Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-05-04@04:43:00 GMT

«زخم کاری» و مساله اقتباس در سینمای ایران

تاریخ انتشار: ۲۳ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۲۱۰۲۷۰

«زخم کاری» و مساله اقتباس در سینمای ایران

موفقیت تازه ترین ساخته محمدحسین مهدویان در جذب مخاطب، بار دیگر مساله اقتباس در سینمای ایران را داغ کرده است.

خبرگزاری شبستان، سرویس فرهنگی- محمد پورعلم:  در هفته هایی که گذشت، پخش سریال "زخم کاری" محمدحسین مهدویان در شبکه نمایش خانگی بار دیگر موضوع اقتباس از آثار ادبی در سینما را داغ کرده است. به گونه ای که پس از پخش قسمت نخست سریال، کتاب "بیست زخم کاری"  در کتابفروشی ها نایاب شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

"بیست زخم کاری" عنوان رمانی است به قلم "محمود حسینی زاد" که فیلمنامه سریال مهدویان بر مبنای آن نوشته شده است. جالب تر این که رمان با نگاهی به نمایشنامه "مکبث" به رشته تحریر درآمده و فیلمنامه "زخم کاری" هم بر همین اساس استوار شده است.


"زخم کاری" نخستین سریال کارنامه محمدحسین مهدویان است که انتشار آن از دو هفته قبل آغاز  شده و توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. بازی دقیق و پرجزئیات جواد عزتی در نقش کاراکتری درونگرا، درخشش دوباره سیاوش طهمورث بر صحنه و حضور متفاوت بازیگرانی چون سعید چنگیزیان و رعنا آزادی ور، همه و همه موجب شده "زخم کاری" حداقل در قسمت های پخش شده دیدنی و قابل تامل باشد.


مهدویان پس از چندین تجربه سینمایی، حالا طبع مخاطبان خود را با ساخت سریال می آزماید. کارگردانی که با وقتی اولین اثرش را ساخت کمتر از سی سال داشت و حالا در چهل سالگی به پختگی لازم برای رکوردشکنی میزان مخاطب در شبکه نمایش خانگی رسیده است.
 

اما مهدویان با تازه ترین اثر خود، علاوه  بر تجربه سریال سازی، اقتباس از یک اثر ادبی را نیز آزموده؛ تجربه ای که اتفاقا موفق از آب درآمده و از زخم کاری سریالی پرکشش و جذاب ساخته است. با این حساب نمی توان از موفقیت نسبی زخم کاری سخن گفت اما به داستان اقتباسی آن اشاره نکرد.


مساله اقتباس سینما و تلویزیون از آثار ادبی دهه هاست در کشورهای صاحب سینما رواج دارد؛ تا آن جا که به امری رایج بدل شده است. اما در کشور ما اقتباس ادبی در سینما امری نادر به حساب می آید. در طول دهه ها حضور سینما در ایران تعداد فیلمنامه های اقتباسی نسبت به کل آثار عددی ناچیز است. از سوی دیگر در کشور ما، بسیاری از کارگردان ها  ترجیح می دهند فیلمنامه اثر را خود بنویسند حال آن که مثلا در ساختار سینمای هالیوود کمتر با چنین پدیده ای مواجه می شویم. به همین خاطر است که فیلمنامه نویسان سینمای آمریکا صاحب صنفی به مراتب قدرتمندتر از فیلمنامه نویسان سینمای ایران هستند که در مواقع لازم پتانسیل دفاع از حقوق این قشر را دارد.


به هرروی اقتباس ادبی در سینمای ایران هنوز جایگاه و پایگاه محکمی ندارد که علت آن را شاید بتوان در ارتباط محدود اهالی سینما با ادبیات یا ضعف فیلمنامه نویسی اقتباسی در ایران جستجو کرد. البته در این میان نباید از معدود آثار شاخص سینمایی -پیش و پس از انقلاب- که بر مبنای اقتباس ادبی تولید شدند، به سادگی گذشت اما باید پذیرفت که این رویه در کشور ما هیچگاه به رویکردی تاثیرگذار بدل نشد.


باید منتظر ماند و دید اقتباس موفق مهدویان از رمان بیست زخم کاری می تواند سینماگران را به تکرار این تجربه تشویق کند.
 

پایان پیام/14

منبع: شبستان

کلیدواژه: زخم کاری محمدحسین مهدویان اقتباس سینمای ایران زخم کاری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۲۱۰۲۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جزئیات مست عشق؛ مولانا و شمس در پرده سینما

این فیلم روایتگر بخشی از داستان زندگی مولانا و شمس تبریزی است. قبل از خرید بلیت مست عشق، تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید؛ زیرا در این مطلب قصد داریم شما علاقه‌مندان را با بیوگرافی بازیگران ایرانی و ترکیه‌ای فیلم جذاب مست عشق آشنا کنیم.

مست عشق، اولین محصول مشترک ایران و ترکیه

این فیلم به کارگردانی حسن فتحی، چهره‌ای نام‌آشنا در عرصه سینما و تلویزیون ایران و با بازی شهاب حسینی و پارسا پیروزفر در نقش‌های مولانا و شمس، تجربه‌ای از تماشای یک فیلم‌ سینمایی ناب و معنوی را به مخاطبان خود هدیه می‌دهد. این فیلم که محصول مشترک ایران و ترکیه است، در دورانی حساس از زندگی مولانا (زمانی‌که او تحت‌تأثیر تعالیم شمس متحول شده) رخ می‌دهد.
مست عشق، به‌دنبال بازنمایی این تحول عمیق و واکاوی ابعاد مختلف رابطه مولانا و شمس است. با خرید بلیت مست عشق، خواهید توانست به تماشای این بازنمایی بنشینید و از آن لذت ببرید. اما مست عشق، صرفاً به روایت یک داستان عاشقانه یا تاریخی بسنده نمی‌کند؛ بلکه تلاش دارد تا مخاطب را در سفری روحانی همراه کرده و به درک عمیق‌تری از مفاهیمی چون: عشق، عرفان و خودشناسی رهنمون سازد.

بازیگران فیلم مست عشق پارسا پیروزفر در نقش مولانا شهاب حسینی در نقش شمس هانده ارچل در نقش کیمیا حسام منظور در نقش علاءالدین کی‌قباد سلما ارگچ در نقش جلال‌الدین ابراهیم چلیکول در نقش برهان‌الدین مولوی بوراک توزکوپاران در نقش شرف‌الدین قونوی بوران کوزوم در نقش سلطان علاءالدین

بی‌شک با خرید بلیت فیلم مست عشق، شاهد یکی از بهترین فیلم‌های سینمای ایران خواهید بود. فیلمی که با پرداختن به داستانی پرمخاطب و عمیق و بهره‌مندی از عوامل حرفه‌ای، امیدوار است تا گامی درجهت ارتقای سطح سینمای ایران بردارد و نام خود را درمیان آثار ماندگار سینما، ثبت کند. موسیقی فیلم هم که توسط همایون شجریان و سهراب پورناظری، دو هنرمند برجسته کشورمان ساخته شده است، به‌زیبایی، حال‌وهوای فیلم را به مخاطب القا و او را غرق در فضای معنوی و عرفانی آن خواهد کرد. انتظار می‌رفت که این فیلم، در نوروز 1403 به‌روی پرده سینماها برود و تماشاگرانی را به ضیافتی روحانی دعوت کند؛ اما این‌گونه پیش نرفت و خرید بلیط فیلم مست عشق به تعویق افتاد.

نظر منتقدان برای مست عشق

مست عشق، ازسوی منتقدان مورداستقبال قرار گرفت. بسیاری از آن‌ها، بازی بازیگران فیلم مست عشق را ستوده و کارگردانی حسن فتحی را تحسین کرده‌اند. برخی دیگر از منتقدان، به طولانی ‌بودن فیلم و برخی از ضعف‌های فیلمنامه ایراداتی گرفته‌اند؛ اما درمجموع مست عشق، اثری فاخر و ارزشمند است که تماشای آن به‌تمام دوست‌داران فرهنگ، هنر، ادبیات و عرفان توصیه می‌شود. اگر به فیلم‌های درام تاریخی و عاشقانه علاقه دارید، تماشای مست عشق را به شما توصیه می‌کنیم.

زمان اکران فیلم مست عشق

خیلی از افراد برای خرید بلیط فیلم مست عشق، به‌دنبال زمان اکران آن هستند. این فیلم ‌سینمایی که قرار بود از چهارشنبه 29 فروردین اکران خود را آغاز کند، به 5 اردیبهشت، موکول شد. علت تأخیر در زمان اکران فیلم مست عشق در ابتدا مشخص نبود و گمانه‌زنی‌هایی درمورد حواشی پیش‌آمده یا سخت‌گیری‌های سازمان سینمایی مطرح شده بود؛ اما با پیگیری‌های انجام‌شده، علی سرتیپی پخش‌کننده فیلم، اعلام کرد که مشکل هیچ‌ یک از این موارد نبوده و تأخیر در اکران به‌دلیل مشکلات فنی رخ داده است. بنابراین، تماشاگران از 5 اردیبهشت، با خرید بلیت فیلم مست عشق به تماشای آن، در سینماهای سراسر کشور نشسته‌اند.

سخن پایانی

در این مقاله، شما را با جذاب‌ترین و تماشایی‌ترین فیلم سال آشنا کردیم. حال می‌توانید با خرید بلیط فیلم مست عشق ازطریق سینماتیکت، شاهد اکران آن در سینماهای شهر خود باشید. بی‌شک، با داشتن این وب‌سایت به دنیای سرگرمی، هنر، اخبار و حواشی سینمای ایران نزدیک‌تر خواهید شد.

کد خبر 848693

دیگر خبرها

  • حسن فتحی: جهانِ پر از طمع و ویرانی را با افعال خود سیاه‌تر نکنیم
  • دین سینما به امام صادق‌(ع) چه زمانی ادا می‌شود؟
  • جزئیات مست عشق؛ مولانا و شمس در پرده سینما
  • میراث «پل آستر» در سینما
  • عکاسی فیلم هیچ‌گاه نمی‌میرد/ سینما و تئاتر هنر فردی نیست
  • کدام فیلم‌های سینما به جامعه کارگری ادای دین کردند؟
  • رهبر انقلاب: در آموزش و پرورش مشکلات مادی، معیشتی، کاری و فضای آموزشی داریم
  • کتاب بنیه فیلمساز را قوی می‌کند/ حتما به نمایشگاه کتاب تهران می‌روم
  • ماندن در سینما اهمیت دارد/ عکاسی فیلم هیچ‌گاه نمی‌میرد
  • سینما به روایت «آپاراتچی»