Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، پس از مشکلات کم آبی در استان خوزستان که اعتراضات مردم را در پی داشت اخیراً سد کرخه را باز کرده اند و آب به سمت این استان آمده است. برای بررسی وضعیت فعلی آب منطقه به ویژه بخش کشاورزی با خدا رحم امیری زاده رئیس سازمان جهاد کشاورزی این استان گفت و گو کردیم و در این گفتگو تلاش کردیم تا از منظر بخش کشاورزی که گفته می شد کشت بیش از اندازه برنج در این استان باعث کمبود آب شده است موضوع را بیشتر بررسی کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در سال های اخیر، کشت برنج به غیر از استان های شمالی ممنوع بود اما در سال 98 پس از بارش‌های فراوان که سیل ماهها مهمان این منطقه بود، بنابه تصویب هیئت وزیران ممنوعیت کشت برنج در استان خوزستان برداشته شد و سطح کشت این محصول آب بر در این استان به 200 هزار هکتار رسید. 

امیری زاده در این گفت و گو از رها سازی آب سد کرخه گفت که رودخانه ها را پر آب کرده و این آب به تالاب هورالعظیم هم رسیده است، مشکل دامداران که عمدتا گاومیش نگهداری می کنند که  علاقه زیادی به آب دارد بر طرف شده و کشاورزان هم محصولات خود را آبیاری می کنند.

امیری زاده از کاهش سطح کشت برنج از 200 هزار هکتار به 70 هزار هکتار خبر داد که در کاهش مصرف آب این استان تاثیر جدی خواهدداشت و البته سطح کشت فصلی هم به دلیل کمبود آب از 300 هزار هکتار به 88 هزار هکتار رسیده است.

فارس: آقای امیری زاده لطفاً وضعیت آب در استان خوزستان و به ویژه بخش کشاورزی را برای اطلاع مردم بفرمایید

امیری زاده: چند روزی است آب سد کرخه را باز کرده اند و رودخانه‌های استان را پرآب کرده است حتی آب به تالاب هورالعظیم هم رسیده است و در حال حاضر دامداران و کشاورزان مشکلی از نظر تامین آب ندارند و آب شرب استان هم تامین است، عمده مشکلات در حوزه کرخه بود این منطقه دچار تنش شده بود و اکنون با آمدن آب مشکل حل شده است.

فارس: شاید برای مخاطبان جالب باشد بدانند که چرا استان خوزستان به رغم این که در دو سال گذشته آب فراوانی داشت و حتی به خاطر آب زیاد در این استان دوباره کشت برنج را آزاد کردند اما این آب به یکباره کم شد آیا دلیل خاصی داشته است؟

امیری زاده: این سوال باید از طرف مسئولان وزارت نیرو باید پاسخ داده شود اما آنچه مسلم است امسال استان خوزستان خشک‌ترین سال ۵۰ سال اخیر را سپری می کند و میزان بارش در این استان ۳۸ درصد کاهش داشته است. در بالادست سدها هم که آب از آنجا به این استان سرازیر می شود مانند استان های چهارمحال بختیاری، کهگیلویه و بویر احمد، لرستان و ایلام میزان بارش‌ها تا ۴۲ درصد کاهش داشته است و همه اینها باعث شده فشار بی آبی و کم آبی در منطقه زیاد شود.

فارس: الگوی کشت شما برای کشاورزان استان در سالی که به گفته شما خشک ترین  سال در نیم قرن اخیر بوده چیست؟

امیری زاده: امسال که برای کشت تابستانه می‌خواستیم اقدام کنیم همکاران آب و برق گفتند که آب پشت سدها کم است بنابراین اولویت اصلی باید آب شرب و پس از آن کشت های دائمی باشد و برای کشت های فصلی تنها ۸۵۰ میلیون مترمکعب آب در نظر گرفتند که رقم بسیار ناچیزی است. ما مجبور بودیم که الگوی کشت را بر اساس این میزان آب طراحی کنیم و خودمان را با این شرایط وفق بدهیم.

فارس: الگوی کشت شما چگونه بود؟

امیری زاده: در وهله‌ نخست با توجه به محدودیت آب سطح کشت فصلی را به ۸۸ هزار هکتار غیر از برنج کاهش دادیم در حالی که سطح کشت فصلی در سالهای گذشته ۳۰۰ هزار هکتار بود در گام دوم تلاش کردیم سطح کشت برنج را که محصول آب بری است و تا ۳۰ هزار متر مکعب در هکتار آب مصرف می‌کند را کاهش دهیم. بنابراین اقدام به کارهای ترویج می‌کردیم و به نظر می‌رسد که موفق شدیم .

فارس: چگونه می توانید بگویید موفق شدید؟ آیا سطح کشت برنج کاهش یافته است؟

امیری زاده: در حالی که در سال‌های گذشته سطح کشت برنج به ۲۰۰ هزار هکتار رسیده بود اکنون به گفته سازمان آب و برق استان خوزستان کشت برنج به ۹۰ هزار هکتار رسیده اما آمارهای خود ما نشان می‌دهد که سطح کشت برنج در استان نهایتاً ۶۸ هزار هکتار باشد و این همان میانگین کشت دهه‌های گذشته این استان است. قبل از سالهای ۹۷ و ۹۸ و در سال ۹۶ که خشک ترین سال معرفی شده بود کشت برنج در این استان ۶۰ و ۷۵ هزار هکتار بود که تنها ۱۵ هکتار آن در پایاب سدها قرار داشت یعنی کشاورزان حدود ۶۰ هزار هکتار را خارج از آب سرد و با استفاده از آب رودخانه ها و نیز استفاده از موتور پمپ آبیاری می‌کردند. بنابراین بر خلاف آنچه که می گویند الگوی کشت در این استان رعایت نشده اما اقدامات نشان می دهد که کشاورزان به توصیه های مروجان گوش داده و الگوی کشت خود را از برنج به سایر محصولات تبدیل کردند.

فارس: شما به کشاورزان چه الگوی کشت ای دادید و مثلاً گفتید به جای برنج بکارند؟

امیری زاده: ما به آنها توصیه کردیم که به جای برنج ذرت علوفه ای، حبوبات، سبزی، صیفی جات، کنجد و سورگوم بکارند.

فارس: برنج کیلویی ۳۰ هزار تومان است قطعاً درآمد این محصولات که شما گفتید به اندازه برنج نیست پس شما چطور آنها را متقاعد کردید که برنج بکارند؟

امیری زاده: بله، درست است هر هکتار برنج ۶۰ و ۷۰ میلیون تومان سود دارد اما ما با این استدلال که اگر برنج نکارید با آب آن دو برابر ذرت علوفه ای یا دیگر محصولات می توانید بکارید و درآمد بیشتری خواهید داشت آنها را متقاعد کردیم.

فارس: این گفته شما در صورتی درست است که کشاورزان زمین بیشتری داشته باشند ضمن اینکه این بار میزان درآمد آنها از دو برابر زمین قبلی خواهد بود که نسبت به هکتار درآمد پایین تری نسبت به برنج خواهد داشت ولی به نظر می رسد که همان‌طور که ابتدای صحبت گفتید سطح کشت های فصلی را از ۳۰۰ هزار هکتار به ۸۸ هزار هکتار کاهش داده اید در حقیقت کشاورزان مجبور شده اند به دلیل کمبود آب محصول کشت نکنند و ربطی به الگوی کشت شما ندارد.

امیری زاده: بله، این طور است. شاید کشاورزان به خاطر کم آبی مجبور شدند که محصول برنج نکارند.

فارس: کشاورزان استان از بی‌آبی و کم‌آبی چقدر خسارت دیده اند؟

امیری زاده: بیشتر مشکلات در حوزه کرخه بود و آب منطقه کافی نبود اما تاکنون هیچ کشاورزی برای خسارت شکایتی نکرده است به هر حال محصولات کشاورزی تا حدودی تاب‌آوری دارند و شاید هم در روزهای آینده ادعای خسارت بکنند ولی در حال حاضر آب در رودخانه ها به اندازه تامین نیاز مشکلات دامداران و کشاورزان جاری شده است.

فارس چه میزان آب از سد کرخه رها شده است؟

امیری زاده: سازمان آب و برق استان خوزستان می گوید ۱۶۰ میلیون متر مکعب در ثانیه آب رهاسازی شده و ۴ یا ۵ روز است که آب در رودخانه ها جاری است و آب تقریباً به تالاب هورالعظیم رسیده است.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان خوزستان بحران آب خوزستان کشت برنج هورالعظیم کشاورزان خوزستانی سد کرخه استان خوزستان سطح کشت برنج هزار هکتار رودخانه ها امیری زاده الگوی کشت سد کرخه کم آبی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۶۲۰۷۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برداشت ۱۵ هزار تن گندم از مزارع استان بوشهر

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی بوشهر از برداشت ۱۵ هزار تن گندم از مزارع استان خبر داد و گفت: پیش‌بینی تولید ۴۰ هزار تن محصول گندم از اراضی کشاورزی استان شده است. - اخبار استانها -

کبری توکلی در گفتگویی با خبرنگار تسنیم در بوشهر با اشاره به خسارت به مزارع گندم به سبب تداوم خشکسالی و کاهش بارش باران اظهار داشت: به علت خشکسالی و عدم بارندگی در فصل کشت همه سطوح بیمه شده گندم دیم به میزان 140 هزار هکتار خسارت دیده است.

وی خسارات به سطوح گندم آبی را مورد اشاره قرار داده و بیان کرد: از 18 هزار هکتار مزارع گندم آبی استان بوشهر به سبب کاهش بارش باران در فصل کشت حدود 4 هزار هکتار آن خسارت دیده است.

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان بوشهر پرداخت غرامت خسارت به مزارع گندم را مورد اشاره قرار داد و بیان کرد: بر اساس مناطق کشت شده و ظرفیت تولید و نوع طرح بیمه‌ای غرامت خسارت از یک تا 3 میلیون تومان در هر هکتار مزارع گندم به کشاورزان پرداخت می‌شود.

توکلی از برداشت 15 هزار تن گندم از مزارع استان بوشهر خبر داد و خاطرنشان کرد: این میزان گندم تحویل مراکز خرید شده که شامل گندم معمولی و بذر گندم است.

وی با بیان اینکه برداشت گندم تا خرداد ماه ادامه دارد تصریح کرد: پیش‌بینی تولید 40 هزار تن محصول گندم از مزارع استان بوشهر شده که نسبت به تولید 125 هزار تنی سال قبل کاهش بیش از 70 درصد کاهش دارد.

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان بوشهر از خرید گندم توسط 14 مرکز خرید اداره غله و خدمات بازرگانی و مرکز خرید با مشارکت سازمان تعاون روستایی استان بوشهر خبر داد.

انتهای پیام/190/.

دیگر خبرها

  • کاهش ۸۳۰ میلیون دلاری ارزبری برنج طی یکسال گذشته/ برنج ایرانی ۹ درصد ارزان شد
  • کاهش پرشدگی مهمترین منبع آبی دامغان
  • خزانه گیری ۱۷۷ هزار هکتار از اراضی گیلان
  • اراضی محوطه ربع رشیدی بسیار مهم و حساس از نظر باستان شناسی است
  • قابل احیا بودن ۱۴ درصد مساحت محوطه ربع رشیدی تبریز
  • سطح گلخانه‌های کردستان به ۶۰ هکتار افزایش یافت
  • ۸۰ درصد تجارت ما از خلیج فارس است
  • دریا منبع قدرت و ثروت است/ ۸۰ درصد تجارت ما از خلیج فارس است
  • ۴۰ هزار تن گندم در استان بوشهر برداشت می‌شود
  • برداشت ۱۵ هزار تن گندم از مزارع استان بوشهر