲۰۲۴»
  • بازدید وزیر کشور از غرفه استان تهران در نمایشگاه«ایران اکسپو۲۰۲۴»
  • استقبال کانون استان قزوین از برگزاری سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران
  • دو انتصاب جدید در جشنواره اتقان
  • نمایشگاه آثار هنری کنگره جهانی محمد(ص) در شورای شهر شیراز برپا شد