Web Analytics Made Easy - Statcounter

اقتصادآنلاین - طاهره گودرزی؛ در روزهای پایانی دولت دوازدهم، اتفاق عجیبی از سوی وزیر صنعت،معدن و تجارت صورت گرفت. رزم حسینی در نامه‌ای به معاون اول رییس جمهوری افزایش تعرفه عوارض صادراتی را پیشنهاد داد که دلیل آنرا رونق بخشیدن به تولید داخل و ایجاد ارزش افزوده در کشور، عنوان کرد. نامه‌ای که واکنش فعالان معدنی و حتی فولادی را درپی داشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در همین راستا اقتصادآنلاین در گفت‌وگویی با امیری مدیرکل دفتر صنایع معدنی وزارت صمت به بررسی این نامه پرداخت که نقدهای بسیاری به صحبت ایشان نیز وارد است. متن مصاحبه در ادامه می‌آید؛

سیف‌اله امیری مدیرکل دفتر صنایع معدنی و مشاور معاونت امور معادن و صنایع معدنی وزارت صمت در گفت‌وگو با اقتصاد آنلاین در مورد نامه وزیر صمت در مورد افزایش تعرفه عوارض صادراتی گفت: برای زنجیره فولاد و چشم انداز ۱۴۰۴ که تولید ۵۵میلیون تن فولاد مدنظر است. سالانه 100 میلیون تن سنگ آهن در کشور تولید می‌شود که دقیقا برای تولید 30 میلیون تن فولاد ضروری است. همچنین به نسبت سنگ آهن، نیز کنسانتره و گندله مورد نیاز است.

امیری در ادامه افزود: برای رسیدن به افق 1404، سرمایه گذاری‌های بسیاری انجام شده و کلی جواز تاسیس کارخانه‌های فولادی صادر شده است که باید برایشان خوراک در نظر گرفته شود. همچنین اشتغالزایی زیادی دراین واحدها ایجاد شده که برای آن سرمایه گذاری صورت گرفته است. لذا برای صیانت از این سرمایه گذاری‌ها و شغل‌هایی که ایجاد شده است، باید عوارض صادراتی بر محصولات معدنی وضع شود چرا که قیمت صادراتی بالاتر از قیمت داخلی است و اگر تعرفه ای برای صادرات وجود نداشته باشد در کل زنجیره فولاد هیچ واحدی حاضر نیست به زنجیره بالادست یا پایین دست خود خوراک بدهد. بنابراین کل کارخانجات متوقف می‌شوند و کل اشتغالی که بوجود آمده از بین می‌رود، برای همین وضع عوارض صادراتی ضروری است.

وی تصریح کرد: اتفاقا وزارت صمت برای تهیه این نامه نیز دیر اقدام کرده است که دلیل اصلی آن به خاطر تغییرات مدیریتی در وزارتخانه بوده است.

سیف اله امیری تاکید کرد: برای تعیین این عوارض، کار کارشناسی زیادی صورت گرفته است که تمام اسناد و مدارک در دفتر من موجود است و می‌توانید این کار کارشناسی را ببینید. این طوری نیست که بدون هیچ کارشناسی، عدد و رقمی تعیین کرده باشیم.

وی معقتد است که طبق قانون وزارت صمت نمی‌تواند صادرات را منع کند اما می‌تواند بر روی آن عوارض وضع کند.

 مدیرکل دفتر صنایع معدنی وزارت صمت در پاسخ به سوال خبرنگار اقتصادآنلاین که طی دو سال گذشته، که عوارض 25درصد بر صادرات محصولات معدنی وضع شده بود و بعد از آن صادرات ممنوع شد، مگر صادراتی اتفاق افتاده که این چنین عوارض را افزایش دادید؟گفت: وزارتخانه و معاونت معدنی اجازه نداد که صادرات انجام شود. اجازه ندادن منظور این است که زنجیره فولاد تعریف شده و برای آن خوراک درنظر گرفته شده است. همین الان اگر شرکت‌ها بخواهند سنگ آهن را که قیمت جهانی آن 170 دلار است را با 70 درصد عوارض صادر کنند، حدودا ۶۰دلار می‌شود که با همین عوارض هم باز صادرات به صرفه است. اینکه می‌گویید کارشناسی نشده، اشتباه است اما یکی از مشکلات در این زمینه نوسان نرخ دلار است. طبق ماده ۳۷ قانون اساسی ما حق ممنوعیت صادرات را نداریم اما می‌توانیم برای جلوگیری از آن، عوارض وضع کنیم.

وی در جواب به پرسش خبرنگار اقتصاد آنلاین در مورد اینکه وزارت صمت محدودیت‌هایی برای تولیدکنندگان ایجاد می‌کند و سپس برای حل مشکلات حاصل از محدودیتها، صادرات را ممنوع می‌کند یا برای آن عوارض وضع می‌کند. به طور مثال یک سری قراردادهای سرمایه‌گذاری طی سال‌های ۹۲تا ۹۶ ایمیدرو با شرکت‌های معدنی منعقد کرد که این قراردادها صادرات محور بودند و فارغ از جهش ارزی، وزارت صمت در سال ۹۷ عوارض ۲۵درصدی برای صادرات وضع کرد و سپس صادرات آنها را ممنوع کرد و بعد از آن نیز نظام سهمیه بندی را اعمال کرد و شرکت‌ها مجبور کرد با قیمت دستوری به شرکت‌هایی که وزارتخانه مشخص می‌کند، بفروشند. همچنین ایمیدرو سنگ آهن خود را بالاتر از جهانی به آنها می‌فروشد.

امیری در پاسخ به این موضوع گفت: ایمیدرو کجا بالاتر از قیمت جهانی سنگ آهن می فروشد؟ ما در کشور هیچ وقت سنگ آهن را بالاتر از جهانی نفروختیم. زمانیکه ایمیدرو قراردادهایی با شرکت‌ها در قالب مزایده منعقد می‌کند، دیگر نمی‌تواند شرایط آنرا تغییر دهد. وضعیت دلار، شرایط اقتصادی کشور و تحریم ها به این شکل نبود و در قرارداد هم ذکر نشده بود که اگر دلار تغییر کرد، شرایط قرارداد نیز تغییر پیدا کند. ما دولتی هستیم و نمی‌توانیم چیزی که به ضرر دولت است را تحت هیچ  شرایطی انجام دهیم.

وی در مورد ممنوعیت صادرات سیمان  از سوی ایشان، گفت: اصلا ممنوعیت صادرات وجود ندارد و اگر من در مصاحبه‌ای این موضوع را بیان کردم، اشتباه کردم. سیمان و یا هرکالایی زمانی می‌تواند صادر شود، که اول نیاز داخل تامین شده باشد. هرموقع هم از من این سوال پرسیده شود و من جوابی غیراز این بدهم، بگویید که اشتباه می‌کنید. همه جا هم این موضوع را می گویم و از آن دفاع می‌کنم.

وی در پایان تاکید کرد: شرکت‌های سیمانی بازار صادراتی را یک روزه بدست نیاورده‌اند و برای آن تلاش کردند و ما نمی توانیم یک شبِ بازار آنها را از بین ببریم. میزان سیمان تولیدی کشور سالانه 65 میلیون تن است که مصرف داخلی 55 میلیون تن است لذابقیه باید صادر شود. این طبیعی است که در کشور شرایط خاصی پیش آمده و یک سری تصمیمات گرفته می شود تا نیاز داخل تامین و قیمت‌ها کنترل شود تا افزایش پیدا نکند تا واحدهای پایین دستی این صنایع متوقف نشوند.

متن مصاحبه ایشان را خواندید اما اقتصادآنلاین نقدهای بسیاری به صحبت‌های امیری دارد که در ادامه به آنها اشاره می‌کنیم.

موضوع اول که ایشان اشاره کردند بحث سرمایه‌گذاری روی اشتغالزایی در صنعت فولاد است. درست است که صنعت پتروشیمی و فولاد بنگاه‌های بزرگ اقتصادی هستند که درآمدزایی بالایی دارند اما این دلیل بر آن نیست که اشتغالزایی بالایی نیز داشته باشد و در مقابل مشاغل خدماتی، اشتغالزایی این صنعت زیاد نیست و این موضوع بیشتر شبیه به ابزاری برای فولادسازان شده تا بتوانند همچنان از رانت‌هایی که از ابتدا تا امروز از آن بهره برده‌اند، استفاده کنند.

نکته دوم بالا بودن قیمت صادراتی در مقابل قیمت داخلی است. کاملا طبیعی است که تولیدکننده بخواهد با قیمت بالاتر محصول خود را بفروش برساند مخصوصا که دولت سال‌هاست با مداخله در بازار و قیمت گذاری دستوری که انجام می‌دهد باعث ضرر و زیان تولیدکنندگان شده است.

بحث بعدی، کارشناسی بودن این نامه است که از سوی امیری مطرح شد. باید پرسید مبنای این کار کارشناسی چه بوده است؟ این چه کار کارشناسی است که وزیر و معاونان آن اطلاعی از این ندارند که تعرفه 25درصدی صادرات که مصوب شورای سران قوا برای صرفا سال 98 بوده و از سال99 از اعتبار ساقط شده است و آن را مبنا قرار داده و افزایش مواد معدنی نسبت به 25 درصد سال 98 محاسبه شده است؟ اینکه همه سازوکارهای بازار و نیروهای عرضه و تقاضا کنار گذاشته می‌شود و تصمیمات چند نفر محدود در اتاق‌های دربسته جایگزین آن می‌شود، نشان از عدم وجود نگاه کارشناسی در تصمیمات این چنینی است. لازم به ذکر است که اقتصادآنلاین این آمادگی را دارد تا نتیجه کار به اصطلاح  کارشناسی شده وزارت صمت برای افزایش تعرفه عوارض صادراتی را منتشر کند.

مدیرکل صنایع غیرفلزی عنوان کرد که صادرات مواد اولیه با تعرفه 70 درصد نیز همچنان به صرفه است. اقای امیری نمی‌دانند که این سخن نشان از سیاست‌های غلط و غیرکارشناسی وزارت صمت دارد که با سرکوب قیمت داخل بازار را برهم زده‌اند و با ابلاغ چنین بخشنامه‌ها و مصوباتی، ضرر و زیان زیادی به تولیدکننده و سهامداران آنها وارد کرده‌اند.

همچنین در قراردادهای سرمایه‌گذاری ایمیدرو، ایشان ادعا کردند که وزارت صمت و ایمیدرو به خاطر دولتی بودن نمی‌توانند قراردادها را تغییر دهند چرا که درآمد دولت کم می‌شود. ذکر این نکته ضروری است که در ابتدا این دولت بود که قراردادهای سرمایه گذاری را نقض کرد و با وضع عوارض صادراتی، سپس ممنوعیت آن و بعد از آن اعمال نظام سهمیه بندی مواد اولیه، روح حاکم بر قراردادها که براساس صادرات بود را از بین برد.

یکی دیگر از دلایل مدیرکل صنایع غیرفلزی وزارت صمت، تامین نیاز داخل عنوان شده است که باید پرسید که چه کسی یا سازمانی مرجع تشخیص یا تعیین نیاز داخل است؟ وقتی دولت با دخالت در بازار اقدام به سرکوب قیمت در کل زنجیره می‌کند طبیعی است که شرکت‌ها نخواهند محصول خود را با قیمت دستوری در داخل عرضه کنند.

امیری در مورد بازار صادراتی شرکت‌های سیمانی مطرح کرد که ما ممنوعیت صادراتی نگذاشتیم. نمی‌توانیم بازار هدف این شرکت‌ها را که یک شبه به دست نیاورده‌اند و برای آن تلاش بسیار کرده‌اند را با ممنوعیت صادرات از بین ببریم. باید گفت مشکل فقط این نیست که صادرات ممنوع شود. همین محدودیت در صادرات هم مانع‌تراشی است و وقتی قیمت‌ در داخل دستوری می‌شود و تولیدکننده مجبور می‌شود از آن تبعیت کند، در واقع انگیزه‌ تولیدکننده برای تولید و سرمایه‌گذاری در آن حوزه از بین می‌رود.

او در پایان عنوان کرد که طبیعی است در شرایط خاص پیش آمده تصمیماتی گرفته شود تا قیمت‌ها کنترل شود و افزایش پیدا نکند تا واحدهای پایین دستی این صنایع متوقف نشوند. باید به این موضوع اشاره کنیم که علم اقتصاد نیز مانند هر علم دیگری است که در شرایط بحران بیش از زمان‌های دیگر به آن نیاز است و نباید برخلاف اقتصاد حرکت کرد یا تصمیم  غیرکارشناسی گرفت. این استدلال به مانند آن است که بگوییم علم پزشکی فقط برای انسان سالم کاربرد دارد و برای مریض بدحال باید از توصیه‌های غیرپزشکی استفاده شود.

پربیننده ترین برندهای خارجی لوازم خانگی به بازار ایران باز می گردد؟ هند از لیست ۵شریک اول تجاری ایران خارج شد راهکارهای عجیب وزیر صمت برای سامان یافتن بازار فولاد / آیا رزم حسینی شناختی از بازار فولاد و وظایف دولت دارد؟ تناقضات آقای وزیر؛ از حبابی که نترکید تا گرانی سیمان رمزخوانی از افزایش ۲۷درصدی تامین ارز واردات کالای اساسی / چه عواملی سفره مردم را با چالش مواجه کرد؟

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: ممنوعیت صادرات عوارض صادراتی صنایع معدنی سرمایه گذاری کار کارشناسی عوارض صادر نیاز داخل میلیون تن وزارت صمت شرکت ها برای آن سنگ آهن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۷۱۰۱۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۵۰ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی ایران به سایر کشور‌ها

محمدی مهدی برادران معاون وزیر نفت گفت: پیام نمایشگاه اکسپو در واقع توانمندی‌های صادراتی ایران بود. توانمندی‌هایی که باعث شد در شرایطی که دوست و دشمن احساس می‌کردند ما نمی‌توانیم این ظرفیت را بالفعل کنیم، اما ما این ظرفیت را عملیاتی کردیم و در کنار امنیت و اقتدار کشور، فرصت‌های تجاری کشور را به نمایش گذاشتیم و به تعبیر یکی از غرفه داران «این وعده صادق ۲ بود که انجام شد.

برادران ادامه داد: من نمایشگاه‌های زیادی افتتاح کردم اما این نمایشگاه تنها رویدادی بود که هم غرفه داران راضی بودند و هم جلسات B۲B و مذاکرات زیاد و فشرده‌ای انجام شد؛ تاجران زیادی از شهرهایی همچون اصفهان و شیراز بازدید کردند.

او تصریح کرد:لازمه جهش تولید، جهش صادرات است به طوری که در ابتدای سال به ازای گروه‌های کالایی برنامه رشد تولید به همراه رشد صادرات تنظیم کردیم. امروز به ظرفیتی رسیده‌ایم که نیاز بیشتری به تولید محصول برای کشور نداریم بلکه اگر می‌خواهیم جهش تولید داشته باشیم باید نسبت به خلق محصول برای برای بازارهای جدید که عمدتاً بازارهای صادراتی هستند، اقدام کنیم. این گروه‌های کالایی مشخص شده است.

برادران  افزود: بهره وری بالاتر واحدهای موجود در حوزه صنایع، استفاده از ظرفیت تولید بدون کارخانه، نشان سپاری تجاری و… از جمله ظرفیت‌هایی است که می‌تواند به منجر به ارائه محصولات بهتر باشد.

معاون وزیر صمت در خصوص حواشی عکس خود  در برهی از رسانه های معاند گفت:بنده دیروز از غرفه لوازم خانگی بازدید کردم که این رسانه عکسی منتشر کرد که در قالب آن عکس فلان محصول آشپزخانه به نمایش گذاشته شده بود که از منظر این رسانه ارزش صادراتی نداشت!

او افزود:  این مساله نشان می‌دهد ما در مسیر درستی حرکت می‌کنیم. اگر این محصول به ایران قاچاق می‌شد ایرادی نداشت اما حالا که خودمان این محصول را صادر می‌کنیم مورد انتقاد قرار می‌گیریم. در واقع این مساله نشان می‌دهد که از خام فروشی در حال فاصله گرفتن هستیم و در حال صادرات کالاهای قاچاق پذیر هستیم.

معاون وزیر صمت گفت: اگر مسائل مربوط به حمل و نقل داخلی و خارجی حل نشود به توفیق نخواهیم رسید و باید حتماً مشکلات در این بخش حل شود یکی از موضوعات مورد تاکید غرفه داران این بود که دبیرخانه ایران اکسپو تعطیل نشود و مشکلات را به صورت مستمر دنبال کند.

او افزود: طی سال گذشته نزدیک به ۵۰ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی داریم پس در ادامه می‌توانیم به آمار بیشتری دست یابیم. در برخی از مذاکراتی که با هیأت‌های مقابل داشتیم و آمار را ارائه می‌کردیم طرف خارجی اعلام می‌کرد که آمارشان چند برابر است که نشان می‌دهد صادرات ایران در گمرکات آنها ثبت شده اما در گمرکات ما ثبت نشده که نشان می‌دهد کالا از مرزهای دیگر صادر شده، بنابراین آمار صادراتی ما از منظر آنها بالاتر بود.

برادران با بیان اینکه مبادلات تجاری را می‌توان حل کرد و استفاده از رمزارزها را می‌توان جدی تر در دستور کار قرار داد، گفت: رفع تعهد ارزی از کشورهای همسایه خواسته مجموعه بازرگانان ماست که باید در گروه کالایی خاص به ویژه گروه کالاهای نهایی از کشورهایی مثل عراق، پاکستان و افغانستان برداشته شود و ما باید پول خود را به رسمیت بشناسیم؛ اینکه کسی از ما با ریال خرید کند و ما بگوییم با دلار رفع تعهد ارزی کند، توهین به پول ملی ماست. باید در گروه کالایی خاص بازرگانان با اعمال شفافیت از کارخانجات خرید کنند.

معاون وزیر صمت تصریح کرد: در حوزه استاندارد هم هنوز چالش‌هایی داریم. ما سختگیرانه عمل می‌کنیم که بعضاً مانع صادرات می‌شود بنابراین باید این چالش هم رفع شود چراکه استاندارد برخی کشورهای هدف پایین‌تر از سطح استانداردهای ماست.

او گفت: باید مناطق آزاد به سکوهای صادراتی تبدیل شوند اما هنوز در مدار حوزه قاچاق و واردات می‌چرخند باید تلاش کنیم رویکرد این مناطق، صادرات محور شود. همچنین کمک‌های شرکت کشتیرانی و بنادر به مجموعه ما کمک کند تا به اهداف خود در حوزه صادرات برسیم.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

دیگر خبرها

  • توافق‌نامه‌ای برای حمایت از صادرات شرکت‌های دانش‌بنیان
  • معرفی فرصت‌های صادراتی استان بوشهر در نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۴
  • صادرات دومین محموله ریلی افغانستان به ترکیه
  • صادرات غیرنفتی استان بوشهر افزایش می‌یابد
  • فرصت‌های صادراتی محصولات صنایع غذایی
  • دولت جمع‌گرا؛ مبنای اقتصاد دستوری
  • ۵۰ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی ایران به سایر کشور‌ها
  • توسعه بازار‎های صادراتی با اخذ استانداردهای جدید باتری
  • حمایت معاونت علمی از صادرات شرکت‌های دانش‌بنیان پارک علم و فناوری استان سمنان
  • فرش قرمز خراسان شمالی برای سرمایه گذاری