Web Analytics Made Easy - Statcounter

ترنین، رئیس موسسه کارنگی روسیه معتقد است: تشدید تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران راه‌حل مطلوبی نیست. خبرگزاری میزان - با ترسیم نمودار تحول نگرش روسیۀ پساشوروی به ایران، جابه جایی‌هایی با شدت نوسان گسترده قابل مشاهده است که در یک سوی آن، ایران به مثابه «متحدی مطمئن و قابل اتکا در منطقه و جهان» و «متحدی در برابر دشمان مشترک» و در سوی دیگر به عنوان «تهدید جنوبی و به منزله ابزاری برای تنظیم روابط با غرب» مورد شناسایی قرار گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



یکی از جلوه‌های عملی این نوسان، در ارائه دو رای متفاوت و مهم در شورای امنیت سازمان ملل متحد در قبال ایران مشاهده می‌شود، مخالفت و وتوی قطعنامه ضد ایرانی شورای امنیت در ۲۶ فوریه ۲۰۱۸ و موافقت و رای به قطعنامه ضد ایرانی ۱۹۲۹ در ۹ ژوئن ۲۰۱۰ است.

«ایران در هندسه سیاست خارجی روسیه» عنوان کتابی به قلم محمد شاد است که وی در این اثر کوشیده است تصویری منطبق با واقعیت، از نحوه سیاستگذاری خارجی روسیه در مقابل ایران و عناصر دخیل در شکل‌گیری این سیاست‌ها ارائه دهد. خبرگزاری میزان در نظر دارد هر روز برشی از این کتاب را با خوانندگان خود به اشتراک بگذارد.    ایران در اندیشه پژوهشگران مرکز کارنگی
با بررسی تمامی مطالب و گزارش‌های این مؤسسه در خصوص ایران، به پنج نام اصلی می‌رسیم که در ادامه به سوابق علمی و عملی و نظریات آنان در مورد ایران اشاره خواهیم کرد.   گفتنی است که محتوای گزارش‌های افراد مورد نظر جداگانه بررسی و تحلیل خواهند شد تا بتوانیم تصویر جامعی را از ایران در دیدگاه متخصصان اندیشکده کارنگی شعبه روسیه نشان دهیم.   دیمیتری ترنین
همان‌گونه که اشاره شد، ترنین نظامی بازنشسته ارتش روسیه و رئیس کارنگی روسیه است. او مدتی در مؤسسه اروپا در مسکو فعالیت می‌کرد که بعد برای مدتی در دانشگاه دفاع ناتو در روم پژوهشگر مهمان بود.   ترنین در دپارتمان خارجی نیرو‌های روسیه در پوتدام فعالیت می‌کرد و در مذاکرات تسلیحات هسته‌ای آمریکا و شوروی در وین سال‌های ۱۹۸۵_۱۹۹۱ نیز حضور داشت. در انستیتو مطالعات نظامی نیز مطالعات جنگی را گذرانده و مقالاتی را به صورت اختصاصی در خصوص ایران و باید‌های سیاست‌های روسیه در قبال آن منتشر کرده است.
ترنین در سال ۲۰۱۰ در مقاله مشترکی با آلکسی مالاشنکو با عنوان «ایران: نگاهی از مسکو» بیان می‌دارد که گرچه ایران و روسیه پیوند‌های اقتصادی و نظامی دارند، مسکو باید به طور فزاینده‌ای در خصوص تحرکات روبه‌رشد تهران در توسعه توان منطقه‌ای و پیگیری آرمان‌هایش حساس و نگران باشد.   آن‌ها با ذکر جزئیات اینکه چگونه ایران درصدد توسعه سلاح‌های هسته‌ای و موشک‌های دور برد است، این موضوعات را بررسی می‌کنند. از نظر آنها، روسیه باید در تلاش برای جلوگیری از رفتار ایران، به روشنی عمل کند.   مسکو به اندازه کافی قدرت ندارد که به طور مستقیم سیاست‌های تهران را تغییر دهد و نمی‌خواهد واسطه میان ایران و آمریکا باشد؛ اما در نقش همسایه و شریک اقتصادی و نظامی ایران و نیز عضو دائم شورای امنیت می‌تواند نیرو‌های میانه‌رو را در ایران تشویق کند تا به جای مقابله با واشینگنتن به نوعی توافق با غرب در مسئله هسته‌ای دست یابند. آن‌ها سه توصیه کلیدی را در آن مقطع مطرح می‌سازند.   اول اینکه، مسکو می‌تواند با استفاده از ارتباطات تجاری و امنیتی خود با تهران، به تلاش‌های بین‌المللی برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح‌های هسته‌ای اعتبار بخشد.   دوم اینکه، روسیه باید تلاش کند با عمل‌گرایان میانه‌رو در ایران گفتگو‌های سازنده‌ای را برای مصالحه با غرب در دستور کار قرار دهد و نهایت اینکه سعی کند از وقوع حمله نظامی به ایران جلوگیری شود؛ زیرا هم موجب تسری بی‌ثباتی در خاورمیانه می‌شود و هم تقویت جناح تندرو را که متمایل به ساخت سلاح هسته‌ای است در پی خواهد داشت.
از نظر ترنین، مسئله هسته‌ای ایران از دو منظر اقتصادی و امنیتی قابل تحلیل است. وی ضمن تکرار ادعا‌های غرب بیان می‌کند که مسکو نیز باید تهران را در مسیر کنار گذاشتن جاه‌طلبی‌های هسته‌ای خود هدایت کند.   ترنین، روسیه را از غلبه نگاه اقتصادی به این مسئله باز می‌دارد و بیان می‌کند که ایران هسته‌ای برای روسیه منطق امنیتی ندارد و روسیه باید در همراهی با غرب به محدودسازی برنامه‌های هسته‌ای غیر مسالمت‌آمیز احتمالی مبادرت ورزد.   از نظر وی، پرهیز از هرگونه مداخله نظامی در ایران به سبب حفظ ثبات خاورمیانه و تبدیل نشدن ایران به قدرت هسته‌ای باید صورت همزمان در دستور کار قرار بگیرد.   از دید ترنین، نگاه روسیه و غرب در خصوص عدم هسته‌ای شدن ایران مشترک است؛ اما خاطر نشان می‌کند که تشدید تحریم‌های بین‌المللی راه‌حل مطلوبی نیست؛ زیرا منجر به تقویت جناح ایدئولوژیست‌ها در قبال پراگماتیست‌ها در ایران می‌شود.   انتهای پیام/  برچسب ها: روسیه سیاست خارجی ایران

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: روسیه سیاست خارجی ایران بین المللی هسته ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۴۱۸۹۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آژانس به مسیر عقلانیت باز می گردد؟

سفر دبیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به ایران در هفته سوم اردیبهشت، شاید فرصتی برای حل مسائل اختلافی ایران و آژانس و بازگشت این نهاد ناظر سازمان ملل به مسیر حرفه ای خود ایجاد کند.

به گزارش مشرق، بنابر اعلام بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی، رافائل گروسی دبیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، در ابتدای هفته سوم اردبیهشت ماه برای شرکت و سخنرانی در نخستین کنفرانس بین المللی علوم و فنون هسته ای اصفهان و همچنین رایزنی با مقامات ایرانی از جمله محمد اسلامی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران به کشورمان سفر خواهد کرد.

پیش تر نیز گروسی در اسفند ماه سال گذشته با ابراز علاقه برای سفر به ایران عنوان داشت: امیدوارم هر چه زودتر فرصتی پیدا کنم و حضوری با آنها (مقامات ایران) صحبت کنم. مدیرکل آژانس پیشتر از این در گفت‌ وگو با خبرگزاری رویترز برای انجام این سفر اعلام آمادگی کرده بود، افزود: اگر دعوتم نکنند نمی‌توانم بروم بنابراین هر وقت احساس کنند که آماده گفت‌وگو با من هستند بسیار خوشحال خواهم شد که به آنجا برگردم.

این درحالیست که بعد از اعمال محدودیت های ایران در جمع‌آوری برخی از دوربین های نظارتی و فراپادمانی آژانس و همچنین تعدیل برخی از بازرسان اروپایی در پاسخ به اقدامات مغرضانه تروئیکای اروپایی و آژانس در شورای حکام، رافائل گروسی طی ۲ سال گذشته تلاش های زیادی برای سفر به تهران و دیدار با مقامات ایرانی داشته است.

مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پس از شروع توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی از سوی ایران تاکنون ۲ بار از زمانی که دولت سیزدهم روی کار آمده به تهران سفر کرده است.

توپ در زمین کدام طرف است

سفر پیش روی گروسی به ایران در حالی صورت می پذیرد که در سایه سیاسی کاری های آژانس و همچنین عناد و غرض ورزی طرفین غربی حاضر در این نهاد بین المللی، روابط ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی در مقاطعی دچار خدشه گشته بود. بدون شک این سفر فرصتی بسیار خوب برای رایزنی طرفین و همچنین حل مسائل اختلافی بین اژانس بین المللی انرژی اتمی به شمار می‌آید.

گروسی سال گذشته در افتتاحیه نشست فصلی شورای حکام آژانس در وین، در سخنانی دوپهلو ضمن بیان این نکته که هیچگونه اطلاعاتی درباره ساخت سلاح هسته‌ای توسط ایران در اختیار ندارد، مجدداً به طرح ادعاهای بی اساس درباره لغو مجوز بازرسان آژانس انرژی اتمی در ایران و همچنین اتهام زنی به ایران در مورد عدم همکاری با این سازمان اقدام نمود.

با وجود آنکه ایران در چارچوب موافقت نامه پادمانی بالاترین سطح همکاری با آژانس را در بین کشورهای عضو آژانس بین المللی انرژی اتمی داشته است و علی رغم چنین سطحی از حسن نیت ایران در رفتار و تعامل با آژانس، دبیرکل این نهاد در سخنان خود برخلاف تاکید بر همکاری‌ها و تعاملات ایران، از عناوینی همچون نگرانی و شک و تردید درباره برنامه هسته ای ایران استفاده می کند.

بدون شک سیاسی‌کاری های پیشین آژانس نه تنها دستاوردی را در مسیر ارتباط این نهاد با کشورمان به ارمغان نیاورده بلکه حسن نیت پی در پی ایران در مسیر تعامل با آژانس و بدعهدی و اظهارات ضد و نقیض از سوی دبیرکل آژانس منجر به خدشه های جدی به این ارتباط شده است.

در همین زمینه، رئیس سازمان انرژی اتمی، در مورد سفر «رافائل گروسی» به ایران و حل مسائل پادمانی در جمع خبرنگاران پس از جلسه هیات دولت این هفته، عنوان داشت: مسائل پادمانی آن گونه که تعریف و وضع شده، همواره در حال تعامل و گفت‌وگو بودیم. این مسائل از زمان آغاز تاکنون چهار مکان بود، دو مکان حل و فصل شده و درباره دو مکان در حال تبادل نظر و گفت‌وگو هستیم.

رئیس سازمان انرژی اتمی اضافه کرد: با توجه به اینکه جمهوری اسلامی بر بیانیه اسفند ماه ۱۴۰۱ همچنان پابرجا هست و در چارچوب آن بیانیه تعامل داریم، این موضوع هم مورد پرسش بوده چون توسط جریان مخربی که در غرب علیه این برنامه فعالیت می کنند زیر سوال رفته بود و در پایدار بودن آن تشکیک می‌کردند!

اسلامی اعلام کرد: آقای رافائل گروسی اعلام کرده است در ایران دیدارهایی خواهند داشت و من هم با وی دیدار دارم و مطمئن هستم که ابهامات برطرف می شود و ما می‌توانیم در چهارچوب پادمان و معاهده ان پی تی(NPT) روابط خود را با آژانس تقویت کنیم.

وی در مورد همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز، تصریح کرد: ما ورود هیچ بازرسی را ممنوع نکردیم. ۱۳۰ بازرس آژانس مجاز به حضور در ایران هستند و می‌توانند برای بازرسی حضور داشته باشند. بازرسی آژانس در چارچوب پادمان آنها در حال انجام است و این مساله اصلا سیاسی نیست و ما در فرآیندهای همکاری با آژانس این موضوع را مکرر اثبات کرده و آنها هم به این موضوع اذعان دارند.

رئیس سازمان انرژی اتمی درباره اظهارات گروسی درباره برنامه تسلیحاتی ایران، بیان کرد: «این‌ها موضع‌گیری نیست و سوال خبرنگار است و جریان مخرب و صهیونیستی که مرتب سعی می‌کند به دنیا القا کند که برنامه ایران صلح آمیز نیست، این سوال را پرتکرار می‌پرسند. گروسی همواره گفته که هیچ نشانه‌ای از برنامه تسلیحاتی ایران وجود ندارد».

اصلاح روند غیرسازنده و حسن رفتار متقابل آژانس در برابر کشورمان می تواند همکاری های مابین را افزایش داده و مسیر تعامل آژانس بین المللی انرژی اتمی و سازمان انرژی اتمی ایران را روز افزون کند.

در همین راستا، یکی دیگر از فرصت های طلایی برای گسترش همکاری های بین ایران و آژانس، استفاده از ظرفیت کنفرانس بین المللی علوم و فنون هسته ای ایران در شهر اصفهان است. این کنفرانس به نوبه خود می‌تواند به معرفی توان علمی فناوری صلح آمیز هسته ای ایران کمک کرده و فرصتی برای ارتباط علمی و توسعه همکاری ها بین کشورمان و سایر کشورها در حوزه فناوری صلح آمیز هسته ای باشد.

سفر پیش روی گروسی بستر خوبی را برای بهبود روابط آژانس با ایران فراهم خواهد کرد، به شرطی که این دیپلمات آرژانتینی رویه های قبلی خود که اعمال سیاست های دیکته شده برخی از طرف های غربی در قبال ایران بود را اصلاح کرده و مسیر پرونده هسته ای ایران را به چارچوب های متعارف آژانس بین المللی انرژی هسته ای برگرداند.

نخستین کنفرانس بین‌المللی علوم و فنون هسته‌ای ایران ۱۷ تا ۱۹ اردیبهشت ماه در اصفهان برگزار می شود.

منبع: ایرنا

دیگر خبرها

  • دیدار دیپلمات‌های ایران و روسیه در وین در آستانه سفر گروسی به تهران
  • رایزنی نماینده ایران با اولیانوف در وین
  • دیدار نمایندگان ایران و روسیه در آستانه سفر گروسی به تهران
  • تشدید تحریم‌های انگلیس علیه شهرک‌نشینان افراطی اسرائیلی
  • رایزنی نمایندگان ایران و روسیه در وین
  • (ویدئو) تحریم‌ها و اقتصاد نابسامان فرش ایران را به زیر کشید؛ ما منزوی شده‌ایم
  • آژانس به مسیر عقلانیت باز می گردد؟
  • اعتراف کی‌یف به دستاورد‌های نظامی روسیه
  • تحولات اوکراین| اعتراف کی‌یف به دستاوردهای نظامی روسیه
  • اتهامات آمریکا علیه روسیه نفرت‌انگیز و بی‌اساس است