Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-27@04:14:26 GMT

وداع جانسوز پدر و پسر در ظهر عاشورا/ «مرا می‌کن فدا بر شیعیانت»

تاریخ انتشار: ۲۶ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۸۳۸۲۵۳

‍‍‍‍‍‍

دریافت 70 MB

خبرگزاری مهر -گروه هنر-فریبرز دارایی؛ دهه اول ماه محرم طی قرن‌های متمادی شاهد برگزاری مجالس تعزیه در نقاط مختلف کشور بوده و هست؛ هنری آئینی که برای سوگواری ایام شهادت سالار شهیدان و یاران وفادارش برگزار می‌شود و هنری مردمی است.

یکی از مجالس تعزیه که در ایام توسط گروه‌ها و تعزیه خوان‌های مختلف برگزار می‌شود، تعزیه شهادت حضرت علی اکبر (ع) است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

علی بن حسین بن علی بن ابی‌طالب (ع) که به علی اکبر شهرت دارد، فرزند امام حسین (ع) است که در سال ۳۳ هجری قمی در شهر مدینه چشم به جهان گشود.

حضرت علی اکبر (ع) که طبق روایت شباهت بسیاری چه در ظاهر و چه در باطن با نبی اکرم (ص) داشته در واقعه کربلا با شجاعت به نبرد با سپاهیان اشقیا پرداخت به شهادت رسید.

بنا بر روایات ایشان نخستین شهید روز عاشورا از خاندان بنی هاشم بود.

یکی از صحنه‌های تأثیرگذار تعزیه شهادت حضرت علی اکبر (ع) صحنه‌ای است که ایشان از پدر بزرگوارشان امام حسین (ع) اذن حضور در مقابل سپاهیان یزید و مبارزه با اشقیا می‌طلبد و در تلاش برای جلب رضایت پدر است.

در این صحنه این گفتمان میان حضرت علی اکبر (ع) و حضرت سیدالشهدا (ع) شکل می‌گیرد:

«علی اکبر (ع): پدرجان مطلبی دارم به پایت

امام حسین (ع): بگو مطلب علی جانم فدایت

علی اکبر (ع): حدیثی ازخلیل الله دارم

امام حسین (ع): چه باشد آن حدیث ای گلعزارم

علی اکبر (ع): تو هستی چون خلیل الله ثانی

امام حسین (ع): تو هم ای نوجوان بهتر ز جانی

علی اکبر (ع): پسر کرد از وفا قربان معبود

امام حسین (ع): علی اکبر تو را باشد چه منظور

علی اکبر (ع): خلیل آسا بزن دامن به بالا

امام حسین (ع): علی اکبر به من مطلب بفرما

علی اکبر (ع): چو اسماعیل ببند دست و پایم

امام حسین (ع): خداوندا به مرگ خود رضایم

علی اکبر (ع): ببند از مرحمت چشم تر من

امام حسین (ع): خدایا بین به حال اکبر من

علی اکبر (ع): بگیر این خنجر و این حنجر من

امام حسین (ع): خدایا با آن عهدی که کردم آنچنان کردم / چنین رعنا جوانی را فدای شیعیان کردم / علی اکبر مکن خون در دل من

علی اکبر (ع): مرا می کن فدا بر شیعیانت

امام حسین (ع): علی اکبر فدای جسم و جانت

علی اکبر (ع): مرا دور حریم خود بگردان

امام حسین (ع): برو در خیمه گه قلبم مسوزان»

در ایامی که ویروس کرونا کمتر مجال برگزاری مجالس تعزیه و همراهی مردم با این هنر آئینی فراهم کرده، حوزه هنری انقلاب اسلامی با مشارکت مرکز رسانه‌ای سازمان تبلیغات اسلامی اقدام به اجرا و ضبط تصویری مجالس تعزیه کرد که این مجالس از طریق سیمای جمهوری اسلامی ایران برای علاقه مندان به امام حسین (ع) و خاندان و یاران شأن و همچنین علاقه مندان به هنر آئینی تعزیه پخش می‌شود.

مجری طرح این پروژه مؤسسه فرهنگی هنری سپهر سوره هنر است و در این مطلب بخش‌هایی از مجلس تعزیه شهادت حضرت علی اکبر (ع) و طفلان حضرت زینب (س) برای مخاطبان منتشر شده است.

حاج محمد رضایی؛ امام حسین (ع)، مهدی کلانتری؛ حضرت علی اکبر (ع)، امیر صفری؛ حضرت زینب (س)، محمدحسین معینیان و سجاد خصالی؛ طفلان حضرت زینبت (س)، حسن خصالی؛ ابن سعد، سیدمحمد رضا امینی؛ شمر، حسن بصیری؛ خولی و میرزا ابوالفضل منبتکار؛ منقذ، تعزیه خوانان مجلس تعزیه شهادت حضرت علی اکبر (ع) و طفلان حضرت زیبنت (س)، مرشد محسن میرزاعلی؛ معین البکاء و اسماعیل دلداری کارگردان تلویزیونی این مجلس تعزیه هستند.

کد خبر 5282567 فریبرز دارایی

منبع: مهر

کلیدواژه: محرم 1400 تعزیه حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی تئاتر ایران حضرت علی اکبر تعزیه خوانی حسینیه مهر محرم 1400 حسینیه مهر علی سلیمانی تئاتر ایران درگذشت چهره ها موسیقی آئینی ویروس کرونا برنامه تلویزیونی شبکه دو سیما نماهنگ متین رضوانی پور ارشا اقدسی فیلم کوتاه محمد مهدی اسماعیلی تعزیه شهادت حضرت علی اکبر مجالس تعزیه امام حسین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۸۳۸۲۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ولادت امام رضا ۱۴۰۳ چند شنبه است و آیا تعطیل است؟

علی بن موسی الرضا (ع) معروف به امام رضا (ع) هشتمین امام شیعیان هستند که مشهورترین لقب ایشان رضا است. ایشان به عالم آل محمد و امام رئوف نیز شهرت دارند.

ولادت امام رضا (ع) چه روزی است؟

تاریخ دقیق ولادت امام رضا (ع) در تقویم شمسی برابر با دوشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ است.

تاریخ دقیق ولادت امام رضا (ع) در تقویم قمری برابر با ۱۱ ذوالقعده ۱۴۴۵ است.

تاریخ دقیق ولادت امام رضا (ع) در تقویم میلادی برابر با ۲۰ می ۲۰۲۴ است.

زندگینامه امام رضا (ع)

پدر بزرگوار حضرت رضا (ع)، امام موسی کاظم (ع) و مادر ایشان نجمه خاتون نام داشت. پدر امام رضا (ع) در سال ۱۸۳ هجری قمری به دست هارون عباسی به شهادت رسید و پس از ایشان امام رضا (ع) در سن ۳۵ سالگی امامت شیعیان را برعهده گرفت. مدت امامت ایشان نزدیک به ۲۰ سال طول کشید که ده سال اول آن همزمان با خلافت هارون الرشید، پنج سال بعد از آن مقارن با حکومت امین و پنج سال آخر امامت ایشان مصادف با خلافت مامون بود. پس از گذشت ۱۷ سال از دوران امامت، ایشان مجبور شد با نقشه و حیله مامون عباسی راهی خراسان شود، به اجبار ولایت عهدی مامون را نیز پذیرفت و ۳ سال آخر امامت خود را تحت نظر مامون در خراسان سپری کردند.

شهادت امام رضا (ع)

مامون عباسی با خوراندن سم به امام رضا (ع) سبب مسمومیت و سپس شهادت ایشان شد. در مورد سال شهادت ایشان اختلاف نظر وجود دارد. برخی سال ۲۰۲ هجری قمری را سال شهادت امام رضا (ع) می‌دانند و تعدادی دیگر گفته‌اند که شهادت ایشان در سال ۲۰۳ هجری قمری بوده، که نظریه دوم بیشتر معروف است و در بیشتر منابع گفته شده که امام هشتم در ۲۹ صفر سال ۲۰۳ هجری قمری در سن ۵۵ سالگی به شهادت رسیدند.

احادیث امام رضا (ع)

 درباره فراگیری دانش

امام رضا (ع) می‌فرماید: رَحِمَ اللّه ُ عَبْدا اَحیا اَمْرَنا … یَتَعَلَّمُ عُلومَنا وَ یُعَلِّمُهَا النّاسَ، فَاِنَّ النّاسَلَوْ عَلِموا مَحاسِنَ کَلامِنا لاَتَّبَعونا

رحمت خدا بر بنده‌ای که امر ما را زنده کند، دانش‌های ما را فرا گیرد و به مردم بیاموزد. اگر مردم زیبایی‌های سخنان ما را می‌دانستند از ما پیروی می‌کردند. (معانی الأخبار، ص ۱۸۰، ح ۱)

درباره سه ویژگی برجسته مؤمن

امام رضا (ع) می‌فرماید: لا یَکُونُ الْمُؤْمِنُ مُؤْمِنًا حَتّی تَکُونَ فیهِ ثَلاثُ خِصال:۱ سُنَّةٌ مِنْ رَبِّهِ. ۲ وَ سُنَّةٌ مِنْ نَبِیِّهِ. ۳ وَ سُنَّةٌ مِنْ وَلِیِّهِ. فَأَمَّا السُّنَّةُ مِنْ رَبِّهِ فَکِتْمانُ سِرِّهِ. وَ أَمَّا السُّنَّةُ مِنْ نَبِیِّهِ فَمُداراةُ النّاسِ. وَ أَمَّا السُّنَّةُ مِنْ وَلِیِّهِ فَالصَّبْرُ فِی الْبَأْساءِ وَ الضَّرّاءِ.

مؤمن، مؤمن واقعی نیست، مگر آن که سه خصلت در او باشد: سنّتی از پروردگارش و سنّتی از پیامبرش و سنّتی از امامش. امّا سنّت پروردگارش، پوشاندن راز خود است، امّا سنّت پیغمبرش، مدارا و نرم رفتاری با مردم است، امّا سنّت امامش، صبر کردن در زمان تنگدستی و پریشان حالی است. (امالی صدوق، ج ۱، ص ۳۳۹)

درباره همسرداری

امام رضا (ع) می‌فرماید: وَ قَالَ إِنَّهَا تَشْتَهِی مِنْکَ مِثْلَ الَّذِی تَشْتَهِی مِنْهَا

همسرت از تو همان را می‌خواهد که تو از او توقع داری. (بحار الأنوار (ط – بیروت)، ج ‏۷۳، ص:۱۰۲)

درباره خوش رفتاری با خانواده

امام رضا (ع) می‌فرماید: أَقْرَبُکُمْ مِنِّی مَجْلِساً یَوْمَ الْقِیَامَهِ أَحْسَنُکُمْ خُلُقاً وَ خَیْرُکُمْ لِأَهْلِهِچ

امام رضا علیه السلام به نقل از پیامبر صلی الله علیه و آله فرمودند: نزدیکترین شما به من از نظر مقام در روز قیامت، کسی است که در مورد خانواده خود خوش رفتار باشد. (صحیفه الإمام الرضا علیه السلام، ص:۶۷)

درباره رفع اندوه مؤمن

امام رضا (ع) می‌فرماید: مَن فَرَّجَ مِن مُؤمِنٍ، فَرَّجَ اللّه ُ عَن قَلبِهِ یَومَ القِیامَهِ

هر کس اندوه مؤمنی را بزداید، خداوند در روز قیامت، غم از دلش می‌زداید. (الکافی، ج ۲، ص ۲۰۰)

درباره اهمیت زمان

امام رضا (ع) می‌فرماید: إجتَهِدوا أن یَکونَ زَمانُکُم أربَعَ ساعاتٍ: ساعَهً مِنهُ لِمُناجاهِ اللّه ِ و ساعَهً لِأمر المَعاشِ و ساعهً لِمُعاشَرَهِ الإخوانِ و الثِّقاتِ و الَّذینَ یُعَرِّفُونَ عُیُوبَکُم و یَخلِصونَ لَکُم فِی الباطِنِ و ساعَهً تَخلُونَ فِیها لِلَذّاتِکُم و بِهذِهِ السّاعَهِ تَقدِروُن عَلَی الثَّلاثِ ساعاتٍ

بکوشید که زمانتان را به چهار بخش تقسیم کنید:

۱- زمانی برای مناجات با خدا

۲- زمانی برای تأمین معاش [کسب روزی]۳- زمانی برای معاشرت با برادران و معتمدانی که عیب‌هایتان را به شما می‌شناسانند و در دل شما را دوست دارند

۴- و ساعتی برای کسب لذت‌های حلال

با بخش چهارم توانایی انجام دادن سه بخش دیگر را به دست می‌آورید. (فقه الرّضا علیه السلام، ص ۳۳۷)

منبع: ایمنا

tags # تقویم سایر اخبار آیا انسان می‌تواند در فضا تولید مثل کند؟ | رابطه جنسی و زایمان در فضا چگونه است؟ بعد از فضا چه چیزی وجود دارد، جهان کجا تمام می‌شود؟! (تصاویر) مرکز واقعی جهان کجا است؟ فضانوردان چگونه در فضا دستشویی می‌کنند؟ | سرنوشت مدفوع انسان در فضا چه می‌شود؟

دیگر خبرها

  • امت اسلام در کنار همدیگر به یک دشمن واحد توجه کنند
  • فضیلت زیارت حضرت عبدالعظیم حسنی (ع)
  • چرا زیارت حضرت عبدالعظیم حسنی برابر با زیارت امام حسین (ع) است؟
  • زمینه‌سازان شهادت امام حسین (ع)
  • تسلیت سید محمد خاتمی به سید حسین خمینی در پی درگذشت همسر شهید آیت‌الله سیدمصطفی خمینی
  • (تصاویر) عمارت انگورستان ملک
  • امام جمعه سابق دار فانی را وداع گفت | دلیل استعفای او در سال گذشته
  • چرایی برابری فضیلت زیارت عبدالعظیم(ع) و امام حسین(ع)
  • حضرت عبدالعظیم (ع) پرچمدار جهاد تبیین بود
  • ولادت امام رضا ۱۴۰۳ چند شنبه است و آیا تعطیل است؟