Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، به نقل از verywellmind، شخصیت چیزی است که مردم تمایل دارند درباره آن زیاد فکر کنند. وقتی با افراد جدیدی روبرو می‌شویم، خواه از طریق کار، مدرسه یا رویداد‌های اجتماعی، اغلب بلافاصله روی شخصیت آن‌ها تمرکز می‌کنیم. این که آیا آن‌ها مهربان، کمک کننده، برونگرا یا خجالتی هستند، تنها برخی از مواردی است که هنگام ارزیابی افرادِ پیرامون خود به آن توجه می‌کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رشد شخصیت چیست؟
این شخصیت ماست که هویت ما را تشکیل می‌دهد، اما شخصیت دقیقاً چگونه شکل می‌گیرد؟ رشد شخصیتی یکی از موضوعات مهم مورد توجه برخی از برجسته‌ترین متفکران روانشناسی بوده است. از زمانی که روانشناسی به عنوان علمی جداگانه به رسمیت شناخته شد، محققان ایده‌های مختلفی را برای توضیح چگونگی رشد شخصیت ارائه داده اند.

رشد شخصیت به چگونگی ظهور الگو‌های رفتاری سازمان یافته که شخصیت منحصر به فرد هر شخص را تشکیل می‌دهد با گذشت زمان اشاره دارد. عوامل زیادی از جمله ژنتیک، محیط، فرزندپروری و متغیر‌های اجتماعی بر شخصیت تأثیر می‌گذارند. شاید از همه مهمتر، تعامل مداوم همه این عوامل است که به مرور شخصیت را شکل می‌دهند.

نظریه‌های کلیدی
شخصیت، ما را منحصر به فرد می‌کند. اما شخصیت چگونه رشد می‌کند؟ دقیقاً چگونه به این آدمی که امروز هستیم تبدیل شده ایم؟ چه عواملی مهمترین نقش را در شکل گیری شخصیت دارند؟ آیا شخصیت می‌تواند هرگز تغییر کند؟

برای پاسخ به این سوال، بسیاری از نظریه پردازان برجسته، نظریه‌هایی را برای توصیف مراحل مختلفی که در مسیر رشد شخصیت رخ می‌دهد، ارائه داده اند. نظریه‌های زیر جنبه‌های مختلف رشد شخصیت، از جمله رشد شناختی، اجتماعی و اخلاقی را مورد توجه قرار می‌دهند.

مدل ساختاری فروید از شخصیت
فروید نه تنها در مورد چگونگی رشد شخصیت در طول کودکی نظریه پردازی کرد، بلکه چارچوبی نیز برای چگونگی ساختار کلی شخصیت ایجاد کرد. از نظر فروید، نیروی محرکه اصلی شخصیت و رفتار به "لیبیدو" معروف است. این انرژی به سه مولفه تشکیل دهنده شخصیت، شامل هویت، نفس و فراخود دامن می‌زند.

هویت، جنبه شخصیتی افراد در بدو تولد است و ابتدایی‌ترین قسمت شخصیت است و افراد را به سمت تحقق ابتدایی‌ترین نیاز‌ها و اصرارهایشان سوق می‌دهد. منیت یا نفس جنبه‌ای از شخصیت است که با کنترل خواسته‌های هویتی و مجبور کردن آن به رفتار‌های واقع گرایانه همراه است. فراخود آخرین جنبه شخصیت برای رشد است و شامل تمام آرمان ها، اخلاقیات و ارزش‌هایی است که به علت تاثیر والدین و فرهنگ، در ما به وجود آمده است. این قسمت از شخصیت تلاش می‌کند که منیت مطابق آرمان‌های او رفتار کند. سپس منیت باید بین نیاز‌های اولیه هویت، معیار‌های آرمان گرایانه فراخود و واقعیت، تعادل برقرار کند.

مفهوم فروید از هویت، منیت و فراخود، علی رغم عدم حمایت و شک و تردید قابل توجه بسیاری از محققان، در فرهنگ عامه مردم برجسته شده است. از نظر فروید، این سه عنصر شخصیت هستند که با هم همکاری می‌کنند تا رفتار‌های پیچیده انسانی را ایجاد کنند.

مراحل رشد روانشناختی اریکسون
نظریه هشت مرحله‌ای رشد انسانی اریک اریکسون یکی از معروف‌ترین نظریه‌ها در روانشناسی است. در حالی که این تئوری بر پایه مراحل رشد روان جنسی فروید بنا شده است، اریکسون تصمیم گرفت که بر چگونگی تأثیر روابط اجتماعی بر رشد شخصیت تأکید کند. این نظریه همچنین فراتر از دوران کودکی است و به توسعه در کل طول عمر نگاه می‌کند.

در هر مرحله از رشد روانی - اجتماعی، مردم با بحران‌هایی روبرو می‌شوند که در آن یک کار باید انجام شود. کسانی که هر مرحله را با موفقیت پشت سر می‌گذارند احساس تسلط و رفاه خواهند داشت. کسانی که در هر مرحله بحران را حل نمی‌کنند ممکن است تا پایان عمر با عاقبت کار‌هایی که انجام نداده اند، دست و پنجه نرم کنند.

مراحل رشد شناختی پیاژه
علی رغم اینکه نظریه رشد شناختی ژان پیاژه، به طور قابل توجهی مورد انتقاد است، همچنان یکی از موارد مورد استناد قرار گرفته در روانشناسی است. در حالی که رفته رفته بسیاری از جنبه‌های نظریه وی اهمیت خود را از دست دادند، ایده اصلی نظریه او همچنان مهم است: طرز تفکر کودکان با بزرگسالان متفاوت است.

به گفته پیاژه، کودکان طی یک مجموعه چهار مرحله‌ای که با تغییرات متمایز در نحوه تفکر همراه است، پیشرفت می‌کنند. نحوه تفکر کودکان در مورد خود، دیگران و دنیای اطراف آن‌ها در شکل گیری شخصیتشان نقش مهمی دارد.

مراحل رشد اخلاقی کلبرگ
لارنس کلبرگ نظریه رشد شخصیت را که بر رشد اندیشه اخلاقی متمرکز بود، توسعه داد. کلبرگ بر اساس فرایند دو مرحله‌ای که توسط پیاژه پیشنهاد شد، نظریه را گسترش داد. به این صورت که نظریه نهایی شامل شش مرحله مختلف است.

این نظریه به دلایل مختلف مورد انتقاد قرار گرفته است. یک انتقاد اصلی این است که این نظریه برای همه جنسیت‌ها و فرهنگ‌ها به یک اندازه کاربرد ندارد. نظریه کلبرگ در درک ما از چگونگی رشد شخصیت همچنان مهم است.

صحبت پایانی
شخصیت نه تنها شامل ویژگی‌های ذاتی بلکه ایجاد الگو‌های شناختی و رفتاری است که بر نحوه تفکر و عملکرد افراد تأثیر می‌گذارد. سرشت و فطرت، بخشی اصلی از شخصیت است که توسط ویژگی‌های ارثی تعیین می‌شود.

سیرت انسان جنبه‌ای از شخصیت او است که تحت تأثیر تجربه است و در طول زندگی رشد و تغییر می‌کند. درست است که شخصیت در طول زمان به تکامل خود ادامه می‌دهد و با تأثیرات و تجربیات زندگی تغییر می‌کند، اما قسمت زیادی از شخصیت، توسط ویژگی‌های ذاتی و تجارب اولیه کودکی تعیین می‌شود.

بیشتر بخوانید

مهم‌ترین درس‌هایی که «ذهن آگاهی» به ما می‌آموزد

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: شخصیت شناسی روانشناسی رشد رشد شخصیت مراحل رشد نظریه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۳۱۸۱۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

راه‌حل نشدنی نظریه‌پرداز توسعه دانشگاه جان هاپکینز

صورت مسأله
- ایران با مشکل عظیم شتاب فزاینده حجم پول روبه رو است. سیستم پولی کنونی کشور در هر ۲۴ ساعت در حدود ۶ همت (هزار میلیارد تومان) بر حجم پول می افزاید. برای احساس وضعیت، این افزایش حدوداً معادل میانگین ۳۰۰۰ سال دوران پهلوی (۱۳۵۷-۱۳۰۴) است. یعنی حکومت ایران در شبانروز یک میلیون برابر هر شبانروز پیش از انقلاب به اصطلاح پول چاپ می کند. در واقع این مبلغ را نمی توان چاپ کرد، بلکه در سیستم الکترونیک پولی بر تعداد صفرهای حجم پول، افزوده می شود.

- یکی از عوامل تورم، همین افزایش حجم پول است که موجب کوچکتر شدن قدرت خرید می شود؛ افزایش فقر و فساد از پیامدهای آن است. باز هم برای درک وضعیت، ۱۰۰ هزارتومانی در ۱۳۹۰ معادل ۱۰۰ دلار بود و امروز معادل یک و نیم دلار است.

حل مسأله
چند پرسش

- آیا نجات از مصیبت افزایش حجم پول کشور شدنی است؟ مسلماً شدنی است. زیرا بسیاری از کشورها که به این بلاء مبتلاء بودند، آن را چاره کردند، یعنی عملا شدنی است.
-آیا بدون تخصص ها و تجربه ها می توان به رفع مشکل پرداخت؟ قطعاً بدون تخصص ها و تجارب، نشدنی است.
-آیا با یک تخصص و راه حل های یک متخصص می توان مشکل را رفع کرد؟ به این پرسش می پردازم.

معمولا تصور می شود که چاره های مطرح شده توسط یک متخصص ولو مجرب، شدنی است. با موارد عدیده می توان نشان داد که چاره های پیشنهادی تخصص های منفرد، نه فقط شدنی نبوده، بلکه موجب فزونی مشکلات شده است (چرا؟ به این خواهم پرداخت). برای نمونه، چاره ی پروفسور استیو هانکه (Steve Hanke) را می آورم.

استیو هانکه استاد اقتصاد در دانشگاه جان هاپکینز است. اخیراً درباره ی نجات ایران از مصیبت تورم و توسعه کشور، در مصاحبه ای گفته است که در چند کشور آزموده است: با ارتباط ریال و طلا در کمتر از ۲۴ ساعت، تورم تمام می شود. معلوم است که توجه و تأکید وی بر مهار افزایش حجم پول است. آیا راه حل وی شدنی است؟

بررسی پیشنهاد هانکه

فرض کنید که افزایش حجم پول کنونی به طلا مربوط شود.- هر گرم طلای ۲۴ عیار به قیمت روز ۴/۸ میلیون تومان است. در این‌صورت حکومت برای همین مقدار حجم پول، در هر شبانه‌روز باید ۱/۲۵ تن و در سال ۴۵۰ تن‌ طلا عرضه کند. کل ذخیره معدنی طلای کشور ۳۰۰ تن است و سالانه ۱۲ تن طلا تولید می شود، بگذریم از این که همین مقدار معادن طلای کشور عمدتا در دست بخش غیردولتی است و بهره مالکانه ی آن به حکومت ناچیز است. برای عرضه ی مقدار طلای لازم، چاره ای جز تأمین طلا از خارج نیست.

یک میلیارد دلار معادل ۱۲/۲ تن طلا است. ایران در سال ۱۴۰۲ حدود ۳۰ میلیارد دلار درآمد نفتی داشت، معادل ۳۶۶ تن طلا. یعنی اگر همه ی پول نفت را به طلا تبدیل کند، فقط ۸۰ درصد حجم پول تولیدی در شبانه‌روز را جبران می کند. بخش عمده ای از درآمد نفت برای رفع نیازهای پایه کشور است و دو سال پیش، فرار سرمایه از کشور به میزان ۴۰ تا ۵۰ درصد درآمد نفت گزارش شده است (گزارش بانک مرکزی). یعنی اژدهای پرشتاب افزایش حجم پول، با بلعیدن همه‌ی پول نفت، باز هم بیشتر می طلبد. با همین بررسی کوتاه می توان دریافت که چاره ی استیو هانکه برای مهار تورم در کشور «نشدنی» است.

بیشتر می توان اظهارات وی را کاوید. به طور ضمنی از پیشنهاد هانکه برمی آید که دولت چون نمی تواند طلای لازم معادل افزایش حجم پول را تأمین کند، پس بر حجم پول نیفزاید. در وضعیت حاضر، اگر حکومت پول چاپ نکند، در پرداخت هزینه های خود و مصارف خواسته و نخواسته ی پولی کشور دچار مشکل می شود. یعنی در وضعیت کنونی، اظهارات ضمنی هانکه هم نشدنی است.

*عضو هیات علمی دانشگاه امیرکبیر

بیشتر بخوانید:

کسانی می خواهند گاو اردک بزاید همه می بازیم با دروغ و فریب و بی انصافی انقلاب علمی خاموش و انفعال ما / پیشگامی تولید فکر نیازمند آزاداندیشی از قیدهای تحمیلی است استالین و پژوهش های جانبدارانه

216216

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1899872

دیگر خبرها

  • حکمرانی ولایی، نظریه جدید در مدل حکمرانی
  • جنبه‌های اقتصادی مالكیت فكری مغفول مانده است
  • نظریه پزشکی قانونی یکی از ارکان اساسی رأی قاضی است
  • دانشمندان درباره «جهان‌های موازی» چه می‌گویند؟
  • (ویدئو) روایت جالب فریدون زندی از مشکل داشتن علی پروین با او
  • تاریخ و ساعت دقیق پخش فینال جام ملت‌های فوتسال بین ایران و تایلند
  • ادعای جالب دختر ابراهیم رئیسی درباره حقوق ماهانه پدرش
  • راه‌حل نشدنی نظریه‌پرداز توسعه دانشگاه جان هاپکینز
  • افزایش مراکز دندانپزشکی دولتی
  • آمار جالب سپاهان در مرحله یک هشتم نهایی