Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش همشهری‌آنلاین به نقل از ایسنا، دکتر سعید نمکی وزیر بهداشت امروز در بیست‌ونهمین آیین پویش ره سلامت در استان مرکزی پس از اعلام خبر صدور مجوز مصرف واکسن ایرانی کووایران برکت، درباره واکسن تولید مشترک پاستور و کوبا گفت: قرار شده است پاستور مدارک را آماده کند و طی هفته آینده اقدام کنیم. بنابراین واکسن برکت به مجموعه واکسیناسیون ما می‌پیوندد و پاستور هفته آینده خواهد پیوست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مجوز مصرف واکسن ایرانی برکت صادر شد | وزیر بهداشت: دیشب از ذوق نخوابیدم

نمکی ادامه داد: اراک به دلیل نزدیکی به قم به عنوان اولین مرکز بیماری و بعد از آن گیلان از همان لحظه‌های اول مورد دغدغه و اضطراب ما در ستاد وزارت بهداشت بود. قبل از ورورد ویروس به کشور و همان اوایلی که در ووهان چین اعلام شد، تمام هم و غم‌مان رصد گردش ویروس در کشور بود. یکی از جاهایی که ما نگرانش بودیم، جاهایی بود که به کانون‌های اولیه بیماری نزدیک بود. مانند اراک، کاشان و شهرهایی که به قم نزدیک‌تر بودند. من شبانه‌روز ممتد و طولانی رصد می‌کردم. گاهی حیرت می‌کنم که چگونه شد که شبانه‌روز ممتد و طولانی نخوابیدم، اما انرژی کار را خداوند مرحمت کرد. همان زمان در استان یک پزشک متخصص اورژانس مبتلا شده بود که حالش اینجا بد شده بود و خدا را شکر این فرد به ما برگشت.

نمکی ادامه داد: روزهای اول هیچ یک از ما ویروس را نمی‌شناختیم، رفتارش را نمی‌دانستیم و نمی‌دانستیم که با ما چه خواهد کرد. عزیزان ما در استان مرکزی با هدایت استاندار و همدلی و وفاق سایر دستگاه‌ها و زحمات شبانه‌روزی کادر بهداشت و درمان نقش‌آفرینی خوبی کردند و امروز می‌توانیم بگوییم که یکی از استان‌های با نمره بسیار خوب و قابل قبول استان مرکزی است.

وزیر بهداشت گفت: روزهای سختی بر همه ما گذشت و خدا را شکر می‌کنم که امروز ما علاوه بر اینکه در باتلاق کرونا نماندیم، اقدامات خوبی هم انجام دادیم. موج چهارم کرونا که یکی از سهمگین‌ترین امواج با ویروس انگلیسی بود و دیدید که در شهرهایی در پیشرفته‌ترین کشورهای دنیا با مجهزترین زیرساخت‌ها، با خزانه‌های پر و دلارها و پوند فراوان و دروازه‌های باز و بدون تحریم بیماران‌شان پشت در بیمارستان سرگردان شدند، اما اینجا به لطف خداوند حتی یک بیمار پشت درهای هیچ بیمارستانی سرگردان نشد و از آن افتخارآمیزتر اینکه ما بیماران غیرکرونایی نیازمند به آی‌سی‌یو و خدمات ویژه را هم نگذاشتیم که سرگردان شوند.

کمبود اکسیژن نداریم

نمکی گفت: در یک سال ما بیش از ۴۶۰ اکسیژن‌ساز را به نقاط مختلف کشور بردیم. بیش از ۵۰ درصد از بیمارستان‌های مهم ما کمبود اکسیژن داشتند که البته طبیعی بود. زیرا در حالت طبیعی یک بیمار نیازمند اکسیژن در دقیقه یک تا پنج لیتر اکسیژن می‌خواهد، اما بیمار مبتلا به کووید در بیرون آی سی یو ۲۵ لیتر اکسیژن در دقیقه و در درون آی‌سی‌یو تا ۳۵ لیتر در دقیقه اکسیژن نیاز دارد. 

او افزود: بنابراین در ابتدا ناگهان با کسری سنگین اکسیژن در بیمارستان‌ها روبرو شدیم، اما در کمتر از یک سال ۴۶۰ اکسیژن‌ساز به بیمارستان‌های کشور رفت و امروز با افتخار می‌توانم بگویم که چیزی به نام کمبود اکسیژن که نگران‌مان کند در هیچ کجای کشور نداریم.

پخش مستند شنا با دست‌های بسته از هفته آینده

وزیر بهداشت اظهار کرد: در سالی که گذشت، علی رغم تحریم‌های ظالمانه به دروغ می‌گفتند که دارو و تجهیزات پزشکی را تحریم نکردیم. یک سریال ۱۰ قسمتی که چند روز پیش آغاز کارش کلید خورد برای پخش، به نام شنا با دست‌های بسته که تعبیر من بود در روزهای اول که همکاران من با دست‌های بسته اما با چشم‌های باز در اقیانوس بلا شنا کردند. 

نمکی گفت: پخش این سریال از هفته آینده آغاز می‌شود و شما خواهید دید که اسنادی را پیدا کرده‌اند که چقدر قرار بوده به ما در این اپیدمی فشار وارد کنند تا ما فروبریزیم. البته این آرزو را به گور بردند و خواهند برد که این ملت در برابر این هجمه‌ها و فشارها زانو بزند.

راه‌اندازی ۱۴هزار تخت بیمارستانی تا مرداد

وزیر بهداشت گفت: در اوج این گرفتاری‌ها و فشارها امسال تا مرداد ماه ۱۴ هزار تخت بیمارستانی راه‌اندازی می‌کنیم که در تاریخ این کشور بی‌سابقه است. در بهترین شرایط ما سالی ۴۵۰۰تخت اضافه کردیم. همچنین حدود ۱۴۰ دستگاه سی‌تی‌اسکن به اقصی نقاط کشور رفت و افتتاح  ۱۴۰۰ پروژه بهداشتی دارد تا اواسط تیر به سرانجام می‌رسد. این رکورد در تاریخ این کشور در روزهایی که وضع مالی بهتری داشتیم و کرونا هم نداشتیم، رقم نخورد و این از الطاف الهی برای این سرزمین است.

نمکی ادامه داد: اجازه مصرف واکسن ایرانی دیروز صادر شد. من شب‌های زیادی نخوابیدم که از اضطراب بود، اما دیشب از ذوق این خبر نخوابیدم. ما چند قول به مردم دادیم. اول آنکه قول دادیم نمی‌گذاریم در هیچ شرایطی هیچ بیماری پشت در بیمارستان‌ها سرگردان شود. 

او گفت: قول دادیم در اوج تحریم نخواهیم گذاشت داروی اساسی به دست مردم نرسد؛ البته ممکن است بعضی وقت‌ها نوساناتی داشتیم اما ۴۷۵۰ قلم دارو در شرایط سخت تحریم تامین کردیم. گاهی می‌گویم خاک بر فرق من و تمثیل من، پس از فشاری که بر اهل بیت پیامبر در حصر آب آمد، دیگر چنین تحریم سختی بر امتی روا نشد که بر این مملکت روا شد. در این تحریم حتی در یک اتاق عمل به دلیل فقدان داروی بیهوشی عملی کنسل نشد.

آزمایش واکسن‌های خارجی در ایران را قبول نکردیم

نمکی عنوان کرد: از کشورها خواستیم برای ساخت واکسن با ما کار کنند، ذره ذره با آنها پیش رفتیم و وقتی به فاز تحقیقات رسیدند خواستند در ایران تست کنند که گفتیم ما زیر بار نمی‌رویم. بعد کشورهای منطقه که می‌گویند واکسن زدند، در کلینیکال ترایال واکسن سایر کشورها بودند و ما قبول نکردیم مردم ما تحت آزمایش واکسنی قرار گیرند. به یک شرط حاضر به همکاری هستیم که بیایید و باهم واکسن بسازیم و تنها کشوری که در انتقال دانش فنی با ما کنار آمد کوبایی‌ها بودند که تازه آن هم فاز یک و دو در کشور خودشان طی شد و فاز سوم را در ایران انجام دادیم.

او گفت: راه دیگری که رفتیم راه سبد کووکس بود. حالا برخی افاضه می‌کنند که فلانی واکسن داشت و نخریدیم، درست نیست. من پوستم از این حرف‌ها کلفت‌تر است اما این شیوه‌های غیر منصفانه که دل فرماندهان این عملیات بزرگ را در نبردی بی امان خالی کند، صحیح نیست. من با خدا معامله کردم و این فشارها ذره‌ای بر اراده‌ام اثر نخواهد گذاشت. ما تا دقیقه ۹۰ هرجا که باشیم سربازیم اما این قضاوت که میلیون‌ها واکسن پشت دروازه‌ها بود و ما نخریدیم درست نیست.

بعضی‌ها واکسن را بر ما قطع کردند

وزیر بهداشت تاکید کرد: حرکت بزرگ واکسیناسیون در کشور راه افتاد و ناگهان بعضی‌ها واکسن را بر ما قطع کردند. دوستان بر ما قطع کردند، دشمنان که جای خود دارند. به این دوستان گفتیم چرا قطع کردید؟ گفتند به دلیل شیوع بیماری در کشور خودمان قرار است روزی ۱۵ میلیون واکسیناسیون انجام دهیم و حتی حاضر نشدند از این تعداد در عالم رفاقت، ۵۰ هزار واکسن برای ما بفرستند. چه کسی باید این مطلب را جبران کند به جز تولید داخلی؟

نمکی افزود: ما مسیر قراداد با بیرونی‌ها را طی کردیم و پیش پرداخت دادیم. مسیر قرارداد با کووکس را طی کردیم و پیش پرداخت هم دادیم. سازوکار کووکس بسیار ضعیف‌تر از آن بود که بتواند به هشت کشور دنیا بگوید ۸۵ درصد از واکسن دنیا مال شما نیست و بقیه دنیا هم آدم هستند. تا امروز از ۱۶میلیون و ۸۰۰ هزار دُزی که قرارداد بستیم تنها مقدار اندکی ارسال شده است. 

او اظهار کرد: ما از هند واکسن خریدیم، آقای دادستان هند در فرودگاه دستور توقف داد. ۶۰ میلیون دوز واکسن با روس‌ها قرارداد بستیم. تا امروز هنوز یک میلیون هم به ما ندادند. البته پول ندادیم و گذاشتیم آن را زمان حمل بدهیم. ۲۰ میلیون دوز واکسن از چین قرار بود برسد که فقط حدود ۴ یا ۵ میلیون آن رسیده است.

واکسن ایرانی؛ کم‌عارضه‌ترین و موثرترین واکسن است

نمکی تاکید کرد: همزمان به تولید داخل فکر کردیم و در یک سال گذشته دل به دریا زدیم و بر تمام پلتفرم‌های دنیا کار کردیم و خوشبختانه راهی در یکسال رفتیم که باید ۲۰ ساله طی می‌شد و با افتخار می‌گویم واکسنی که در ایران ساخته می‌شود کم‌عارضه‌ترین، موثرترین و بی‌خطرترین واکسنی است که می‌توان نام برد. یک روزی نه در کسوت وزیر بهداشت بلکه در کسوت معلم دانشگاه می‌روم در تلویزیون و می‌گویم این واکسن ایرانی چیست و چه کارها برای آن شد.

توزیع دوزهای آماده واکسن برکت از هفته آینده

وزیر بهداشت گفت: دیروز قرار بود واکسن پاستور و واکسن مجموعه برکت مجوز مصرف اضطراری بگیرند که واکسن پاستور یکی دوتا از سندهای کتبی‌اش کامل نبود و ما هم هیچ فشاری بر کمیته‌های ناظر نگذاشتیم. خدا شاهد است که به شدت آزادانه و کارشناسانه اقدام کردیم. 

نمکی گفت: واکسن پاستور هم قرار شد مدارک را کامل کند و هفته آینده اجازه مصرف اضطراری بگیرد. از هفته آینده دستور توزیع دوزهای آماده را دادیم. واکسن برکت به مجموعه واکسیناسیون ما می‌پیوندد و مجموعه پاستور هفته آینده می‌پیوندد و واکسن‌های رازی و فخرا هم در آینده نزدیک خواهد پیوست.

آمادگی صادرات واکسن ایرانی از زمستان

وزیر بهداشت ادامه داد: عزیزانی می‌آیند می‌گویند ما چندماهه فلان کار را می‌کنیم. بله هرکس بیاید می‌تواند چندماه این کارها را انجام دهد. چون ما زیرساخت‌ها را آماده کردیم و با بود و نبود ما واکسن فرقی نخواهد کرد. تمام جمعیت هدف ملت ایران تا آخر پاییز می‌توانند واکسینه شوند. ظرفیت تولید داخل در این ماه و ماه آینده حدود ۵ یا ۶ میلیون دوز خواهد بود و در ماه‌های بعد تصاعدی تا ۵۰ یا ۶۰ میلیون دوز بالا می‌رود و ما در زمستان آماده صادرات واکسن کووید به کشورهایی هستیم که از الان آمدند برای پیش‌خرید با ما صحبت می‌کنند. از بیرون هم هرچه توانمندی داشته باشیم، استفاده می‌کنیم.  

وی گفت: تا پایان دولت دوازدهم گروه‌های آسیب‌پذیری که قول دادیم شامل جمعیت بالای ۶۰ سال، بیماران خاص و گروه‌های پرریسک را واکسینه می‌کنیم. تا پایان تیر اکثر آن ۱۵ میلیون را واکسینه می‌کنیم و تا نیمه مرداد با برنامه‌ریزی صورت گرفته و مجموعه واکسن داخلی و خارجی واکسن خواهیم زد.

نمکی افزود: برای تجهیز بیمارستان خمین همه را مکلف کردم که کار این بیمارستان تا پایان تیرماه باید تمام شود و من دلیل نمی‌شناسم. این خبر بسیار خوش که تخت‌های ویژه این استان دوبرابر شد را برای تمام کشور داشتیم و این دستاورد بزرگ ملی است.

وزیر بهداشت تاکید کرد: در رابطه با داروهای بیماران خاص هرجا نقصانی است من تا فردا برطرف می‌کنم اما متوجه باشید که به تله سودجویانی که تبلیغ برندها را می‌کنند، نیفتید. داروهایی که تولید داخل دارد اجازه ورود نخواهد داشت. برخی همکاران داروهایی برای بیماران خاص تحویز می‌کنند که مشابه داخلی دارد و چون می‌دانیم این حرکت یعنی تخریب و له کردن تولید داخل، مقاومت می‌کنیم و خب کنار آن تظاهرات هم داریم ولی ما ایستادگی می‌کنیم. البته نسبتی از واردات را برای موارد خاص حفظ کرده ایم.

واکسن خارجی هم در راه است

نمکی تاکید کرد: واکسیناسیون از این هفته تسریع می‌شود و واکسن خارجی هم دارد می‌رسد و از هفته آینده مشکل واکسیناسیون نخواهیم داشت.
 

کد خبر 607522 برچسب‌ها وزارت بهداشت و درمان كرونا در ايران سعید نمکی واکسن کرونا

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: وزارت بهداشت و درمان كرونا در ايران سعید نمکی واکسن کرونا هفته آینده بیمارستان ها واکسن ایرانی وزیر بهداشت تولید داخل واکسن برکت میلیون دوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۲۲۷۴۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ادامه حواشی جنجالی یک پلتفرم/ «محفل» در صدر دیگر نظرسنجی‌ها

خبرگزاری مهر-گروه هنر-عطیه مؤذن؛ «هفت روز سیما» عنوان یک بسته خبری-تحلیلی است که در پایان هر هفته به بازخوانی متن و حاشیه اتفاقات خبری صدا و سیما و شبکه نمایش خانگی می‌پردازد. همچنین در این بسته، نیم‌نگاهی هم به شایعات و اخبار غیررسمی داریم و در تلاش هستیم در کوتاه‌ترین زمان ممکن از مهمترین اخبار هفته در تلویزیون و شبکه نمایش خانگی باخبر شوید.

امروز پنجشنبه ۶ اردیبهشت ماه می‌توانید با شماره ۱۴۶ بسته خبری «هفت روز سیما» همراه شوید.

چهره هفته؛ مسعود ده نمکی

این هفته مسعود ده نمکی مهمان برنامه «برمودا» شد و با کامران نجف زاده درباره مسایل مختلفی گفت و گو کرد که بخش هایی از آن در رسانه ها بازتاب پیدا کرد. برخی از صحبت های ده‌نمکی تبدیل به خوراک برای رسانه ها شد مثل این مورد که گفته بود در دوره احمدی نژاد پیشنهاد وزیری فرهنگ و ارشاد را نپذیرفته است. بخشی هم باعث کنش های انتقادی شد مثل جوابش به سوالی درباره نقدها به خود که با استفاده از احادیث درباره نقدها بیان کرد که مومن همیشه در معرض آزار قرار دارد. او همچنین در این برنامه به برخی تخریب کنندگان همیشگی اش اشاره کرد که به او حسادت دارند. این بخش از حرف های او هم در برخی رسانه ها بازتابی منفی پیدا کرد.

ده نمکی در ماه رمضان و نوروز امسال سریال «رستگاری» را روی آنتن داشت که در میان چهار سریال پخش شده رتبه آخر را به دست آورد. فصل سوم سریال «جومونگ» در میانگین بازدیدهای تلوبیون که توسط مدیر این سرویس طی نشستی اعلام شد با فاصله ای بالاتر از این سریال قرار گرفته بود. هرچند ده نمکی در سینما فیلم های پرفروش و رکورداری ساخته است با این حال این سال ها سریال های او نتوانسته اند رتبه بالای پربازدیدها را کسب کنند.

جنجال هفته؛ نماوا و مصاحبه حاشیه دار یک مدیر

مصاحبه جنجالی محمدحسن شانه‌ساززاده مؤسس گروه «شاتل» و نایب رییس هیات مدیره نماوا تقریباً در چند روز اخیر بحث روز شبکه های اجتماعی و حتی فضای رسمی اخبار فرهنگی و هنری بود. مصاحبه ای که در آن به ارزان ترین و گران ترین هزینه ساخت یک قسمت سریال در شبکه نمایش خانگی اشاره کرده بود. یا در بخشی از سخنانش با واژگانی چون «بی اخلاق» قشر هنرمند و تهیه کننده را یاد کرده بود. مصاحبه ای که خیلی بی‌محابا و در جایی هم عصبی نه فردی مشخص بلکه همه افراد یک قشر را خطاب قرار داده بود.

این مصاحبه نه تنها واکنش های فردی و اشخاص حقیقی که بیانیه ها و پاسخ های صنفی و حقوقی را هم به دنبال داشت. برخی از این انتقادات صرفاً واکنشی به بی احترامی ها بود و برخی به واکنش های عملی تهیه کننده و کارگردان مثل قطع همکاری هم کشیده شد.

درنهایت این واکنش ها پلتفرم نماوا را هم وادار کرد که عذرخواهی کند. ترکش های ماجرا البته همچنان باقی ماند و روز چهارشنبه پیمان جبلی رییس صداوسیما در پاسخ به خبرنگاران درباره فرایندهای اقتصادی تولید و دستمزد در شبکه خانگی بیان کرد که ساترا وظیفه پیگیری این فرایندهای اقتصادی را بر عهده دارد و در حال بررسی ماجراست.

آمار هفته؛ باز هم محفل در صدر نظرسنجی ها

۲ برنامه «زندگی پس از زندگی» و «محفل» از ابتدای ماه مبارک رمضان در صدر انتخاب های مردم و پربیننده ها بوده اند. این ۲ برنامه در چند مرحله نظرسنجی های سازمان حتی در ایام نوروز هم رتبه اول پربیننده ها را در اختیار داشته اند و با اختلافی میلیونی بالاتر از تاک شو و برنامه های چهره محور قرار داشتند. نکته ای که شاید در چند سال اخیر کمتر پیش آمده است که برنامه های معارفی بتوانند گوی سبقت را از برنامه های سرگرم کننده و تاک شو بربایند.

شاید چنین نظرسنجی هایی حتی از طرف مخاطب هم باورپذیر نباشد و استنباط کند که سفارشی است. با این حال در تلوبیون که سرویس کاربرمحور است هم «محفل» و «زندگی پس از زندگی» با فاصله ای یک درصدی و صدهزار تایی توانسته بودند در نظرسنجی های پایانی ماه رمضان در صدر قرار بگیرند.

اخیراً نظرسنجی دیگری هم منتشر شده است که براساس آمار ایسپا که یکی از نظرسنجی های معتبر است در این نظرسنجی بعد از «مردان آهنین» شبکه سه این دو برنامه یعنی «زندگی پس از زندگی» و محفل یک بار دیگر به عنوان پربیننده ترین برنامه ها معرفی شده و درخشیده اند.

درخشش این برنامه ها یک بار دیگر نشان از اهمیت برنامه سازی و طراحی و تحقیق و پژوهش می‌دهد که اگر محتوا با طراحی درست و جذابیت های بصری و تیم حرفه ای همراه شود می تواند مخاطب را جذب کند و در غیر این صورت بقیه موارد فرع ماجراست.

مناسبت هفته؛ روز رادیو

چهارم اردیبهشت روز رادیو بود و رادیو امسال ۸۴ ساله شد. رادیو تریبونی برای بسیاری از پیروزی ها و اتفاقات خوشایند و ناخوشایند بوده است. صدایی برای همبستگی ها و اطلاع رسانی ها در روزگاری که مردم کمتر وسیله ارتباطی از یکدیگر داشته اند.

با گسترش انواع ابزار و وسایل ارتباطی در دنیای امروز و پیشرفت تکنولوژی های گوناگون، رادیو هنوز نفس می کشد و هنوز بسیاری از پیشکسوت های رادیو به این رسانه گرم دلبستگی دارند.

چهره هایی که با این رسانه بزرگ شده اند و بزرگانی را تربیت کرده اند و باوجود گسترش شبکه های تلویزیونی، شبکه خانگی و دیگر مدیوم ها باز هم همه تعلق خاطرشان به میکروفن های دیده ناشده رادیو بوده است.

اما در کنار اینها لازم است یادآوری کنیم که بودجه رادیو و برنامه های رادیویی و مجریانش همچنان به شکل تبعیض آمیزی نمی تواند با تلویزیون برابری کند. پیمان جبلی رییس صداوسیما چند باری برای رفع این تبعیض ها وعده داد اما هنوز اتفاقی رخ نداده است. برخی از پیشکسوت های رادیو دیگر برنامه ندارند و تمهیدی برای حضور دوباره شان برای برندهای رادیویی در نظر گرفته نشده است همچون عذرا وکیلی که بیش از نیم قرن برنامه «سلام کوچولو» را در رادیو داشت. رادیو از طرف مدیرانش هنوز جدی گرفته نمی شود اما گویندگان و برنامه سازانش هنوز عاشقانه دوستش دارند.

کد خبر 6088592 عطیه موذن

دیگر خبرها

  • ورود واکسن خوراکی روتاویروس به برنامه ایمن‌سازی کشور
  • یک واکسن دیگر در لیست واکسیناسیون کودکان ایرانی
  • واکسن روتاویروس به جدول واکسیناسیون کشوری اضافه می‌شود
  • واکسن روتاویروس به برنامه ایمن‌سازی کشور وارد شد
  • ورود واکسن خوراکی روتاویروس برای برنامه ایمن‌سازی کشور
  • ورود واکسن روتاویروس به برنامه ایمن‌سازی کشور
  • آغاز واکسیناسیون حجاج در آذربایجان شرقی
  • واکسیناسیون حجاج از امروز آغاز شد
  • واکسیناسیون ۵ هزار حجاج گلستانی در حال انجام است
  • ادامه حواشی جنجالی یک پلتفرم/ «محفل» در صدر دیگر نظرسنجی‌ها