Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «انرژی امروز»
2024-04-30@22:42:19 GMT

جنگ آب و مافیای سدسازی را قبول ندارم

تاریخ انتشار: ۲ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۸۹۷۹۳۱

جنگ آب و مافیای سدسازی را قبول ندارم

قاسم تقی‌زاده‌خامسی با بیان اینکه حوضه‌های آبی مشترک ایران با دیگر کشورهای همسایه در شرایط خطر و پرخطر قرار دارند، معتقد است: مخالفت‌های جدی برای انتقال آب بین حوضه‌ای در بین مردم ترویج می‌شود و آب موضوع و چالش اصلی دولت‌ها شده است.

به گزارش «انرژی امروز» از ایلنا، معاون امور آب و آبفای وزارت نیروی دولت دوازدهم در گفت‌وگویی ضمن ارزیابی اوضاع کنونی آب کشور و مقاسیه شرایط آب در ایران با کشورهایی مشابه با اقلیم کشور ما، این موضوع را نیز بررسی کرده که آیا ایران به ورشکستگی آبی رسیده است یا خیر؟

او همچنین به میزان موفقیت طرح سازگاری با کم‌آبی پرداخته و عنوان کرده که نه برنامه‌ای برای واردات آب نداریم و نه صادرات آب در دستور کار بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مدیر عامل شرکت مدیریت منابع آب در وزارت نیروی دولت دوازدهم مطرح کنندگان مافیای سدسازی را خود مافیا دانسته و وقوع جنگ بر سر آب را قبول ندارد.

*ارزیابی‌تان را از وضعیت کنونی آب بفرمایید. آیا کشور دچار بحران آبی شده است؟

موضوعات غیرقابل تغییری در مورد آب در ایران وجود دارد که ابتدا باید به آن توجه شود.

1) سرزمین ما در یک منطقه خشک و نیمه‌خشک قرار دارد که حدود 85 درصد وسعت ایران را شامل می‌شود.

2) در یک دهه اخیر (سال‌های 86 تا 96) خشکسالی بر کشور حاکم بوده است و در سه سال اخیر سال 98 پربارش‌ترین در 52 سال گذشته و سال جاری خشک‌ترین است که این وضعیت نشانه‌ای از تغییر اقلیم در ایران است.

3) طی 20 سال اخیر حدود 40 میلیارد متر مکعب از صنایع آبی تجدیدپذیر در ایران از دست رفته و از 130 به 90 میلیارد متر مکعب کاهش پیدا کرده است.

4) از 500 میلیارد متر مکعب ذخایر استراتژیک آبی کشور نیز حدود 120 میلیارد متر مکعب نیز از دست رفته است.

5) تعداد چاه‌های عمیق و نیمه‌عمیق در سال 1351 حدود 47 هزار حلقه با 9 میلیارد متر مکعب بوده است که اکنون به 800 هزار حلقه و 60 میلیارد متر مکعب رسیده است که 320 هزار حلقه آنها غیرمجاز و بدون پروانه هستند.

6) حوضه‌های آبی مشترک ایران با دیگر کشورهای همسایه در شرایط خطر و پرخطر قرار دارند.

7) مخالفت‌های جدی برای انتقال آب حوضه‌ای در بین مردم ترویج می‌شود و آب موضوع و چالش اصلی دولت‌ها شده است.

8)‌ سال جاری یکی از خشک‌ترین سال‌ها در 50 سال اخیر است. میزان بارندگی نسبت به متوسط حدود 30 درصد و ورودی به سدها حدود 50 درصد کاهش یافته است.

9) فرهنگ مصرف درست آب خصوصا در بخش کشاورزی ترویج نمی‌شود و الگوی کشت مورد اغناء کشاورزان به لحاظ اقتصادی نیست.

10) عدم وجود آمایش سرزمین استفاده بهینه از آب قابل انجام نیست و هر انسان در کشور به دنبال بالاترین کشاورزی صنعت و خدمات است و توجهی به آب موجود وجود ندارد.

* گفته می‌شود که خشکسالی امسال در 50 سال اخیر بی‌نظیر بوده، آن زمان که شرایط آب به شکل اکنون بود آیا با بحران مواجه شدیم؟ اوضاع به چه شکل کنترل شد؟

ما 10 سال خشکسالی را تمرین کرده‌ایم در شرایطی که موجودی مخازن سدهای ما کمتر از این هم بوده است. در حال حاضر در مورد آب شرب جای نگرانی نیست ولی بخش کشاورزی باید بر اساس سهم  آب این بخش کار کشت انجام شود و طبیعی است که اراضی زیر کشت کاهش خواهد یافت.

* چقدر مردم و چقدر مسئولین در اوضاع امروز آب مقصرند؟

دلایل کم‌آبی به دو دسته فیزیکی و انسانی طبقه‌بندی می‌شود. دلایل فیزیکی آن خشکی طبیعی، تغییر اقلیم و نبود ذخایر زیرزمینی است و از دلایل انسانی آن هم می‌توان به تصمیم‌گیری‌های غلط دولت‌ها و مجلس‌ها، نبود قانون موثر، تخصیص بیش از اندازه آب و مهمترین آن الگوی کشت اشاره کرد.

* کشورهای منطقه از جمله کشورهای عرب به لحاظ منابع آبی از ایران فقیرترند، اما مانند ما بحران ندارند، چه کرده‌اند که ما انجام نداده‌ایم؟

این کشورها جمعیت بسیار کمی دارند و قابل مقایسه با ایران نیستند. مثلا برای تامین آب شرب مردم با مقدار کمی آب‌شیرین‌کن مسئله را حل می‌کنند ولی جمعیت ما نسبت به آنها قابل مقایسه نیست، ضمن اینکه مقدار آب قابل استحصال ایران هر سال کمتر و جمعیت در کشور ما افزایش می‌یابد.

* ممکن است روزی به واردات آب برسیم؟

جایی را سراغ ندارم که آب وارد کند، کشور ما هم به اندازه رشد جمعیت آب به اندازه کافی دارد، اما استفاده از آب بهینه صورت نمی‌گیرد خصوصا در بخش کشاورزی، مصرف بسیار خارج از استاندارد است.

* مباحثی مبنی بر برنامه صادرات آب در گذشته مطرح بوده، آیا این موضوع صحت دارد؟ آیا آن زمان تصویری از ایران امروز وجود نداشت؟

این اتفاق نیفتاده ولی در اوایل انقلاب بحثی در این مورد بود که همان زمان منتفی شده است.

* چرا کشور ما همواره در آزمون و خطا به نتیجه می‌رسد؟ چرا در خصوص موضوعی با اهمیت آب از دانش و تجربه کشورهای موفق و با وضعیت مشابه منابع آب ایران استفاده نمی‌شود؟

ما در بخش آب و فاضلاب کشوری مطرح هستیم خصوصا در سدسازی جزء کشورهای صاحب نام هستیم. مشکل تامین اعتبارات است که در سال‌های اخیر موضوع تحریم موثر بوده و اعتبارات بسیار کاهش چشمگیر داشته است.

* آیا به ورشکستگی آبی رسیده‌ایم؟

ورشکستگی آب یا هرگونه ورشکستگی موقعی مطرح می‌شود که موجودی با بدهی سازگار نباشد در حالی که کشور در حال حاضر به اندازه کافی آب دارد ولی مصرف درست صورت نمی‌گیرد و متاسفانه هر انسانی که آب را در اختیار دارد انتظار دارد در همان استان به هر طریقی مصرف شود و مدیریت جامعه سخت شده است.

* جنگ بر سر آب چقدر به ایران نزدیک است؟

جنگ بر سر آب را قبول ندارم همچنان که صلح را قبول ندارم. آب یک موضوع میان‌بخشی است. همه دستگاه‌ها اگر متفق شوند همین آب موجود قابل مدیریت است.

* ما همواره در زمینه طرح‌های سدسازی و انتقال بین حوضه‌ای دچار چالش بود‌ه‌ایم و اینگونه مطرح می‌شود که پای مافیا و رانت در میان است، آیا صحت دارد؟

اینگونه نامگذاری‌ها توسط افرادی صورت می‌گیرد که دارای منافع شخصی هستند و اتفاقا مافیا خود اینها هستند که برای کسب نظر عده‌ای محدود به اینگونه القاب دامن می‌زنند. اگر این سدها در خوزستان نبود، در سال 98 سیل، خوزستان را نابود می‌کرد و هزاران کشته بر جای می‌گذاشت. البته در کار همیشه اشکال هم هست که باید اقدامات اینچنینی با کمترین اشتباه صورت گیرد.

* آیا بواقع طرح سازگاری با کم‌آبی نتیجه‌بخش بوده است؟

معتقدم طرح سازگاری با کم‌آبی که از استان‌ها شروع و مصوبه ملی داشته، بهترین اقدامی است که در سال‌های اخیر صورت گرفته است، برای اجرایی شدن این طرح در فاز اول در حدود 10.6 میلیارد متر مکعب صرفه‌جویی خواهد شد البته لازمه آن این است که همه دستگاه‌ها به آن پایبند باشند، در غیر این صورت وضعیت آب در آینده بدتر خواهد شد زیرا منابع آبی کشور دیگر ظرفیت اینگونه مصرف‌ها را ندارد.

* آیا می‌توانیم بگوییم کشور ما در حوزه استفاده از آب‌شیرین‌کن‌ها در مقایسه با کشورهای حاشیه خلیج‌فارس ضعیف‌تر عمل کرده است؟

در بخش آب شیرین‌کن در سال‌های اخیر اقدامات خوبی صورت گرفته است، مثلا در استان هرمزگان شهر بندرعباس 70 درصد آب شرب را از طریق آب شیرین‌کن تامین می‌شود و یا انتقال 150 میلیون متر مکعب آب‌نمک ‌دایی شده از خلیج‌فارس برای صنایع استان‌های کرمان و یزد پروژه بسیار خوبی بوده است اما ظرفیت کار برای شیرین‌سازی آب جهت استفاده صنعت و آب شرب شهرها و روستاهای شهرهای ساحلی بسیار زیاد است.

برچسب هاسدسازی قاسم تقی‌زاده خامسی کمبود آب مافیای آب

منبع: انرژی امروز

کلیدواژه: سدسازی قاسم تقی زاده خامسی کمبود آب مافیای آب آسیا اروپا اقتصاد انرژی امروز ایران بین الملل تحریم خبرگزاری بین المللی خبرگزاری داخلی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا ریاست جمهوری سازمان های بین المللی سایتهای اینترنتی شرکت ملی نفت ایران NIOC شرکت های بین المللی مجلس شورای اسلامی وزارت نفت وزارت نیرو میلیارد متر مکعب آب شیرین کن سال اخیر منابع آب کشور ما سال ها آب شرب کم آبی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت energytoday.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «انرژی امروز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۸۹۷۹۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مطهری: خیلی‌ها قبول نمی‌کردند به تراکتور بیایند

سرمربی موقت تراکتور می‌گوید صادقانه به این تیم آمده تا کار کند و به دنبال پست و مقام نیست.

به گزارش مشرق، حمید مطهری، سرمربی موقت تراکتور در نشست خبری پیش از بازی مقابل استقلال درمورد حساسیت بازی مقابل استقلال گفت: درمورد مربیگری پرسیدید، من در کنفرانس قبلی هم گفتم، من صادقانه آمده‌ام تا کار کنم، دنبال پست و مقام نیستم. شرایط سختی بود، شاید خیلی‌ها قبول نمی‌کردند که در این شرایط به تراکتور بیایند. ولی من آمدم چون حرفه‌ای این کار هستم و هر جا که بودم می‌توانید بپرسید در نهایت تعهد کار را جلو برده‌ام و کار کرده‌ام و هیچ اتفاق خاصی نیست. تکلیف من این است که وظیفه فنی تیم را دارم و باید کارها را جلو ببرم. سعی می‌کنم به عنوان یک آدم حرفه‌ای کارم و تیم را جلو ببرم. خیلی درگیر این موضوعات نیستیم. همیشه به هواداران احترام گذاشتیم. خدا شاهد است در بازی قبلی نمی‌دانستم که در رختکن فیلمبرداری می‌شود، به بازیکنان گفتم شما بجنگید، قوی کار کنید، هوادار پشت شما می‌ایستد، بنابراین سعی می‌کنیم که ارتباط خوبی با هواداران داشته باشیم تا در نهایت تراکتور نتیجه بگیرد.

"تفکرات شما در تیم پیاده می‌شود یا از بیرون به شما دیکته می‌شود؟" مربی تراکتور در این خصوص گفت: آقای گل محمدی عزیزمن، بزرگتر من و به عنوان فنی‌ترین مربی، چه من در پرسپولیس و چه جای دیگر بوده‌ام همیشه ارتباط داشتم ولی الان مسئولیت فنی تیم برعهده من است.

او افزود: این پنجمین روزی است که در تراکتور حضور دارم و قبل از بازی با ذوب آهن تمام تلاشم را کردم که تیم را بهترین شرایط روحی برسانم. با توجه به نتایجی که قبل از آمدن من گرفته شده بود، واقعا تیم از نظر روانی شرایط خوبی نداشت، بازیکنان کمک کردند و من هم با کادرفنی تمام توانم را گذاشتم هم از لحاظ فنی و ذهنی تیم را آماده کردیم. بازیکنان ما آماده یک بازی بزرگ هستند و قبلاً هم تراکتور ثابت کرده که یک تیم بزرگ و با اصالت است. استقلال هم تیم قابل احترامی است و انگیزه برای قهرمانی دارد. نباید از این غافل شویم که ما هم تراکتور هستیم، یک تیم بسیار بزرگ.

مطهری درمورد اینکه حساسیت این بازی روی انگیزه تراکتور اثر می‌گذارد یا نه، گفت: در رابطه با موضوع قهرمانی، تراکتور تیم بزرگی است، ما برای حیثیت و آبروی خودمان بازی می‌کنیم. می جنگیم و اصلا هم نگاهی به جدول نخواهیم داشت. ما خودمان ملوان را پشت سر داریم و وضعیت ما به خطر می‌افتد. بنابراین با حداکثر انرژی این بازی را شروع می‌کنیم و برای خودمان تلاش می‌کنیم.

سرمربی موقت تراکتور ادامه داد: یک مقدار زمان می‌برد اما تلاش می‌کنیم. استقلال در آیتم ضربات ایستگاهی تیم خوبی است. هم در جلسات فنی و هم در کار عملیاتی و اجرایی روی این موضوع کار می‌کنیم که ضربه نخوریم. نهایت تلاشمان را داریم که این نقطه را پوشش دهیم. هیچ اشکالی هم ندارد، دفعه قبل هم صحبت کردم که نقاط ضعف را به کمترین حالت ممکن و نقاط مثبت را به بهترین حالت برسانیم. حواسمان هست و درباره غایبان هم خوبیم، بازیکنان یک ریکاوری خوب داشتند اما یکی از بازیکنان ما شرایط ۵۰-۵۰ دارد که باید شرایطش تا بعد از ظهر بررسی شود.

مطهری با اشاره به غیبت سید حسین حسینی در بازی فردا گفت: استقلال بازیکنان باکیفیت و اثرگذاری مانند آقای حسینی را دارد که شما به آن اشاره کردید ولی ما درست است که تیم حریف را آنالیز می‌کنیم اما خیلی روی خودمان تمرکز کردیم، بازیکنان خوبی داریم و استقلال ماشاءالله نفرات جایگزین خوبی دارد. تمرکز ما روی خودمان است و سعی می‌کنیم بهترین خودمان را ارائه کنیم.

او ادامه داد: من روزی که آمدم از آقای خمس و کادرشان تشکر کردم. اصلا نمی‌خواهیم به گذشته برگردیم. از بازی ذوب آهن شروع کردیم و آینده خیلی برای ما مهم است. درمورد سبک استقلال پرسیدید، در فوتبال سبک‌های مختلفی وجود دارد، من به عنوان یک مربی که کارش این است به تمام سبک‌ها احترام می‌گذارم، این فوتبال است و سبک تخریبی هم یک سبک است و به همه آن‌ها احترام می‌گذارم. همه مربیان می‌توانند سبک مخصوص خود را داشته باشند، این به من مربوط نمی‌شود که بخواهم درباره آن صحبت کنم. گفتم که استقلال تیم قابل احترامی است و سعی می‌کنیم از این آخرین فرصتمان به بهترین شکل ممکن استفاده کنیم تا به امید خدا دل هواداران را شاد کنیم.

مطهری در پایان گفت: باید صبر کنیم، امیدوارم که بهترین اتفاقات بیفتد. در مورد سوال قبلی هم خیلی دوست داشتم که بعد از بازی می‌آمدیم و این سوال را می‌پرسیدید. قبل از بازی است و خیلی دوست ندارم به جزئیات اشاره کنم. کارهای تاکتیکی خودمان یا آیتم‌های استقلال را نمی‌توانیم الان بگوییم. وقتی خبرنگاران سوال فنی می‌پرسند اصلا خودم لذت می‌برم ولی اگر اجازه دهید قبل از بازی خیلی وارد جزییات نشوم و بعد از بازی حتما با کمال میل در خدمت شما هستم و افتخار می‌کنم که به این سوال فنی شما جواب بدهم.

دیگر خبرها

  • کمیسیون اروپا: حمله اسرائیل به «رفح» غیر قابل قبول است
  • مطهری: خیلی‌ها قبول نمی‌کردند به تراکتور بیایند
  • مافیای اسلحه‌سازی؛ پشت‌پرده سرکوب اعتراضات دانشجویی در آمریکا
  • هوای مشهد قابل قبول است
  • کیفیت هوای امروز تهران
  • چرا مافیای خودرو جلوی واردات خودوی برقی را گرفته است؟+فیلم
  • باجه سیار قبول مرسولات پستی در یزد فعال می‌شود
  • کیفیت هوای تهران در چه وضعیتی است؟
  • کیفیت هوای مشهد «قابل قبول» است
  • دلیل باخت شهرداری گرگان به الریاضی/ مافیای بسکتبال دست ایران نیست