Web Analytics Made Easy - Statcounter

مهسا بهادری: محمدعلی صدری‌نیا، مستندساز تلویزیون که کارش را از سال ۸۹ آغاز کرده است و ما او را با آثاری چون «قائم‌مقام»، «چشم در برابر چشم»، «گام نهایی»، «بحران خاموش»، «تهران دمشق» و برنامه تلویزیونی «مدیر مسئول» می‌شناسیم، این روزها مجموعه «غیر رسمی» را روی آنتن تلویزیون برده است؛ مستندی که مجموعه‌ای از دیدارهای مقام معظم رهبری با اقشار مختلف جامعه است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مجموعه مستند «غیر رسمی» در موسسه پژوهشی فرهنگی انقلاب اسلامی، دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب تهیه شده است و به بهانه پخش آن، به گفت‌وگو با محمدعلی صدری‌نیا پرداختیم که در ادامه می‌خوانید.

چرا سمت ساخت مستند «غیر رسمی» رفتید؟

تولید مجموعه مستند «غیر رسمی» از اسفند ۹۷ آغاز شد. در بازه زمانی ۹۵ تا ۹۸ (قبل از کرونا) حضرت آقا، دیدارهایی با اقشار مختلف جامعه مثل فعالان فرهنگی و هنری کشور و نخبگان داشتند که دیدارهای غیر رسمی و صمیمی‌ای بود و به دیدارهای پنجشنبه‌ای شهرت داشت. این دیدارها هیچ‌وقت رسانه‌ای نمی‌شد، اما کسانی که در این جلسات حضور داشتند، مشتاق بودند که روایت‌هایی از این موضوع نشان داده شود. شاید نقطه آغاز ساخت این مجموعه مستند، همین اشتیاق فراوان بود. با توجه به تعدد جلسات تصمیم گرفتیم تا یک مجموعه مستند بسازیم که هر یک از یک زاویه به ماجرا می‌پردازد.

خود حضرت آقا در این جلسات، بدون تعارف و کاملا صریح با مسائل مواجه می‌شوند. برخی اوقات گلایه‌هایی از جانب افراد مطرح می‌شود که به حق است و رهبری هم همان‌جا درباره موضوع صراحتا واکنش نشان می‌دهند

شما جلسات مقام معظم رهبری با اقشار و اصناف مختلف جامعه را به تصویر در آوردید. یکی از موضوعاتی که در برخی از مستندها دیده می‌شود، روایت از جنبه مثبت ماجرا است، اگر در این جلسه‌ها نقدی نسبت به عملکرد اقشار وجود داشت و یا افراد درخواستی را از مقام معظم رهبری داشند، شما آن را نشان دادید؟

یکی از اتفاقاتی که در مسیر تولید مستند با آن مواجه بودم، این بود که خود حضرت آقا در این جلسات، بدون تعارف و کاملا صریح با مسائل مواجه می‌شوند. برخی اوقات گلایه‌هایی از جانب افراد مطرح می‌شود که به حق است و رهبری هم همان‌جا درباره موضوع صراحتا واکنش نشان می‌دهند. برخی اوقات شرایط به گونه‌ای است که مسائلی که مطرح می‌شود، نیاز به بررسی بیش‌تر دارد، که حضرت آقا دستور بررسی می‌دهند. که اتفاقا به برخی از افراد حاضر در جلسه که با آن‌ها مصاحبه داشتیم مواردی را می‌گفتند از همین پیگیری‌ها که بعضی‌ از آن‌ها به نتایج مثبتی هم ختم شده بود. به طور مثال شنیدم که نخبگان، در حوزه نفت وگاز و انرژی به دست آوردهایی رسیده بودند که آزمونش را پس داده و مورد تایید هم واقع شده بود، اما در مسیری که باید به آنها اعتماد می‌کردند و به این ظرفیت می‌پرداختند، مشکلاتی وجود داشت، اما این موضوع با پیگیری‌ها به نتیجه رسید و پس از بررسی‌ها مسئولان وزارت نفت هم از این ظرفیت‌ها استقبال کردند.

دیدارهای مقام معظم رهبری با اصناف و اقشار مختلف جامعه و بعضا صحه گذاری روی عملکرد آن‌ها نشان می‌دهد آن چیزی که حاصل شده، مورد تایید ایشان بوده، این در حالی است که خیلی از افراد سیاه‌نمایی می‌کنند و معضلات را بزرگ‌تر از آن چیزی که هست نشان می‌دهند، می‌توانیم بگوییم هدف از ساخت این مجموعه مستند نشان دادن واقعیت‌ها و کشیدن خط بطلان روی سیاه نمایی‌های موجود در جامعه و ایجاد انگیزه در جوانان بوده است؟

تلاش من در ساخت این مجموعه مستند این بوده که در هر قسمت بتوانم فضای واقعی جلسه را منتقل کنم. در این مسیر هم سعی کردیم هم دستاوردهای مطرح شده در جلسه را منتقل کنیم و هم گره‌ها و مشکلاتی که توسط نخبگان جوان بیان شده را به نمایش بگذایم. تلاش بر این بوده که این فضا، کاملا واقع‌گرایانه به نمایش گذاشته شود. نکته بسیار مهمی که در تمام جلسات می‌توان به آن پی برد، این است که ما در تمام این سال‌ها، در حوزه‌های علمی و فناوری، مسیر طولانی‌ای را طی کردیم و با مراقبت زیاد به زیرساخت‌های بسیار خوبی رسیده‌ایم که حالا با تلاش و مراقبت بیشتر می‌توانیم به شتاب بیش‌تری برسیم. بخشی از مشکلاتی هم که امروز در کشور داریم به دلیل کم توجهی ها به ظرفیت‌های همین جوانان نخبه کشور است.

طبیعی است که هرچه دستگاه‌های مختلف و دولت‌های مختلف، بتوانند این زیر ساخت را بشناسند و به این توان و مهارت جوان‌های ایرانی دقیق‌تر بپردازند، بهتر می‌توانند از آن استفاده کنند تا سرعت و رشد بیش‌تری داشته باشد و مشکلات یا گره‌هایی هم که وجود دارد راحت‌تر و سریع‌تر حل شوند.

هرچه دستگاه‌های مختلف و دولت‌های مختلف، بتوانند زیر ساخت‌ها را بشناسند و به این توان و مهارت جوان‌های ایرانی دقیق‌تر بپردازند، بهتر می‌توانند از آن استفاده کنند تا سرعت و رشد بیش‌تری داشته باشد و مشکلات یا گره‌هایی هم که وجود دارد راحت‌تر و سریع‌تر حل شوند

مشکل اصلی‌ که ما در جامعه داریم و به شدت هم با آن مواجه هستیم، موضوع سیاه نمایی است. زمانی که این مسئله مطرح می‌شود، به مرور زمان اهداف، امید و انگیزه جوانان نیز از بین می‌رود. این جلساتی که مقام معظم رهبری با اقشار مختلف داشتند، نشان می‌دهد که کاملا به همه امور تسلط دارند و درجریان همه چیز قرار دارند، صحه گذاشتن ایشان روی موضوعات هم نشان می‌دهد که اوضاع را می‌توان بهتر کرد، اما با استفاده از چه ظرفیتی این رویداد میسر می‌شود؟

آن چیزی که وجود دارد، مرز باریک بین سیاه نمایی و بیان مشکلات واقعی است. چیزی که جامعه امروز ما را بیش‌تر درگیر کرده، مشکلات واقعی است که مردم در زندگی با آن مواجه هستند و نمی‌توان آنها را نادیده گرفت و بیان این مشکلات واقعی هم به معنای سیاه نمایی نیست.

در مسیر ساخت مستند«غیر رسمی» خود من همزمان با دو حس مواجه شدم، اولین حس اینکه ما تا چه اندازه توان و ظرفیت در کشور داریم که حتی بعضا آنها را نمی‌شناسیم و خیلی از بخش‌های جامعه نمی‌دانند که در این سال‌ها در مسیر توسعه و فناوری، چه مسیری را طی کرده‌ایم و حالا به یک زیرساخت مهمی رسیده‌ایم. بخش دوم هم نگاه انتقادی به ماجرا است که چرا تعدادی از مسئولان ما نگاه دقیقی به این توان، ظرفیت و زیرساخت ندارند و اتفاقا باعث می‌شوند این مسیری که با سرعت می‌توانیم طی کنیم را با کندی پیش ببریم و جلوی راه نخبگان جوان کشور سنگ اندازی شود. تلاشم بر این بود که همین دو نکته را نشان دهم و به نظرم حاصل این روایت می‌تواند به مخاطبان نشان دهد، بخش اعظمی از مشکلاتی که مطرح می‌شود، راه حل دارد، چون زیرساخت آن تامین شده است. شاید اگر به استعدادها و ظرفیت‌هایی که در کشور داریم، بیش‌تر توجه کنیم این مشکلات زودتر حل می‌شوند.

آن چیزی که وجود دارد، مرز باریک بین سیاه نمایی و بیان مشکلات واقعی است. چیزی که جامعه امروز ما را بیش‌تر درگیر کرده، مشکلات واقعی است که مردم در زندگی با آن مواجه هستند و نمی‌توان آنها را نادیده گرفت

در این مجموعه مستند، مقام معظم رهبری با چند گروه دیدار داشتند؟ 

بیش از ۶۰ جلسه برگزار شده است. که گروه‌های متفاوتی در آن حضور داشتند.

مجموعه مستند «غیر رسمی» در چند قسمت ساخته شده است؟

چون این مجموعه در حال تولید است خیلی نمی‌توانم به طور مشخص عدد نهایی را اعلام کنم ولی تلاشمان بر این است که در هر قسمت به موضوعات متعدد و متنوع مطرح شده در جلسات بپردازیم و آنها را برای مخاطبان روایت کنیم.

محمدعلی صدری‌نیا، کارگردان مستند «غیر رسمی»

ساخت این مستند، کار بسیار حساسی بود، از این بابت احساس نگرانی نداشتید که یک خطای کوچک در کار باعث شود تا بخش اصلی ماجرا از قلم بیفتد و یا بیانات مقام معظم رهبری، به صورت کامل منتقل نشود؟

زمانی که مستندساز سراغ ساخت یک مستند می‌رود و می‌خواهد که یک مستند بسازد، اساسا کار سختی در پیش دارد چون سراغ هر اتفاقی که بخواهد برود، برای اینکه واقعیت ماجرا را به درستی به تصویر بکشد، مسیر سخت و طولانی‌ای در پیش دارد و سختی راه هم همین است که بدون جانبداری و به دقت، واقعیت را به مخاطب منتقل کند.

طبیعی است که هرچه ساخت مستند در زمینه حساس‌تر و شخصیت مهم‌تری باشد، این سختی چندبرابر می‌شود و به طور مثال به راحتی نمی‌توانید جمله‌ای را حذف کنید، چون ممکن است مضمون صحبت آن فرد کم و زیاد شود و به درستی منتقل نشود؛ لذا این مستند از این بابت که دارای چنین حساسیت‌هایی است، سخت است، اما به همان اندازه که این مستند برای من سخت بوده، به همان اندازه هم شیرین بوده و بهترین روزهای زندگی کاری‌ام همین روزهایی است که درگیر ساخت مستند «غیررسمی» هستم. 

۵۷۲۴۵

کد خبر 1525456

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب تلویزیون فیلم مستند مقام معظم رهبری مشکلات واقعی مجموعه مستند مختلف جامعه اقشار مختلف آن مواجه مطرح می شود سیاه نمایی ساخت مستند آن چیزی غیر رسمی صدری نیا حضرت آقا بیش تر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۲۵۳۴۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حمید سهیلی سرباز سینما بود/ راش‌هایی که اسناد تاریخی مهمی هستند

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط‌عمومی موزه سینما، مستند «مرمت آثار باستانی» به کارگردانی زنده‌یاد حمید سهیلی و با حضور پژمان مظاهری‌پور، مستندساز و اسکندر مختاری، پژوهشگر و استاد معماری و مرمت و جمعی از هنرمندان و علاقه‌مندان به این عرصه در قالب برنامه «شب‌های مستند» موزه سینما روی پرده رفت. پژمان مظاهری‌پور مستندساز گفت: جای حمید سهیلی در میان ما خالی است. او آثار ماندگاری از خود باقی گذاشت. سهیلی فعالیت حرفه‌ای خود را با سمت مدیر تدارکات و مدیر تولید در سریال «آتش بدون دود» به کارگردانی زنده‌یاد نادر ابراهیمی آغاز کرد. او سپس پژوهش‌های مرتبط با ایران‌شناسی را در موسسه «ایران پژوه» که توسط آقای ابراهیمی اداره می‌شد آغاز کرد.

وی ادامه داد: در این گروه سهیلی با محمدرضا مقدسیان و عزیزالله حاجی مشهدی کار می‌کرد. آن‌ها کار پژوهشی مجموعه «سیاحت ایران» که قرار بود داریوش مهرجویی آن را تهیه و کارگردانی کند انجام می‌دادند. یک قسمت از این مجموعه که درباره «قلعه الموت» است به تولید رسید اما از نگاتیوهای آن اطلاعی در دست نیست. حمید سهیلی تصاویری به صورت هشت میلیمتری از روزهای تولید آن بخش را در اختیار داشت و تعلق خاطر او به مستندسازی در اینجا مشخص می‌شود. او اولین فیلم مستند خود را در مجموعه «سفرهای دور و دراز هامی و کامی» تجربه می‌کند که در ارتباط با مراحل استخراج ذغال سنگ است.

آثار سهیلی اسناد تاریخی معتبری به شمار می‌روند

مظاهری‌پور همچنین گفت: او پس از انقلاب اولین مجموعه مستند خود با نام «دست آفریده‌ها» را ساخت که در اتباط با کارگاه‌های صنایع دستی است. سهیلی فرد بسیار دقیق و منظبتی بود و در ساخت آثار خود با پژوهشگران تراز اول هر رشته مشورت می‌کرد. سال ۵۸ شش فیلم درباره تاریخ خط ساخت و به سراغ دکتر مهرداد بهار از اسطوره‌شناسان مطرح رفت. این مجموعه دارای یکی از مصاحبه‌های مهم بهار است. او در «مرگ یزدگرد» به عنوان مدیر تدارکات و تولید با بهرام بیضایی نیز همکاری کرد و سپس مجموعه «به سوی سیمرغ» را در قالب ۱۲ فیلم کار کرد که مربوط به تاریخ نقاشی ایران است و آیدین آغداشلو در اثر همراه او بوده است.

این فیلمساز سینمای مستند افرود: سهیلی از سال ۶۲ تا ۷۰ مجموعه «معماری ایرانی» را کارگردانی کرده است که پژوهشگر اصلی آن نیز خودش بوده است. حمید سهیلی فردی بسیار متواضع بود به همین دلیل فیلم‌های او تیتراژ ندارند.

وی با بیان اینکه مجموعه «معماری ایرانی» در استودیو گلستان ساخته شده که متعلق به شبکه یک تلویزیون است، بیان کرد: سهیلی در این اثر نیز از کارشناسان مطرحی استفاده می‌کند که در معماری ایران افرادی معتبری هستند. محمد کریم پیرنیا و اسکندر مختاری که در این برنامه حضور دارد از جمله این افراد بودند.

وی ادامه داد: سهیلی در این مجموعه به بافت‌های شهرهای ایران می‌پردازد و کار بسیار سنگین و پیچیده‌ای را صورت می‌دهد. او ۳۳ فیلم در این مجموعه تولید می‌کند که هر یک در حکم یک سند معتبر است. گفتار ماندگار متن فیلم را آقای میرفخرایی خوانده‌اند که این موضوع نیز از ویژگی‌های این مجموعه به حساب می‌آید. مستند «مرمت آثار باستانی» دارای پشتوانه معتبر پژوهشی است. حمید سهیلی فردی بسیار متعهد، امانت‌دار و اخلاق‌محور بود و جوایزی را که برای فیلم‌های خود دریافت می‌کرد، به نهاد حامی فیلم‌هایش تقدیم می‌کرد. او ۱۰۴ فیلم ساخته است که در تاریخ سینمای مستند ایران ماندگار است؛ سهیلی دارای نشان درجه ۲ هنری بود اما لیاقت او بسیار بالاتر از دریافت نشان درجه یک بود.

شخصیتی استثنایی در سینمای مستند

در ادامه این نشست اسکندر مختاری از استادان حوزه معماری و مرمت نیز گفت: حمید سهیلی یک انسان استثنایی بود، چراکه همواره به دانش‌اندوزی می‌پرداخت و از فرصت‌های پیش آمده برای خود استفاده می‌کرد. من در جریان فیلم‌های «معماری ایرانی» با او آشنا شدم. او پیش از ساخت هر فیلم مطالعات زیادی انجام می‌داد. به همین دلیل یک کتابخانه شخصی مختص به خود داشت.

وی ادامه داد: سهیلی اعتقاد داشت که تفاوت میان کارشناسان و فیلمساز این بود که یک کارشناس به صورت تصویری به موضوع نگاه نمی‌کند و به همین دلیل نحوه نگاه او با ما تفاوت داشت. او خود نسبت به هر موضوع اشراف داشت و مصاحبه شونده زمانی که مقابل او قرار می‌گرفت متوجه این موضوع می‌شد.

مختاری با بیان اینکه سهیلی عالم را از عالم‌نما تشخیص می‌داد، ادامه داد: پس از ساخت فیلم، زمانی که صحبت‌های ما را می‌شنید، اگر از موضوعی در اثر خود نمی‌توانست دفاع کند، آن را تغییر می‌داد و اصلاح می‌کرد. او نریشن بیشتر مجموعه «معماری ایرانی» را خودش نوشت و من نیز در چند قسمت او را همراهی کردم. نکته مهم این است که سهیلی در نریشن و موسیقی به دنبال تاثیر عاطفی بر مخاطب نبود. من معتقدم اگر سهیلی فردی دانشگاهی در اروپا بود، به عنوان یکی از مهم‌ترین افرادی که در راستای پیشرفت‌های علمی کشور خود گام برداشته بود شناخته می‌شد.

وی اظهار کرد: دوره‌های تاریخی هنر ایرانی که سهیلی در آثار خود به تصویر کشیده است، در حکم یک دایره‌المعارف جامع است. این فرد استثنایی معایبی هم داشت و آن اینکه خود و همکاران را در تیتراژ فیلم معرفی نمی‌کرد. او تمام راش‌های استفاده نشده خود را به مرکز اسناد میراث فرهنگی تحویل داد که امروزه از اسناد تاریخی مهم به شمار می‌روند. مجموعه «مرمت آثار باستانی» امروزه بخشی از تاریخ معماری است.

در ادامه مظاهری‌پور درباره اهمیت گفتار متن در سینمای مستند نیز گفت: او در نوشتن متن بسیار دقیق بود و این کار را با حضور کارشناسان پیش می‌برد. او معتقد بود برخی از گفتارهای متن مجموعه «معماری ایرانی» برای مخاطب حوصله سربر است و از من می‌خواست در آثارم رویه‌ دیگری را پیش بگیرم. او عقیده داشت باید نریشن دارای وجهی قصه‌گو باشد تا بتواند توجه مخاطب را به خود جلب کند. میرفخرایی نیز تنها یک گوینده نبود بلکه فردی دانشمند، مولف و آشنا با علم بود.

مظاهری‌پور با اشاره به اینکه مستند «مرمت آثار باستانی» به صورت ۱۶ میلیمتری ساخته شده است، افزود: در زمانی که سهیلی با تلویزیون کار می‌کرد، نظام تهیه‌کنندگی وجود داشت و او نمی‌توانست راش‌ها را با خود داشته باشد و آن‌ها بعد از قطع نگاتیو در آرشیو سازمان صدا و سیما نگه‌داری شدند. او با هوشمندی بخشی از موارد فیزیکی باقی مانده از آثار خود را به سازمان میراث فرهنگی تقدیم کرد.

سهیلی خود را سرباز سینما می‌دانست

در ادامه این برنامه ارد عطارپور مستندساز شناخته‌شده سینمای ایران که از افراد نزدیک به حمید سهیلی به شمار می‌رفت درباره او گفت: سهیلی فردی بسیار متواضع بود و من کسی را مانند او در سینمای ایران ندیدم. او خود را سرباز سینما می‌دانست و اگر از او کمکی می‌خواستید امکان نداشت از انجام آن دریغ کند. حتی اگر در حوزه‌ای اطلاعات کافی نداشت به مطالعه می‌پرداخت و آن را در اختیار سوال‌شونده قرار می‌داد.

وی ادامه داد: خط تولید فیلم مستند درباره تاریخ معماری ایران، تحت تاثیر فعالیت‌های حمید سهیلی است و افراد دیگری نیز از او الگوبرداری کرده‌اند. سهیلی زمانی به ساخت آثار مرتبط با تاریخ ایران مبادرت ورزید که آن زمان این اتفاق در کانون توجه نبود.

عطارپور یادآور شد: او با پافشاری کار خود را پیش می‌برد چراکه علاقه زیادی به وطن خود داشت. فیلم «مرمت آثار باستانی» دارای دقت، جزییات و دکوپاژی دقیق و برجسته است و توضیحات کاملی دارد. همچنین دارای پلان‌هایی بسته و تعلیقی جذاب است. این مجموعه به یونسکو عرضه شد و در آنجا به عنوان یک سند دیداری و شنیداری به ثبت رسید و افرادی در خارج از کشور نیز متوجه این گنجینه ارزشمند باقی مانده از او شدند.

وی در پایان بیان کرد: من در ماه‌های آخر عمر حمید سهیلی از او خواستم تا طرحی را برای ساخت ارایه دهد و جالب است تمام موضوعاتی را که در دست داشت درباره ایران بود.

برنامه «شب‌های مستند» با مشارکت انجمن صنفی تهیه‌کنندگان سینمای مستند در موزه سینما برگزار می‌شود.

کد خبر 6087717

دیگر خبرها

  • خبر‌های پشت صحنه، هفتم اردیبهشت
  • اکران فیلم مستند از اراک تا تل‌آویو
  • فیلم مستند از اراک تا تل‌آویو اکران شد
  • شباهت جالب نوه گوگوش به ترلان پروانه همه را شوکه کرد + عکس
  • نخستین حلقه‌ مستند روایی «معجزه مادری» در بوشهر رونمایی شد
  • مستند می‌تواند در گسترش فرزندآوری تاثیرگذار باشد/کنجکاوی اهالی روستا برای ساخت یک فیلم
  • رونمایی از مستند روایی «معجزه مادری» در بوشهر
  • حمید سهیلی سرباز سینما بود/ راش‌هایی که اسناد تاریخی مهمی هستند
  • «کُر کوهستان» روی آنتن شبکه دو می‌رود/ روز‌های نفسگیر در چهارمحال و بختیاری
  • حمید سهیلی خود را سرباز سینما می‌دانست