Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-29@20:56:06 GMT

بازی‌های موثر در مدیریت رفتار و خشم کودکان

تاریخ انتشار: ۳۰ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۲۹۱۹۶۹

بازی‌های موثر در مدیریت رفتار و خشم کودکان

ایسنا/چهارمحال و بختیاری کارشناس دفتر مشاوره سازمان بهزیستی چهارمحال و بختیاری گفت: متاسفانه در حال حاضر مشکلاتی مانند تغییر سبک زندگی و شیوع بیماری کرونا منجر به کاهش بازی‌های با تحرک فیزیکی بالا در کودکان شده و همچنین این مسئله تنش در کودکان را افزایش می‌دهد.

مهرداد رضاپور در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص بازی‌های مناسب برای کنترل خشم در کودکان و تاثیر قصه‌گویی بر آن‌ها، اظهار کرد: بازی‌ در سنین مختلف برای کودکان نوعی راهکار جهت تخلیه‌ انرژی و هیجان در آن‌ها به شمار می‌رود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کارشناس دفتر مشاوره سازمان بهزیستی چهارمحال و بختیاری افزود: بازی‌های مفید برای کودکان از سنین پنج تا ۱۰ سالگی، عموما بازی‌های با جنب‌وجوش و تحرک فیزیکی بالا است، این نوع بازی‌ها  تخلیه هیجان، انرژی‌های منفی و کاهش تنش در کودک را به‌همراه دارد.

وی ادامه داد: متاسفانه در حال حاضر مشکلاتی مانند تغییر سبک زندگی و شیوع بیماری کرونا منجر به کاهش بازی‌های با تحرک فیزیکی بالا در کودکان شده و همچنین این مسئله تنش در کودکان را افزایش داده است.

رضاپور عنوان کرد: گروهی از کودکان نسبت به سایر همسالانشان پرخاشگری بیشتری دارند و می‌توان گفت این کودکان تا حدودی تندخو و عصبی مزاج هستند، به‌همین دلیل بازی‌های مناسب این کودکان نیز حدودی متفاوت است.

این روانشناس حوزه کودک و نوجوان اضافه کرد: بازی‌های مناسب برای کودکان پرخاشگر باید به‌گونه‌ای باشد که در آن‌ها آموزش و تمرین لازم برای مدیریت رفتار و هیجان در آن بازی در نظر گرفته شده و در اختیار کودک گذاشته شود، به‌طور مثال بازی‌هایی که به‌صورت جمعی انجام شود که کودک در آن نظم یا حق تقدم و تاخر را رعایت کند و یا بازی‌هایی که کودک در برخی مواقع مجبور شود از دادن برخی پاسخ‌های کلامی یا رفتاری اجتناب کند.

وی یادآور شد: آموزش دادن به کودکان جهت شرکت در بازی‌های گروهی برای کنترل رفتار و خشم آن‌ها بسیار مهم و موثر است، زیرا در برخی از این فعالیت‌های گروهی کودک درحین بازی گاهی مجبور است برخلاف نظر خود حرف دیگران را نیز بپذیرد.

رضاپور افزود: گاهی نیز کودک مجبور است برای ماندن در بازی و جمع دوستان خود انعطاف بیشتری داشته باشد و با اعضای گروه همراهی کند، در برخی موارد مطیع نظر گروه باشد، بنابراین کودک یاد می‌گیرد که اگر خواسته‌ها و خشم خود را مدیریت کند و پرخاشگری کلامی و رفتاری نداشته باشد، شانس بیشتری برای بازی با گروه همسالان خود دارد که این موضوع نوعی تشویق برای کودک محسوب می‌شود.

کارشناس دفتر مشاوره سازمان بهزیستی چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: خانواده نیز می‌تواند با در نظر گرفتن امتیازات و پاداش‌هایی برای موفقیت‌های کودک در بازی‌های گروهی به تشویق کودک برای حضور در گروه دوستان خود و در نتیجه آن کنترل خشم او کمک کند.

وی بیان کرد: هر اندازه کودکان به سمت بازی‌های انفرادی سوق داده شوند، امکان کنترل خشم در آن‌ها نیز کاهش پیدا می‌کند، زیرا کودک بازخورد و نتیجه اعمال خود را از محیط دریافت نمی‌کند و در نتیجه متوجه نمی‌شود که داشتن رفتار تند، کلام نامناسب و پرخاشگری باعث طرد شدن او توسط اطرافیان خواهد شد، بنابراین احتمال تقویت پرخاشگری در کودک بالا می‌رود.

رضاپور با تاکید بر اینکه کودکان به موضوعاتی که برای اطرافیان جذاب است مانند مواردی که منجر به طرد شدن آن‌ها از محیط می‌شود، اهمیت زیادی می‌دهند، ادامه داد: در برخی موارد خانواده‌ها به صورت عمدی و برای سرگرمی کودک او را عصبانی می‌کنند و در برابر این عصبانیت واکنش مثبت و رضایت‌بخش دارند که این موضوع باعث می‌شود کودک احساس کند عصبی شدن، تندخویی و کم‌حوصله بودن، رفتار جذابی است و باعث خشنودی والدین می‌شود، بنابراین این‌گونه رفتارها در کودک ماندگار می‌شود.

این روانشناس حوزه کودک و نوجوان عنوان کرد: از توصیه‌های مناسب در این زمینه می‌توان به چهار مورد اشاره کرد، خانواده‌ها از عصبانی کردن کودک و داشتن واکنش مثبت در برابر این عصبانیت پرهیز کنند، آموزش‌های لازم برای شرکت کودکان در بازی‌های گروهی را دراختیار آن‌ها قرار دهند، زیرا این‌گونه فعالیت‌ها کودک را تشویق می‌کند برای باقی ماندن در گروه رفتار و خشم خود را مدیریت کند.

وی اضافه کرد: همچنین داشتن فعالیت‌های پرتحرک و پرهیجان مانند ورزش‌های رزمی یا فعالیت‌هایی مثل فوتبال و موارد دیگر برای کودکان بسیار مهم است، زیرا این اقدامات می‌تواند هیجان و تنش نهفته در کودک را تخلیه کند و باعث شود او رفتار آرام‌تری داشته باشد و خشم کودک را کاهش دهد.

رضاپور یادآور شد: همچنین لازم است به کودک آموزش دهیم که رفتار خشن و تند باعث می‌شود برخی از امتیازات و تشویق‌هایی که از سمت خانواده دریافت می‌کند را از دست بدهد، اما رفتار آرام و صبورانه توجه بیش‌تر اطرافیان را به‌همراه دارد، بنابراین کودک سعی کند رفتار خود را مدیریت کند.

این روانشناس حوزه کودک و نوجوان تصریح کرد: قصه‌گویی در سنین پایین از حدود سه سالگی تا هشت سالگی می‌تواند در شکل‌گیری شخصیت کودک تاثیر بسیار مهمی داشته باشد، زمانی که کودک در قصه نتیجه عمل قهرمان قصه را مشاهده می‌کند در ذهن خود این شخصیت را شبیه‌سازی کرده و خود را در جایگاه قهرمان قصه تصور می‌کند.

وی بیان کرد: بنابراین یکی دیگر از راهکارهای مدیریت رفتار کودکان قصه‌گویی است، همچنین می‌توان در برخی موارد اسم قهرمان قصه و اسم کودک را مشابه انتخاب کرد و قهرمان قصه به گونه‌ای پیش برود که با مدیریت رفتار، کنترل خشم و عصبانیت خود موفقیت‌های زیادی کسب می‌کند، در این صورت زمانی که کودک با مشکل مواجه می‌شود به جای خشونت از رفتارهایی مانند فکر کردن و شیوه‌های حل مسئله استفاده می‌کند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی منطقه چهارمحال و بختیاری کودک خشم چهارمحال و بختیاری مدیریت رفتار برای کودکان قهرمان قصه فعالیت ها برای کودک کنترل خشم بازی ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۲۹۱۹۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نگاهی به کتاب «خداشناسی قرآنی کودکان»/ شما خدا را می‌شناسید؟

کتاب «خداشناسی قرآنی کودکان؛ پاسخ به ۴۰ پرسش کودکان و نوجوانان درباره خدا» یکی از آن راه‌های آسانی است که می‌توان به کمک آن کودکان را قانع کرد. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی تسنیم، طرح پرسش‌‏ها و دغدغه‏‌های فکری نوجوانان و پاسخ مناسب به آنها از ملزومات  تبلیغی است. در کتاب "خداشناسی قرآنی کودکان" به قلم غلامرضا حیدری ابهری ضمن ارائه مباحثی در نحوه پاسخگویی به سؤالات مذهبی کودکان، 40 پرسش درمورد حقیقت، صفات و کارهای خداوند و شناخت جایگاه مقام و مرتبه خدا در ذهن کودکان ذکر شده و به اختصار با استفاده از آیات و روایات به آنها پاسخ داده شده است. مطالب به صورت روان و متناسب با درک و دریافت و زبان کودکان ارائه شده است. فرزانه زینلی نویسنده و فعال فرهنگی یادداشتی بر این کتاب نوشته و برای انتشار در اختیار خبرگزاری تسنیم قرار داده است که در ادامه می‌خوانید:

خدا چه شکلیه؟ خدا بچه داره؟ مامانش خدارو دعوا نمی‌کنه که همیشه بیداره؟! اصلاً خدا کیه؟!

این جور سؤالات را همه ما یا شنیده‌ایم یا مدتی در کودکی، ذهنمان را مشغول کرده‌اند. فکرکردن به خدا و بودنش در همه لحظات، برای ذهن کودک ما سخت است؛ کودکی که هنوز دنیا را درست نشناخته، تازه دارد مقدمات زیستن در آن را یاد می‌گیرد و قواعدش را می‌شناسد، با تناقض‌هایی روبرو می‌شود. همه پرسش‌های عجیب و غریب و فلسفی بچه‌ها از همین اختلاف‌های به ظاهر ساده برایشان شروع می‌شود و پاسخ این سؤالات برای ما سخت است؛ چون ذهنمان خیلی وقت است که به پذیرفتن عادت کرده و انگار هیچ چیز عجیبی نمی‌تواند هوشیارش کند.

دفترچه «خاطرات شیطان» دست بچه‌ها افتاد

در بین همه مسائلی که برای بچه‌ها سؤال ایجاد می‌کند، ماهیت خداوند از همه پیچیده‌تر است. این موضوع حتی برای بزرگترها هم گاهی جای ابهام دارد چه برسد به کودکی که تازه می‌خواهد معنای «لا تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَ لا نَوْمٌ» را درک کند و بفهمد چطور در دنیایی که خودش می‌خوابد، مادرش می‌خوابد، حتی پرنده‌ها و گنجشک‌ها هم می‌خوابند، موجودی وجود دارد که نمی‌خواد و به خواب احتیاجی هم ندارد؟ یا کودکی که از لحظات غفلت مادرش برای خرابکاری‌ها استفاده می‌کند و باور دارد کسی او را نمی‌بیند، چطوری باید درک کند خدا در همه لحظات او حضور دارد و در عین حال، در تمام لحظات مادرش هم حضور دارد؟ بخشی از این پرسش‌ها به سبب شکل نگرفتن تفکر انتزاعی کودک ایجاد می‌شود و ممکن است با گذر از این دوره و ورود به دوره دوم نوجوانی، حل بشود، اما پاسخ همین سؤالات می‌تواند جهان‌بینی کودک را در موضوع خداشناسی شکل بدهد.

پاسخ به بنیادی‌ترین پرسش‌ها درباره خدا

این دست پرسش‌ها برای والدین نگران کننده است؛ از طرفی اینکه نمی‌توانند کودکانشان را قانع کنند و در چشم فرزندشان از مقام «همه چیزدانی» تنزل پیدا می‌کنند، و از طرف دیگر اینکه بالاخره چه پاسخی باید به بچه داد، اضطراب شدید به آنها وارد می‌کند. یک راه‌حل این است که از سرخط شروع کنید؛ یعنی ابتدا خودتان مسئله را حل کنید و بعد، متناسب با فهم و درک کودک، آن را برایش شرح بدهید. اما همیشه راه‌حل آسان‌تری هم هست!

کتاب «خداشناسی قرآنی کودکان؛ پاسخ به 40 پرسش کودکان و نوجوانان درباره خدا» یکی از آن راه‌های آسانی است که می‌توان به کمک آن کودکان را قانع کرد. نویسنده در این کتاب، به بنیادی‌ترین پرسش‌هایی که بین کودکان و نوجوانان مشترک است، پرداخته و به زبان ساده و با تمثیل‌هایی از زندگی روزمره، آن را برای کودکان قابل درک کرده است. در ابتدای کتاب هم بخشی را برای والدین نوشته و در آن، به لزوم «شنیدن» و چگونگی همدلی با کودکان در پرسش‌هایشان پرداخته است. غلامرضا حیدری ابهری، نویسنده کتاب، در مقدمه می‌گوید: «مطالب این کتاب با مطالب کتاب‌های اعتقادی مرسوم، کاملاً متفاوت است؛ زیرا خداشناسی کودک و نوجوان و پرسش‌های او، با خداشناسی بزرگسال و نیازهای فکری این گروه بسیار تفاوت دارد.» نویسنده در بخش‌های مختلف این کتاب سعی کرده است با نهایت آرامش، پاسخی قانع کننده برای کودکان آماده کند و حتی می‌گوید که این پاسخ‌ها را ابتدا در اختیار فرزند خودش قرار داده و نظر او را به عنوان یک مخاطب هم سن و سال، پرسیده تا در نهایت، کتاب مناسب حال و هوای کودک و نوجوان باشد.

این کتاب را انتشارات بین‌المللی جمال در 140 صفحه منتشر کرده و در کتابنامه رشد آموزش و پرورش نیز معرفی شده است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • بازی برای کودکان خیلی مهم است اما جایگاه ادبیات هم حفظ شود
  • پیشرفت‌های شهرداری مبارکه نتیجه تعامل موثر با شورای شهر است
  • شروع مسیری هیجان‌انگیز با مهدکودک
  • راه اندازی پایگاه هوشمند سرای بازی کودک در مساجد
  • جراحی تومور ۱۴ سانتی از کلیه کودک ۲ ساله بندرعباسی
  • تاثیر اسباب بازی در نبوغ و رشد کودکان
  • چرا کودکان فرانسوی به خوش رفتار و مؤدب بودن مشهورند؟
  • ۴۲ هزار کودک سرطانی در «محک» در حال درمان هستند
  • نگاهی به کتاب «خداشناسی قرآنی کودکان»/ شما خدا را می‌شناسید؟
  • شناخت زودهنگام اختلالات رشد، موثر بر عملکرد فردی و اجتماعی کودک در آینده