Web Analytics Made Easy - Statcounter

سرنوشت تپه معصوم‌زاده، این محوطه باستانی هزاران ساله در جنوب شهر بجنورد پس از فرازوفرودها و پیگیری‌های فراوان، اکنون در راستای خواستِ مردم قرار گرفته و بنا است تا با تملک و اجرای طرح‌های توسعه‌ای و رونق این محوطه تاریخی، انتظار چندین ساله مالکان آن نیز به پایان برسد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری برنا، در جنوب شهر بجنورد و بر بلندای تپه‌ای مشرف‌به محوطه باستانی هزاران ساله موسوم به معصوم زاده، بارگاهی باشکوه با گنبدی فیروزه‌ای جلب نظر می‌کند که به امامزاده سلطان سید عباس(ع) یا معصوم‌زاده شهرت دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با توجه به ظرفیت‌های این مکان تاریخی، مذهبی و گردشگری، طرح توسعه امامزاده سیدعباس(ع) از سوی استاندار خراسان شمالی مطرح و پس از انجام اقدامات کارشناسی و فنی، کلنگ اجرای این پروژه در ماه گذشته با حضور مسئولان کشوری و استانی بر زمین خورد.

این طرح نقطه عطفی برای احیای تپه باستانی معصوم زاده بجنورد نیز به شمار می‌رود چراکه اجرای این طرح فرصتی شد تا پس از چندین سال موضوع مالکان تپه معصوم‌زاده نیز موردتوجه قرار بگیرد و بناست با حل این مشکل، فضای در اختیار گرفته‌شده به‌عنوان فضای باز فرهنگی و تقویت هویت شهری مورداستفاده قرار بگیرد.

 

تشکیل پرونده از سوی مالکان تپه معصوم زاده بجنورد

علی مستوفیان، سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان شمالی با اشاره به تشکیل پرونده از سوی مالکان تپه معصوم زاده برای حل‌وفصل این موضوع گفت: «خوشبختانه پس از جلسات متعدد با مالکان و پیگیری موضوع، اراضی از سوی کارشناسان رسمی دادگستری، ارزیابی و قیمت‌گذاری شد تا با همکاری شهرداری، به‌صورت خرید و یا زمین معوض بتوانیم با مالکان توافق کنیم.»

او، نوید تعیین تکلیف مالکان تپه ثبتی معصوم‌زاده بجنورد و تبدیل فضای ۷ هکتاری از محوطه این اثر ثبتی به فضای باز شهری را داد و عنوان کرد: «با ایجاد فضای باز شهری در این مکان و اجرای طرح توسعه امامزاده سیدعباس(ع)، مجموعه شاخصی از گردشگری فرهنگی و مذهبی در مرکز استان شکل خواهد گرفت.»

سرپرست اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان شمالی تقویت هویت شهری و تعاملات اجتماعی را ازجمله پیامدهای این طرح عنوان کرد و افزود: «عرصه آیینی، فرهنگی، تجاری، باغ ایرانی، صنایع‌دستی، سوغات، سایت موزه، رستوران، فضای سبز و... در این پروژه در نظر گرفته شده است.»

 

تکمیل مطالعات باستان‌شناسی در محوطه معصوم زاده

دکتر زهرا لرزاده، سرپرست هیئت باستان‌شناسی تپه معصوم زاده بجنورد با اشاره به ساماندهی این محوطه تاریخی و برنامه‌ریزی‌ها برای راه‌اندازی سایت موزه گفت: «در این راستا، مطالعات باستان‌شناسی و فصل جدیدی از کاوش‌ها آغاز شده است.»

او از تداوم این کاوش‌ها خبر داد و افزود: «محوطه معصوم‌زاده با توجه به موقعیت مکانی آن، نه‌تنها در شناخت روند شکل‌گیری و تغییرات پهنه شهر بجنورد در طول زمان، بلکه در مطالعات دوران اسلامی منطقه به‌طور خاص و نیشابور بزرگ و خراسان به‌طور عام، اهمیت بسزایی دارد.»

او ارزش‌های بنیادین شهر و پهنه فرهنگی بجنورد را وابسته به تمام اجزایی دانست که این شهر و تحول تاریخی آن از آغاز شکل‌گیری تا امروز به‌طور یکپارچه تعریف می‌کند و اظهار کرد: «دور جدید مطالعات باستان‌شناختی با هدف گاهنگاری، شناخت روند شکل‌گیری و گسترش محوطه به‌عنوان یک استقرار شهری و رابطه طبیعی و تاریخی آن با شهر و جلگه امروز بجنورد در پی درک این مهم انجام می‌شود.»

سرپرست هیئت باستان‌شناسی تپه معصوم زاده بجنورد گفت: «بر اساس یافته‌های فصل نخست کاوش، به نظر می‌رسید که این منطقه شاهد استقرار شهری با رونق زیاد به‌ویژه در سده‌های پنجم و ششم هجری قمری بوده است و تنوع و تراکم انواع یافته‌های سفالی و غیرسفالی که در فضاهای صنعتی و زیستی یافت شده نیز خود نشان دیگری از رونق این استقرار شهری در دوره سلجوقی است.»

لرزاده ابراز امیدواری کرد: «با تداوم پژوهش‌های بلندمدت، توان بالقوه‌ای که حیات پایدار این محوطه تاریخی را تضمین می‌کند، شناسایی کنیم و برای حفظ اصالت و ارزش‌های اقتصادی، تاریخی و فرهنگی مردم به‌کار گیریم.»

او تصریح کرد: «انجام پژوهش‌های بلندمدت در این محوطه با رویکرد به منظر تاریخی شهر بجنورد، نه‌تنها شناخت ما را از عناصر حیات آن در طول زمان و تحول آن در نظام شهرنشینی و شهرسازی در جغرافیای تاریخی ایران افزایش دهد، بلکه هم‌زمان این امکان را فراهم کند تا توان بالقوه‌ای را که حیات پایدار این شهر را تضمین کرده شناسایی کرده و برای حفظ اصالت، ارزش‌های اقتصادی، تاریخی و فرهنگی مردم این سرزمین کهن به‌کار گیریم.»

 

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: تحقق مالکان معصوم زاده معصوم زاده بجنورد تپه معصوم زاده باستان شناسی مالکان تپه شهر بجنورد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۵۶۹۶۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کشف معماری ۴۵۰۰ ساله در شرق ایران

تپۀ پیرزال در ۶۰ کیلومتری جنوب زابل در استان سیستان و بلوچستان قرار دارد و در سال ۱۳۸۷ در فهرست آثار ملی ثبت شده است. این تپه در سال ۱۴۰۲ از طرف دانشگاه زابل برای آموزش دروس عملی باستان‌شناسی به دانشجویان این رشته در دانشکدۀ هنر و معماری، برای فصل دوم کاوش شد که مهم­ترین یافته‌های آن، یک سازه معماری متعلق به دورۀ چهارم عصر مفرغ سیستان (حدود ۲۵۰۰ تا ۲۳۰۰ پیش از میلاد) بود، که شامل بقایای ساختمانی یک خانه در لایۀ اول این محوطه است.   به گزارش ایسنا، حسین سرحدی، عضو هیأت علمی دانشگاه زابل، که سرپرستی دومین فصل کاوش آموزشی دانشگاه زابل در تپۀ پیرزال سیستان را به عهده داشت، گاه‌نگاری محوطه پیرزال را بر اساس یافته‌­های سطحی، به دورۀ IV شهر سوخته نسبت داده است، درباره جزئیات کشف بقایای معماری متعلق به دورۀ چهارم عصر مفرغ سیستان (حدود ۲۵۰۰ تا ۲۳۰۰ پیش از میلاد) توضیح داد: این معماری شامل بقایای ساختمانی یک خانه در لایۀ اول این محوطه است. این خانه متشکل از تعدادی اتاق در حاشیۀ جنوبی یک حیاط مرکزی است.   او اضافه کرد: کاوش‌های اخیر بیانگر وجود یک کوچه است که احتمالاً این ساختمان را به ساختمان­‌ها یا خانه­‌های دیگر مرتبط می‌کرده است. بقایای این کوچۀ در ضلع شمالی کارگاه ۳ نشان­دهندۀ توسعۀ ساخت­ و­ ساز در دورۀ آخر عصر مفرغ سیستان است.   در این فصل، که کارگاه شماره ۳ به ابعاد ۱۰ در ۱۰ متر کاوش شد، سفال‌هایی متعلق به حدود ۴۳۰۰ سال پیش، اشیاء گلی شامل پیکرک‌ها و اشیاء شمارشی نیز کشف شد.   باستان‌شناسان همچنین اشیائی را در ارتباط با مدیریت کالا و نظام داد و ستد محلی کشف کرده‌اند که استقرار در این مکان را با سایر محوطه‌های اطراف برقرار می‌کرد. این کالا‌های مبادلاتی به گمان باستان‌شناسان شامل ظروف سنگی، جانورانی همانند گاو، گوسفند و گندم و سایر ملزومات زندگی در آن دوران بوده است. به نظر آن‌ها، مبادلۀ اشیاء سنگی همچون پیکَرَک‌ها و ظروف مرمرین در این تپه از رونق خوبی برخوردار بوده است.   سرحدی درباره اهمیت این تپه باستانی گفت: بنا به یافته‌های سطحی، به نظر می‌رسد «پیرزال» یکی از بزرگترین تپه‌های متعلق به فاز انتهایی عصر مفرغ سیستان است، که تاریخ و کیفیت آن هنوز از مسائل مورد بحث باستان‌شناسی جنوب شرق ایران به شمار می‌رود. کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • بورل: چندین کشور اروپایی دولت فلسطینی را به رسمیت می‌شناسند
  • کشف معماری ۴۵۰۰ ساله در شرق ایران
  • دهه کرامت فرصت معرفی الگوهای برتر جهان اسلام به دختران است
  • بازدید رایگان معلمان و اساتید از موزه‌ها و محوطه‌های تاریخی
  • بازدید رایگان از موزه‌ها و محوطه‌های تاریخی برای معلمان و استادان
  • محوطه تاریخی که به تازگی در اصفهان کشف شد
  • اعتراض پناهجویان افغان به سرگردانی چندین ساله در اندونزی
  • متلاشی شدن باند حفاران غیرمجاز حریم قلعه سه هزار ساله در ارومیه
  • تغییر مهلت پرداخت عوارض ساخت بناهای گردشگری در ملک‌های تاریخی
  • همایش تاثیر بحران‌های طبیعی بربنا‌های تاریخی در سمنان