Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارس نیوز»
2024-05-07@15:37:26 GMT

امنیت پایدار اولویت دولت رئیسی

تاریخ انتشار: ۱۵ تیر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۴۵۶۳۸۶

پس از انتخاب حجت‌الاسلام سید ابراهیم رئیسی به‌عنوان منتخب مردم ایران در انتخابات ریاست‌جمهوری، کشورهای بسیاری انتخاب وی را به‌‌طریق مختلف تبریک گفتند اما دراین‌بین گفت‌وگوهای مقامات کشورهای پاکستان، افغانستان و عراق از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. هر یک از این کشورها چه از زاویه مناسبات دوجانبه، چه وضعیت داخلی و چه اهمیت مرزهای ایران با این سه کشور همسایه؛ شرایط خاص خود را دارند و لزوم توجه به این مسئله در دولت سیزدهم بیش از گذشته احساس می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

طی سال‌های قبل شاهد آن بوده‌ایم که از سوی مقامات ایران، در خصوص این کشورها به مسائل قابل‌توجهی چون امنیت مرزها، روابط اقتصادی-سیاسی دوجانبه، همکاری‌های ضدتحریمی و… کمتر توجه شده و حالا با تغییر دولت و نگرش جدید مسئولان دولتی کشورمان، انتظار می‌رود نگاه‌ها به این کشورها و ارتباط با آن‌ها تغییر کرده و دوران جدیدی را شاهد باشیم که مطمئنا دستاوردهای این نوع اقدامات بسیار بوده و باعث تثبیت قدرت ایران در منطقه نیز می‌شود.
 ایران و پاکستان
تنها ۲۴ ساعت پس از اعلام رسمی رئیسی به‌عنوان پیروز سیزدهمین دور انتخابات ریاست جمهوری در ایران، رئیس‌جمهوری، نخست‌وزیر، رئیس مجلس سنا و دیگر مقامات کشور پاکستان با تبریک انتخاب رئیسی، برای منتخب ملت آرزوی موفقیت کردند. عارف علوی رئیس‌جمهور   پاکستان ضمن تبریک و آرزوی موفقیت برای حجت‌الاسلام رئیسی، این انتخاب را نتیجه اعتماد ملت ایران به انگیزه‌های وی برای اهداف صلح، توسعه و رفاه عنوان و تأکید کرد: اطمینان داریم که در دور جدید ریاست جمهوری، روابط برادرانه ایران و پاکستان بیش‌ازپیش توسعه و تقویت می‌یابد. همچنین عمران‌خان، نخست‌وزیر پاکستان نیز که در پیام تبریک به رئیسی، وی را «برادر» خطاب کرده بود، طی روزهای گذشته با منتخب مردم ایران به گفت‌وگوی تلفنی پرداخت و مسائل مهم میان دو کشور بررسی شد.
در مورد روابط ایران و پاکستان مهم‌ترین مسئله‌ای که مدنظر بوده و حائز اهمیت است، بحث امنیت مرزها است. تأمین امنیت مرزها، همواره یکی از موضوعات مهم در جغرافیایی سیاسی بوده که نه‌تنها با گذشت زمان از اهمیت آن کم نشده بلکه معیارها و مسائل جدیدی نیز به آن اضافه شده است. داشتن مرزهای مطمئن و امن در هر کشوری نقش کلیدی و هدایت‌کننده داشته و از کاربرد وسیعی برخوردار می‌باشد و پیچیدگی مسائل مرزی در عصر کنونی ضرورت توجه به ابعاد گوناگون آن را خصوصا از بُعد امنیتی بیشتر نمایان می‌سازد. امروزه و با توجه به مسائلی چون قاچاق سوخت و همچنین ربودن سربازان ایرانی که بارها رخ‌داده و حتی از سوی کشور مقابل نیز کم‌کاری‌هایی صورت گرفته، انتظار می‌رود بحث امنیت مرزهای دو کشور به‌طور ویژه موردبررسی قرار بگیرد. در سویی دیگر حضور متعدد تروریست‌ها در مرزهای جنوب شرقی کشور نیز مسئله مهمی است که باید با رویکردی تازه به آن پرداخت. در حال حاضر پاکستان، کشوری است که دچار برخی از ناامنی‌ها بوده و ممکن است در آینده نیز اتفاقاتی در مرز‌های مشترک به وجود آید لذا باید با همکاری‌های دوجانبه، ایجاد استحکامات و برنامه‌ریزی‌های مدون و البته همراهی با نیروهای مسلح کشور که حافظ امنیت مرزها هستند، امنیت کامل را به مرزهای این بخش برگرداند و جلوی اقدامات تروریستی را گرفت.
 ایران و افغانستان
دیگر کشور همسایه که رئیس‌جمهور آن طی این روزها گفت‌وگوی تلفنی با رئیسی داشته و به بررسی محورهای مهم پرداخته، افغانستان است. اشرف‌غنی رئیس‌جمهور افغانستان خواستار گسترش بیشتر مناسبات و همکاری‌های دو کشور شده است. در خصوص کشور افغانستان باید گفت، روابط نیکو و رو به گسترش این کشور همسایه با ایران، درصورتی‌که چالش‌های کوچک موجود با جدیت مدیریت و حل‌وفصل نشوند، بدون شک، سرنوشت ناخوشایندی پیدا خواهد کرد. دو کشور منافع کلان و راهبردی دارند که ضرورت توسعه همکاری‌ها در تمامی بخش‌ها را توجیه می‌کند؛ اما در این میان، موضوع مهمی چون مرز ایران با افغانستان نیز خود یک چالش جدی به‌حساب می‌آید.
نکته اینجاست که برخلاف مرز ایران و پاکستان که ازلحاظ امنیتی بسیار مهم می‌باشد اما موضوع مرز ایران و افغانستان، حضور تروریست‌ها نبوده و عوامل قابل‌توجه دیگری هستند که باید در دولت جدید به آن‌ها پرداخت. ازجمله این موارد می‌توان به قاچاق مواد مخدر، ورود غیرقانونی اتباع بیگانه، وجود روستاهای متعدد و پراکنده در جوار مرز، بی‌ثباتی این کشور، حضور نیروهای نظامی خارجی  و… اشاره کرد که هرکدام خود یک سیاست جداگانه و البته تازه می‌خواهد.
به‌عنوان نمونه قاچاق مواد مخدر در این مرز، یکی از مهم‌ترین مولدهای ناامنی در مرز ایران و افغانستان است و نکته قابل‌تأمل این است که مناطق مرزی به علت قرار گرفتن در مجاورت افغانستان بیشترین آسیب‌پذیری را از مواد مخدر نسبت به سایر مناطق دارند. همچنین ورود غیرمجاز اتباع خارجی از طریق مرز ایران و افغانستان نیز یکی دیگر از چالش‌های امنیتی مرزهای شرقی خصوصا این ناحیه است که باید در دولت سیزدهم نگاه ویژه‌ای برای حل این آسیب‌ها داشت. بدون تردید همکاری‌های دوجانبه در این حوزه‌ها، به نفع هر دو کشور بوده و اقدامات جدید می‌تواند به حل بحران‌ها و البته ایجاد فرصت‌ها در مناطق مرزی ایران و افغانستان کمک کند.
 ایران و عراق
عراق، دیگر همسایه‌مان است که هم روابط سیاسی-اقتصادی و هم موضوع مرز با آن، جایگاه خاصی دارد و پس از پیروزی رئیسی، سران سیاسی عراق به وی تبریک گفتند و خواستار افزایش همکاری‌ها شدند. در مورد روابط سیاسی و اقتصادی ایران و عراق می‌توان یک تحلیل کلی و جامع ارائه کرد و آن اینکه طرفین دارای پتانسیل‌ها و توان بالقوه‌ای هستند که اگر به مرحله فعلیت برسد می‌تواند دو کشور را در سطح دو شریک راهبردی در منطقه مطرح کند که البته امروز به علت تحریم‌های آمریکا و  فشارهای خارجی به این کشور، شاهد گسترش همکاری‌ها نبوده‌ایم و حتی بخشی از دارایی‌های ایران در این کشور نیز مسدود شده است.
اما در خصوص مرزهای ایران و عراق، نسبت به مرزهای شرقی، وضعیت این مرز فرق می‌کند. در مرز ایران و عراق بحث امنیت مهم بوده و حتی به‌واسطه حضور داعش در عراق، بارها نیروهای امنیتی ایران امنیت کامل را در مرزهای مشترک دو کشور ایجاد کرده و اجازه هیچ‌گونه حرکتی را نداده‌اند و شاهد امنیت بالایی بوده‌ایم؛ اما وضعیت گذرگاه‌های مرزی و یا تجاری کمی متفاوت است. ایران و عراق دارای گذرگاه‌های مرزی بسیاری هستند و حالا با تغییر دولت،‌ لزوم پرداختن بیشتر به این مرزها و بحث‌های اقتصادی آن‌ها بیش از پیش احساس می‌شود. لازم به ذکر است که ارزش صادرات ایران به عراق در یک دهه گذشته گرچه از نوساناتی برخوردار بوده، اما کلیت آن قابل‌قبول نبوده و می‌توان بیشتر به آن امید داشت. در دولت سیزدهم دولتمردان، باید زمینه‌هایی برای روابط پایدار در مرزها را فراهم کرده و همچنین الزاماتی برای ادامه روابط فعلی در دستور کار قرار بگیرد. همچنین ایجاد گذرگاه‌های جدید بین دو کشور ایران و عراق می‌تواند جزء اقداماتی باشد که دولت عراق نیز به آن علاقه‌مند است و برای گسترش روابط مفید است.در پایان باید گفت، ایران دارای ۸۷۵۵ کیلومتر مرز آبی و خاکی با ۱۵ کشور جهان شامل پاکستان، افغانستان، ترکمنستان، آذربایجان، ارمنستان، قزاقستان، ازبکستان، ترکیه، عراق، کویت، عربستان، امارات، بحرین، عمان و قطر است که همسایگی با ۱۵ کشور جهان، خود موقعیت ویژه‌ای را برای کشور پدید می‌آورد. اما مهم‌ترین این ۱۵ کشور را می‌توان همین سه کشور پاکستان، افغانستان و عراق نام برد که همکاری‌های دوجانبه مرزی با این سه کشور می‌تواند دستاوردهای بسیاری داشته باشد که انتظار می‌رود در دولت سیزدهم پیگیری شود.

 

منبع: پارس نیوز

کلیدواژه: سید ابراهیم رئیسی انتخابات انتخابات رئیسی حجت الاسلام سید ابراهیم رئیسی اولویت دولت رئیسی ایران و افغانستان ایران و پاکستان دولت سیزدهم همکاری های دو ایران و عراق امنیت مرزها مرز ایران همکاری ها دو کشور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارس نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۴۵۶۳۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تأکید امیرعبداللهیان بر تحریم تسلیحاتی و تجاری اسرائیل

آفتاب‌‌نیوز :

حسین امیرعبداللهیان امشب (شنبه) ۱۵ اردیبهشت در پانزهمین نشست سران سازمان همکاری اسلامی در گامبیا طی سخنانی ضمن تبریک ریاست گامبیا بر این سازمان، ضمن محکومیت شدید تداوم جنایات وحشیانه رژیم صهیونیستی علیه مردم مقاوم و مظلوم غزه، بر ضرورت تقویت اتحاد و همبستگی بیش از پیش کشور‌های اسلامی برای توقف فوری نسل کشی، جنایات جنگی ترکیبی رژیم صهیونیستی و لزوم ارسال فوری، کافی و بدون مانع کمک‌های بشر دوستانه به سراسر غزه تأکید کرد. 

وی افزود: بی شک این دوره زمانی نیز با همه مصایب و سختی‌های آن بر ملت فلسطین خواهد گذشت، اما چگونگی و کیفیت نقش آفرینی ما دولت‌های مسلمان در برخورد با این بحران در تاریخ ثبت و ضبط خواهد شد.

امیرعبداللهیان اضافه کرد: بی تردید قطع روابط دیپلماتیک و اقتصادی و تحریم عملی تسلیحاتی و تجاری ابزار مهمی در توقف نسل کشی اسرائیل در غزه و جنایاتش در کرانه و قدس شریف است. 

وی از دولت‌ها و کشور‌های مسلمان و آزادیخواهی که در این مسیر اقدام کردند، قدردانی کرد و گفت: تحولات اخیر فلسطین و مقاومت غزه و کرانه بار دیگر ثابت کرد، از بین بردن مقاومت فلسطین و حماس، به عنوان یک حرکت آزادیبخش در مقابل اشغالگر، توهمی بیش نبود. چرا که رژیم اسرائیل یک دولت مشروع نیست، او فقط یک قدرت اشغالگر آپارتاید است و گذشت زمان نیز هرگز به قدرت اشغالگر مشروعیت نمی‌بخشد.

امیرعبداللهیان ادامه داد: تحقق صلح و امنیت پایدار و عادلانه در منطقه تنها از طریق پایان اشغال سرزمین فلسطین، سوریه و لبنان، بازگشت آوارگان فلسطینی به سرزمین مادری خود و تضمین تحقق حق تعیین سرنوشت میسر است.

* رژیم سرکش اسرائیل را باید متوقف کرد

وزیر خارجه افزود: کارزار جهانی حمایت از فلسطین و محکومیت جنایات ضد بشری رژیم صهیونیستی با گذشت ۷ ماه از آغاز جنگ همچنان با قدرت ادامه دارد و به دانشگاه‌های آمریکا، اروپا و سایر کشور‌های جهان رسیده است. مدعیان دروغین آزادی بیان در غرب، این صدای اعتراضی وجدان‌های بیدار بشری را با سرکوب خشونت آمیز پاسخ می‌دهند و با دیگر رویکرد استاندارد‌های دوگانه خود را به نمایش می‌گذارند.

وی گفت: افکار عمومی جهان و بویژه جهان اسلام قویاً از ما انتظار دارند تا در نتیجه این اجلاس سران، توصیه و اقدامات مهمی داشته باشیم شامل: 

۱- تاکید بر برقراری آتش‌بس فوری، کامل، * و شرط و دائم در تمام مناطق غزه از جمله در رفح و حتی کرانه باختری؛ 

۲- رفع کامل محاصره انسانی غزه؛ 

۳- تبادل اسرا؛ 

۴- موظف ساختن رژیم اسراییل به خروج فوری، کامل و غیرمشروط تمامی نیرو‌های نظامی و تجهیزات آن‌ها از غزه و تضمین بین‌المللی بازگشت امن مردم به مناطق و اماکن خود؛ 

۵- اعمال تحریم فوری تسلیحاتی و تجاری علیه رژیم اسرائیل؛ 

۶- حمایت از قرار موقت الزام آور دیوان بین‌المللی دادگستری و فراهم کردن زمینه محاکمه و مجازات تمامی آمران، عاملان جنایات اسرائیل. 

وی گفت: برای تضمین صلح و امنیت در منطقه و جهان اسلام، باید رژیم سرکش و اشغالگر فلسطین را متوقف، محاکمه و مجازات کرد. 

وزیر خارجه ادامه داد: جهان اسلام اکنون در وضعیت بسیار حساس و پیچیده‌ای قرار دارد به نحوی که کشور‌های اسلامی در تلاش برای دستیابی به اهداف توسعه پایدار با طیفی از چالش‌ها ازجمله بی‌ثباتی اقتصادی، ناآرامی‌های سیاسی، درگیری‌های منطقه‌ای، اشغال خارجی، حضور بیگانگان و مداخله قدرت‌های فرامنطقه‌ای مواجه هستند.

وی گفت: این چالش‌ها تاکنون به تشدید فقر، تضعیف انسجام اجتماعی و اختلال در روند تلاش‌های توسعه‌ای منجر شده است. با این وجود، این چالش‌ها می‌توانند موجد فرصت‌هایی قابل توجه برای پیشرفت و نوآوری در جهان اسلام و شکوفایی تمدن اسلامی باشند. میراث فرهنگی غنی، منابع طبیعی متنوع و جمعیت جوان و مستعد کشور‌های اسلامی، زمینه‌های مساعدی را برای پیشبرد طرح‌های توسعه پایدار بر اساس شاخص‌ها، معیار‌ها ارزش‌های اسلامی فراهم ساخته است.

وزیر خارجه خاطرنشان کرد: در این راستا جهان شاهد است که مردان و زنان جوان با استعداد و تلاشگر ایران در مسیر توسعه علم و فناوری بومی شگفتی‌های بزرگی آفریده‌اند. این ظرفیت سرشار در بین همه جوانان کشور‌های اسلامی موجود است.

امیرعبداللهیان گفت: ما بر این باوریم که در راستای تحقق شعار تقویت، اتحاد و همبستگی از طریق توسعه پایدار. 

اول- ملت‌های اسلامی با تمرکز و سرمایه‌گذاری در بخش نیروی انسانی، فناوری و زیرساخت‌ها می‌توانند ظرفیت بزرگ خود را در جهت نیل به اهداف توسعه پایدار ملل مسلمان به کار گیرند. 

دوم- جهت تعمیق سطح همکاری‌ها و تسرّی توسعه پایدار و همه‌جانبه می‌بایست شبکه همکاری‌های اقتصادی، فنی، توسعه‌ای، تجاری و مالی- پولی بین کشور‌های اسلامی در بستر توافقات و سازوکار‌های هدفمند و مشترک، بیش از پیش تقویت شود.

* واکنش پشیمان کننده ایران به هر‌گونه ماجراجویی جدید رژیم اسرائیل

سوم- ایجاد یک پلتفرم اختصاصی در چارچوب سازمان همکاری اسلامی جهت اشتراک‌گذاری دانش، تخصص و منابع مرتبط با توسعه پایدار لازمه تحقق طرح‌های توسعه‌ای ملل مسلمان است.

چهارم- ارتقای یکپارچگی اقتصادی و تجاری بین کشور‌های عضو سازمان همکاری اسلامی جهت دستیابی به اهداف توسعه پایدار، بر مبنای ارزش‌ها یک ضرورت است. 

پنجم- به‌کارگیری ابتکارات و نوآوری‌های فن آورانه و گسترش تحقیقات علمی به منظور پیشبرد دستور کار تحقق اهداف توسعه پایدار در چارچوب سازمان همکاری اسلامی نیازمند طراحی سازوکاری مناسب است. 

وزیر خارجه گفت: بی تردید اهداف مهم توسعه پایدار در هر نقطه از جهان بدون تضمین صلح و امنیت پایدار محقق نخواهد شد. همیاری و همکاری کشور‌ها با شعار «امنیت و توسعه پایدار برای همه» ضرورت و فوریت می‌یابد. 

امیرعبداللهیان همچنین تأکید کرد: حمله تروریستی رژیم صهیونیستی به سفارت جمهوری اسلامی ایران در دمشق، بار دیگر چهره واقعی رژیم تروریست اسرائیل را آشکار ساخت. 

وی افزود: جمهوری اسلامی ایران با توسل به قاعده حقوقی دفاع مشروع، و پس از نا امید شدن از نقش بازدارنده شورای امنیت سازمان ملل- روز شنبه ۱۳ آوریل، باسخ نظامی حداقلی و محدودی به اسرائیل داد. 

وزیر خارجه گفت: البته ما با صدای بلند هشدار دادیم در صورت هر‌گونه ماجراجویی جدید رژیم اسرائیل علیه منافع ایران در داخل و یا خارج، واکنش بعدی ما علیه اسرائیل حداکثری، فوری و کاملا پشیمان کننده خواهد بود. این تصمیمی تغییرنابذیر است.

رئیس دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: توسل ایران در اعمال حق دفاع مشروع نشان دهنده رویکرد مسئولانه ما نسبت به صلح و امنیت منطقه و جهان است. ما امنیت جهان اسلام و امنیت منطقه را امنیت ایران می‌دانیم و دست دوستی خود را با دولت‌های منطقه و جهان اسلام به گرمی می‌فشریم. 

وی گفت: رژیم اشغالگر اسرائیل ریشه ناامنی و دشمن مشترک ماست. 

امیرعبداللهیان بار دیگر، آمادگی کامل جمهوری اسلامی ایران را برای همکاری با دولت گامبیا و همه دولت‌های عضو سازمان همکاری اسلامی جهت ارتقای کارآیی این سازمان در جهان در حال گذار کنونی با هدف تقویت و تضمین منافع مشترک و صیانت از کیان و استقلال سیاسی و اقتصادی کشور‌های اسلامی اعلام کرد.

منبع: خبرگزاری فارس

دیگر خبرها

  • تمدید اقامت دوماهه پناهجویان افغانستانی در پاکستان
  • بارزانی به دیدار رئیسی رفت + تصاویر
  • وزیر خارجه: قطع روابط با اسرائیل در توقف نسل کشی مهم است
  • انتقاد یک نماینده مجلس از ناکارآمدی وزرای رئیسی /جا داشت وزرای بیشتری استیضاح می شدند / در مجلس با دولت رودربایستی‌هایی داشتیم
  • رئیسی: آنچه دولت را در دل مردم جای می‌دهد، صداقت است
  • تأکید امیرعبداللهیان بر تحریم تسلیحاتی و تجاری اسرائیل
  • امیرعبداللهیان: نقش‌آفرینی دولت‌های مسلمان در بحران غزه در تاریخ ثبت می‌شود
  • چگونگی نقش‌آفرینی دولت‌های مسلمان در برخورد با جنگ غزه در تاریخ ثبت خواهد شد
  • مصائب فلسطینیان خواهد گذشت، اما چگونگی نقش‌آفرینی دولت‌های مسلمان در تاریخ ثبت می‌شود
  • رژیم اسراییل ریشه ناامنی و دشمن مشترک ما است