Web Analytics Made Easy - Statcounter

کیوسک بین الملل تابناک: خشم ترامپ از بازگشت آمریکا به برجام، حمله به پایگاه "ویکتوریا" در نزدیکی فرودگاه بغداد، هشدار پوتین به رئیس سازمان جاسوسی خارجی انگلیس، حمله رئیس پارلمان عربی به ایران و توافق بغداد و واشنگتن برای استقرار نیروهای ائتلاف آمریکایی در خارج از عراق از جمله مهمترین خبرها، رویداد‌ها و تحولات بین الملل در ۲۴ساعت گذشته بوده اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خشم ترامپ از بازگشت آمریکا به برجام

دونالد ترامپ شامگاه شنبه به وقت محلی در نشست کنوانسیون حزب جمهوری‌خواه کارولینای شمالی که بوی انتخاباتی داشت و در این مسیر، عروس خود را برای نامزدی سنا از این ایالت به روی سن آورد، این مطلب را در انتقاد به سیاست خارجی جو بایدن رئیس جمهوری فعلی آمریکا مطرح کرد.

وی افزود: بایدن از روی ترس تحریم‌های ایران را برداشت. آه ایران، آه. من می‌توانستم با آنها در عرض یک هفته به توافق برسم. اکنون آنها طلب پول می‌کنند و ما می رویم که بار دیگر این کار را انجام دهیم.

رئیس جمهوری سابق آمریکا که این اظهارات را در طول چهار سال ریاست جمهوری خود، رقابت‌های انتخاباتی ۲۰۱۶ و همچنین ۲۰۲۰ بارها و بارها مطرح کرده است و به اعتقاد کارشناسان آمریکایی، این سیاست به طور کامل شکست خورده است، بار دیگر مدعی شد: به یاد آورید، ۱۵۰ میلیارد دلار که ۱.۸ میلیارد آن پول نقد بود. آنها در واقع درخواست پول دارند اما هرگز از من پولی طلب نکردند. این باور نکردنی است. 

ترامپ در بخش دیگری از اظهارات خود به درگیری اخیر رژیم صهیونیستی با فلسطینی‌ها هم اشاره کرد و گفت: بایدن اسرائیل را مورد انتقاد قرار داد  در حالیکه سرزمین یهود با هزاران هزار راکتی که توسط ایران شلیک می‌شد، مورد حمله قرار گرفته بود.

وی در ادامه ایران‌ستیزی خود، افزود: آنها توسط ایران شلیک می‌شدند. 

رئیس جمهوری سابق آمریکا، سیاست دولت بایدن در قبال جنایات رژیم صهیونیستی را خیانت به اسرائیل دانست و افزود: نگاه کنید که در کنگره چه رخ می‌دهد، در ۱۰-۱۲ سال پیش همه طرفدار اسرائیل بودند اما اکنون این چنین نیست.

ترامپ ادامه داد: به برخی تندروهایی که در مجلس نمایندگان هستند، نگاه کنید که مجبورید با آنها تعامل داشته باشید. اسرائیل تقریبا خارج شده است و این یک مساله وحشتناکی است. 

رئیس جمهوری سابق آمریکا که شعار وی "آمریکا اول" بود و مخالفانش معتقد بودند که سیاست‌های او، آمریکا را رو به افول برده است، اظهار کرد: دولت بایدن آمریکا را در آخر قرار داده است.

ترامپ افزود: بایدن خط لوله انرژی ما را رد کرد اما خط لوله انرژی روسیه را مورد تایید قرار داد که من به طور کامل آن را متوقف کرده بودم.

وی ادامه داد: من روسیه را متوقف کردم، روابط بسیار خوبی با رئیس جمهوری پوتین داشتم اما هیچ کسی به اندازه من نسبت به روسیه سخت‌گیر نبود.

رئیس جمهوری سابق آمریکا با انتقاد از سیاست مرزی بایدن، ادعا کرد: مردمی که از مرزهای جنوبی وارد می‌شوند از خاورمیانه و همه جای جهان می‌آیند.

ترامپ افزود: بایدن با بازگشت به توافق اقلیمی پاریس که مدافع چین و روسیه و ضد آمریکایی است، مشاغل را از بین برد. این یک توافق یک طرفه و علیه ما است.  قیمت بنزین نسبت به سال قبل، ۷۱ درصد افزایش یافته است. 

وی بایدن را به تبعیت از سیاست‌های چپگراها متهم کرد و گفت: همه برنامه‌های دولت بایدن تحت تاثیر چپگرایانی همچون الکساندریا اوکازیو کورتز، برنی سندرز، رشیده طالیب و ایلهان عمر است که که به ما می‌گویند کشورمان را چگونه اداره کنیم. 

رئیس جمهوری سابق آمریکا که نخستین اقدام او ممنوعیت سفر از چندین کشور بود، با کنایه درباره ایلهان عمر گفت: جالب است، او از کشوری آمده است که خیلی خوب آن را اداره می‌کنند اکنون به ما می‌گوید که چه کاری انجام دهیم.

ترامپ در ادامه به مساله ویروس کرونا و آثار آن بر اقتصاد آمریکا و جهان هم اشاره کرد و مدعی شد: من قایل هستم که ویروس از آزمایشگاه‌های ووهان چین آمده است و چین باید هزینه آن را بپردازد. باید بر واردات چین، تعرفه ۱۰۰ درصدی اعمال کرد.

حمله به پایگاه "ویکتوریا" در نزدیکی فرودگاه بغداد

منابع محلی از شلیک یک فروند موشک به پایگاه "ویکتوریا" در نزدیکی فرودگاه بین المللی بغداد خبر دادند.

پایگاه خبری صابرین نیوز گزارش داد، در پی این حمله آژیرهای هشدار در پایگاه ویکتوریا، محل استقرار نظامیان آمریکایی به صدا درآمد.

همچنین نیروهای آمریکایی مستقر در این پایگاه به حالت آماده باش درآمدند.

صابرین نیوز همچنین تصاویر اولیه از برخورد موشک به پایگاه ویکتوریا را منتشر کرد.

همزمان شبکه الجزیره به نقل از ائتلاف تحت امر آمریکا گزارش داد که یک فروند موشک به دفتر پشتیبانی دیپلماتیک بغداد در نزدیکی منطقه الخضرا بغداد برخورد کرده است.

شبکه الجزیره اعلام کرد که این حمله موشکی تلفات جانی نداشته است.

هشدار پوتین به رئیس سازمان جاسوسی خارجی انگلیس

«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه به «ریچارد مور» رئیس سازمان جاسوسی خارجی انگلیس (MI6) درخصوص اظهارات ضد روسی وی هشدار داد.

به نوشته پایگاه اینترنتی شبکه «اسکای نیوز»، پوتین با اشاره به اینکه مور از اواخر سال گذشته میلادی در این مقام منصوب شده و تجربه کافی ندارد گفت: «احتمالاً او در ارزیابی‌های خود [درباره روسیه] تجدیدنظر خواهد کرد».

رئیس جمهور روسیه در ادامه به مور توصیه کرد: «سرت به زندگی خودت باشد و تلاش نکن روابط روسیه و بریتانیا را از آنچه هست بدتر کنی».

ریچارد مور اخیراً در مصاحبه با یک رسانه انگلیسی ادعاها در خصوص حمله شیمیایی در منطقه سالزبری انگلیس و انفجارهای سال ۲۰۱۴ در جمهوری چک را تکرار و روسیه را مقصر آن‌ها دانست.

در سال ۲۰۱۸، «سرگئی اسکریپال» یک جاسوس دوجانبه و دخترش در شهر سالزبری انگلیس با ماده‌ای شیمیایی به نام «نوویچوک» ترور شدند. انگلیس مقصر این ترور را روسیه عنوان کرد، اما مقامات مسکو این اتهام را رد کردند و آن را ادعایی فاقد شواهد دانست.

از سوی دیگر به دنبال اتهام زنی دولت جمهوری چک به روسیه درباره دو انفجار در انبار مهماتی وربتیس که دو کشته هم بر جا گذاشت، این دولت از تصمیم خود برای اخراج ۱۸ دیپلمات روس خبر داد. روسیه اقدام این کشور در اخراج ۱۸ دیپلمات خود را با اخراج ۲۰ دیپلمات جمهوری چک پاسخ داد و آمریکا را به دست داشتن در این اتهام زنی جمهوری چک و گردانندگی اقدام ضد روسی متهم کرد.

«میلوش زِمان» رئیس جمهور چک چندی پیش اذعان کرد، شواهدی از دست داشتن عوامل روس در انفجار دو پایگاه نظامی این کشور وجود ندارد و هشدار داد مردم نباید دچار هیجان شوند و باید منتظر تکمیل شدن تحقیقات و نتایج آن ماند.

حمله رئیس پارلمان عربی به ایران

«عادل عبدالرحمن العسومی» رئیس پارلمان عربی دو روز پس از مصاحبه با روزنامه سعودی «الشرق الاوسط» که خواستار حضور کشورهای عربی در مذکرات وین (برجام) شد، در سخنانی جدید به ایران حمله کرد. 

العسومی شنبه‌شب در برنامه‌ای تلویزیونی مدعی شد که ایران خیرخواه کشورهای عربی نیست و تلاش می‌کند که در منطقه خرابکارانی داشته باشد چرا که به ادعای او ایران راهبرد بی‌ثبات‌سازی همه کشورهای عربی دارد.

این مقام عربی ضمن تمجید از عربستان سعودی، راهکار هم برای کشورهای عربی ارائه کرد و از آنان خواست «برای مقابله با دخالت‌های ایران، بر قدرت پادشاهی عربی سعودی و حمایت مصر» تکیه کنند. 

به گزارش «الخلیج آنلاین» العسومی مدعی شد که «ایران هیچ دوستی ندارد» و از متحدانش برای خسارت زدن به کشورهای عربی استفاده می‌کند. «ما مخالف اقدامات ایران از جمله در یمن، عراق، سوریه، لبنان و دیگر کشورهای هستیم. ایران تلاش می‌کند کشورهای عربی را تجزیه کند».

العسومی که از اکتبر ۲۰۲۰ (مهرماه ۱۳۹۹) رئیس پارلمان عربی شده، بحرینی است و سیاست‌های کشورش علیه ایران را دنبال می‌کند. بحرین به تبعیت از عربستان سعودی مکررا ایران را به دخالت در امور کشورهای عربی متهم و علیه ایران در رسانه‌ها فضاسازی می‌کند. العسومی در حالی ایران را به دخالت در کشورهای عربی متهم میکند که عربستان سعودی از سال ۱۳۹۴ رسماً علیه یمن وارد جنگی تمام عیار شده که نتیجه آن تخریب گسترده زیرساخت‌های یمن و کشتار هزاران انسان بی‌گناه شده است.

توافق بغداد و واشنگتن برای استقرار نیروهای ائتلاف آمریکایی در خارج از عراق

«عبد الامیر الشمری» معاون فرمانده عملیات مشترک عراق در گفت‌وگو با روزنامه دولتی «الصباح» از جزئیات مربوط به نشست روز گذشته کمیته نظامی-فنی مشترک بغداد و واشنگتن پرده برداشت.

فرماندهی مشترک عراق در بیانیه‌ای اعلام کرده بود که در راستای گفت‌و‌گوهای فنی و امنیتی صورت گرفته در گفت‌و‌گوهای راهبردی بغداد و واشنگتن، نشستی، روز گذشته (شنبه)، به ریاست عبدالامیر الشمری معاون  فرمانده عملیات مشترک عراق و «پُل کالفرت» فرمانده نیروهای عملیات «العزم الصلب» (عزم سخت) برای بررسی نتایج گفت‌و‌گوی راهبردی بغداد و واشنگتن درباره سازوکار طرح انتشار مجدد نیروهای ائتلاف بین‌المللی در خارج از خاک عراق برگزار شد.

بر اساس گزارش امروز روزنامه الصباح، معاون فرمانده عملیات مشترک عراق گفت، بغداد به واشنگتن ابلاغ کرده است که «عراق نیازی به نیروهای زمینی بیگانه در خاک خود ندارد».

عبدالامیر الشمری در ادامه ضمن اشاره به کاهش شمار نیروهای آمریکایی در خاک این کشور، اعلام کرد: «استقرار مجدد نیروهای ائتلاف بین‌المللی در خارج از عراق در پایگاه‌های مستقر در برخی از کشورهای مجاور خواهد بود».

الشمری همچنین توضیح داد که نشست مذکور بر مشخص کردن یک جدول زمانی برای چارچوب روابط راهبردی بغداد و واشنگتن از راه تبادل اطلاعات و جمع‌آوری اطلاعات در قالب گشت‌های هوایی، مشاوره و آموزش متمرکز بوده است.

او در ادامه اظهاراتش با اشاره به عملیات‌های پیشین نیروهای بغداد و واشنگتن و بیان اینکه طرف آمریکایی با بغداد همکاری کرده است، اضافه کرد: «ما صداقت آن‌ها در پایان بخشیدن به این پرونده را احساس کردیم». 

الشمری همچنین توضیح داد: «در این نشست، وضعیت گروه‌های داعش، توانمندی آن‌ها، استقرار عناصرشان، توسعه و رشد توانمندی نیروهای عراق مورد ارزیابی قرار گرفت».

این اظهارات در حالی بیان شده است که پارلمان عراق، دی ماه سال ۹۸، در پی اقدام ارتش تروریستی آمریکا در ترور سردار سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی فرمانده شهید نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و شهید ابومهدی المهندس نائب رئیس سازمان الحشد الشعبی عراق، طرح اخراج نظامیان آمریکایی از خاک این کشور را تصویب کرد؛ اما به‌رغم گذشت حدود یک و نیم سال از زمان تصویب این طرح، نیروهای آمریکایی به حضور خود در خاک عراق ادامه دادند که این اقدام، واکنش گروه‌های مقاومت عراق را به همراه داشت.

منبع: تابناک

کلیدواژه: انتخابات 1400 محسن رضایی نامزدهای سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ترامپ برجام امریکا بغداد پوتین انگلیس ایران انتخابات 1400 محسن رضایی نامزدهای سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری رئیس سازمان جاسوسی خارجی رئیس جمهوری سابق آمریکا رئیس پارلمان عربی نزدیکی فرودگاه بغداد و واشنگتن نیروهای ائتلاف کشورهای عربی مشترک عراق جمهوری چک مدعی شد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۱۴۳۰۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حمیدرضا عزیزی، پژوهشگر بنیاد علم و سیاست آلمان: ایران در حمله به اسرائیل به کشورهای منطقه هم هشدار داد، هم اطمینان خاطر/ تهران قواعد درگیری با تل آویو را بازتعریف کرد/ همسایگان عربی ایران به دنبال موازنه و مفاهمه با تهران خواهند بود/ توانمندی موشکی ایران

پایگاه خبری جماران - سارا معصومی : بیش از دویست روز از آغاز جنگ در غزه می گذرد و در حالی که خبرهای امیدوارکننده ای درباره موافقت حماس و اسرائیل برای توقف جنگ به گوش نمی رسد هر روز منطقه غرب آسیا یک قدم به گسترش دامنه جنگ نزدیک تر و باز در سایه تحرکات چندجانبه دیپلماتیک از آستانه آن باز می گردد. زنجیزه تشدید تنش میان ایران و اسرائیل که با حمله اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق آغاز شد ظاهرا فعلا در یک نقطه متوقف شده و دو طرف ترجیح دادند که سطح تنش را افزایش ندهند.

با حمیدرضا عزیزی، پژوهشگر بنیاد علم و سیاست آلمان درباره یکی از تبعات کمتر پرداخته شده این تنش که تاثیر آن بر معادله های فی مابین ایران و کشورهای همسایه عربی و به تبع آن رابطه این کشورها با آمریکا و اسرائیل است، گفت و گو کردیم:

در چند روز گذشته از حمله های متقابل جمهوری اسلامی ایران و اسرائیل آنچه که به آن کمتر توجه شده، تاثیر این تحولات جدید بر کشورهای منطقه بخصوص همسایگان ایران است. ما می دانیم که برخی از این کشورها چه عربی و چه غیرغربی تا پیش از 7 اکتبر رابطه خود با اسرائیل را عادی سازی کرده بودند یا در مسیر آن بودند. پس از آغاز جنگ غزه نیز هر چند موضع شفاهی این کشورها در محکومیت اسرائیل تند و تیز بود اما در رابطه فعلی و یا اراده آنها برای رابطه با اسرائیل در آینده خلل جدی ایجاد نشد. در چنین فضایی فکر می کنید حمله مستقیم ایران به اسرائیل، جدا از میزان موفقیت آن یا وجود یا نبود اراده در ایران برای آسیب رسانی جدی، چه تاثیری بر نگاه کشورهای منطقه بخصوص رقبای عربی ایران درباره توانمندی نظامی ایران داشته است؟

 

درباره حمله جمهوری اسلامی ایران به اسرائیل و پیامدهای آن در رابطه با همسایگان دو جنبه در کوتاه مدت مهم است که باید مورد توجه قرار بگیرد؛ جنبه نخست به پیامی بازمی گردد که در این حمله برای کشورهای همسایه مشخصا کشورهای عربی خلیج فارس که در مسیر عادی سازی روابط با اسرائیل بوده و هستند و جمهوری آذربایجان مستتر بود .

هرچند که هدف اصلی این اقدام بازترسیم قواعد درگیری با اسرائیل ، احیای بازدارندگی و جلوگیری از اقدام های مشابه و البته هشدار به آمریکا اعلام شد، اما به نظر من در شکل و گسترده ای که حمله طراحی و اجرا شده پیامی به کشورهای همسایه هم مستتر بود. پیامی با این محتوا که وقتی بحث امنیت ایران مطرح باشد و بخصوص وقتی که موضوع اسرائیل به میان آید، احتمال هر اقدامی از سوی ایران وجود دارد.  

به نظر من این چیزی بود که حتی ما از کانال های رسمی و از طریق مقام های رسمی ایران هم کم و بیش شنیدیم. برخی مقام های نظامی به امارات متحده عربی درباره اینکه پایگاهی در اختیار اسرائیل قرار دهد هشدار دادند. از سوی دیگر با وجود این روند بهبود روابط ایران با کشورهای عربی در جریان است، اما باز هم برخی مقام ها در ایران از احتمال هدف قراردادن پایگاه های آمریکا در این کشور سخن گفتند.

پیام صریح مستتر این بود که اگر پای امنیت سخت ایران وسط باشد همه ملاحظه هایی که حتی سیاست خارجی ایران در یک تا دو سال اخیر را شکل و سوق داده و به بهبود روابط با همسایگان  در قالب سیاست همسایگی خوب منتهی شده قابل کنارگذاشته شدن است و ایران به سمت پاسخ خواهد رفت.

این در واقع نشان دهنده بالا رفتن ادراک تهدید در تصمیم گیران امنیتی و سیاست خارجی ایران است، مبنی بر اینکه در یک فضای متشنج منطقه ای ناشی از جنگ غزه، اولویت های سیاست خارجی تغییر کرده و به واسطه امکان کشیده شدن کشور به سمت جنگ ، تامین امنیت باید در اولویت قرار بگیرد و سایر موارد را تحت الشعاع قرار دهد .

جنبه دوم مسئله تلاشی بود که همزمان برای اطمینان خاطر دادن به کشورهای عربی همسایه  مبنی بر اینکه حداقل در این مرحله هدف آنها نیستند از سوی ایران انجام شد. ایران تلاش کرد این پیام را به همسایگان بخصوص عربی برساند که این کشور تا زمانی که امنیت آن از سوی این کشورها تهدید نشود، پای آنها را به منازعه نخواهد کشید.

گفته می شود که ایران از 72 ساعت قبل به کشورهای همسایه نحوه پاسخ خود به اسرائیل را اطلاع داده است. هرچند که ایالات متحده می گوید از حمله مطلع نبوده، اما گزارش های رسیده تایید می کند که کشورهای عربی چنین هشداری را دریافت کرده اند. این اطلاع رسانی به کشورهای عربی منطقه و انتقال این پیام از سوی آنها به ایالات متحده  نشانه هایی از این است که ایران با وجود همه ملاحظه ها درباره ضرورت تامین امنیت خود باز هم تلاش کرده که چنین اطمینان خاطری را به کشورهای عربی بدهد

 

فکر می کنید کدام یک از این دو پیام هشدار یا اطمینان بخشی در پایتخت کشورهای منطقه بیشتر احساس شده است؟

 

برآیند این سوال است که در آینده نزدیک و دور  تعیین کننده خطوط اصلی رویکرد این کشورها به ایران و اسرائیل خواهد بود. به نظر من پاسخ آنها هم ترکیبی از دو رویکرد موازنه و مفاهمه با ایران خواهد بود.  پیام تهدیدی که از جانب ایران ارسال می شود طبیعتا انها را به سمت موازنه بخشی سوق می دهد.

 

شکل دادن به یک ائتلاف امنیتی و نظامی با اسرائیل می تواند بخشی از این تلاش برای موازنه بخشی باشد؟

نه، اتفاقا. این موازنه بخشی لزوما به معنای شکل دادن به ائتلاف امنیتی و نظامی با اسرائیل نیست. به این معنا است که آنها تلاش خواهند کرد تا در روابط خود با کشورهای دیگر و ایالات متحده حداکثر تضمین های لازم را برای امنیت خود دریافت کنند. از سوی دیگر جنبه دوم رویکرد ایران که اطمینان خاطر دادن به آنها است  می تواند آنها را امیدوار نگاه دارد که هنوز کانال برای ارتباط و مفاهمه با ایران بسته نیست.

بنابراین، آنچه که رخ داد سرآغار روندی خواهد بود که در آن رویکرد ایران و کشورهای عربی نسبت به هم،  ترکیبی از موازنه و مفاهمه خواهد بود. موازنه در بحث ایران بیشتر در قالب نگاه داشتن شمشمیر داموکلس بالای سر این کشورها  به شکل تهدید امنیتی معتبر است. این موازنه در مورد کشورهای عربی همان ادامه مسیر همکاری های امنیتی و نظامی بخصوص با ایالات متحده ولی در عین حال رها نکردن مسیری  است که با اسرائیل آغاز کرده اند.

 

 

ما قبل از این تحولات هم شاهد بودیم که در طول سالیان گذشته این کشورها همواره توسعه برنامه موشکی ایران را یکی از دغدغه های امنیتی خود معرفی می کردند و حتی به دنبال برجام منطقه ای برای رفع این نگرانی بودند. فکر می کنید ایران توانست این عملیات را به گونه ای مدیریت کند که نگرانی این کشورها را پررنگ نکند و یا برعکس اتفاقا بر میزان نگرانی ادعایی آنها افزود؟

این حمله باعث شد که برنامه موشکی و پهپادی ایران بیشتر از گذشته در مرکز توجه بین المللی قرار بگیرد. اکنون نیز نشانه هایی از آن را در قالب بحث درباره وضع تحریم های جدید غرب و اتحادیه اروپاعلیه برنامه پهپادی و موشکی ایران می بینیم. این کشورها به احتمال زیاد به طرق مختلف اعم از راه های دیپلماتیک و ابزارهای دیگر فشار برای محدود کردن این برنامه های ایران را بیشتر خواهند کرد.

زمانی که گزارش ها درباره استفاده از پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین توسط روسیه افزایش یافت، به نوعی در کشورهای حوزه خلیج فارس یک حس رضایت ایجاد کرد، مبنی بر اینکه ما سالیان سال نسبت به برنامه های نظامی ایران هشدار دادیم اما کسی جدی نگرفت و الان همین برنامه به تهدیدی برای خود اروپا تبدیل شده است.

 

می توان پیش بینی کرد که در هرگونه مذاکره احتمالی میان ایران و غرب این مسئله توانمندی موشکی ایران و فعالیت های منطقه ای آن بیش از پیش به سوژه محوری طرف مقابل تبدیل شود؟

 

بله، من به صورت جدی معتقد هستم که هرچند الان هیچ مسیر روشنی را برای دیپلماسی بین ایران و غرب نمی بینم، اما با قاطعیت می توانم بگویم که طرف غربی در هر مسیری که در آینده برای بحث دیپلماتیک تعریف شود قطعا پیش از گذشته ضرورت پرداختن به برنامه های موشکی، پهپادی و منطقه ای ایران را هم لحاظ خواهد کرد.

به این دلیل که ابتدا حضور پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین به تهدید وجودی برای اروپا تبدیل شد و الان هم موضوع تشدید تنش ها با اسرائیل به خصوص در شرایطی که اروپا به دنبال یافتن راهی برای حل و فصل دیپلماتیک قضیه غزه است، در تضاد آشکاری با منافع اروپا قرار دارد.

 

در یک مقطع که کشورهای منطقه به دنبال انجام چنین مذاکراتی با ایران از سوی ایالات متحده بودند رابطه دوجانبه آنها با تهران در سطح بالایی از تنش بود. اکنون این تنش زدایی و عادی سازی رابطه انجام شده است. باز هم فرض می کنید آنها نیز مانند کشورهای غربی به دنبال مذاکراتی برای محدودسازی توان نظامی ایران باشند؟

شاید کشورهای منطقه برای حفظ آن جنبه دوم رویکرد خود در قبال ایران که بحث مفاهمه است به شکل آشکار و علنی به سمت چنین قضیه ای نروند ولی طبیعتا این موضوع جز مواردی است که آنها هم می خواهند در هر نوع توافقی با ایران لحاظ شود. نکته ای که وجود دارد این است که کشورهای عربی پس از ناامیدن شدن از اینکه غرب به دغدغه های آنها در قبال برنامه نظامی و منطقه ای ایران بپردازد به سمت همکاری با خود ایران رفتند .

یکی از مبانی اصلی رویکرد کشورهای عربی به بهبود روابط با ایران بر مبنای «عادی سازی به مثابه بازدارندگی» بوده است. برای کشورهای عربی این نگرانی قطعا پررنگ است و سعی خواهند کرد در قالب همان سیاست «عادی سازی به مثابه بازدارندگی» این دغدغه را با خود ایران مدیریت کنند، اما طبعا امیدوار هم هستند که این موضوع در قالب مذاکرات و رایزنی های گسترده تری میان ایران و غرب هم مدنظر قرار بگیرد.

 

فکر می کنید این تبادل حمله میان ایران و اسرائیل و به خصوص نمایش توانمندی موشکی ایران می تواند در فردای پس از جنگ غزه به سوژه ای برای افزایش همکاری های امنیتی کشورهای عربی بخصوص عربستان با امریکا(چه در قالب توافق امنیتی مطرح در چارچوب عادی سازی رابطه با اسرائیل چه در قالب جدیدی) تبدیل شود؟

 

حتی اگر این حمله و این نمایش گسترده پهپادی و موشکی ایران اتفاق نمی افتاد، باز هم کشورهای عربی در فردای جنگ غزه به سمت توسعه همکاری های امنیتی هرچند به صورت ضمنی با اسرائیل می رفتند.  اساسا از زمان آغاز جنگ در غزه نوع رویکرد و عملکردی که ایران و متحدان آن در محور مقاومت از خود نشان دادند ادراک تهدید را در میان کشورهای عربی تا حد قابل توجهی بالا برد.

یکی از استدلال هایی که طبیعتا در انسوی خلیج فارس مطرح می شد این است که اگر حماس به عنوان یک عضو کمتر قدرتمند محور مقاومت توانست چنین ضربه ای را به اسرائیل بزند و برای مدت طولانی در یک جنگ فرسایشی با اسرائیل دوام آورد پس سایر اعضای محور مقاومت در صورت وقوع درگیری منطقه ای از چه توانایی برخوردار هستند و چه دردسر بزرگی را برای این بازیگران به وجود خواهند آورد.

کما اینکه کشورهای مانند عربستان یا امارات از قبل با حوثی ها دست به گریبان بودند و حالا بیش از گذشته قابلیت های این شبکه و ضرورت اینکه به نحوی در مقابل آن اقدامی انجام دهند برای آنها مسجل شده است.

لذا من فکر می کنم که این می تواند به شکل های مختلفی بروز کند . من انتظار این را ندارم که در چشم انداز کوتاه مدت کشورهای عربی به سمت امضا یک معاهده امنیتی نظامی با آمریکا بروند که شامل اسرائیل هم باشد. آنها می دانند که چنین اقدامی به چرخه تشدید نگرانی ها، تهدیدها و طبیعتا واکنش طرف ایرانی منجر خواهدشد و ممکن است اثر معکوس داشته باشد.

چیزی که کشورهای عربی به دنبال آن هستند تضمین های امنیتی از امریکا در قبال عادی سازی رابطه با اسرائیل است . این کشورها هرچند مسیر دیپلماتیک را با ایران ادامه می دهند اما هنوز نسبت به عملکرد و موفقیت آن بخصوص در بلندمدت مطمئن نیستند و به همین دلیل نیاز به یک لایه تضمین اضافی دارند که به دنبال کسب آن از ایالات متحده هستند.

 

ما در جریان حمله ایران به اسرائیل شاهد بودیم که برخی کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای هرچند در حمله اسرائیل نقشی نداشتند اما در دفاع از اسرائیل متحد شدند. به عنوان نمونه وزیر خارجه آمریکا در سخنانی در جمع رهبران یهودی اعلام کرد که همراهی اردن و عربستان مهم بوده و می تواند سرمایه ای برای آینده باشد. معنای این همراهی کشورهای منطقه با امریکا و فرانسه در دفاع از اسرائیل انهم در میانه انتقادها از جنگ غزه را چه می دانید؟ صرفا تلاشی مقطعی بود برای مدیریت تنش یا نشانه ای معنادار برای ایران ؟

 

اصلی ترین هدف کشورهای منطقه از مشارکت در دفاع از اسرائیل، ممانعت از بروز جنگ بود. نکته ای که  چه ایران و اسرائیل  و چه کشورهای منطقه و بازیگران فرامنطقه ای شامل آمریکا و کشورهای اروپایی درباره آن توافق دارند، این است که تشدید درگیری بین ایران و اسرائیل قطعا به جنگ بزرگ منطقه ای منجر می شود که هیچکس از اثرات آن در امان نخواهد بود .

به نظرم باید این اقدام کشورهای عربی را در قالب دفاع از خود ببینیم و نه دفاع از اسرائیل . اگر که حمله ایران به خسارت گسترده ای منجر می شد که نیاز به پاسخ سنگین تر و گسترده تر را در طرف اسرائیلی برجسته می کرد ، آن زمان طبیعتا با ضریب اطمینان بالایی می توانستیم بگوئیم که به سمت جنگ حرکت می کنیم و آنها می خواستند از وقوع چنین سناریویی جلوگیری کنند.

بنابراین، به نظر من مشارکت کشورهایی چون عربستان و امارات که به صورت اشتراک گذاری اطلاعات و غیره بوده بیشتر با انگیزه ممانعت از گسترش جنگ صورت گرفته است. حتی این تفسیر درباره مشارکت آمریکا و کشورهای اروپایی هم قابل تعمیم است، چرا که مقام های امریکایی هم به این موضوع اشاره کرده بودند که برای دفاع در کنار اسرائیل هستند، اما اگر اسرائیل تصمیم بگیرد تنش ها را افزایش داده و وارد جنگ با ایران شود این حمایت تضمین شده نیست. لذا اینجا باید میان این دو موضوع تفکیک قائل شد.

 

درباره اردن چطور؟

 

 مسأله اردن متفاوت است . ملاحظه ای که پیشتر اشاره کردم اردن را هم شامل می شود، اما باید این نکته را در نظر داشت که اردن شرایط بسیار شکننده تری را نسبت به بسیاری از کشورها دارد. موقعیت جغرافیایی آن در همسایگی اسرائیل و سرزمین های فلسطینی، ترکیب جمعیتی فلسطینی های حاضر در اردن و تشدید ناآرامی ها در داخل اردن که تا حدی به اقدام های ایران و متحدان آن در محور مقاومت نسبت داده می شود، مسائلی هستند که در تصمیم گیری های اردن تاثیرگذار هستند.  من تصور می کنم که ایران هم تمایلی به وارد کردن خسارت گسترده به اسرائیل که منجر به آغاز جنگ شود، نداشت و بیشتر موضوع قدرت نمایی مطرح بود.

 

فکر می کنید نخستین رویارویی نظامی مستقیم ایران و اسرائیل از این به بعد ترس دو طرف برای تکرار آن را از بین برد و به زبان دیگر ریسک تکرار آن بالا رفته و یا تبعات آن که قرار گرفتن منطقه در آستانه جنگی تمام عیار خواهد بود دو کشور را دوباره به سمت جنگ در سایه ببرد؟

 

هنوز برای نظردادن درباره این موضوع با قاطعیت زود است. از طرف دیگر این دو گزاره ای که مطرح کردید لزوما ناقض هم نیستند. سناریوی محتمل تری وجود دارد و آن اینکه حداقل برای مدتی دو طرف به رویکرد قبلی یعنی جنگ در سایه بازگردند. اما به هرحال همانطور که اشاره کردید با توجه به اینکه این اتفاق یک بار رخ داده و آستانه منازعه میان دو طرف تغییر کرده احتمال تکرار این موضوع بیشتر از قبل وجود دارد.

یعنی ما در بهترین حالت شاهد یک جنگ سایه میان دو طرف خواهیم بود که در آن دو طرف گهگاهی از رفتن به زیر آفتاب هم ابایی نخواهند داشت. در چنین شرایطی می توان انتظار داشت که تنش ها از سطح کنترل هم خارج شود.

در مجموع بعد از این اقدام ها و حمله ایران و پاسخ اسرائیل در قالب حمله به اصفهان به نظر می رسد که این آستانه منازعه تغییر کرده و البته یکی از جنبه های اصلی این اقدام رفت و برگشتی این بود که دو طرف خطوط قرمز خود را ترسیم بکنند.

برای ایران همانطور که به صراحت اشاره شد، این مسأله مطرح بوده که جلوی انجام اقدام های مستقیم اسرائیل علیه ایران، مقام های ایرانی یا دارایی های ایران مانند حمله به کنسولگری گرفته شود. هدف اسرائیل از حمله به اصفهان هم این بود که نشان دهد خطوط قرمز را نمی پذیرد، اما همزمان به دنبال افزایش سطح مخاصمه از آستانه فعلی هم نیست.

بنابراین، فعلا به نظر می رسد دو طرف برای بازگشت به سایه توافق کردند اما احتمال تشدید دوباره تنش و درگیری وجود دارد

 

با وجود گذشت چندهفته از حمله اسرائیل به ساختمان بخش کنسولی سفارتخانه ایران در دمشق یک سوال به یک سوال به سختی می توان پاسخ قاطعی داد: آیا اسرائیل واکنش ایران را پیش بینی کرده بود و این حمله را انجام داد؟ آیا هدف اسرائیل واقعا گسترش دامنه جنگ غزه بود و اگر بله چرا نقشه کشیده شده را ادامه نداد؟ نخواست یا تحت فشار برای متقف کردن آن قرار گرفت؟

 

من معتقد هستم که اقدام اسرائیل اشتباه محاسباتی بود . اسرائیل تمایلی برای کشاندن ایران به جنگ حداقل در شرایط فعلی نداشت. به هرحال هنوز بعد از شش ماه مسئله حماس همچنان در غزه برای اسرائیل حل نشده باقی مانده است، تنش ها با حزب الله هرچند به شکل کنترل نشده، اما تدریجی، بالارفته و احتمال جنگ تمام عیار با حزب الله افزایش پیدا کرده است. با وجود شکل گیری یک ائتلاف بین المللی علیه حوثی ها هنوز نشانه ای از مهار آن چالش وجود ندارد .

در چنین شرایطی ورود به یک جنگ مستقیم با ایران که کل این شبکه را به یک باره و با تمام قدرت علیه اسرائیل فعال می کرد در هیچ محاسبه استراتزیکی نمی گنجد. قطعا سیستم سیاسی در هیچ کجا از جمله اسرائیل یکپارچه نیست و تصمیم سازهای مختلف ممکن است اولویت های متفاوتی داشته باشند. ممکن است طیف تندروتری در اسرائیل خواهان درگیری مستقیم با ایران بوده باشند اما من فکر می کنم اقدامی که انجام شد در بحث حمله به کنسولگری ایران ناشی از اشتباه محاسباتی بود.

 سیاست به اصطلاح «صبر استراتژیک» که از جانب ایران به نمایش گذاشته شد، این باور را ایجاد کرده که به دلایل مشکلات داخلی و همینطور ملاحظه های خارجی و منطقه ای ایران تمایلی برای انجام اقدامی که ممکن باشد یک درگیری گسترده تر را شکل دهد ندارد و حداقل فعلا اسرائیل می تواند به بالابردن سطح درگیری با ایران ادامه دهد.  من فکر می کنم نکته اصلی اینجا بود . من این استدلالی که مطرح می شود که اسرائیل برای ایران دام گذاشت و سپس از طریق فشارهای بین المللی از انجام این اقدام پشیمان شد را نمی پذیرم.

دیگر خبرها

  • کمک‌ های جدید آمریکا چه معنایی برای اوکراین و پوتین دارد؟
  • کمک‌های جدید واشنگتن چه معنایی برای کی‌یف و پوتین دارد؟
  • واکنش ایران به تحریم‌های آمریکا، انگلیس و کانادا
  • کنعانی تحریم‌های جدید آمریکا، انگلیس و کانادا را به شدت محکوم کرد
  • کنعانی تحریم‌های سه‌کشور آمریکا، انگلیس و کانادا را به شدت محکوم کرد
  • حمیدرضا عزیزی، پژوهشگر بنیاد علم و سیاست آلمان: ایران در حمله به اسرائیل به کشورهای منطقه هم هشدار داد، هم اطمینان خاطر/ تهران قواعد درگیری با تل آویو را بازتعریف کرد/ همسایگان عربی ایران به دنبال موازنه و مفاهمه با تهران خواهند بود/ توانمندی موشکی ایران
  • اعلام تحریم‌های جدید آمریکا و انگلیس علیه ایران/ افتتاح سرکنسولگری ارمنستان در تبریز/ افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان/ تکذیب ازسرگیری مذاکرات با عربستان از سوی انصارالله
  • اعلام تحریم‌های جدید آمریکا و انگلیس علیه ایران/ افتتاح سرکنسولگری ارمنستان در تبریز/ افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان/ تکذیب از سرگیری مذاکرات با عربستان از سوی انصارالله
  • بازگشت فروش نفت ایران به زمان برجام با دو برابر قیمت نتیجه تمرکز دولت بر بازطراحی تجارت انرژی کشور
  • فضاسازی تبلیغی پارلمان اروپا علیه عملیات «وعده صادق»