Web Analytics Made Easy - Statcounter

واقعیت این است که یک کاریکاتور تلخ که ممکن است از دید ما چندان هم خنده‌دار نباشد، اما حاوی طنز سیاهی در متن خود است که به مخاطبش تسکین می‌دهد و این تسکین می‌تواند در قالب نیشخند یا خنده‌ای تلخ باشد.

به گزارش گروه فرهنگ و هنر قدس آنلاین، مدتی است که خوزستان و مصائب این شهر مظلوم و جنگ‌زده در صدر اخبار هر روزه است و مشکلاتی که مردم با آن مواجه‌اند از جمله بی‌آبی و نبود ساده‌ترین امکانات زیستی امانشان را بریده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فعالان اجتماعی، هنرمندان و مردم نیز به شیوه‌های مختلفی با اهالی خوزستان همدردی کرده‌اند و در این میان کاریکاتوریست‌ها با راه‌اندازی پویشی با عنوان #هنر_برای_خوزستان نیز همدلی و همراهی خود را با خلق آثاری با این محوریت به نمایش گذاشته‌اند. 

جواد علیزاده از هنرمندانی است که طرحی در این باره منتشر کرده است. وی از کاریکاتوریست‌های مطرح و پیشکسوت و موسس و ناشر اولین ماهنامه خصوصی کارتون ایران با عنوان «طنز و کاریکاتور» است.  کارتون‌های او از طریق سندیکای «سی اند دبلیو» در مجلات بین المللی به چاپ رسیده‌اند و تاکنون جوایز بین المللی متعددی را از کشورهای فرانسه، ایتالیا، ژاپن، کره، ترکیه، چین، آمریکا، اکراین و.. به دست  آورده است.

علیزاده در بسیاری از بحران‌های طبیعی و اجتماعی کنار مردم ایستاده و در پویش‌های متعددی از جمله فروش آثار هنری به نفع مردم نیز شرکت کرده است. با او درباره دغدغه‌های هنرمندان در بازتاب مشکلات مردم و اهمیت کاریکاتور به گفت‌وگو نشستیم که در ادامه می‌خوانید.

آقای علیزاده شاید در شرایط عادی عده کثیری قائل به نقش «هنر برای هنر» باشند اما در سال‌های اخیر با همه‌گیری کرونا، رکود اقتصادی جهانی، بلایای طبیعی و در ابعاد داخلی بحران کم آبی در کشور و مصائب پیش روی خوزستان، ما با انتظارات دیگری از هنر مواجه هستیم. حقیقتاً سهم هنر در بازتاب بحران‌های اجتماعی چیست؟

ببینید! کاریکاتور هنری اعتراضی است و کسی که آن را دنبال می‌کند می‌داند نه تنها پول و درآمدی ندارد که دردسر هم دارد. به همین دلیل فکر می‌کنم کاریکاتوریست‌ها شریف‌ترین هنرمندان زمانه هستند که نوع حرفه‌شان با گرافیست‌ها و تصویرسازان متفاوت است.

کاریکاتور هنری است که کاملاً نسبت به شرایط موجود واکنش نشان می‌دهد و زمانی که اتفاقاتی از این دست رخ می‌دهد، پویش‌های مختلفی مانند پویش هنر_برای_خوزستان راه اندازی می‌شود و به نظرم این کمترین کاری است که کاریکاتوریست‌ها می‌توانند انجام دهند. البته این نوع فعالیت‌ها قبلاً هم بوده و کاریکاتوریست‌ها در رویدادها و شرایط مختلف همواره مواضع خودشان را در همبستگی با مردم اعلام کرده‌اند.

 به نظرتان واکنش‌های کاریکاتوریست‌ها در بحران چقدر در فضای اجتماعی تاثیر می‌گذارد؟

کاریکاتور هنری چند وجهی است و زمانی که کاریکاتوریست موضع‌ خود را در مورد یک مسئله اجتماعی و در قالب تصویر و طنزی که در آن نهفته است، بیان می‌کند تبعاً آن کار تاثیر هم خواهد داشت. اما در وهله اول خودِ کاریکاتوریست به یک آسایش وجدانی می‌رسد که در قبال جامعه‌اش احساس مسئولیت کرده است.

یک کاریکاتوریست واقعی و برآمده از دل مردم، کار خودش را انجام می‌دهد و دیگر با اینکه چقدر اثرش در جامعه تأثیر می‌گذارد کاری ندارد. وقتی من کاری انجام می‌دهم و از آن رضایت دارم این نتیجهِ تأثیری است که در درون من داشته و طبیعتاً در جامعه هم تأثیر خودش را می‌گذارد. علاوه بر این زبان طنزی که همیشه در کاریکاتور به کار می‌رود از نظر روانشناسی باعث تسکین مخاطب هم می‌شود.

ضمن این که مخاطب کاری ندارد آنچه را که کاریکاتوریست کشیده از نظر سیاسی و یا ایجاد تحول، تأثیر آنی دارد یا درازمدت، اما همین که در لحظه چنین پویشی شکل گرفته و کاریکاتوریست‌ها از زبان دل مردم و درباره مشکلات آنها کاریکاتور می‌کشند در واقع دردهای آنها را منعکس می‌کنند تأثیر خودش را دارد. البته کاریکاتور یک جنبه دیگر نیز دارد و آن بحث انتقادپذیریش است و به نوعی انتقادپذیری را با همان طنزی که به صورت غیرمستقیم انجام می‌دهد در مسئولان ایجاد می‌کند.

من همیشه گفته‌ام یک کاریکاتوریست واقعی کسی است که همزمان هم مردم را بخنداند و هم مسئولان را! کاریکاتوریست می‌تواند به قدری اثرگذار باشد که هم در حل مشکل کمک کند و هم به نوعی باعث توسعه سیاسی شود. چراکه این آثار در مطبوعات و وب‌سایت‌ها منعکس می‌شود و طبیعتاً همه افراد و حتی سیاسیون رده بالا نیز آنها را می‌بینند. همانطور که اشاره کردم کاریکاتوریست دنبال تأثیر آنی اثرش نیست و کارش را با توجه به تعهد اجتماعی که در قبال جامعه‌اش دارد انجام می‌دهد.

و به نظر شما کاریکاتور توانسته این تحمل را در فضای اجتماعی و سیاسی بالا ببرد؟

من تجربه فعالیت در سال‌های پیش و پس از انقلاب را دارم و فکر می‌کنم بله تأثیر خودش را می‌گذارد. البته لازمه‌اش این است که یک کاریکاتوریست با شگردهای خاصی که به کار می‌برد بتواند حرفش را به گونه‌ای بزند که دچار مشکل نشود، در غیر اینصورت اگر هم تأثیری نداشته باشد که اصلاً نباید کار کند.

قدری طرح خودتان و واکنشی که به موضوع بی‌آبی در خوزستان داشتید را تشریح کنید.

این اثر یک کار سورئالیستی و درباره کمبود آب است و همانطور که در تصویر می‌بینید به جای اینکه قطره آب از شیر بچکد، یک قطره‌چکان از شیر در حال چکیدن است. البته ممکن است که از منظر جغرافیایی این اثر نشانگر خوزستان نباشد، اما به کمبود آب و سوءمدیریت در رساندن آن به مردمی که در تنگنا هستند مربوط می‌شود و اشاره می‌کند.

در توضیح پویش هنر_برای_خوزستان آمده که «با کدام طنز و چطور می‌توان این شرایط را دید و سراغ طنز رفت؟ آینه‌ای در دستانمان گرفته‌ایم و این تلخی، انعکاس چیزی است که می‌بینیم ... » اینجا و در چنین شرایطی کاریکاتوریست‌ها چگونه عمل می‌کنند؟

واقعیت این است که یک کاریکاتور تلخ که ممکن است از دید ما چندان هم خنده‌دار نباشد، اما حاوی طنز سیاهی در متن خود است که به مخاطبش تسکین می‌دهد و این تسکین می‌تواند در قالب نیشخند یا خنده‌ای تلخ باشد. به نظرم اینها تاثیرات روانشناسی است و باید بدانیم یک کاریکاتوریست تاثیرات روحی و روانی زیادی روی جامعه‌اش دارد و می‌تواند خنده‌ای تسکین‌بخش به او هدیه کند که بنا به موقعیت یا نیشخند است و یا خنده‌ای از ته دل.

نظرتان درباره تاثیرات فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی در بازتاب واکنش هنرمندان چیست؟

با توجه به گسترش فضای مجازی کاریکاتوریست‌ها می‌توانند با مخاطبان بیشماری در ارتباط باشند و آثارشان را در معرض دید همگان قرار دهند، اما اشکال کار اینجاست که نشریات چاپی و کاغذی دچار مسئله می‌شوند. اما وقتی هدف نهایی این است که مردم به آزادی و عدالت برسند حتی اگر در این میان نشریات چاپی قربانی فضای مجازی شوند به نظرم ارزشش را دارد و نقش فضای مجازی در شرایط فعلی مهم و غیرقابل انکار است.

انتهای پیام/

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: جواد علیزاده کاریکاتوریست استان خوزستان کم آبی خوزستان کاریکاتور کاریکاتوریست ها یک کاریکاتوریست یک کاریکاتور فضای مجازی خنده ای یک کار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۶۹۵۳۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آئین گرامیداشت روز شوراها در گناوه برگزار شد

به گزارش خبرنگار مهر، امام جمعه بندر ریگ سه‌شنبه شب در این آئین با تبریک روز شوراها با بیان اینکه شوراهای شهر و روستا باید همواره صدای مردم باشند اظهار داشت: مردم از منتخبین خود در شوراها انتظار دارند که حقوق آنها را ار مسئولان پیگیری و مطالبه کنند.

حجت الاسلام علی مصلح افزود: رعایت زیست بوم منطقه ای در شهرسازی باید مدنظر و مورد توجه مسئولان در باشد و به معماری اسلامی ایرانی توجه شود.

وی گفت: در کارهایی که برای شهر و روستا انجام می شود پیوست فرهنگی نسبت به تمام ساخت و سازها باید رعایت شود و توجه به امور فرهنگی شهر نیز لازمه ساخت و ساز و آبادانی است.

وی بیان کرد:، زیباسازی و معماری یک وجه عمران و آبادانی است و وجه دیگر آن باید در مباحث و بخش های فرهنگی است که باید یاور ارگان های فرهنگی بود تا بتوان توسط این ارگان های فرهنگی مطالبات دیگر مردم را هم تحقق بخشید.

شوراها تجلی مردم سالاری اسلامی دینی هستند

امام جمعه بندر ریگ با بیان اینکه شوراها تجلی مردم سالاری اسلامی دینی هستند، گفت: در تمام جنبه های انقلاب اسلامی رکن مردم سالاری دیده می شود و یکی از ارکان آن شوراهای شهر و روستا هستند.

وی بیان کرد: منتخبین مردم در شوراهای شهر و روستا با نگاه مردم سالارانه و گفتمان مردمی و از دل مردم با مسئولان سخن گفته و مطالبه کنند و دعدغه حقوق را مردم داشته و بر این امر تداوم داشته باشند.

مسئولان نگاه ویژه ای به جایگاه شوراها داشته باشند

رئیس شورای اسلامی شهرستان گناوه در این آئین با تبریک روز شوراها با بیان اینکه یکی از رویدادهای بزرگ در نظام مقدس جمهوری اسلامی ۹ اردیبهشت، روز شورا ها است، اظهار داشت: شورای اسلامی که خلا آن در قبل از انقلاب احساس می شد با پیروزی انقلاب به فرمان امام راحل شکل گرفت تا مردم بتوانند در آینده و امورات و تصمیم های گرفته شده در شهر و روستاها خود دخیل باشند.

روح الله یگانه افزود: امام راحل (ره) نگاه ویژه ای به جایگاه شورا داشتند اما بعد از ایشان برخی از مسئولان این نگاه را به جایگاه شوراها نداشته اند.

وی گفت: شوراها حلقه اتصال میان مردم و دولت ها و بازوان توانمندی برای دستگاه‌های اجرایی در شهر و روستا هستند و اگر شوراها نبود به جرات می توان گفت که مسئولان در ارائه خدمات با مشکلاتنی زیادی روبرو می شدند.

وی بیان کرد: شوراها نقش مهمی در انتخابات و دعوت و حضور گسترده مردم پای صندوق های رای و نقش انکار ناپذیری در توسعه شهری و روستایی دارند.

رئیس شورای اسلامی شهرستان گناوه گفت: انتظار می رود مسئولان احترام و جایگاه شورا های اسلامی را آنگونه که شایسته است حفظ کنند و به جایگاه شوراها نگاه ویژه ای داشته باشند.

در پایان این آئین از رؤسا و اعضای شوراهای اسلامی شهر و روستاهای گناوه و بندر ریگ تجلیل شد.

کد خبر 6093670

دیگر خبرها

  • بررسی ۵۳ فقره پرونده در دیدار مردمی دادگستری مازندران
  • رسیدگی به ۵۳ پرونده شکایات مردمی مازندران در هفته جاری
  • آماده‌باش خوزستان همزمان با ورود احتمالی بارش‌های سیل‌آسا
  • مسئولان عملیات فرهنگی و جهاد تبیین را جدی بگیرند
  • آئین گرامیداشت روز شوراها در گناوه برگزار شد
  • داروی کاهش وزن به تسکین علائم آپنه خواب کمک می کند
  • خاطرات خنده دار بهرام افشاری در برنامه مهران مدیری (فیلم)
  • حکمرانی رسانه را جدی بگیریم
  • خاطره خنده‌دار غفوریان از اشتباه گرفتنش با اکبر عبدی! (فیلم)
  • مسئولان جریان‌های اثرگذار بر حوزه کاری خود را بشناسند