Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از قزوین ، امروزه بسیاری از کشور‌ها برای درآمدزایی و اشتغالزایی تنها به منابع طبیعی و یا صنعت و کشاورزی بسنده نمی‌کنند، خیلی از جوامع دریافته اند از طریق گردشگری و صنایع دستی نیز می‌توان درآمد‌های قابل توجهی را نصیب خود کنند.

اگرچه کرونا مشاغل و کسب و کار‌های حوزه گردشگری و صنایع دستی را خیلی بیشتر از سایر حرفه‌ها آزار داد و به آن خسارت وارد کرد، ولی با این حال امید می‌رود با فروکش کردن این ویروس در آینده نه چندان دور بار و عادی شدن شرایط و رفع محدودیت‌های داخلی و جهانی در زمینه سفر و جهان گردی و در واقع در دوره پساکرونا بار دیگر شاهد رونق در این حوزه بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در کشور ما نیز که از تاریخ، پیشینه و فرهنگ بسیار غنی برخوردار است، صنایع دستی متنوع و فاخر فراوانی وجود دارد که ضمن داشتن ارزش معنوی و هویتی می‌توان به آن‌ها برای تقویت اقتصاد و معیشت شهروندان در خیلی از شهر‌ها و روستا‌های هدف گردشگری اتکا کرد.

استان قزوین نیز یکی از این استان هاست که استعداد‌های بالقوه و بالفعل زیادی در زمینه صنایع دستی دارد، اگرچه هنر‌های دستی این استان به دلیل بی توجهی به برندسازی آنطور که باید شناخته شده نبوده اند، با این اتفاقات خوبی در این استان در دست پیگیری است که با تحقق آن صنایع دستی این استان به خوبی در سطح داخلی و بین المللی شناخته خواهد شد که در گفتگو با "سید میثم حصاری" معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قزوین در مورد آن‌ها به گفتگو پرداختیم.

از پرونده ثبت جهانی بازارچه صنایع دستی سعدالسلطنه قزوین بفرمایید.

مستندات و مدارک لازم برای ثبت جهانی این بازارچه صنایع دستی تهیه و در اختیار یونسکو قرار داده شده و هیات خارجی نیز برای بازدید و بررسی به قزوین سفر کرده اند، اما با درگذشت خانم غاده حجاوی رئیس شورای جهانی صنایع دستی به دلیل کرونا و همچنین شیوع این ویروس همه گیر، پیگیری ثبت جهانی با تاخیر روبرو شد، اما وزارت میراث فرهنگی نیز پیگیر این کار است تا این اتفاق بزرگ زودتر به نتیجه برسد.

ایجاد کارگاه‌های زنده و فعال تولید صنایع دستی، بسته بندی مناسب و درج توضیحات به انگلیسی بر روی محصولات، ممنوعیت عرضه و فروش کالا‌های خارجی در بازارچه، برخورداری از نمایشگاه و موزه صنایع دستی از جمله این شرایط و الزاماتی است که برای ثبت جهانی این مجموعه به عنوان بازارچه صنایع دستی مورد تاکید بوده و در این خصوص به یونسکو قول مساعد داده شده است.

ثبت جهانی این بازارچه قزوین که قطعی شده و به زودی به نتیجه خواهد رسید، را بدون شک در زمره یکی از قطب‌های صنایع دستی ایران و منطقه قرار می‌دهد.

باید یادآور شد سعدالسلطنه به نخستین بازارچه صنایع دستی ثبت جهانی در دنیا تبدیل خواهد شد که این رخداد ظرفیت خوب و بالایی را برای رونق گردشگری و همچنین صنایع دستی قزوین ایجاد خواهد کرد.

خیلی از هنر‌ها و صنایع دستی امروزه به مرور به بوته فراموشی سپرده شده اند، معاونت صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی برای احیا هنر‌های فراموش شده در سال‌های اخیر چه اقدامی انجام داده است؟

با برگزاری دوره‌های آموزشی از طریق رایزنی با استادکاران قدیمی به منظور ارایه آموزش توانسته ایم برخی از رشته‌های در معرض و آستانه فراموشی یا رشته‌های فراموش شده را احیا کنیم.

در حال حاضر با برگزاری دوره‌های چادرشب بافی، نم نم دوزی و موج بافی در حال احیای این هنر‌های دستی هستیم ضمن اینکه در سالیان گذشته با برگزاری دوره‌های آموزشی موجب احیای رشته‌های فراموش شده و یا در حال فراموشی نقاشی پشت شیشه، درویش دوزی و نگارگری در استان قزوین شده ایم.

هنر‌های دستی جزو میراث فرهنگی و هویت ملت‌ها به شمار می‌روند و از ارزش معنوی بالایی برخوردار هستند بنابراین یکی از سیاست‌های مهم وزارت میراث فرهنگی و ادارات کل استانی حفظ و احیای صنایع دستی فراموش شده یا در حال فراموشی است.

البته احیای هنر‌های دستی فراموش شده تنها از طریق آموزش به هنرجویان جدید محقق نمی‌شود بلکه باید از حیث اقتصاد و بازار نیز به آن کمک کرد که تلاش داریم به موازات دوره‌های آموزشی، به این موضوع نیز توجه شود.

یکی از روستا‌های قزوین نیز قرار است به عنوان روستای ملی صنایع دستی معرفی شود، در این خصوص توضیح بفرمایید.

روستای تاریخ و زیبای اندج در بخش الموت شرقی شهرستان قزوین با توجه به ظرفیت بالا در حوزه صنایع دستی برای کسب این عنوان نامزد شده است.

این روستا یکی از قطب‌های تولید گلیم در سطح منطقه به شمار می‌رود، ضمن اینکه به دلیل زیبایی‌های طبیعی منجصر به فرد خود از قطب‌های گردشگری الموت و استان قزوین نیز به شمار می‌رود و قرار گیری آن به عنوان روستای ملی صنایع دستی می‌تواند برکات زیادی را برای اهالی آن و جوانان و هنرمندان صنایع دستی منطقه به همراه داشته باشد.

با حضور کارشناسان اداره کل میراث فرهنگی، بنیاد مسکن، استانداری و بخشداری به تازگی از این روستا بازدید شده و احداث کارگاه متمرکز و جانمایی بازارچه صنایع دستی مورد بررسی قرار گرفت.

به زودی بازرسان شورای راهبردی شهر‌ها و روستا‌های ملی صنایع دستی از این روستا بازدید می‌کنند و امیدواریم با تایید این شورا و همراهی دستگاه‌ها بتوانیم با ثبت این روستا گامی مهم در رونق گردشگری و صنایع دستی الموت و استان قزوین ایجاد کنیم.

صنایع دستی قزوین آنطور که باید و شاید در سطح کشور شناخته شده نیست، علت این موضوع چیست؟

در سال‌های اخیر منهای پارسال و امسال که با کرونا درگیر بودیم با برگزاری نمایشگاه‌ها و همچنین اعزام هنرمندان به نمایشگاه‌های خارج از استان تلاش کرده ایم تا هنر‌های دستی قزوین را به هموطنان معرفی کنیم با این وجود تا رسیدن به نقطه مطلوب راه زیادی داریم.

یکی از دلایل این موضوع کم توجهی نسبت به برندسازی محصولات و صنایع دستی و نبود انسجام و تشکیلات میان هنرمندان بوده که طی سال‌های اخیر به این موضوع ورود پیدا کرده ایم و امیدواریم تشکیل انجمن صنایع دستی و همکاری‌های این انجمن با اتاق بازرگانی به رفع این خلاء کمک کند.

ایرنا: یکی از راز‌های موفق فعالان صنایع دستی در هر کشور و شهر عرضه محصولات خود به خارج یا صادرات است، آمار استان قزوین در این خصوص چگونه است؟

در سال گذشته شاهد صادرات چهار میلیون دلار از صنایع دستی قزوین به خارج از کشور بودیم که با رفع کرونا، تقویت تعاملات بین المللی و ثبت جهانی بازارچه سعدالسلطنه این رقم به چندین برابر افزایش خواهد یافت.

در سال‌های اخیر صادرات چمدانی صنایع دستی قزوین به بیش از ۱۰ کشور دنیا از جمله عراق، قطر، آلمان، ایتالیا، کانادا، یونان، لبنان، ترکیه و جمهوری آذربایجان انجام شده و در حال انجام است.

 هنرمندان صنایع دستی قزوین چه میزان از تسهیلات حمایتی جبران خسارات کرونا بهره‌مند شده اند؟

بیش از ۳۰۰ فقره تسهیلات به ارزش بیش از ۴۵ میلیارد ریال در اختیار هنرمندان و فعالان صنایع دستی آسیب دیده استان قزوین قرار گرفته است که البته این آمار تا پایان فروردین ماه سال جاری بوده و تاکنون این رقم افزایش یافته است.

معتقدیم کمک به هنرمندان صنایع دستی کمک به حفظ فرهنگ و هنر این سرزمین است و ما باید هرآنچه در توان داریم از فعالان حوزه صنایع دستی حمایت کنیم تا شاهد رونق این حوزه و حفظ هنر‌های دستی باشیم.

در حوزه آموزش به علاقه‌مندان هنر‌های دستی، اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قزوین چه فعالیت‌هایی دارید؟

تقریبا در همه رشته‌ها و صنایع دستی موجود در قزوین ظرفیت آموزشی داریم البته شیوع کرونا برگزاری دوره‌های آموزشی را با اخلال روبرو کرده، اما تلاش کرده ایم با محدودسازی ظرفیت کلاس‌های آموزشی و اجرای دوره‌های آنلاین آموزش در صنایع دستی استان را تعطیل نکنیم.

در حال حاضر به جز آموزشگاه‌های خصوصی، در خانه تاریخی داعی که معاونت صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی نیز در آن قرار دارد به ارایه آموزش‌های مختلف صنایع دستی به علاقه مندان می‌پردازیم.

با توجه به شیوع کرونا برخی دوره‌ها و آموزش‌های برخط (آنلاین) را در رشته‌های مختلف از جمله چرم دوزی، تراش روی سنگ، سفال، گلیم بافی و حکاکی روی چرم در دستور کار قرار داده ایم.

 اولویت امسال معاونت صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قزوین چیست؟

یکی از شاخصه‌های مهم کیفی مربوط به هنر‌های دستی برخورداری آن‌ها از مهر اصالت ملی است و از همین رو با آگاه سازی هنرمندان و اعلام شرایط مورد نظر امسال مهم‌ترین اولویت خود را افزایش هنرمندان صنایع دستی که موفق به دریافت این مهر می‌شوند، قرار داده ایم.

در کنار این موضوع پیگیری ثبت جهانی بازارچه سعدالسلطنه و برگزاری نمایشگاه‌های صنایع دستی در فضا‌های فرهنگی و تاریخی و ادارات و همچنین حمایت از هنرمندان آسیب دیده در صورت مساعد شدن شرایط کرونایی را در دستور کار قرار داده ایم.

در حال حاضر عمده صنایع دستی فعال استان قزوین چه رشته‌هایی هستند و چند نفر از این طریق اشتغال و درآمد دارند؟

گلیم بافی، رودوزی‌های سنتی، معرق کاری، جاجیم بافی، آینه کاری سنتی، مس گری، چرم دوزی، پاپیه ماشه، گره چینی، گچبری سنتی، نقاشی پشت شیشه، از جمله هنر‌های مطرح صنایع دستی قزوین به شمار می‌رود و براساس آخرین آمار حدود هفت هزار و ۵۰۰ هنرمند داریم که به شکل فعال و یا غیرفعال در حوزه ساخت صنایع دستی، دستی بر آتش دارند.

منبع : ایرنا 

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: میراث فرهنگی صنایع دستی آثار تاریخی صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی هنرمندان صنایع دستی بازارچه صنایع دستی صنایع دستی قزوین برگزاری دوره دوره های آموزشی ملی صنایع دستی سال های اخیر هنر های دستی ثبت جهانی استان قزوین فراموش شده قرار داده روستا ها رشته ها هنر ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۳۹۱۲۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اجرای پروژه‌های گردشگری با بیش از ۲۰ همت سرمایه‌گذاری

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اردبیل گفت: در حال حاضر قریب به ۹۰ پروژه در حوزه گردشگری استان اردبیل در حال اجرا است که سرمایه‌گذاری بیش از ۲۰ همتی در این پروژه‌ها انجام می‌شود و نشان‌دهنده حرکت رو به جلوی گردشگری استان اردبیل است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از اردبیل، حسن محمدی ادیب در دیدار با مسئولان بانک گردشگری اظهار کرد: در حال حاضر قریب به ۹۰ پروژه در حوزه گردشگری استان اردبیل در حال اجرا است که سرمایه‌گذاری بیش از ۲۰ همتی در این پروژه‌ها انجام می‌شود و نشان‌دهنده حرکت رو به جلوی گردشگری استان اردبیل است.

وی افزود: ما از بانک گردشگری به‌عنوان یک بانک تخصصی و متولی در حوزه گردشگری انتظار داریم که در حوزه گردشگری اردبیل با توجه به پتانسیل‌های موجود فعالیت ویژه‌ای داشته باشد.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اردبیل تاکید کرد: اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اردبیل حمایت ویژه‌ای از سرمایه‌گذاری در حوزه گردشگری انجام می‌دهد و موافقت اصولی بی‌نام برای مناطق و پروژه‌های مستعد در استان صادر شده است که بانک گردشگری می‌تواند در این راستا با مشارکت سرمایه‌گذاران در این موارد فعالیت کند.

محمدی ادیب ادامه داد: همچنین مطابق توافقات اولیه به‌دست آمده تشکل‌های حرفه‌ای گردشگری استان با بانک گردشگری در راستای همکاری‌های بیشتر و تعریف ساز و کارهای حمایتی تفاهمنامه امضا می‌کنند تا بتوانیم از ظرفیت مجموعه‌های گردشگری استان و منابع بانک گردشگری برای رونق و توسعه این صنعت در استان استفاده کنیم.

کد خبر 748853

دیگر خبرها

  • افتتاح هتل در ارومیه
  • تائید بیمه هنرمندان صنایع‌دستی فارس پس از ۱۵ سال
  • نصب بیش از ٥٠ تابلوی دو زبانه راهنمای گردشگری در روستای پالنگان
  • توجه به بسته‌بندی صنایع‌دستی در اولویت قرار بگیرد
  • فرش دستباف هنر مادر است
  • میراث فرهنگی اجازه انتقال آب از روستای تاریخی گیسک را نمی‌دهد
  • معرفی دو زنجیره ارزش گردشگری خراسان رضوی در نمایشگاه صادراتی تهران
  • معرفی دو زنجیره ارزش گردشگری، اقتصاد زیارت و گوهرسنگ‌ها در اکسپو‭۲۰۲۴ تهران 
  • معرفی گوهرسنگ خراسان جنوبی در نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران
  • اجرای پروژه‌های گردشگری با بیش از ۲۰ همت سرمایه‌گذاری