Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-01@09:21:54 GMT

راه حل نجات شهرستان طارم از معضل بی‌آبی چیست؟

تاریخ انتشار: ۱۵ تیر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۴۵۰۲۹۰

راه حل نجات شهرستان طارم از معضل بی‌آبی چیست؟

گروه استان‌ها - با اینکه امسال موقتاً مشکل کمبود آب شهرستان طارم توسط رهاسازی آب از سد "آیدوغموش" آذربایجان شرقی مرتفع شده ولی مسئولان استانی معتقدند که باید به فوریت برای حل بحران آب طارم در سال‌های آینده فکر اساسی کرد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان ، خشکسالی و بحران آبی امسال به اوج خود رسیده و اکثر استان‌های کشور را درگیر خود کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کاهش بارندگی‌ها در چند سال اخیر یکی از علل اصلی خشکسالی در کشورمان است که طبق گفته مسئولان وزارت نیرو سطح اکثر سدهای کشور در سال جاری به پایین‌ترین سطح خود رسیده است. این درحالی است که استان زنجان به‌عنوان یکی از قطب‌های کشاورزی کشور نیز همانند سایر استان‌ها با بحران آبی مواجه شده و حتی در برخی از روستاهای این استان با تانکر آبرسانی می‌شود.

از سوی دیگر شهرستان طارم در استان زنجان که به هندوستان ایران معروف است؛ یکی از مناطق کاملاً حاصل‌خیز ایران برای کاشت محصولات کشاورزی است و از این رو شغل اکثر مردم منطقه کشاورزی است و اکنون بروز بحران خشکسالی معیشت و زندگی حرفه‌ای این افراد را تهدید می‌کند.

کارشناسان در این زمینه می‌گویند درحالی که معیشت مردم منطقه وابستگی کاملی به کشت و کار دارد موضوع عدم تغییر در سهمیه آب استان زنجان از رودخانه قزل‌اوزن به نوعی باعث شده تا کشاورزان شهرستان طارم نسبت به آینده معیشتی خود نگران شده و بعضاً به فکر ترک منطقه افتاده باشند؛ چون معتقدند بحران آب بسیار جدی است و در میان مدت بدون تردید مشکل در تامین آن جدی خواهد شد.

 اما سوالی که مطرح می‌شود این است که آیا طارم در سال‌های آینده همانند امسال با بحران آبی مواجه خواهد شد؟ آیا برای حل مشکل آب کشاورزی در طارم فکری شده و می‌توان راهکاری عملی و اصولی برای رفع این مشکل نگران کننده پیدا کرد؟

90 درصد آب سطحی استان زنجان از قزل‌اوزن

مصطفی طاهری نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: مهمترین محور توسعه کشاورزی استان زنجان رودخانه قزل اوزن است که بیش از 90 درصد آب سطحی استان زنجان را شامل می‌شود؛ نیازمندترین منطقه برای آب قزل‌اوزن بیش از هر منطقه دیگری شهرستان طارم است چرا که حدود 30 تا 40 هزار هکتار از اراضی طارم تحت کشت محصولات کشاورزی است.

وی ادامه داد: شالیزارهای برنج و باغات زیتون طارم از آب قزل‌اوزن استفاده می‌کنند و این در حالی است که  سال‌های متوسط آبی این رودخانه حدود 45 روز آب ندارد و در سال‌های کم‌آبی همانند امسال نیز این رودخانه حدود 3 ماه خشک شده و آبی ندارد که امسال قزل‌اوزن از تیرماه کلاً خشک شده و براساس سنوات گذشته این خشکی تا اواسط مهرماه ادامه خواهد داشت؛ به عبارتی دیگر دقیقاً زمانی این رودخانه آب ندارد که کشاورزان شهرستان طارم به شدت به  آب نیازمند هستند.

پروژه آبخیزداری روستای "چهرآباد" زنجان آب‌های زیرزمینی منطقه را تقویت می‌کند محرومیت‌های برخی مناطق استان زنجان از آب شرب / اعتراض مردم ارمغانخانه به شرکت آب و فاضلاب بحران خشکسالی در استان زنجان به اوج رسید /وقتی با بی‌تدبیری مسئولان سهیمه زنجان از رودخانه قزل اوزن از دست رفت

نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی تشریح کرد: اگر این آب مدیریت نشود حدود 20 هزار هکتار از باغات زیتون و شالیزارها نابود می‌شود و خسارت جبران‌ناپذیری به استان و حتی کشور وارد می‌شود؛ در دو و یا سه سال اخیر برای حل نبود آب قزل‌اوزن در این مدت چند ماهه، از طریق خریداری آب از سد آیدوغموش آذربایجان شرقی  مشکل حل شده ولی این سد استان همجوار نمی‌تواند منبع پایداری برای طارم محسوب شود و باید از امروز فکری به حال مشکل کشاورزان منطقه اندیشیده شود.

وی اضافه کرد: حدود 20 میلیون متر مکعب آب از سد آیدوغموش خریداری شده و این در حالی است که منطقه طارم در تابستان سال جاری به حدود 40 میلیون لیتر مکعب آب نیاز دارد که به اجبار باید امسال با مدیریت بهینه این 20 میلیون مترمکعب را بین کشاورزان تقسیم کنیم تا از بحران در منطقه جلوگیری شود.

طاهری با بیان اینکه از حالا باید به فکر آب شهرستان طارم در زمان تابستان سال آینده باشیم، اظهار کرد: براساس برآوردها لازم است هرسال با توجه به منابع آبی دوره پرآبی برای تابستان حدود 30 میلیون متر مکعب برای تابستان شهرستان طارم آب ذخیره شده باشد و اگر این مهم انجام نشود بدون تردید کشاورزی در شهرستان طارم نابود خواهد شد چون سد "آیدوغموش نهایتاً امکان تامین بخشی از آب مورد نیاز شهرستان یاد شده را تا دوسال آینده دارد.

وی تاکید کرد: باید به فوریت برای سال‌های آینده طارم فکری بکنیم؛ راه حل آن هم احداث سدهای کوچک برای ذخیره‌سازی آب به میزان حدود 30 میلیون لیتر است تا در مواقعی که قزل‌اوزن در تابستان خشک می‌شود بتوانیم نیاز کشاورزان طارم را تامین کنیم.

ایجاد منابع پایدار آبی

از سوی دیگر جواد تاراسی رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان در گفت‌وگو با تسنیم اظهار داشت: حدود 20 هزار هکتار از اراضی طارم به باغات زیتون اختصاص داده شده است و کشاورزان طارمی در ایام تابستان به شدت به آب نیازمند هستند.

وی ادامه داد: خوشبختانه آب از سد آیدوغموش آزادسازی شده و برای امسال مشکل کشاورزان طارمی را حل می‌کند ولی برای سال‌های آینده باید فکر اساسی برای این منطقه کرد. کشاورزی این منطقه تاثیر زیادی بر روی اقتصاد کشور دارد و نمی‌توانیم بی‌تفاوت از کنار این موضوع مهم عبور کنیم.

تا رسیدن آب به منطقه 30 هدر رفت داریم

اکبر باقری معاون مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای زنجان هم در زمینه آزادسازی آب از سد آیدوغموش گفت: درست است که 20 میلیون لیتر مکعب آب از استان آذربایجان شرقی خریداری شده ولی واقعیت این است تا آن آب به شهرستان طارم برسد با تبخیر و نفوذ در دل زمین  حدود 30 درصد این میزان تلف می‌شود.

وی گفت: پس بنابراین باید بتوانیم برای حل موضوع آب در شهرستان طارم فکر اساسی کنیم. اساسی‌ترین راه‌حل ایجاد سدهای کوچک برای ذخیره‌سازی آب برای طارم است تا در مواقعی که قزل‌اوزن خشک می‌شود از طریق آب‌های ذخیره شده مشکل آب کشاورزان را تامین کنیم.

با تمام این تفاسیر آن چیز که کاملاً مشخص و واضح است این است که طارم (هندوستان ایران) به شدت نیازمند آب کشاورزی است و اگر مسئولان نتوانند مشکل آب کشاورزی این منطقه را در سال‌های پیش‌رو حل کنند. قطعاً در آینده نزدیک کشاورزی در طارم نابود خواهد شد و کشور و حتی کشورهای همسایه از وجود محصولات متنوع طارم محروم خواهند شد؛ همچنین کشاورزی در این منطقه از بین خواهد رفت و خسارت‌های جبران‌ناپذیری به اقتصاد کشور وارد خواهد شد.

امیدواریم با تدبیر مسئولان، در سال‌های آینده منابع پایدار آبی برای طارم ایجاد شود تا خیال کشاورزان از بابت آب کشاورزی برای سال‌های سال آسوده شود و با آرامش کامل به فکر تحقق جهش تولید در کشور باشند. تکمیل سد "مشمپا" و افزایش سهمیه میزان آب استان زنجان از رودخانه قزل‌اوزن موارد مؤثری هستند که در کنار ایجاد منابع پایدار آبی می‌توانند مشکل آب این منطقه را به طور کامل مرتفع کند.

انتهای پیام/ی

منبع: تسنیم

کلیدواژه: آب از سد آیدوغموش رودخانه قزل اوزن استان زنجان سال های آینده شهرستان طارم آب کشاورزی خواهد شد بحران آب برای حل مشکل آب حدود 30

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۴۵۰۲۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیش بینی مبارزه با ملخ در سطح ۵ هزار هکتار از مزارع کشاورزی قزوین

به گزارش خبرگزاری مهر، یوسف درخشان اظهار کرد: عملیات مبارزه با انواع ملخ در مزارع کشاورزی این استان به پنج هزار هکتار خواهد رسید.

وی افزود: از ابتدای عملیات مبارزه تاکنون کل سطح سمپاشی بر علیه انواع ملخ‌های بومی در استان دو هزار و ۱۰۰ هکتار بوده است.

وی اظهار داشت: از اواخر اسفند ماه ۱۰ اکیپ ردیابی و دیدبانی در همه مناطق با سابقه آلودگی فعال شده که با شناسایی کانون‌های آلوده با تراکم قابل مبارزه و پایش مستمر این مناطق، عملیات مبارزه از پوره سن ۲ در مناطق طارم سفلی از ۱۴ فروردین ماه آغاز و تا قبل از بالدار شدن و پراکنده شدن ملخ‌ها و ایجاد خسارت به مزارع و باغات جلوگیری شده است.

وی خاطر نشان کرد: قزوین دارای اماکن دائمی انواع ملخ‌های بومی بویژه ملخ مراکشی در بخش طارم سفلی و انواع ملخ‌های شاخک بلند و بی بال البرز و ایتالیایی و شکم بادمجانی در بخش‌های الموت و مرکزی قزوین و بخش‌هایی از شهرستانهای آبیک و البرز و تاکستان است.

درخشان خاطر نشان ساخت: خوشبختانه بدلیل کنترل به موقع آفت در سال گذشته در هر سه استان گیلان، زنجان و قزوین که دارای مرزهای مشترک و کانون‌های آلوده به ملخ مراکشی هستند که در سال جاری مناطق آلوده کاهش چشمگیری داشته و پیش بینی می‌شود سطح مبارزه با این آفت در بخش طارم سفلی نسبت به سال قبل ۵۰ درصد کاهش یابد.

وی اضافه کرد: در مقابل در بخشهای رجایی دشت و رازمیان و معلم کلایه شاهد افزایش تراکم ملخ‌های شاخک بلند و بی بال البرز هستیم که مبارزه در این مناطق نیز از ۱۵ فروردین شروع شده و تا اوایل خرداد ادامه خواهد داشت.

درخشان یادآور شد: ملخ‌ها به دلیل دارا بودن ویژگی خاص همچون قدرت ازدیاد و جابجایی بالا، پلی فاژ بودن بطوریکه از هر سبزینه ای می‌توانند تغذیه کنند و همچنین شدت تغذیه‌ای بالا به عنوان مهمترین و خطرناک‌ترین آفت محصولات کشاورزی شناخته شده‌اند و جزو آفات عمومی تقسیم بندی می‌شوند که کنترل آن بر عهده دولت است.

به گفته وی؛ در سال گذشته سطح مبارزه با انواع ملخ‌های بومی در استان هشت هزار و ۵۰۰ هکتار بوده است.

کد خبر 6091199

دیگر خبرها

  • نجات یک رأس بره آهو در شهرستان خوسف
  • نجات یک راس بره آهو در شهرستان خوسف توسط پلیس
  • نجات يک رأس بره آهو در شهرستان خوسف
  • پیشرفت فیزیکی ۹۲ درصدی پل سفیدرود
  • پیش‌بینی ۴۹۱ شعبه ثابت و سیار در دو حوزه انتخابیه زنجان
  • کدهای انتخاباتی کاندیداهای راه یافته به مرحله دوم اعلام شد
  • سه پرواز پی در پی و نجات بخش اورژانس هوایی ارومیه
  • مسئولان زنجانی برای نجات پل تاریخی میربهاءالدین به خط شدند
  • پیش بینی مبارزه با ملخ در سطح ۵ هزار هکتار از مزارع کشاورزی قزوین
  • موقوفات زنجان صاحب درآمد پایدار می‌شوند