Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری دانشجو»
2024-04-26@06:12:57 GMT

توسعه محصولات صنعتی با پیوند نور و فناوری

تاریخ انتشار: ۹ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۶۸۱۸۰۰

توسعه محصولات صنعتی با پیوند نور و فناوری

فناوری اپتیک با استفاده از ویژگی نور و برهم کنش آن با ماده به ساخت ابزار‌های تولیدی، تشخیصی و ارتباطی پرداخته است.

به گزارش گروه فناوری خبرگزاری دانشجو به نقل از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، فناوری اپتیک با بهره‌گیری از ویژگی‌های نور گسترش تجهیزاتی را محقق کرده است که در توسعه صنایع و همچنین سلامت کاربرد‌های فراوانی دارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این شاخه نوآورانه و پیشرفته از فناوری با استفاده از ویژگی نور و برهم کنش آن با ماده به ساخت ابزار‌های تولیدی، تشخیصی و ارتباطی بسیاری منجر شده است که راه و روش زندگی را تغییر داده‌اند. در فناوری اپتیک از نور مرئی، پرتو‌های فرابنفش و مادون قرمز استفاده می‌شود.


کاربرد‌های فناورانه اپتیک

از آن‌جا که نور یک موج الکترومغناطیسی است، اشکال دیگر تابش الکترومغناطیسی مانند اشعه ایکس، امواج مایکروویو و امواج رادیویی ویژگی‌های مشابهی دارند.

در بسیاری از حوزه‌های فناورانه از اخترفیزیک، مهندسی، تصویربرداری و پزشکی به ویژه چشم پزشکی و بینایی سنجی می‌توان رد پای فناوری اپتیک را مشاهده کرد. کاربرد‌های عملی اپتیک در انواع فناوری‌ها و اشیا از جمله آینه، لنز، تلسکوپ، میکروسکوپ، لیزر و فیبر نوری قابل لمس است.


کابل‌هایی که می‌درخشد

نسل امروز فناوری‌ها در پیوند و همگرایی با یکدیگر قرار دارند؛ به طوری‌که فناوری اپتیک در پیوند با فناوری اطلاعات و ارتباطات، زمینه‌ساز تحولی انقلابی در عرصه ارتباط شده است. در حال حاضر، بیش از ۵ میلیارد کیلومتر فیبر نوری با بهره‌گیری از فناوری اپتیک در سراسر جهان مستقر شده است که ارتباطات مردم، مشاغل را تحول بخشیده و جوامع را از سراسر قاره‌ها به یکدیگر متصل می‌کند.

فناوری اپتیک با امکان ایجاد به اشتراک‌گذاری آنی صدا، داده، ویدئو و برنامه‌های کاربردی مانند اشتراک فایل، بازی‌های آنلاین، ویدئو و پخش زنده، شبکه‌های ارتباطی را به گسترش و تکامل سوق می‌دهد.

بنابراین، فناوری فیبر نوری یکی از بخش‌های تحول‌آفرین آینده‌ای نزدیک به دلیل سازگاری با سایر فناوری‌ها است. پس ظرفیت تقریباً نامحدود پهنای باند، توانایی رشد و سازگاری با نیاز‌های ارتباطی آینده را دارد. این فناوری صنعت را در توسعه نسل بعدی شبکه‌های ارتباطی همراهی خواهد کرد.


توسعه فناوری اپتیک در ایران

در حال حاضر بیش از ۱۲۵۰ شرکت دانش‌بنیان به ثبت رسیده‌اند که در زمینه فناوری‌های اپتیک، فوتونیک، فیبر نوری و ارتباطات فعالیت دارند. بخش قابل توجهی از این کسب‌وکار‌ها در حوزه ارائه خدمات فناورانه فعال هستند.

گستردگی کاربردی این تجهیزات به گونه‌ای است که بخش عمده‌ای از محصولات دانش‌بنیان تولید شده، در حوزه سلامت به کار می‌رود و فناوری اطلاعات و ارتباطات، تجهیزات نوری و تصویری در رده‌های بعدی قرار دارند.

ستاد توسعه فناوری‌های فوتونیک، لیزر، مواد پیشرفته و ساخت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، حمایت از پژوهش‌های کاربردی، توسعه و تولید تجهیزات فناورانه حوزه اپتیک و لیزر را در دستور کار خود قرار داده است و در حال حاضر بخشی از محصولات مورد استفاده به ویژه در حوزه سلامت توسط شرکت‌های دانش‌بنیان داخلی ایران‌ساخت شده است.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: معاونت علمی و فناوری اپتیک تجهیزات صنعتی فناوری اپتیک فناوری ها فیبر نوری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۶۸۱۸۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نشست کارگروه راهبری به‌کارگیری هوش مصنوعی در صنعت نفت برگزار شد

نخستین نشست کارگروه راهبری به‌کارگیری فناوری هوش مصنوعی در صنعت نفت، با حضور معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری و دست‌اندرکاران این حوزه تشکیل شد.

به گزارش خبرنگار شانا، وحیدرضا زیدی‌فرد دیروز (سه‌شنبه، چهارم اردیبهشت‌) در نخستین نشست کارگروه راهبری به‌کارگیری فناوری هوش مصنوعی در صنعت نفت، با بیان اینکه کاربرد هوش مصنوعی در صنعت نفت امروزه به بحثی مهم در جهان بدل شده است، گفت: این فناوری به‌قدری مهم است که مقام معظم رهبری در سخنان خود در سال ۱۴۰۰ تأکید کردند ایران باید جزو ۱۰ کشور برتر جهان در حوزه هوش مصنوعی قرار گیرد.

وی ادامه داد: البته مجموعه اقدام‌های مثبت انجام‌شده در صنعت نفت و در کشور در زمینه توسعه استفاده از هوش مصنوعی، هنوز با خواسته‌های مقام معظم رهبری فاصله دارد. به نظر می‌رسد دلیل اصلی این فاصله، وجود بوروکراسی اداری و ملاحظه‌های امنیتی درباره جلوگیری از حمله‌های سایبری باشد. البته رعایت دستورعمل‌های سازمان حراست صنعت نفت و سازمان پدافند غیرعامل کشور در این زمینه نیز اهمیت بسیاری دارد.

معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری، توسعه هوش مصنوعی در صنعت نفت ایران را نیازمند عزم جدی مدیران و دست‌اندرکاران این صنعت دانست و افزود: برای تحقق این موضوع نیازمند نقشه‌راه واحد و عملیاتی، با درنظرگرفتن ملاحظات موجود هستیم. وزیر نفت اواخر پارسال دستور لازم برای تشکیل کارگروه راهبری به‌کارگیری فناوری هوش مصنوعی در صنعت نفت را ابلاغ کرد که امروز، پس از فعالیت‌های مقدماتی، شاهد تشکیل نخستین نشست این کارگروه هستیم. به نظر می‌رسد پس از این نشست به‌سرعت با هماهنگی معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری و دیگر نهادهای ذی‌ربط، برنامه‌های راهبری تدوین و سیاست‌گذاری در حوزه هوش مصنوعی در صنعت نفت انجام شود.

زیدی‌فرد با تأکید بر استفاده از شرکت‌های دانش‌بنیان داخلی برای تدوین برنامه‌های راهبردی و سیاست‌گذاری در حوزه هوش مصنوعی در صنعت نفت با رعایت الزامات امنیتی بیان کرد: هم‌اکنون سه اداره ‌کل‌ زیرمجموعه معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت، با متولی‌گری اداره کل نظام فنی و اجرایی و ارزشیابی طرح‌ها در حال تحقیق و بررسی برای توسعه هوش مصنوعی در این صنعت هستند.

در ادامه این نشست، پرویز سنگین، مدیرکل نظام فنی و اجرایی و ارزشیابی طرح‌های وزارت نفت با اشاره به دستور وزیر نفت مبنی بر تشکیل کارگروه راهبری به‌کارگیری فناوری هوش مصنوعی در صنعت نفت تصریح کرد: در دو سال اخیر سه بانک اطلاعاتی در زمینه‌های مختلف همچون اعضای کارگروه راهبری، متخصصان و فعالیت‌های انجام‌شده از سوی شرکت‌های اصلی در حوزه هوش مصنوعی تهیه شده است.

برگزاری دوره‌های آموزشی صنعت نفت در حوزه هوش مصنوعی

وی از برگزاری دوره‌های آموزشی صنعت نفت در حوزه هوش مصنوعی با استفاده از استادان مطرح داخلی کشور در آینده نزدیک خبر داد و افزود: تلاش می‌شود که در این حوزه مسائل و موارد مهم ازجمله ملی‌سازی استانداردهای تخصصی بین‌المللی، مطالعه تطبیقی و بهینه‌کاوی راهبردها و نقشه‌راه شرکت‌های برتر نفت و گاز دنیا (۱۲ شرکت برتر)، احصا و تجمیع پروژه‌ها و اقدام‌های انجام‌شده و در حال اجرا از سوی شرکت‌های اصلی، اداره‌های کل ستادی و سازمان‌های تابع (نظیر پژوهشگاه صنعت نفت، پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت، ...) و امنیت سایبری نیز به‌طور کامل مدنظر قرار گیرد. انتظار می‌رود راهبرد کلان و نقشه‌راه توسعه و به‌کارگیری هوش مصنوعی با مشارکت همه ذی‌نفعان داخل و خارج از صنعت نفت تهیه و تدوین شود.

عظیم کلانتری‌ اصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت نیز در این نشست با اعلام آمادگی این مرکز علمی برای اجرای پروژه‌های هوش مصنوعی در سطح صنعت نفت در مقیاس کوچک، گفت: در حوزه هوش مصنوعی در این صنعت در ابتدای راه هستیم، ازاین‌رو باید بدون فوت وقت در این زمینه آغازبه‌کار کنیم.

وی با بیان اینکه بهتر است در صنعت نفت برای استفاده از هوش مصنوعی سراغ بخش‌های کم‌ریسک‌تر همچون منابع انسانی و بهداشت و درمان برویم و بعد آن را در بخش‌های صنعتی همچون پالایشگاه‌ها و پتروشیمی‌ها توسعه دهیم، گفت: برای اجرای بهتر این فناوری باید فرهنگ‌سازی‌های لازم میان نیروی انسانی نیز در دستور کار قرار گیرد.

براساس این گزارش، در نخستین نشست «کارگروه راهبری به‌کارگیری فناوری هوش مصنوعی در صنعت نفت»، نمایندگانی از امور استانداردها و ضوابط فنی معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت، مرکز نوآوری و توسعه هوش مصنوعی پژوهشگاه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، ستاد توسعه فناوری‌های هوش مصنوعی و روباتیک، معاونت علمی، فناوری و اقتصادی دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری، امور پژوهش وزارت نفت، امور فناوری وزارت نفت، مدیریت توسعه فناوری اطلاعات، امنیت و دولت هوشمند وزارت نفت، پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت، امور پژوهش و فناوری چهار شرکت اصلی تابعه وزارت نفت، اداره فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران، مرکز رصد شرکت ملی نفت ایران و سازمان حراست، به بیان دیدگاه‌ها و چالش‌های موجود در بحث توسعه هوش مصنوعی در صنعت نفت پرداختند.

دیگر خبرها

  • جشنواره تحقیقات برتر پیوند سلول‌های بنیادی خونساز برگزار می‌شود
  • توجه به زیرساخت‌های حوزه امنیت غذایی یک ضرورت است
  • مخاطرات عدم سرمایه‌گذاری متوازن در زیست‌بوم هوش مصنوعی
  • حمایت ایرانسل از رویداد استارتاپی «هوش مصنوعی از داده تا ثروت»
  • توسعه ICT سبب نجات کردستان از عقب‌ماندگی می‌شود
  • انعقاد تفاهم‌نامه همکاری دانشگاه صنعتی شریف و شرکت ایرانول
  • ضرورت توجه به زیرساخت‌های حوزه امنیت غذایی
  • نشست کارگروه راهبری به‌کارگیری هوش مصنوعی در صنعت نفت برگزار شد
  • افزایش فضای کارخانه نوآوری درخشان یزد
  • دانشگاه صنعت ماشین‌سازی تاسیس می‌شود