Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش مرکز مطالعات جزیره العرب، یکی از این زنان قربانی غاده عویس، خبرنگار رادیو لبنان در شبکه الجزیره است که می‌گوید، ژوئن ۲۰۲۰ مشغول صرف شام با همسرش بود که پیامی از همکارش دریافت کرد که از او می‌خواست صفحه توییتری خود را بررسی کند.

به نقل از سعودی لیکس، وی می‌گوید وقتی صفحه توییتری خود را باز کرده، وحشت کرد چرا که یک عکس خصوصی از او در جکوزی گرفته شده و حساب‌هایی این تصویر را با این ادعای کذب که این عکس در منزل رئیس عویس گرفته شده، منتشر کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در پی انتشار این عکس، عویس هزاران توییت و پیام دریافت کرد و بسیاری اعتبار او را به عنوان یک روزنامه نگار زیر سوال برده و او را فاحشه خواندند.

بسیاری از این پیام‌ها از حساب‌های معروف به نام MBS از جمله برخی حساب‌های مربوط به مسؤولان دولتی عربستان ارسال شده که به نظر می‌رسد از محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان پشتیبانی می‌کنند.

عویس که معتقد است هدف از هک تلفن همراه او این بوده که دست از ارائه گزارش‌های انتقادآمیز از نظام عربستان بردارد، می‌گوید: فورا متوجه شدم که تلفنم هک شده است. این عکس‌ها هیچ جا منتشر نشده است. فقط در تلفنم بودند.

عویس یکی از معدود روزنامه نگاران و فعالان زن برجسته‌ای است که گفته می‌شود نظام‌های استبدادی در خاورمیانه تلفن همراه آنها را با استفاده از نرم افزار پگاسوس اسرائیلی هک کرده و آنها را مورد آزار و اذیت قرار می‌دهند.

نرم افزار پگاسوس توسط شرکت "ان اس او" رژیم صهیونیستی طراحی شده و در صورت هک تلفن همراه، ضمن دسترسی به پیامک‌ها، عکس‌ها، ایمیل‌ها و تماس‌های تلفنی، میکروفن دستگاه‌های تلفن را هم مخفیانه فعال می‌کند.

عویس در واکنش به اقدام ریاض نسبت به هک تلفن همراهش گفت، می‌داند که هدف، ساکت کردن اوست اما وی ساکت نمی‌ماند و به کار خود ادامه خواهد داد.

دسامبر۲۰۲۰ عویس علیه ولیعهد عربستان و دو تن دیگر به اتهام جاسوسی از تلفن همراه شکایت کرد. براساس این شکایت تلفن همراه عویس توسط کارشناسی در پزشکی قانونی دیجیتال بررسی و مشخص شد که برای دسترسی به عکس‌ها از نرم افزار پگاسوس استفاده شده است.

رشا عبدالرحیم، مدیر فناوری عفو بین‌الملل گفت، از نرم افزار پگاسوس به عنوان سلاحی علیه آزادی مطبوعات، آزادی بیان و فعالیت حقوق بشری و مطبوعات استفاده می‌شود.

قربانی دوم جاسوسی نظام عربستان علیا الحویطی، فعال و سوارکار سعودی است که در حال حاضر ساکن لندن است.

او می‌گوید، در سال ۲۰۱۸ تلفن همراهش دائم قفل می‌شد و تماس‌هایی از شماره تلفن‌های عجیب و غریبی دریافت می‌کرد و پیام‌هایی بر صفحه تلفنش ظاهر می‌شد و تهدیداتی از طریق اینترنت دریافت می‌کرد. او معتقد است این پیام‌ها از سوی نظام عربستان ارسال می‌شده است.

در تابستان ۲۰۲۰ تقریبا زمانی که عکس عویس در جکوزی در توییتر منتشر شد، عکس‌های الحویطی که به گفته خودش تنها در تلفنش ذخیره شده بودند نیز در اینترنت منتشر شد.

الحویطی می‌گوید، در پی انتشار این عکس‌ها با شرکت پزشکی قانونی دیجیتال تماس گرفته و از آنها خواسته است تلفنش را بررسی کنند و آنها اطلاع داده‌اند که اثراتی از پگاسوس یافته‌اند و بهتر است تلفنش را عوض کند.

اما قربانی سوم جاسوسی عربستان، لجین الهذلول، فعال حقوق بشری است که تحت شرایطی در ماه فوریه آزاد شد.

لینا الهذلول، خواهر لجین می‌گوید، او تلفن همراه خود را برای بررسی وجود اثرات پگاسوس به سازمان عفو بین‌الملل داد اما کارشناس پزشکی قانونی دیجیتال چیزی پیدا نکرد.

این کارشناس می‌گوید، با وجودی که اثراتی از برنامه پگاسوس در تلفن همراه لجین پیدا نشد اما ایمیل‌های وی از سوی نفر سومی که در امارات، متحد عربستان حضور دارد، خوانده شده است.

311311

کد خبر 1541191

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: عربستان نرم افزار پگاسوس تلفن همراه عکس ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۷۰۲۵۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حفظ حریم خصوصی و امنیت داده‌های کاربران؛ از ایران تا آمریکا

دستورالعمل محدود شدن جمع آوری داده‌های کاربران توسط شرکت‌های فناوری و دادن قدرت بیشتر به کاربران برای جلوگیری از فروش اطلاعات شخصی شان یا امکان حذف آنها، موضوعی است که در ایران و از سوی مرکز ملی فضای مجازی آغاز شده و در سایر کشورها از جمله آمریکا هم برای تصویب در کنگره این کشور مطرح شده است.

به گزارش ایسنا، در سطح جهان، به منظور حفظ امنیت داده‌ های شخصی کاربران در وب سایت ‌ها یا سامانه ها و پلتفرمهای مجازی، راهکاری با نام کنترل جهانی حریم خصوصی ارایه شده است.

این راهکار در واقع یک استاندارد برای مرورگرهای وب و وب سایت ‌ها است که حریم خصوصی کاربران را حفظ کند. به عنوان مثال، یکی از استانداردهای در نظر گرفته شده، قانونی است که می تواند از فروش داده های کاربران توسط وب سایت‌ ها و مرورگرها به اشخاص ثالث، آن هم بدون رضایت و اطلاع کاربران جلوگیری کند.

دستور العمل اجرایی مرکز ملی فضای مجازی برای حفظ حریم خصوصی کاربران ایرانی

در این راستا سال گذشته مرکز ملی فضای مجازی هم دستورالعمل اجرایی حفاظت از حریم خصوصی کاربران و شیوه جمع آوری، پردازش و نگهداری اطلاعات کاربران را تصویب و به دستگاه‌های مختلف برای اجرا ابلاغ کرد. براساس این دستورالعمل سامانه‌ها و سکوهای فضای مجازی ملزم شدند تا  در برابر تهدیدات سایبری و مخاطرات نقض حفظ حریم خصوصی، کاربرانشان را ایمن کنند. همچنین سامانه‌ها و سکوهای فضای مجازی باید داده‌های کاربران را صرفاً در حد اقلام مورد نیاز و متناسب با اهداف صریح و مشخص جمع آوری کرده و اگر کاربران درخواستی مبنی بر حذف بدون قید و شرط تمام یا بخشی از داده های خود را داشتند، این امکان را فراهم کنند تا ضمن رعایت مفاد قانون آیین دادرسی کیفری، داده های مورد نظر حذف شوند.

حسین دلیریان - سخنگوی مرکز ملی فضای مجازی در همین زمینه خبر داده است که تا قبل از سال جدید، بخش هایی از این دستورالعمل که امکان اجرای سریعتر آن وجود داشت، توسط کسب و کارهای بخش خصوصی و سامانه‌های دولتی اجرا شده و بقیه مفاد دستورالعمل نیز در مسیر اجرا قرار داشته که برای تامین زیرساخت‌ها و ابعاد فنی آن، مهلت اجرای کامل به ۴ ماه پس از تاریخ ابلاغ تمدید شده است.

بازخوانی تجربه آمریکا در حفاظت از کاربران آمریکایی

آمریکا هم برای تصویب قانونی در این زمینه گام برداشته و به تازگی با موافقت نمایندگان کلیدی خود، آن را برای تصویب در کنگره مطرح کرده است.

نکته جالب توجه در قانون آمریکا این است که قانون گذاران این کشور بر این تاکید دارند که جمع آوری داده‌های کاربران توسط شرکت‌های فناوری باید محدود شده و به آمریکایی‌ها قدرت بیشتری برای جلوگیری از فروش اطلاعات شخصی شان یا امکان حذف آنها، داده شود. این دقیقا مشابه دستورالعملی است که مرکز ملی فضای مجازی پیشتر مصوب و ابلاغ کرده است.

از طرفی قانونگذاران آمریکایی این قانون دو حزبی را بهترین فرصت دانستند که در دهه‌های گذشته برای ایجاد استاندارد حفظ حریم خصوصی و امنیت داده‌ها مطرح شده و به افراد حق کنترل اطلاعات شخصی خود را می‌دهد که یک گام مثبت رو به جلو در آمریکا است.

گام رو به جلوی ایران

اما مرکز ملی فضای مجازی کشور در گامی جلوتر در کنار ایجاد امکان مدیریت داده های شخصی کاربران توسط خودشان و افزایش حفظ حریم خصوصی آنها توسط ارایه دهندگان خدمات، براین نکته نیز تاکید داشته که داده هایی که هویت کاربران براساس آنها شناسایی می شود، باید توسط سکوها و سامانه های ارایه دهنده خدمات به صورت رمزنگاری ذخیره شود. این بدان معناست که در صورت هک و نقض اطلاعات این داده ها در زمان انتشار امکان بازیابی و شناسایی نخواهند داشت.

در واقع دستورالعمل این مرکز، علاوه بر این که سپری محافظ در برابر مهاجمان برای کاهش خطر نقض حریم خصوصی مردم ایجاد کرده، ارایه دهندگان خدمات را موظف به توضیح چگونگی جمع آوری و استفاده از این داده ها و در نهایت رمز نگاری و ارتقای ایمنی داده های ذخیره شده نیز کرده است.

نکته عبرت آموز برای نخبگان ایرانی

البته باید دید که در نهایت پیش نویس ارایه شده در کنگره آمریکا با چه اصلاحات و مفادی مصوب و اجرایی خواهد شد، چرا که کنگره آمریکا قبلا هم درباره اقدامات حفاظتی حریم خصوصی در فضای آنلاین بحث داشته و درباره استفاده از داده ها توسط شبکه های اجتماعی اعلام نگرانی کرده است اما نمایندگان آن به اجماع و توافق در این حوزه دست نیافتند.

در حالی که در ایران هرگونه قانونگذاری درباره فضای مجازی با مخالفت برخی جریان ها روبه رو می شود اما توافق اولیه قانون گذاران آمریکایی در تصویب قانونی همانند دستورالعمل مرکز ملی فضای مجازی که در آن خواست کاربران در آن در کنار منافع ارایه دهندگان خدمات در نظر گرفته شده، دستاوردی بزرگی در آمریکا اعلام شده است و این یک نکته عبرت آموز برای نخبگان ایرانی باشد که تلاش کنند وفاق ملی در جهت ساماندهی فضای مجازی ایران ایجاد شود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • حفظ حریم خصوصی و امنیت داده‌های کاربران؛ از ایران تا آمریکا
  • چالش‌های میزبانی جام‌جهانی ۲۰۳۴ / دلار‌های نفتی عربستان قرار است چگونه هزینه شوند؟
  • خطرات استفاده از تلفن هوشمند با دمای بالا
  • چگونه دمای گوشی را پایین بیاوریم؟/ خطرات استفاده از تلفن هوشمند با دما بالا
  • کاخ سفید : ارسال سلاح به ایران و کره شمالی از سوی روسیه منجر به بی ثباتی منطقه می شود
  • آمریکا: ارسال سلاح به ایران و کره شمالی از سوی روسیه منجر به بی ثباتی منطقه می‌شود
  • ۹۰ هزار شهروند ایرانی عازم حج امسال می شوند
  • ملک سلمان را به بیمارستان بردند
  • پادشاه سعودی به بیمارستان منتقل شد
  • ۹۰ هزار شهروند ایرانی عازم حج امسال خواهند شد