Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-05-07@22:03:38 GMT

مشکل بی‌آبی خوزستان با آب کرخه و کارون حل می‌شود؟

تاریخ انتشار: ۵ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۶۴۰۴۲۱

مشکل بی‌آبی خوزستان با آب کرخه و کارون حل می‌شود؟

مهدی حیدری*؛ زمانی که با برداشت بی‌رویه و غیراصولی از منابع محدود آب زیرزمینی به دنبال سیاست خطای خودکفایی در تمام عرصه‌های کشاورزی با فناوری‌های قدیمی بودیم و بخشی زیادی از اقتصاد و معیشت مردم را بر کشاورزی پایه گذاشتیم و از ظرفیت فروش نفت و گاز (به طور خاص حوزه‌های مشترک) برای واردات محصولات کشاورزی و به تعبیری آب مجازی بهره نجستیم تا این منابع محدود آب حفظ شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از سوی دیگر با صدور مجوز و طرح‌هایی آسیب‌زا مثل باغات میوه در مراتع کوهستانی، عدم نظارت بر کشت جالیز و گونه‌های آب بر و همچنین کشت نیشکر که تاریخ ثابت کرد در کل فاقد سودمندی است و قائله کارگران آن (هفت تپه) هنوز، چون استخوان در زخم مانده است و بدون تدبیر پیگیر سیاست برداشت از معادن و منابع طبیعی برای جبران نقایص در دیگر حوزه‌های اقتصاد بودیم به گونه‌ای که اکثریت مردم را به سمت شغل کشاورزی سنتی سوق دادیم، غافل از آن بودیم که روزی این آب تمام می‌شود و موجب بحران می‌گردد.

به یقین اگر تمامی آب کرخه و زاینده رود را باز کنند باز کفاف صنایع فولاد، کشاورزی و باغ داری مضر، مصرف خانگی غیر اصول و فضای سبز شهری اسراف آمیز را نمی‌دهد.

حالا چند صباحی هم سد‌ها را بدون تدبیر باز می‌کنیم، ولی مشکل آب مشکل اساسی این کشور است و این مشکل مشکل امروز و دیروز نیست بلکه در طول تاریخ فلات ایران فقر آبی داشته، اما گذشتگان ما مبتنی بر قهر و اقتضاء طبیعت سیاست‌های درستی بکار می‌گرفتند.

اما سوء تدبیر به همراه استفاده غیراصولی از پیشرف فناوری در حوزه‌های استخراج نگهداشت و انتقال آب اندوخته آب محدود ما را که می‌توانست با تدبیر و استفاده بهینه از فناوری به عنوان سرمایه‌ای محفوظ برای توسعه پایدار و طولانی مدت به کار گرفته شود را به هدر داد و طی ۴۰ سال از بین برد.

اما باید دانست که راه نجات از این شرایط هر چند که دیر، اما ناگزیر، چیزی نیست جز آمایش اصولی سرزمین (نه طرح واره‌هایی که بر اساس ذوق شخصی، استانی و نهادی نگاشته میشود)، جایابی صحیح صنایع، مزارع و شهر‌ها و تغییر سیاست‌های حوزه اقتصاد از کشاورزی محور به صنایع کم آب‌بر و به طور خاص نفت و پتروشیمی و گردشگری و نظارت صحیح بر کشت محصولات مبتنی بر نیاز کشور و استعداد اقلیم و اصلاح اصول مهندسی در حوزه ساخت و ساز در جهت عایق بودن و بهره گیری از سیستم‌های سرمایش بی‌نیاز از آب.

علاوه بر این‌ها تجدیدنظر در توسعه شهر‌هایی که به طور طبیعی ظرفیت توسعه ندارند به طور مثال شهر قم که طی ۲۰ سال از جمعیت ۳۰۰ هزار نفری با انتقال آب شیرین به یک میلیون و دویست هزار نفر افزایش یافت به نحوی که با هجوم مهاجرین صدای علما هم در آمد که فرهنگ اصیل و دینی قم استحاله گردید که نظیر آن می‌توان به شهرهایی، چون یزد، کاشان و سمنان اشاره کرد که در طول تاریخ با فرستادن مهاجران خود موجب انتقال فرهنگ کویری قناعت و صناعت پیشگی به دیگر نقاط کشور و جهان شده اند.

مسلما اگر از امروز در سیاست‌های اقتصادی و محیط زیستی ما تجدید نظر گردد امید هست که روند خشکی اقلیم و بحران‌های انسانی متعاقب از آن را مدیریت و این تمدن و خاک و بوم را حفظ نماییم.

*دکترای آینده پژوهی

منبع: فرارو

کلیدواژه: بی آبی خوزستان کرخه کارون

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۶۴۰۴۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پایداری شبکه برق شادگان

 

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان، جمال صالح‌زاده گفت: بر اثر توفان در شادگان، تعدادی از دکل‌های فشار قوی سقوط کردند و بریدگی سیم‌های برق رخ داد و آسیب جدی به شبکه برق وارد شد و ایستگاه اصلی شهرستان را دچار مشکل کرد.

وی افزود: این مشکل باعث قطع شدن برق در برخی مناطق شهرستان شادگان شد و برق در این مناطق ناپایدار بود.

صالح زاده ادامه داد: با سرعت عملی که متخصصان و نیرو‌های سازمان برق برای رفع این مشکل داشتند اکنون برق در تمامی مناطق شهرستان شادگان به پایداری رسید.

شادگان در فاصله ۷۰ کیلومتری اهواز مرکز استان خوزستان واقع است.

دیگر خبرها

  • منبع تغذیه طرح آبرسانی غدیر از دز به کرخه تغییر یافت
  • به زودی؛ آغاز خدمات دهی اتوبوس‌های عمومی به شهروندان کارون+فیلم
  • رهاسازی چاه‌های نفت آب و خاک خوزستان را آلوده می‌کند
  • مردم از نزدیک شدن به رودخانه‌های دز و کارون اجتناب کنند
  • سازمان آب وبرق : مردم از نزدیک شدن به رودخانه‌ های دز و کارون اجتناب کنند
  • کشف جسد جوان غرق شده پس از ۶ روز در خوزستان
  • شوش و کرخه خوزستان بدون اکیپ مجهز غریق نجات هستند
  • بارندگی شدید خسارت جدی به کشاورزی خوزستان وارد کرده است
  • پرشدگی ۸۱ درصدی سدهای خوزستان با بارش های اخیر
  • پایداری شبکه برق شادگان