Web Analytics Made Easy - Statcounter

فریدون مجلسی، پیش از آن که به عنوان ادیب و مترجم شناخته شود؛ تاریخ نگار و سیاستمدار کهنه‌کار شناخته می‌شود اما این شخصیت مهم تاریخ معاصر ایران، تا کنون بیش از ۵۰ اثر تالیف و ترجمه در کارنامه خود دارد. مجلسی درباره وضعیت کتاب و کاغذ، با اشاره به سابقه کاری بیش از ۴۰ ساله در حوزه فرهنگ، با خبرنگار فرهنگی ایرنا سخن گفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با اشاره به آغاز کار خود گفت: کار خودم را با ترجمه آغاز کردم، وقتی در سال ۱۳۵۹ از وزارت امور خارجه بیرون آمدم و در بخش خصوصی فعالیت کردم، از نظر تامین زندگی و امکانات، وضعیت بهتری داشتم اما مایل نبودم از جنبه‌های فرهنگی کارم کاسته شود، این بود که با ترجمه، کارم را آغاز کردم.

۵۰ کتاب مختلف را از نویسندگان گوناگون، در زمینه‌های ادبیات تاریخی و سیاسی و گاهی در ادبیات صرف، ترجمه و  ۱۱ کتاب نیز تالیف کردم که حدود ۶ کتاب در حوزه ادبیات داستانی است و باقی آن‌ها همه تاریخی هستند، ۵ اثر دیگر هم مجموعه مقالاتی از خود من است که در موضوعات گوناگون در جاهای مختلف منتشر شده‌اند.

مجلسی با اشاره تغییرات در حوزه چاپ کتاب، اظهار داشت: در حوزه تیراژ کتاب‌ها، نکاتی برای من جالب است. در دهه ۶۰ وقتی ترجمه را شروع کردم، به عنوان کسی که کتاب نخست خود را منتشر می‌کند در تیراژهای ۲ هزار و ۳ هزار نسخه منتشر شد، در حالی که جمعیت کشور، نصف جمعیت امروزی بود. اما اخیرا و آخرین کتابی که ترجمه کردم، کتاب مفصل فروپاشی است که حدود ۷۰۰ صفحه است و در ۵۰۰ نسخه منتشر شده است.

وی اضافه کرد: با این که کتاب آخر من، موضوعی جدید، مهم و زیست محیطی و درباره مساله‌ای است که ما را تهدید می‌کند و این اثر به کاری آکادمیک تبدیل شده است. در دو سال به چاپ پنجم رسید و اما با این حال تیراژ آن ۵۵۰ نسخه بود، البته این کتاب حجم زیاد و قیمت تقریبا بالایی دارد و تخصصی است. کتاب دیگر با ترجمه من نظریه‌های جباریت از افلاتون تا آرنت نیز با وجود تخصصی و پرحجم بودن، به چاپ چهارم رسیده است اما با این حال باید در گرفت که استقبال از کتاب‌های رمان بیشتر بوده اما تیراژ آن‌ها نیز کم است.

قیمت کتاب افزایش طبیعی داشته است

این نویسنده و مترجم بیان کرد: زمانی قیمت کتاب کمتر بود و ما کتاب‌های دانشگاهی را رایگان دریافت می‌کردیم، البته قیمت کتاب نسبت به درآمد در آن دوره نیز، قابل توجه به شمار می‌رفت و علت آن هم هزینه‌های تولید کاغذ در سراسر جهان بود. اکنون هم علت افزایش قیمت کتاب در ایران، قیمت کاغذ است که بسیار بالا رفته و گرنه روش جدید چاپ، تقریبا فیلم و زینک را از دایره هزینه‌ها خارج می‌کند.

این سیاستمدار کهنه‌کار، نحوه جدید چاپ را ویژگی نشر در روزگار کنونی دانست و افزود: کتابی که در اروپا ۲۰ یورو قیمت دارد، به پول ما ۶۰۰ هزار تومان می‌شود اما همان کتاب در ایران حدود ۱۰۰ هزار تومان به فروش می‌رسد. باید در نظر بگیریم درآمد و قدرت خرید ما کم است. باید دولت و اقتصاد به حالت طبیعی، مستقل و متعارف برگردد، یعنی کشوری که هزینه‌های دیگری در سراسر جهان می‌پردازد، هزینه تولید کتاب برایش گران‌تر خواهد بود. سطح درآمد مردم، قربانی مشکلاتی می‌شود که باید دولت‌مردان برای آن فکری کنند. تورم‌های نامانوس، از مشکلاتی است که در صد سال اخیر در ایران وجود نداشته است.

مجلسی ادامه داد: وقتی دلار ۴ برابر می‌شود، قیمت کتاب هم ۴ برابر خواهد شد. کتاب ۱۰ هزار تومانی را ۴ برابر کنید ۴ هزار تومان می شود و هر چیز دیگری هم ۴ برابر می‌شود و در نتیجه توان خرید مردم کمتر شده است، با این که قیمت کتاب طبیعی است، گران‌قیمت به نظر می‌آید.

کم شدن قدرت خرید مردم، دلیل کاهش فروش کتاب 

وی با اشاره به تاریخچه چاپ و نشر گفت: سابقا وقتی می‌خواستید کتابی را چاپ کنید، تعداد بیشتر آن، هزینه کمتری داشت و چاپخانه هم برای دستگاهش بهتر بود که نسخه‌های بیشتری منتشر کند، اما چاپ دیجیتال امروز حسنی دارد و این که شما هر تعداد کتابی را که می‌خواهید به روش دیجیتال، چاپ می‌کنید و وقتی به پایان رسید، چهارصد نسخه دیگر منتشر می‌کنید. یعنی سرمایه را با انباشتن کتاب‌ها و خرید کاغذ زیاد، راکد نگه نمی‌دارید و ضایع نمی‌کنید. این نکته را می‌توان مثبت دید، به شرطی که این روند تکرار شود.

مجلسی با یادآوری یک رویداد تلویزیونی، اظهار داشت: چند وقت پیش مقاله‌ای نوشتم که بگویم بیچاره نویسندگان. چون فوتبالیستی گفته بود آنها که کتاب می نویسند و ترجمه می‌کنند، بی‌کارند که می‌نشینند کتاب می‌نویسند. این عبارت برخورنده بود و من در آن مقاله نوشتم که وقتی من را نویسنده و مترجم معرفی می‌کنند، دیگران می‌پرسند پس شغل شما چیست؟ متوجه می‌شوم آن‌ها می‌دانند این کار زندگی را تامین نمی‌کند، در حالی که در بسیاری کشورهای جهان، نام‌های مشهور و مهم در حوزه نویسندگی، همه از راه نوشتن ثروتمند و حتی میلیونر شده‌اند.

توسعه اقتصادی و رفع موانع که موجب بالا رفتن درآمد مردم شود، بر اقتصاد فرهنگی هم تاثیر می‌گذارد و نوع انتشار و خرید کتاب را نیز تغییر می‌دهد. مشکلات اقتصادی، باعث دل‌زدگی مردم از آینده خود می‌شود، به همین دلیل سراغ کتاب نمی‌روند. مهاجرت بین جوانان و تحصیل کردگان برای دریافت امکانات بهتر رایج شده است که یکی از دلایل آن همین دل‌سردی اجتماعی است، چون از توجه به مسائل فرهنگی، کتاب، تئاتر، موسیقی وغیره می‌کاهد و مردم را به مسائل سطحی‌تری سوق می‌دهد.

به گزارش ایرنا، فریدون مجلسی از جمله نویسندگان و مترجمانی است که از درس خواندن در دانشکده حقوق در کنار نام‌های دیگری چون محمدعلی اسلامی ندوشن، محمدعلی سپانلو و جواد مجابی و... به سمت ادبیات کشیده شد.

او که زمانی دیپلمات بود، پیش از ورود به ادبیات، تحت‌تاثیر نویسنده‌های مهمی چون؛  جلال آل‌احمد، ابراهیم گلستان، غزاله علیزاده، مسعود بهنود، باستانی‌پاریزی، هوشنگ گلشیری، شاهرخ مسکوب و جمال میرصادقی بود.

مجلسی متولد ۱۳۲۳ در تهران است. تاکنون بیش از پنجاه کتاب در حوزه‌های تاریخی، سیاسی، و ادبیات داستانی ترجمه کرده که مهم‌ترینشان آثاری است از: رابرت گریوز نویسنده بزرگ انگلیسی، گور ویدال،‌ هاوارد فاوست و فیلیپ راث هر سه از نویسندگان شاخص آمریکا و البته نیکلای گوگول نویسنده برجسته روس. مجلسی جز ترجمه، رمان‌نویس نیز هست. ترجمه‌ بسیار رمان‌های مهم تاریخی او را به نوشتن رمان‌های تاریخی ایرانی کشاند که حاصلش پنج رمان تاریخی چون شاپور اورمزد، چاترانگا [شطرنج]، ساعت طلا، زرینه و اسیر افتخار، بوده است. 

برچسب‌ها دهک درآمدی جواد مجابی بازار کاغذ اختصاصی ایرنا نویسنده محمدعلی سپانلو مسعود بهنود فریدون مجلسی تولید کاغذ توسعه اقتصادی رمان نویس اقتصاد فرهنگ هوشنگ گلشیری کتاب ابراهیم گلستان ایرج پزشکزاد

منبع: ایرنا

کلیدواژه: دهک درآمدی جواد مجابی بازار کاغذ دهک درآمدی جواد مجابی بازار کاغذ اختصاصی ایرنا نویسنده محمدعلی سپانلو مسعود بهنود فریدون مجلسی تولید کاغذ توسعه اقتصادی رمان نویس اقتصاد فرهنگ هوشنگ گلشیری کتاب ابراهیم گلستان قیمت کتاب کتاب ها ۴ برابر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۳۶۷۸۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۱۱۰ فرصت اقتصادی خراسان جنوبی به ۲ زبان ترجمه شد

 جعفری سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان جنوبی با اشاره به نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۴ گفت: در نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۴، اتفاق بی‌نظیر همدلی و همراهی بخش خصوصی و دولتی را شاهد هستیم. 

وی افزود: از روز گذشته که نمایشگاه افتتاح شد، نشست‌های دو جانبه‌ای بین بخش خصوصی خراسان جنوبی و دیگر استان‌ها برگزار شده که نتایج امیدوارکننده‌ای به همراه داشته است. 

سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان جنوبی با اشاره به حضور ۸۴ کشور دنیا در این نمایشگاه گفت: حضور هیئت‌هایی از کشور‌های ترکمنستان، تاجیکستان، کانادا، ترکیه و... در پاویون خراسان جنوبی با مذاکره‌های خوبی همراه بود. 

جعفری به حضور نماینده وزارت خارجه در استان در نمایشگاه اشاره کرد و گفت: برای استفاده حداکثری از حضور هیئت‌های تجاری و کنسولی برنامه‌ریزی شده است. 

وی از حضور هیئت مدیره اتاق بازرگانی و اتاق تعاون استان در نمایشگاه خبر داد و ادامه داد: برقراری ارتباط با تجار و سرمایه‌گذاران دیگر استان‌ها و حتی در حوزه بین‌المللی هم در دستور کار است. 

به گفته وی؛ نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی جمهوری اسلامی ایران اکسپو ۲۰۲۴، فرصت مناسبی برای عرضه و معرفی تمام ظرفیت‌های استان به ویژه سه زنجیره ارزش گوهرسنگ‌ها، زرشک و بنتونیت است. 

سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان جنوبی تصریح کرد: ۱۱۰ فرصت اقتصادی خراسان جنوبی در قالب کتابی به دو زبان زنده دنیا ترجمه شده و در اختیار سرمایه‌گذاران و تجار قرار می‌گیرد. 

جعفری ادامه داد: زنجیره‌های ارزش استان (گوهرسنگ‌ها، زرشک و بنتونیت) هم به ۵ زبان ترجمه شده‌اند. برای کتاب‌های فرصت‌های سرمایه‌گذاری و زنجیره‌های ارزش استان بارکد -رمزینه - تعریف شده است و این رمزینه‌ها دسترسی افراد به اطلاعات کامل و جامع درباره ظرفیت‌های استان را تسهیل می‌کند. 

به گفته وی؛ ۴۰ شرکت سرمایه گذاری در حوزه زنجیره‌های ارزش و ۶۰ هیئت تجاری از خراسان جنوبی در این نمایشگاه حضور دارند.

باشگاه خبرنگاران جوان خراسان جنوبی بیرجند

دیگر خبرها

  • ۱۱۰ فرصت اقتصادی خراسان جنوبی به ۲ زبان ترجمه شد
  • ورود ترجمه «آن روی دیگران» به کتابفروشی‌ها
  • ترجمه «قلمروزدایی علم و دین» روانه بازار نشر شد
  • سیاست‌گذاری هوشمندانه حوزه انرژی، توسعه درآمدهای ارزی کشور در شرایط تحریم را میسر کرد
  • زندگی با آل‌احمد در شیوه نگارش سیمین دانشور تاثیر نداشت
  • زندگی با آل‌احمد در شیوه نگارش سیمین دانشور تاثیر نگذاشت
  • نهاد کتابخانه‌های عمومی زمینه‌ساز ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی
  • کمی مهربان باشیم (بررسی زندگی و آثار دکتر هروی)
  • کتاب نشانه‌شناسی شکلک‌ها منتشر شد
  • از اکسپو ایران ۲۰۲۴ چه می دانید؟​