Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-04-29@14:45:27 GMT

نقش لجستیک آسیای مرکزی در وضعیت افغانستان

تاریخ انتشار: ۳۰ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۸۶۹۹۸۵

نقش لجستیک آسیای مرکزی در وضعیت افغانستان

کشورهای آسیای مرکزی طی هفته‌های اخیر و با شدت گرفتن بحران در افغانستان، نقشی راهبردی در تامین لجستیک برای تخلیه برخی شهروندان افغانستان و نیز شهروندان کشورهای دیگر ایفا کرده‌اند. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، کشورهای منطقه آسیای مرکزی به عنوان منطقه‌ای محصور در خشکی و قرار گرفته در چهار پهنه روسیه، چین، ایران و دریای خزر، همواره مسیر افغانستان را به عنوان یک دروازه خروج از بن‌بست ژئوپلیتیک و دسترسی سریع به آب‌های آزاد برای تسهیل ترانزیت و مزیت‌های لجستیکی خود می‌پندارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با این حال تجربه سال‌های اخیر در تحولات افغانستان اثبات کرده این روند برعکس بوده و در بازه کنونی مادامی که افغانستان به صلح و ثبات نرسیده است، این آسیای مرکزی است که ایفاکننده نقش یک لجستیک راهبردی برای افغانستان را دارد.

پیش از این در ماجرای حمله ائتلاف بین‌المللی به رهبری آمریکا و ناتو در تهاجم به افغانستان و اشغال این کشور، نقش کشورهای آسیای مرکزی در این زمینه اثبات شده بود.

در آن زمان برخی پایگاه‌های هوایی در قرقیزستان، ازبکستان و حتی ترکمنستان و نیز مسیر دریایی و بنادر قزاقستان برای تامین لجستیک افغانستان مورد استفاده قرار گرفت.

در بازه کنونی و افزایش ناامنی و بی‌ثباتی‌ها در این کشور در پی سقوط دولت، مجدداً لجستیک آسیای مرکزی به عنوان یک مسیر راهبردی پیش‌روی کشورهای مختلف و به ویژه ایالات متحده آمریکا قرار گرفته است.

مهم‌ترین تفاوت وضعیت حاضر، نگاه کیفی‌تر آمریکا به این کشورها برای پذیرش شماری از پناهجویانی است که پیش از این با آمریکا همکاری داشته‌اند. در عین حال در بازه حاضر آمریکا به صورت غیرمستقیم و در چارچوب غیرنظامی از لجستیک این کشورها بهره می‌برد.

ازبکستان

همچنین روز گذشته وزارت امور خارجه ازبکستان نیز با انتشار بیانیه‌ای اظهار داشت که تاکنون حدود 2 هزار نفر از طریق این کشور از افغانستان تخلیه شده‌اند.

بر اساس این بیانیه، این افراد شهروندان افغانستانی و نیز شهروندان کشورهای دیگر بوده‌اند که در یک چارچوب همکاری بین دولتی از طریق قلمرو ازبکستان از افغانستان تخلیه شده‌اند.

رقم دقیق این افراد از سوی وزارت امور خارجه ازبکستان 1982 نفر عنوان شده است. این وزارتخانه همچنین نام کشورهای آلمان، روسیه، آمریکا، سوئیس، اتریش، دانمارک، لهستان، مجارستان، اسلواکی و قزاقستان را ذکر و تسهیلات ارائه شده را در قالب ارائه زیرساخت‌های هوانوردی، استفاده از حریم هوایی و کمک‌های فنی و لجستیکی ضروری عنوان کرده است.

عبدالعزیز کامل‌اف، وزیر امور خارجه ازبکستان در همین زمینه روز گذشته مکالمه‌ای تلفنی با ایگناسیو کاسیس، رئیس دپارتمان امور خارجه سوئیس داشت و طی آن همکاری‌های دوجانبه در این زمینه مورد بررسی قرار گرفت.

ترکمنستان

این کشور نیز همانند ازبکستان حریم هوایی خود را برای تخلیه شماری از افراد از افغانستان در اختیار کشورهای خارجی قرار داده است. بر اساس گزارشی که پایگاه «اورینت» به نقل از خدمات مطبوعاتی وزارت امور خارجه ترکمنستان منتشر کرده است، این کشور منطبق بر تعهدات بین‌المللی و حقوق بشر این اقدام را صورت داده است.

همچنین پیش‌تر رسانه‌های ترکمنستان از تداوم فعالیت سفارت این کشور در کابل و نیز کنسولگری‌های آن در شهرهای مزار شریف و هرات خبر داده بودند. در همین حال به گزارش این رسانه ترکمنستانی گذرگاه‌های مرزی دو کشور نیز در زمینه تردد واگن‌ها و تریلی‌های ترانزیتی به صورت عادی فعال هستند.

قرقیزستان

در قرقیزستان اگرچه به دلیل فقدان مرز مشترک نقش کمتری در این زمینه ایفا شده، اما خبرهای متعددی از موضوع افغانستان در رسانه‌ها و محافل رسمی این کشور منتشر شده است.

روز گذشته وزارت امور خارجه قرقیزستان با انتشار بیانیه‌ای از تخلیه 24 شهروند این کشور از افغانستان خبر داد.

علاوه بر این، پیش‌تر نیز سفارت قرقیزستان در کابل در زمینه انتقال 9 نفر به قطر از طریق یک پرواز ویژه که توسط آمریکا سازماندهی شده، همکاری کرده بود.

در همین حال به نظر می‌رسد آمریکا برای قرقیزستان نیز برنامه‌هایی برای پذیرش شهروندان افغانستان که پیش از این با نیروهای آمریکا و ناتو همکاری داشته‌اند، طراحی کرده است.  

در مکالمه تلفنی که اخیراً روسلان قزاق‌بایف، وزیر امور خارجه قرقیزستان با سوناتا کولتر، معاون سفیر آمریکا در بیشکک و آلان ملتزر، کاردار آمریکا در بیشکک داشت، تصریح شد قرقیزستان به صورت رسمی صدور 500 روادید برای دانشجویان افغانستانی را جهت تحصیل در دانشگاه‌های این کشور پذیرفته است.

در همین راستا آمریکا نیز پذیرش هزینه تحصیل 150 تن از این دانشجویان را در دانشگاه آمریکایی آسیای مرکزی در بیشکک را پذیرفت. این موضوع در حالی است که طی روزهای اخیر چندین تجمع در مقابل سفارت آمریکا در بیشکک از سوی پناهجویان افغانستانی برگزار شده است.

این شهروندان افغانستانی درخواست کمک برای مهاجرت به اروپا، آمریکا و کانادا را از سفارت آمریکا در بیشکک مطرح کرده‌اند. در همین حال تجمع دیگری نیز در مقابل ساختمان مقر سازمان ملل در بیشکک از سوی پناهجویان افغانستانی تشکیل شد که آن‌ها نیز خواستار تسهیل شرایط برای مهاجرت به کشورهای ثالث بودند.

تجمع معترضین افغانستانی مقابل سفارت آمریکا در بیشکک

قزاقستان

هفته گذشته و در مکالمه تلفنی مختار تیلوبردی، وزیر امور خارجه قزاقستان با آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا یکی از موضوعات طرح شده اسکان حداقل 2 هزار نفر از پناهجویان افغانستانی در این کشور عنوان شد.

این موضوع سریعاً در رسانه‌های قزاقستان بازتاب یافت که با واکنش وزارت امور خارجه قزاقستان مواجه شد. سخنگوی این وزارتخانه اگرچه این موضوع را تکذیب نکرد، اما تصریح داشت که تصمیم نهایی در این زمینه همچنان اتخاذ نشده است.

قزاقستان همچنین پیش‌تر نیز در همکاری با آمریکا زمینه تخلیه 15 شهروند قرقیز از افغانستان را فراهم آورده بود.

تاجیکستان

در تاجیکستان اما به نظر می‌رسد شرایط متفاوت از دیگر جمهوری‌های آسیای مرکزی باشد. این کشور نیز اگرچه همکاری‌های قابل توجهی را با کشورهای خارجی برای تخلیه شماری از افراد از افغانستان ترتیب داده، اما پیش از همه کشورها آمادگی خود را برای میزبانی از شمار زیادی از پناهجویان افغانستانی اعلام کرده است.

پیش‌تر این کشور تدابیری را در ولایت خودمختار بدخشان برای میزبانی از این افراد اتخاذ کرده و خواستار کمک‌های بین‌المللی در این زمینه شده بود. طی ماه‌های اخیر و در چند مرحله نیز تاکنون بیش از 2 هزار نفر که عمدتاً نیروهای نظامی افغانستان بودند، به این کشور پناهنده شده اند.

با این حال برخی رسانه‌های تاجیکستان اخباری مبنی بر آمادگی این کشور برای میزبانی از 10 هزار پناهجوی افغانستانی منتشر کرده‌اند.

سخنگوی طالبان: انتظار داریم ترکیه در اقتصاد افغانستان نقش آفرین باشد

 

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: آسیای میانه اخبار افغانستان آسیای میانه اخبار افغانستان پناهجویان افغانستانی شهروندان افغانستان وزارت امور خارجه وزیر امور خارجه آمریکا در بیشکک آسیای مرکزی رسانه ها پیش تر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۸۶۹۹۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سخنگوی وزارت خارجه : معاهده حقابه ایران و افغانستان در حال اجراست

نشست سخنگوی وزارت خارجه دقایقی پیش در ششمین نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی جمهوری اسلامی ایران (ایران اکسپو ۲۰۲۴) آغاز شد.   به گزارش برنا، کنعانی خاطرنشان کرد: جنایت جنگی در نوار غزه با حمایت مستقیم و تمام عیار دولت آمریکا و انگلیس رخ داد و اقدامات نمادینی در چارچوب ایجاد اسلکه برای ارسال کمک‌های انساندوستانه و انجام مانور‌های تبلیغی و رسانه‌ای در این خصوص به هیچ وجه تصویر نفرت انگیزی که این دسته از کشور‌ها نزد افکار عمومی جهان با حمایت از جنگ جنگی در فلسطین ایجاد کردند را اصلاح نخواهدکرد.   سخنگوی وزارت خارجه خطاب به این کشور‌ها و از جمله آمریکا بیان کرد: این کشور‌ها از ارسال سلاح به این رژیم جلوگیری و صادرات تسلیحاتی خود را سریعا متوقف کنند و بر رژیم صهیونیستی برای توقف فوری جنگ اعمال فشار کنند و اجازه دهند معابر شناخته شده برای ارسال کمک‌ها استفاده شود.   کنعانی اضافه کرد: به نظر می‌رسد اهداف دیگری در این راستا وجود دارد.   وی در پاسخ به سؤالی درباره خط لوله صلح بیان کرد: اجرای خط لوله گاز به پاکستان در چارچوب موافقتنامه امضا شده بین دو کشور از جمله موضوعات مهم اقتصادی دو کشور است و در سفر رئیس جمهور مورد اهتمام بوده است و مذاکرات کارشناسی و سطح عالی انجام شده قبلی زمینه ساز آغاز اجرای فاز اجرایی هشتاد کیلومتری اجرای این خط لوله در داخل خاک پاکستان بوده و طرف پاکستانی بر عزم خود برای اجرای این پروژه تأکید کرده است.   وی گفت: انتظار داریم این پروژه مهم راهبردی مبتنی بر منافع مشترک دو کشور به نتیجه برسد و شاهد تبادل همکاری ایران و پاکستان در حوزه مهم و راهبردی انرژی باشیم.   کنعانی در پاسخ به سؤالی درباره حق‌آبه ایران از هیرمند بیان کرد: ۱۱۲ میلیون متر مکعب وارد مرز‌ها و خاک ایران شده است جریان آب همچنان ادامه دارد اطلاعات حاکی است ارسال آب از سد کجکی آغاز شده است. امیدواریم سطح این آب به آب سد کمال‌خان اضافه شود. در طول سال گذشته هم هیأت حاکمه افغانستان در ارتباط با سد کمال‌خان اقدام به برخی عملیات مرمت و بازسازی و اصلاح کرد.   سخنگوی وزارت خارجه افزود: ایران انتظار دارد طرف افغانستانی به تعهد خود براساس معاهده موجود عمل کند و شاهد تامین حق‌آبه ایران باشیم. کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • برگزاری اولین نشست کمیته پایش، ارزیابی و بهبود شاخص های لجستیک
  • رقبای جوانان ایران در لیگ ملت‌های والیبال آسیای مرکزی
  • بدهی خارجی ایران کمتر از ۲۶ کشور خاورمیانه و آسیای مرکزی شد
  • سخنگوی وزارت خارجه : معاهده حقابه ایران و افغانستان در حال اجراست
  • نگرانی روسیه درباره تهدیدات گروه‌های تروریستی از افغانستان
  • تور منطقه‌ای «جان بس» برای رایزنی درباره افغانستان
  • کره شمالی: بدترین وضعیت حقوق بشر در جهان را در آمریکا داریم
  • سفر معاون وزیر خارجه آمریکا برای بررسی تحولات افغانستان
  • کره شمالی : بدترین وضعیت حقوق بشر در جهان را در آمریکا داریم
  • کره‌شمالی: بدترین وضعیت حقوق بشری در جهان را در آمریکا داریم