Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-05@02:09:31 GMT

اجلاس جی ۷؛ از رویاهای بایدن تا حقیقت ماجرا

تاریخ انتشار: ۲۳ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۲۱۶۸۸۸

اجلاس جی ۷؛ از رویاهای بایدن تا حقیقت ماجرا

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل: چهل و هفتمین اجلاس جی ۷ از روز جمعه در انگلیس آغاز شده و امروز یکشنبه به پایان می رسد. این اجلاس در حالی برگزار می شود که جهان همچنان درگیر ویروس کرونا است و هر چند کشورهای ثروتمند و صنعتی واکسیناسیون را آغاز کرده و برخی در مراحل پایانی آن هستند اما با این وجود کرونا همچنان در سطح جهان قربانی می گیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با وجود تعهدی که کشورهای عضو جی ۷ برای مقابله با بحران های جهانی دارند اما سران این کشورها فقط به دادن وعده برای تامین واکسن کشورهای نیازمند بسنده کردند.

برای مثال جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا مدعی شد که واشنگتن ۵۰۰ میلیون دوز واکسن کرونا را خریداری کرده و برای استفاده از سوی حدود ۱۰۰ کشور با سطح درآمد پایین و متوسط در طی سال آینده میلادی اهدا خواهد کرد.

بر اساس اعلام بایدن و شرکت فایزر، ۲۰۰ میلیون دوز اول این واکسن‌ها تا پایان سال جاری میلادی و ۳۰۰ میلیون دوز دیگر تا ماه ژوئن سال آینده میلادی توزیع خواهد شد.

بوریس جانسون، نخست وزیر انگلیس نیز که کشورش میزبان گروه هفت و پذیرای ریاست دوره ای آن است گفت: ضروری است که از فرصت پیش رو برای اقدام متحد علیه همه گیری کرونا استفاده کنیم.

دولت انگلیس نیز دیروز شنبه در بیانیه‌ای مطبوعاتی اعلام داشت: رهبران گروه هفت به هنگام نشست روز شنبه خود در کورنوال متعهد به استفاده از تمامی منابعشان به منظور پیشگیری از رخداد مجدد یک همه گیری جهانی دیگر خواهند شد. انتظار می‌رود کشورهای دموکراتیک پیشروی جهان بر سر «اعلامیه خلیج کاربیس»، یک بیانیه تاریخی در طرح تعهداتی ملموس برای پیشگیری از هر گونه تکرار آسیبهای انسانی و اقتصادی وارد شده توسط کرونا ویروس، توافق کنند.

این اعلامیه شامل تعهدات به کاهش چشمگیر زمان لازم برای تولید و صدور مجوز برای واکسنها، درمانها و معاینات برای هر گونه بیماری در آینده به زیر ۱۰۰ روز است. همچنین این اعلامیه شامل اهدافی برای تقویت ردیابی جهانی بیماری و ظرفیت مربوط به توالی یابی ژنتیکی به همراه وعده اصلاح و تقویت سازمان بهداشت جهانی است.

فرار از میراث ترامپ

بدون شک یکی از اصلی ترین میراث های به جا مانده از چهار سال ریاست جمهوری دونالد ترامپ، ضربات هولناکی بوده که وی به «چندجانبه گرایی» وارد کرده است. اقدامات ترامپ به حدی مخرب بوده و چنان فاصله ای میان آمریکا و متحدان قدیمی این کشور و حتی دیگر کشورهای غربی ایجاد کرده که ترمیم آن به چندین سال کار و پرهیز از تک روی از سوی کشورهای مختلف از جمله آمریکا بستگی دارد.

در همین رابطه «آنگلا مرکل» صدر اعظم آلمان در اولین روز از برگزاری اجلاس گروه هفت گفت: در اجلاس امسال پیام مهمی در خصوص چندجانبه گرایی به جهان مخابره خواهد شد. خوشحالم که رئیس جمهور آمریکا در اینجا حضور دارد. بدیهی است که ملاقات با جو بایدن مهم است زیرا او بر تعهد به چند جانبه گرایی که در سالهای اخیر از دست داده بودیم پایدار است.

نکته مهم در این رابطه تامین هزینه های مورد نیاز برای مهار چین است و هنوز مشخص نیست که این هزینه چگونه تامین خواهد شد و آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، نیز به صراحت اعلام کرده که گروه هفت هنوز در موقعیتی برای آزاد سازی بودجه نیست

مرکل افزود: ما در اینجا سخنان محکمی در حمایت از چند جانبه گرایی و همچنین چند جانبه گرایی مبتنی بر ارزش ها خواهیم یافت که منجر به اختلاف با روسیه و از برخی جنبه‌ها با چین نیز می‌شود.

صدر اعظم آلمان ابراز امیدواری کرد که رهبران گروه هفت بتوانند در مورد موضوعاتی از جمله شروع مجدد اقتصاد جهانی، حفاظت از آب و هوا و دسترسی جهانی به واکسن های ویروس کرونا به نتایج مثبت دست یابند.

مرکل تاکید کرد: ما به همه در سراسر جهان نیاز داریم، ما می‌خواهیم با هم کار کنیم به خصوص در مورد مسئله حفاظت از آب و هوا و تنوع زیستی که هرگز بدون همکاری چنین راه حلی پیدا نمی‌کنیم.

رویای بایدن

بایدن در حالی پای در اجلاس جی ۷ گذاشت که از همان ابتدا در اندیشه راضی کردن سران دیگر کشورهای صنعتی جهان برای ایجاد جبهه ای واحد در برابر چین بود. در همین رابطه ایندیپندنت در گزارشی اعلام کرد که جو بایدن رئیس جمهور آمریکا به سران هفت کشور صنعتی موسوم به گروه هفت (G۷) فشار آورده که همگی همراستا با اتهامات حقوق بشری واشنگتن علیه چین هم صدا شوند.

بایدن امیدوار است با ایجاد ائتلاف‌های همفکر، چین را به‌ دلیل اتهامات حقوق بشری که مطرح می کند همچون ادعای سرکوب ها در هنگ‌کنگ، سرکوب اویغورها، مانورهای ارتش چین در دریاهای جنوب و شرق چین و استفاده از فشار مالی برای انتقام از منتقدان توبیخ کند.

رئیس جمهور آمریکا امیدوار است که هم صدایی سران این کشورها با اتهامات حقوق بشری واشنگتن علیه کشور چین بتواند بخشی از بیانیه مشترک این اجلاس در پایان آن باشد اما برخی از متحدین اروپایی آمریکا مایل به این هم صدایی که منجر به ایجاد تنش با پکن می شود نیستند.

بایدن از زمان ورود به کاخ سفید در ماه ژانویه، یکی از اهداف خود را همکاری با متحدان ایالات متحده برای مهار چین عنوان کرده است.

در همین خصوص رهبران هفت کشور صنعتی موسوم به گروه هفت در دومین روز نشست موافقت کردند تا برنامه گسترده‌ای را برای سرمایه گذاری در زیرساخت‌ها در کشورهای در حال توسعه آغاز کنند.

جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا گفته خواستار آن است تا ابتکار عمل زیرساختی جدید جهانی این کشور جایگزینی با کیفیت بالاتر برای برنامه چین باشد.

در همین راستا، آمریکا خواستار اتحادی جدید برای رقابت با هزینه‌هایی است که چین صرف زیرساخت‌ها در کشورهای در حال توسعه می‌کند.

هنوز مشخص نیست که گروه هفت چگونه این طرح را از نظر مالی تامین خواهد کرد و آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان هم گفته این گروه هنوز در موقعیتی برای آزاد سازی بودجه نیست.

اما کاخ سفید می‌گوید، جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا و دیگر رهبران گروه ۷ امیدوارند این طرح و ابتکار عمل زیرساختی جدید جهانی که هزینه‌ای بالغ بر ۴۰ تریلیون دلاری خواهد داشت، جایگزینی با کیفیت بالاتر برای طرح «راه ابریشم جدید» چین باشد. قرار است این طرح تا سال ۲۰۳۵ محقق شود.

این در حالی است که چین میلیاردها دلار در سراسر جهان در زمینه عملی کردن ابتکار کمربند و راه (یک کمربند یک جاده) سرمایه گذاری کرده است.

طرح یک کمربند و یک جادهِ شی جینپینگ رئیس‌جمهوری چین که به طرح راه ابریشم جدید هم معروف است، می‌خواهد دو سوم جمعیت جهان در هفتاد کشور را از طریق شبکه‌ای از خطوط زمینی (کمربند) و مسیرهای دریایی (جاده) به هم متصل کند، اما منتقدان می‌گویند که این طرح چین کشورهای فقیر را با بدهی‌هایی که قادر به بازپرداخت آن نیستند، روبرو می‌کند.

واکنش چین

سفارت چین در انگلیس با صدور بیانیه‌ای به اجلاس گروه هفت که با تمرکز بر احیای اقتصاد جهان پس از همه‌گیری ویروس کرونا جریان دارد واکنش نشان داده و اعلام کرد: خیلی وقت است از روزگاری که تصمیم‌های جهانی به یک گروه کوچکی از کشورها اختصاص داشت می‌گذرد.

در این بیانیه که یک نسخه آن در تارنمای سفارت چین در انگلیس منتشر شده آمده است: تنها یک نظام در جهان وجود دارد تحت عنوان نظام بین‌الملل که سازمان ملل متحد در مرکز آن قرار دارد و نظامی که بر پایه قوانین بین‌المللی استوار است.

حقیقت ماجرا

هر چند آمریکا به دنبال مهار چین با استفاه از ظرفیت دیگر کشورهای جهان است اما آیا این کشورها با رویای بایدن همراه خواهند شد؟ جو بایدن از زمان ورود به کاخ سفید در ژانویه، یکی از اهداف خود را همکاری با متحدان ایالات متحده برای مهار چین عنوان کرد.

با پایان دوران پر هیاهوی ترامپ، رئیس‌جمهور جدید آمریکا در تلاش است که روابط خود را با متحدانش احیا کند تا در برابر پکن جبهه‌ای واحد تشکیل دهند.

بایدن در ماه فوریه به کنفرانس امنیتی مونیخ توصیه کرد که ایالات متحده، اروپا و آسیا نباید علیه آنچه که آن را سوءاستفاده‌های اقتصادی و زورگویی‌های دولت چین نامید، عقب‌نشینی کنند. او این مسئله را چالش مهمی دانست.

چندجانبه گرایی نیز با رویکرد تقابل با کشوری که رفته رفته در حال تبدیل شدن به بزرگترین اقتصاد جهان است همخوانی ندارد و دمیدن در شیپور مقابله و محدود کردن چین نتیجه ای جز دور شدن تدریجی کشورها از یکدیگر نخواهد داشت

طرح بایدن در آسیا و در میان کشورهایی مانند ژاپن، کره جنوبی و استرالیا موفقیت‌هایی کسب کرده اما در اروپا این داستان به گونه دیگری است.

تلاش‌های ایالات متحده برای جلب همکاری اروپا در حالی صورت می‌گیرد که مواضع اتحادیه اروپا در مورد چین بسیار جنجالی است. اولویت‌های مالی و استراتژیک اروپا با اهداف آمریکا کاملاً متفاوت است و خطر آشکار شدن این اختلافات وجود دارد.

یکی از دیپلمات‌های ارشد اتحادیه اروپا می‌گوید: «آنها به‌درستی نگرانی‌های اتحادیه اروپا را در نظر می‌گیرند و سعی می‌کنند از رویکرد جنجالی که دولت ترامپ و پمپئو به آن اعتقاد داشتند، جلوگیری کنند اما واقعیت این است که ما ۱۰۰ درصد همسو نیستیم و چینی‌ها هم این را می‌دانند».

نکته مهم در این رابطه تامین هزینه های مورد نیاز برای مهار چین است و همانگونه که پیشتر اشاره شد هنوز مشخص نیست که این هزینه چگونه تامین خواهد شد و آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، نیز به صراحت اعلام کرده که گروه هفت هنوز در موقعیتی برای آزاد سازی بودجه نیست.

نکته دیگر آنکه کشورهای صنعتی جهان برای مقابله با چالش هایی همچون تغییرات اقلیمی و مقابله با بیماری های همه گیر نیازمند همکاری با کشوری همانند چین هستند و اگر این گروه در مسیر مقابله با پکن حرکت کند قطعاً چالش های اشاره شده بیش از گذشته از کنترل خارج شده و تبدیل به بحران های حل نشدنی می شوند.

علاوه بر این مسائل، چندجانبه گرایی نیز با رویکرد تقابل با کشوری که رفته رفته در حال تبدیل شدن به بزرگترین اقتصاد جهان است همخوانی ندارد و دمیدن در شیپور مقابله و محدود کردن چین نتیجه ای جز دور شدن تدریجی کشورهای از یکدیگر نخواهد داشت.

کد خبر 5233381 عبدالحمید بیاتی

منبع: مهر

کلیدواژه: جی هفت چین ایالات متحده امریکا ایالات متحده امریکا فلسطین روسیه ایران رژیم صهیونیستی افغانستان عراق برجام جو بایدن سوریه لبنان میخائیل اولیانوف مذاکرات وین اتحادیه اروپا رئیس جمهور آمریکا چندجانبه گرایی برای مهار چین ایالات متحده اقتصاد جهان آنگلا مرکل گروه هفت خواهد شد جو بایدن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۲۱۶۸۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سفر امیر عبداللهیان به گامبیا

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در راس هیاتی به‌ منظور شرکت در پانزدهمین اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی در گامبیا، تهران را به مقصد بانجول پایتخت این کشور ترک کرد.

به گزارش ایسنا، در اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی که طی روزهای شنبه و یکشنبه ۱۵ و ۱۶ اردیبهشت ماه جاری با موضوع اصلی «ارتقای وحدت و همبستگی از طریق گفتگو پیرامون توسعه پایدار» برگزار می‌شود، مسائل و چالش‌های مختلف جهان اسلام به ویژه موضوع فلسطین و وضعیت جاری در باریکه غزه مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد.

در این اجلاس در مجموع سه سند شامل پیش نویس قطعنامه فلسطین، پیش نویس بیانیه بانجول و پیش نویس سند نهایی نشست سران برای تصویب به ترتیب به نشست شورای وزیران امور خارجه و سپس اجلاس سران ارائه خواهد شد.

 امیرعبداللهیان ضمن حضور در این اجلاس، مواضع جمهوری اسلامی ایران را در قبال تحولات جهان اسلام و منطقه‌ای و بین‌المللی تبیین خواهد کرد.

وی همچنین در حاشیه این اجلاس با برخی مقامات کشورهای اسلامی دیدار و گفتگو خواهد کرد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • امیرعبداللهیان: با اتخاذ موضع هماهنگ کشورهای اسلامی، حقوق ملت فلسطین محقق می‌شود
  • متن سخنرانی امیرعبداللهیان در اجلاس گامبیا
  • امیرعبداللهیان: تلاش‌های منطقه‌ای برای توقف جنگ و نسل‌کشی در غزه جدی‌تر شده است
  • ‏توسعه روابط با کشورهای آفریقایی از اولویت‌های سفر به گامبیا است
  • بایدن در دو نسخه؛ سرکوب زنان آمریکایی و حمایت از زنان ایرانی
  • وزیر امور خارجه به گامبیا رفت
  • امیرعبداللهیان تهران را به مقصد گامبیا ترک کرد
  • سفر امیرعبداللهیان به گامبیا
  • سفر امیر عبداللهیان به گامبیا
  • کدام کشورهای جهان کلاهک اتمی دارند؟ (اینفوگرافی)