Web Analytics Made Easy - Statcounter

تازه‌ترین گزارش علمی در سال ۱۴۰۰ که خردادماه سال جاری توسط سازمان یونسکو منتشر شد از رشد زیست‌بوم نوآوری ایران گفته است که به رشد نمایی تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان و شرکت‌های خلاق منجر شده است. - اخبار اجتماعی -

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ گزارش علمی یونسکو که هرساله منتشر می‌شود و به وضعیت علم، فناوری و توسعه کشورها می‌پردازد، در سال 2021 به طور ویژه جایگاه ایران در توسعه علم و فناوری، رونق شرکت‌های دانش‌بنیان و خلاق را مورد بررسی قرار داده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در پانزدهمین فصل از این گزارش به پیشرفت‌ها و رشد کشور در حوزه‌هایی نظیر شرکت‌های دانش بنیان، فعالیت‌های تحقیق و توسعه و گسترش مراکز نوآوری اشاره شده است.

رونق شرکت‌های با وجود تحریم‌ها

گزارش یونسکو در سال 2021 به افزایش تعداد مراکز نوآوری، شتاب‌دهنده‌ها و مراکز رشد فناوری از سال 1394 به همراه افزایش تقاضای داخلی اشاره می‌کند، این گزارش می‌افزاید توسعه زیست‌بوم نوآوری در ایران، به رشد نمایی تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان و شرکت‌های خلاق منجر شده است. این گزارش به ابعاد رشد زیست‌بوم نوآوری و فناوری در ایران پرداخته که به واکاوی آسیب‌ها و موانع پیش روی فعالان دانش‌بنیان، خلاق و استارتاپی می‌پردازد.

به بیان این‌ گزارش، علی‌رغم این چالش‌ها، مزیت‌هایی هم برای ایران به وجود آمد. وضع تحریم‌های سنگین در حوزه صادرات نفت، موجب شد ظرفیت اقتصاد دانش‌بنیان مورد توجه دولت قرار بگیرد. پشتیبانی دولت از شرکت‌های دانش‌بنیان، شرکت‌های خلاق و استارتا‌پ‌ها در سال‌های اخیر افزایش یافت و رونق این کسب‌وکارها را به همراه داشته است.

متنوع شدن حوزه‌های دانش‌بنیان

گزارش علمی یونسکو در سال 2021 رشد چشمگیر نوآوری درون‌زا در 5 سال گذشته را همراه با بالندگی می‌داند و بیان می‌کند؛ در سال 1394 نخستین مراکز نوآوری و شتاب‌دهنده‌ها با هدف توانمندسازی استارتاپ‌ها در ایران ایجاد شد. 49 شتاب‌دهنده با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی و 113 مرکز نوآوری با مشارکت پارک‌های علم و فناوری و دانشگاه‌های بزرگ راه‌اندازی شد. مراکز رشد فناوری زمینه اشتغال در محیط دانشگاه را برای فارغ‌التحصیلان کارآفرین فراهم می‌آورد تا با راه‌اندازی شرکت‌های خلاق به فعالیت کسب و کار بپردازند.

رشد ترویج فرهنگ دانش‌بنیان و خلاق

به بیان گزارش علمی در سال 2021،  معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از سال 1397 کتاب‌هایی با موضوع تجارب جهانی در 20 حوزه مبتنی بر فناوری با هدف آگاه‌سازی کارآفرینان از فرصت‌های نوآوری در جهان، به چاپ رسانده است که این حوزه‌ها عبارتند از مدیریت پسماند، کشاورزی، مدیریت آب و خشکسالی، آلودگی هوا، ورزش و سلامت جسمانی، سلامت دیجیتالی، نوآوری اجتماعی، انرژی، گردشگری، بیمه، آموزش و داده‌کاوی.

برخی از شرکت‌های خصوصی بزرگ، سبدهای سرمایه‌گذاری خود را متنوع و از سال1394 مجموعاً 20 استارتاپ را در حوزه‌های راهبردی مانند اقتصاد دیجیتال، آب، انرژی، لیزر و فوتونیک، علوم شناختی، هوا فضا، نرم‌افزار، صنایع خلاق، کشاورزی و حمل و نقل راه‌اندازی کرده‌اند.

توانمندی بالا در تولید داروی ایران‌ساخت

این گزارش تحلیل کرده است که حوزه‌های فناوری زیستی و فناوری نانو از نقاط قوت پژوهش و فناوری در ایران محسوب می‌شوند. تا سال 1397 تعداد 524 شرکت فعال در حوزه زیست فناوری در ایران شکل گرفت و فروش محصولات نانو "ایران‌ساخت" فقط در عرض 3 سال 12 برابر شد. براساس پایگاه استنادی "اسکوپوس" در فاصله سال‌های 1391 تا 1397 تعداد منتشرات علمی ایران در حوزه سلامت و بهداشت تا 64 درصد افزایش یافت.

از سال 1394 سهم تولیدات دارویی داخلی به سرعت افزایش یافت. بازار داخلی در سال 1397 ارزشی برابر با 4.5 میلیارد دلار داشت که 70 درصد آن را شرکت‌های دارویی با مالکیت داخلی تشکیل می‌دادند. ایران تا سال 1398 موفق شد 95 درصد از داروهای مورد نیاز بازار داخلی، شامل دو سوم از مواد فعال تشکیل‌دهنده این داروها را تولید 3 و در سال 1398 به 170 کشور دارو صادر کند که مقصد بخش قابل توجهی از آن اتحادیه اروپا بود.

توانمندی بخش‌های دانش‌بنیان کشور برای مقابله با همه‌گیری کووید19

گزارش سال 2021 یونسکو در سال 2021 به مواجهه ایران با چالش کرونا و توانمندی شرکت‌‌های دانش‌بنیان در مواجهه با این مشکل پرداخته است، به طوری که بیان می‌کند در سال 1399 شیوع ویروس کووید 19، اقتصاد ایران را با چالش بزرگی مواجه کرد در حالی که ایرانیان در تدارک جشن سال نو بودند، تعداد مبتلایان مورد تایید به 30 هزار نفر رسید.

ار تامین تجهیزات پیشرفته پزشکی تا جنبش‌های فرهنگی

در ابتدای سال جدید با هدف‌گذاری مجدد برای ظرفیت تولید تجهیزات ایمنی فردی مانند ماسک و مواد ضدعفونی کننده، گامی در جهت جبران کمبودها برداشته شد.

این گزارش همچنین از حمایت‌های معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از اقدامات شرکت‌های دانش‌بنیان در مقابله با کووید 19 می‌گوید از جمله این‌که اعطای وام بدون بهره به کسب‌وکارها، راه‌اندازی پویش کرونا پلاس برای تشویق شرکت‌های خلاق به ارائه راه‌کارهایی برای رفع چالش‌های کووید 19 و در نظرگرفتن مشوق‌های مالی برای کسب‌وکارها با هدف کمک به تولید تجهیزات پزشکی از مواد ضدعفونی کننده و محافظ تا ونتیلاتور و کیت‌های تشخیصی و حتی یافتن راه‌های نوین درمان، از جمله اقدامات حمایتی صورت گرفته است.

بهبود محیط کسب و کار برای شرکت‌های دانش‌بنیان و خلاق فضای مجازی و دیجیتال

گزارش سال 2021 یونسکو به معرفی وضعیت ایران در حوره کسب‌وکارهای دانش‌بنیان و خلاق دیجیتال، فضای مجاری و فناوری اطلاعات پرداخته است. در این گزارش آمده است که توسعه اقتصاد دیجیتال با ظهور شرکت‌های خلاق، حمایت‌های متنوع دولت فناوری‌های دیجیتال، تحولی کلیدی در حوزه فناوری‌ها نو ایجاد کرده است.
بنابراین گزارش، در 5 سال گذشته تعداد زیرساخت‌های برخط در زیست ایران افزایش یافته است، برای مثال برنامه‌های کاربردی درخواست آنلاین سرویس خودرو، بازارهای آنلاین و دیجیتال و پخش ویدئویی جزو مهم‌ترین این برنامه‌ها به حساب می‌آیند.

شیوع ویروس کووید 19 ، موجب رشد تقاضا برای شرکت‌های خلاق حوزه سلامت و تبلیغ برنامه‌های کاربردی طراحی شده برای تلفن‌های همراه هوشمند جدید در این حوزه روی بیلبوردهای شهری شده است.

رشد عرضه و تقاضای خدمات آنلاین با افزایش نفوذ اینترنت به ویژه اینترنت تلفن همراه بوده است. نفوذ اینترنت در سال 1399 به 70 درصد رسیده در حالی که در سال 1394 نفوذ اینترنت 40 درصد بوده است، به علاوه، دوسوم بالغ بر 65 درصد کاربران تلفن همراه در ایران به اینترنت دسترسی دارند.

در گزارش سال 2021 یونسکو که در پانزدهمین فصل آن به طور اختصاصی وضعیت علم و فناوری ایران پرداخته، نکات قابل توجهی ذکر شده است نسخه دیجیتال فصل پانزدهم این گزارش را از انتشارات سایت معاونت علمی و فناوری ریاست حمهوری دریافت و به صورت کامل مطالعه کنید.

لزوم تقویت شرکت‌های نوپا و دانش‌بنیان به کمک راهکارهای خطرپذیر توسط صندوق نوآوری و شکوفایینفش پررنگ شرکت‌های دانش‌بنیان در تولید "واکسن نورا"

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: معاونت علمی ریاست جمهوری علمی علم و تکنولوژی معاونت علمی ریاست جمهوری علمی علم و تکنولوژی شرکت های دانش بنیان دانش بنیان و خلاق شرکت های خلاق علم و فناوری راه اندازی گزارش علمی سال 2021 حوزه ها کووید 19 سال 1394

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۴۲۵۶۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایران اکسپو سکوی صادرات دانش‌بنیان‌ها

  امسال ششمین نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران «ایران‌اکسپو ۲۰۲۴» از سوی سازمان توسعه تجارت با همکاری معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری به‌عنوان بزرگ‌ترین نمایشگاه معرفی دستاورد‌ها و محصولات ایرانی در شش گروه از محصولات شرکت‌های ایرانی به مدت پنج روز از هشتم اردیبهشت در محل نمایشگاه‌های بین‌المللی آغاز به کار کرده است؛ رویدادی صادراتی که بیش از ۳۰۰۰ تاجر و بازرگان خارجی از بیش از ۱۲۰کشور جهان در آن حضور یافته‌اند و در کنار شرکت‌های بزرگ تجاری، همزمان ۷۰۰‌شرکت دانش‌بنیان نیز توانمندی‌ها و محصولات‌شان را در آن عرضه کرده‌اند. در گفت‌وگو با سیدمجتبی قدمگاهی، معاون توسعه کسب‌وکار بین‌المللی سازمان توسعه همکاری‌های علمی و فناورانه بین‌المللی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری دستاوردهای ایران‌اکسپو را جویا شده‌ایم.
دانش، فقط زمانی از نظر اقتصادی اهمیت پیدا می‌کند که تبدیل به ارزش اقتصادی شود. اقتصاد دانش‌بنیان به‌عنوان الگوی توسعه اقتصادی، تاکید بر دانش و نوآوری دارد. طی دو دهه اخیر گسترش کمی و کیفی شرکت‌های دانش‌بنیان، نقش مهمی در رشد اقتصادی کشور برعهده داشته‌ است. این شرکت‌ها با فعالیت‌های به‌روز علمی خود ضمن رفع نیاز‌های داخلی، می‌توانند در بازار‌های جهانی سهمی نیز داشته باشند. قطعا صادرات محصولات دانش‌بنیان می‌تواند در تعامل با کشور‌های دیگر نقش مهمی در دیپلماسی فناوری و رورنق اقتصاد غیرنفتی ایران ایفا کند.
   
بازدیدکنندگانی از ۱۲۰ کشور جهان 
سیدمجتبی قدمگاهی درخصوص برگزاری نمایشگاه ایران‌اکسپو۲۰۲۴به جام‌جم می‌گوید: هدف اصلی نمایشگاه اکسپو معرفی و نمایش آخرین دستاورد‌ها و محصولات ایران برای مجموعه‌های خارجی است. درششمین دوره ازبرگزاری این نمایشگاه ۷۰۰ شرکت دانش‌بنیان با توانمندی صادراتی، دستاورد‌های علمی و فناورانه خودشان رابه نمایش گذاشته‌اند. همچنین معاونت علمی و فناوری سالن ۳۷ A را نیز به‌صورت دائمی و اختصاصی برای حضور شرکت‌های دانش‌بنیان در نظر گرفته است. خانه نوآوری و فناوری ایران نیز در تهران تحت عنوان(iHiT)درمحل نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران دایراست.وی می‌افزاید: مساحت این نمایشگاه نسبت به سال گذاشته ۵۰۰۰ ــ ۴۰۰۰ مترمربع افزایش پیداکرده است.تاکنون نزدیک به۲۰۰۰مهمان خارجی نیز درقالب هیات‌های تجاری بین‌المللی ازمحصولات صادراتی ایران بازدید کرده‌اند.این نمایشگاه همزمان با اجلاس آفریقا آغاز به کار کرده است، از این‌رو امسال جمعیت قابل‌توجهی ازمقامات ومسئولان، تجار و بازرگانان کشور‌های آفریقایی ازنمایشگاه ایران‌اکسپو ۲۰۲۴ بازدید به‌عمل‌آورده‌اند. وی خاطرنشان می‌کند:دراین رویداد صادراتی،مسئولان، تجاروبازرگانان از ۱۲۰‌کشور جهان حضور پیداکرده‌اندکه عمده آنها ازکشور‌های همسایه مانند پاکستان وعراق به این نمایشگاه آمده‌اند.همچنین مسئولان وتجارکشور‌های آفریقایی مانند ساحل‌عاج، کامرون، زیمبابوه، تانزانیا و کنیا نیز حضور پررنگی در این نمایشگاه داشته‌اند.ازکشورهای چین،سوریه، یمن وونزوئلا هم مهمانان زیادی ازغرفه‌های نمایشگاه ایران‌اکسپو ۲۰۲۴ بازدید به‌عمل‌آورده‌اند.
   
فروش یک‌میلیارد دلاری محصولات ایرانی
معاون توسعه کسب‌وکار بین‌المللی سازمان توسعه همکاری‌های علمی و فناورانه بین‌المللی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری می‌گوید: در نمایشگاه ایران اکسپوی امسال ۱۵۰۰ محصول فناورانه حوزه‌های مختلف به نمایش درآمده است. قدمگاهی بیان می‌کند: برگزاری نمایشگاهی مانند اکسپو به لحاظ بازاریابی و شناخت بیشتر شرکت‌های خارجی از محصولات ایرانی بسیار مهم است و باعث انعقاد قرارداد‌های زیادی می‌شود. پیش‌بینی شده است در ششمین دوره نمایشگاه اکسپو (برای تمام محصولات نمایشگاه نه صرفا محصولات دانش‌بنیان) یک‌میلیارد دلار قرارداد منعقد شود؛ سال گذشته ارزش قراردادها ۴۰۰ میلیون دلار بود.

صادرات محصولات دانش‌بنیان به ۱۲ کشور
قدمگاهی تاکید می‌کند: بازار هدف مادراین نمایشگاه تمام کشورهاست امامعاونت علمی،فناوری واقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری ۱۲‌کشور ازجمله پاکستان، ویتنام، هندوستان، کنیا، ونزوئلا، سوریه، روسیه، ازبکستان، اندونزی، عمان‌‌و... را در اولویت خود برای صادرات محصولات دانش‌بنیان قرار داده است. محصولات ما عمدتا به‌دلیل مزایای رقابتی مانند کیفیت مطلوب و قیمت مناسب نسبت به نمونه مشابه خارجی مورد استقبال این کشور‌ها قرارگرفته‌اند.وی با اشاره به برنامه‌های حمایتی معاونت علمی برای صادرات محصولات دانش‌بنیان می‌گوید: درحال‌حاضر آیین‌نامه حمایتی شامل۱۹بند مصوب شده است.براساس این آیین‌نامه از نیروی بازاریابی محلی تا شرکت در نمایشگاه خارجی و اعزام هیات تجاری، برگزاری پاویون‌های تخصصی در کشور‌های مختلف و مشاوره‌های بازرگانی، سبد حمایتی متنوعی رادرنظرگرفته‌ایم.به گفته قدمگاهی، اکنون مسائلی از قبیل تحریم‌ها و وضعیت ارز شرایط صادرات محصولات دانش‌بنیان را باچالش‌هایی‌همراه‌کرده است؛اما باهمه این شرایط براساس آمار گمرک درسال۱۴۰۲بیش از دومیلیارد دلار صادرات محصولات دانش‌بنیان داشته‌ایم وشاهد رشد دوبرابری آن نسبت به سال قبل بوده‌ایم.

دیگر خبرها

  • حضور دانش‌بنیان‌های ایرانی در اوگاندا برای توسعه ICT
  • ارائه تکنولوژی‌های بومی در بخش کشاورزی/ رفع مشکل صادرات با آفت‌کش زیست‌سازگار
  • رفع مشکل صادرات با تولید آفت‌کش زیست‌سازگار
  • رفع مشکل صادرات با تولید آفتکش زیست سازگار
  • هزار و ۵۰۰ قلم محصول فناورانه در نمایشگاه «ایران اکسپو» ارائه شد
  • تعداد شرکت دانش‌بنیان در دانشگاه آزاد اصفهان به ۳۰۰ شرکت می‌رسد/ ۲۰ مجله فناوری با درجه ممتاز داریم
  • تمهیدات جدید بانک صادرات برای پشتیبانی از دانش‌بنیان‌ها اعلام شد
  • حمایت معاونت علمی از صادرات شرکت‌های دانش‌بنیان پارک علم و فناوری استان سمنان
  • ایران اکسپو سکوی صادرات دانش‌بنیان‌ها
  • برگزاری «روایت پیشرفت و مشارکت‌های مردمی» در دومین نمایشگاه ملی «آبادیران»