Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-30@00:35:32 GMT

ویژگی‌های منحصر به‌فرد منطقه حفاظت شده رئیسی

تاریخ انتشار: ۱۲ تیر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۴۱۸۹۰۲

ویژگی‌های منحصر به‌فرد منطقه حفاظت شده رئیسی

ایسنا/خراسان رضوی منطقه حفاظت شده "رئیسی" یکی از مناطق دشتی حائز اهمیت استان خراسان رضوی و شهرستان نیشابور است؛ همچنین یکی از بهترین زیستگاه‌های آهو در ایران به شمار می‌رود که دارای ویژگی‌های منحصر به‌فردی است.

منطقه حفاظت شده "رئیسی" حدود ۲۰ کیلومتری شهرستان نیشابور واقع است. «رئیسی منطقه‌ای کویری شامل دشت، تپه ماهور و مسیل‌های پراکنده‌ است و این عامل بر تنوع زیستی منطقه، افزوده‌ است»؛ در ادامه شرحی مختصر بر ویژگی‌های این منطقه را می‌خوانید که از "مجموعه شناسنامه منطقه حفاظت شده رئیسی" انتخاب شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اکوسیستم‌های دشتی به عنوان اراضی حاشیه‌ای محسوب شده و زیستگاه‌هایی با موانع زیستی و محدودیت‌های رویشی فراوان هستند که مهمترین ویژگی آن‌ها کمبود رطوبت کافی, ناپایداری تعادل اکولوژیک و توان ترمیم پذیری محدود است با وجود این موانع اکوسیستم‌های دشتی نظیر منطقه رئیسی یکی از مهمترین زیستگاه‌های حیات وحش دشت زی مهم و حمایت شده کشور همچون آهو، هوبره، سبزه قبا و جمعیت‌های زاد آور جالب توجهی همچون باقرقره شکم سیاه و زنبور خور و دودوک و... می‌باشد.

ارزش حفاظتی زیستگاه‌های دشتی گر چه غنای بیولوژیک آنها محدود است ولی به دلیل برخورداری از ویژگی‌ها و گونه‌های منحصر به فرد کمتر از بقیه مناطق، تحت حفاظت و مدیریت نیست. حفاظت از زیستگاه‌ها و حیات وحش مناطق دشتی به علت همین حساسیت بالای آنها به تخریب، باید بیشتر از مناطق دیگر مورد توجه واقع شوند.

زیستگاه دشتی رئیسی در ناحیه رویشی ایرانی و تورانی واقع شده است. منطقه رئیسی به دلیل حمایت‌ها و حفاظت‌های طولانی مدت یکی از نواحی مهم حوزه شمال شرق ایران برای حفظ ذخایر ژنتیکی گیاهی و جانوری شمال شرق ایران است.

تعدادی از خصوصیات منحصر به فرد این اکوسیستم دشتی را می‌توان به قرار زیر جمع بندی نمود:

یکی از بهترین زیستگاه‌های آهو در ایران می‌باشد. تعدادی از پرندگان نزدیک به بومی و مهم ایران در این منطقه تولید مثل می‌کنند از جمله دودوک، سبزه قبا و به احتمال زیاد هوبره. چشم اندازهای زیبای منطقه یکنواختی سیمای پیرامون خود را می‌شکنند. در شکل گیری فعالیت‌های معیشتی و کانون‌های زیستی منطقه موثر است. مثل همه اکوسیستم‌های دشتی سرشتی شکننده و آسیب پذیر دارد. در معرض تهدید فعالیت‌های مخرب انسانی قرار دارد. هیچ روستایی در محدوده منطقه وجود ندارد که این می‌تواند به حفاظت بهتر از منطقه کمک شایانی بکند و در آینده زمینه ارتقاء سطح منطقه به پناهگاه حیات وحش یا پارک ملی را فراهم آورد.

در مناطق دشتی به دلیل سرشت شکننده آن‌ها هر گونه تغییر کاربری اراضی، جاده سازی و قطع اشجار و چرای دام و شکار غیر مجاز می‌تواند اثرات جبران ناپذیری به منطقه وارد نماید. طرح جامع حفاظت و مدیریت منطقه می‌تواند بر اساس دستورالعمل‌های طرح مدیریت مناطق کوهستانی ( Iucn ۱۹۹۲) تهیه شود.

زون بندی این منطقه پیچیده و متنوع در طرح مدیریت باید از نهایت دقت برخوردار شود تا قابلیت‌های مختلف و چند جانبه آن در زون‌های ویژه خود بدون تعارض با یکدیگر فرصت شکوفایی و استفاده پایدار را پیدا کنند.

بدیهی است تا زمانی که این ارزش‌ها به صورت بالقوه همانند سرمایه‌های راکد تحت حمایت قرار داشته و به صورت ملموس برای عام و خاص شناخته نشوند، امکان استفاده مطلوب و مستمر آن به سادگی امکان پذیر نخواهد بود.

تهیه طرح مدیریت مناطق دشتی تنها روشی است که می‌تواند قابلیت‌های منطقه را به طور مناسبی بارور و عرضه نماید و از این طریق خودنگهداری بلند مدت آن را در برابر استفاده‌های فیزیکی پراکنده تضمین کند. منطقه حفاظت شده قرچقه دارای زمینه‌های پژوهشی و علمی، تفرجگاهی و حفاظتی متعددی است که نیاز به مطالعات بیشتر بر روی این منطقه احساس می‌شود.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی شهرستانها منطقه حفاظت شده محیط زیست نيشابور منطقه حفاظت شده مناطق دشتی زیستگاه ها ویژگی ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۴۱۸۹۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رصد عنکبوت در سیاره سرخ

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از اسپیس، مدارگرد مارس اکسپرس آژانس فضایی اروپا، عکس جدیدی را از ویژگی‌های کوچک و تاریک سیاره سرخ ثبت کرده که به عنکبوت‌ شباهت دارند. 

بررسی‌های صورت گرفته از تصاویر مذکور، این ویژگی‌ها را ‌مانند گروهی عنکبوت نشان می‌دهد که در منطقه‌ای از مریخ موسوم به اینکا سیتی (Inca City) واقع در نزدیکی قطب جنوب سیاره سرخ در حال حرکت هستند و اگرچه در روز زمین بارش‌های مداوم شکوفا شدن گل‌ها را در پی داشته اما، در سیاره سرخ شاهد لشگر عنکبوت‌ها هستیم.

این ویژگی‌های کوچک و تاریک از میان شکاف‌های سطح مریخ جوانه می‌زنند. دانشمندان می‌گویند، این پدیده زمانی ظاهر می‌شود که نور خورشید بهاری بر لایه‌های دی اکسید کربن که در زمستان تاریک مریخ رسوب کرده‌اند، می‌تابد.

 براساس بیانیه آژانس فضایی اروپا،  یخ دی‌اکسید کربن به نوبه خود در لایه زیرین سطح مریخ به گاز تبدیل می‌شود و درنهایت تجمع حاصل از آن به شکل یخ ضخیم درمی‌آید‌.

گاز آزادشده، غبار تیره را از زمین زیرین خود به سمت بالا می‌برد و در نهایت گرد و غبار را وادار می‌کند تا پیش از نشستن روی سطح، مانند آب فوران‌کرده از یک آبفشان، از لایه‌های بالایی یخ پرتاب شود. این امر، ساختارهای ترک‌خورده و عنکبوت‌مانند را در اندازه ۴۵ متر تا یک کیلومتر ایجاد می‌کند.

منطقه موسوم به اینکا که به طور رسمی با نام «آنگوستوس لابیرینتوس» (Angustus Labyrinthus) شناخته می‌شود، شبکه‌ای خطی و تقریباً هندسی از برآمدگی‌ها مانند آنچه که روی زمین است را به نمایش می‌گذارد و بخشی از یک ویژگی دایره‌ای به عرض تقریبی ۵۳ مایل (۸۶ کیلومتر) است.

مقامات سازمان فضایی اروپا در بیانیه‌ای گفتند: ما هنوز دقیقاً مطمئن نیستیم که منطقه اینکا چگونه شکل گرفته، ممکن است تپه‌های شنی در طول زمان به سنگ تبدیل شده باشند. شاید موادی مانند ماگما یا ماسه از میان صفحات شکسته سنگ مریخ به بیرون نفوذ کرده و این منطقه شکل گرفته است.

جدیدترین تصاویر از  این منطقه توسط دوربین استریو با وضوح بالا مدارگرد مارس‌اکسپرس در ۲۷ ماه فوریه حدود دوماه پیش هنگام فصل پاییز مریخ ثبت شده است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • یک بزمجه بیابانی در زیستگاه‌ طبیعی نیک‌شهر رهاسازی شد
  • مشاهده پلنگ ایرانی در زیستگاه‌ های لرستان
  • حمله خرس به دامدار ایلامی و تلف دام‌هایش
  • افعی تهران، راسکولنیکُف و احساس منحصر به فرد بودن در جهان
  • ثبت نخستین تصاویر از پلنگ ایرانی در زیستگاه‌های لرستان + فیلم
  • ثبت نخستین فیلم از پلنگ ایرانی در زیستگاه‌های لرستان
  • حمله خرس به دامدار ایلامی پس از ورود به قلمرو حیوان
  • حمله خرس به دامدار ایلامی در پی ورود به زیستگاه
  • کشف بیش از ۶۰۰ متر تور ماهیگیری از صیادان غیرمجاز
  • رصد عنکبوت در سیاره سرخ