Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-04-27@23:26:52 GMT

نقش آفرینی هوش مصنوعی در تحول صنایع بزرگ

تاریخ انتشار: ۴ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۹۱۹۶۲۴

نقش آفرینی هوش مصنوعی در تحول صنایع بزرگ

هوش مصنوعی در صنایع مختلف مثل حمل و نقل، بهداشت و غیره در سراسر جهان کاربرد داشته که در این گزارش به کاربرد هوش مصنوعی در این صنایع می پردازیم. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم؛ جهان به سمت دیجیتالی شدن در حال پیشروی بوده و تمامی عرصه های اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی، متأثر از فناوری های نوین ارتباطی و اطلاعاتی و در حال تحول هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یکی از این فناوری ها، هوش مصنوعی است که در تمامی صنایع بزرگ و نظام ها مانند نظام پولی‌ومالی، حمل و نقل، بهداشت، کشاورزی و صنایع صوت و تصویر فراگیر، رسانه و سرگرمی کاربرد دارند که در اینجا به برخی از این کاربردها می پردازیم:

بیشتر بخوانید:

هوش مصنوعی زبان فارسی را توسعه می‌دهدکاربرد هوش مصنوعی در کشاورزی چیست؟

** هوش مصنوعی در خدمات پولی و مالی

هوش مصنوعی در خدمات پولی و مالی در 4 دسته تعاملی (engagement)، خودکارسازی (automation)، ایجاد بینش (Insights) و استراتژی های سنجش و شکل دهی (Sensing and Shaping strategies) طبقه‌بندی می شود. فرصت‌های کلیدی ایجاد شده توسط این فناوری عبارت‌اند از تعامل شناختی: ارائه خدمات سریع و شخصی سازی شده به مشتریان و تمرکز بر نیازمندی های مشتری و ایجاد تعامل متقابل بین بانک ها و مشتریانشان برای کشف جریان های جدید درآمد؛ خودکارسازی شناختی: خودکارسازی فرآیندهای تصمیم‌گیری انسانی مبتنی بر کشف دانش، پردازش زبان طبیعی، ایجاد قوانین معنایی، استخراج اطلاعات مانند فرم های افتتاح حساب OCR، اسناد KYC (شناسایی هویت مشتری) و پن کارت ها؛ بینش شناختی: تشخیص الگوها و روابط از منابع داده به صورت بلادرنگ، ایجاد بینش های عمیق از ذائقه مشتری و شخصی سازی محصولات و خدمات بانکی توسط تکنیک های هوش مصنوعی؛ استراتژی های سنجش و شکل‌دهی شناختی: ایجاد درک و دانش عمیق از وضعیت شرکت، پویایی بازار و روندهای برهم زننده جهت شکل دادن به استراتژی ها.

** هوش مصنوعی در صنعت حمل و نقل

هوش مصنوعی در صنعت حمل و نقل در حوزه های حمل و نقل جاده ای، هوایی، ریلی و دریایی کاربرد دارد. در بخش جاده ای، استفاده از وسایل نقلیه خودران، مدیریت ترافیک، بهره گیری از پلتفرم‌های اقتصاد مشارکتی نظیر تاکسی‌های اینترنتی و اتصال دیجیتالی وسایل نقلیه سنگین در این صنعت کاربردی است. در بخش هوایی، مدیریت ترافیک هوایی، تحلیل تقاضای بازار، مدیریت مسافران، هواپیماهای بدون سرنشین و پیش بینی مسیر پرواز به خوبی در حال انجام است. در بخش ریلی، خودکارسازی عملیات قطار (ATO) و تعمیر و نگهداری پیشگویانه و در بخش دریایی، ناوبری کشتی و پیش بینی بهترین مسیر حرکت با در نظر گرفتن مصرف سوخت و کاهش زمان انتظار کشتی ها در بنادر از دیگر کاربردهای هوش مصنوعی در این صنعت است.

** هوش مصنوعی در صنعت بهداشت

هوش مصنوعی در صنعت بهداشت، در زمینه تشخیص دقیق و بهنگام بیماری هایی مانند سرطان با تحلیل تصاویر پزشکی، کمک به بیماران برای هماهنگی با برنامه‌های درمان طولانی‌مدت، استفاده از ربات‌ها برای انجام کارهای تکراری، توان‌بخشی، فیزیوتراپی و حمایت از افراد دارای بیماری‌های بلندمدت در بیمارستان و آزمایشگاه‌، شناسایی بیماران، توسعه ربات‌های جراح، کاهش هزینه و زمان تولید دارو از طریق کشف مواد دارویی جدید از کاربردهای تحقیق و توسعه، مراقبت های دوران کهن‌سالی و برنامه‌های آموزشی و حفظ سلامتی افراد با تشویق به الگوهای رفتاری سالم، کاربرد دارد.

یکی از مشهورترین هوش‌های مصنوعی به کار گرفته‌شده در حوزه سلامت «آی بی ام واتسون» است . این هوش مصنوعی امیدی برای درمان دقیق‌تر و موثرتر برای بیماران سرطانی است و آزمایش‌های ژنتیکی را بسیار سریع‌تر و دقیق‌تر از تلاش‌های انسانی تحلیل می کند. همچنین واتسون در کشف داروهای جدید و همچنین شناسایی نشانه‌های داروهای موجود به محققان کمک می کند. IBM قصد دارد از این پلت‌فرم برای آنالیز داده‌های تصویری پزشکی استفاده کند تا توانایی شناخت وضعیت‌ نرمال اعضای سالم بدن را به دست آورد. پس از آن باید قادر به تشخیص بروز تغییرات غیرمعمول در تصاویر اسکن‌شده باشد تا بتواند پزشک‌ را به ناحیه‌ی مشکوک راهنمایی کند. اگر این داده‌ها با سوابق پزشکی هر بیمار تلفیق شود، فرآیند درمان در شرایط بحرانی می‌تواند سریع‌تر و موثرتر باشد.

** هوش مصنوعی در صنعت کشاورزی

• هوش مصنوعی در صنعت کشاورزی، در زمینه مدیریت مزرعه و محصولات کشاورزی، با تقویت نیروی کار انسانی از طریق کنترل ماشین آلات و تجهیزات صنعتی، کاهش میزان مصرف آفت‌کش‌ها و سموم علف هرز، بهبود کیفیت محصول، تشخیص گونه های گیاهی و پیش بینی عملکرد، موجب افزایش بهره وری شده است. در بخش دامپروری، با کمک به مراقبت از دام و تولید دام؛ در بخش نظارت با تحلیل وضعیت سلامت خاک و بررسی کیفیت محصولات کشاورزی و در بخش اتخاذ سیاست‌های کارآمد با ارائه اطلاعات دقیق هواشناسی، زراعی و اقلیمی، در پیشرفت این صنعت نقش بسزایی دارد.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: فضای مجازی فضای مجازی هوش مصنوعی حمل و نقل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۹۱۹۶۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«فوربز» بررسی کرد؛ اهمیت استفاده از هوش مصنوعی در حمل و نقل ریلی​

تین نیوز

نشریه مشهور فوربز با انتشار گزارشی جالب، نقش هوش مصنوعی در ایجاد انقلابی بزرگ در حمل و نقل ریلی  را مورد بررسی قرار داده است. گزارش فوربز که از سوی «سوزان گالر» رئیس بخش ارتباطات شرکت بزرگ نرم افزاری و مخابراتی SAP به رشته تحریر در آمده، خدمات بالقوه هوش مصنوعی به حمل و نقل ریلی و بخش های مختلف آن به ویژه ایمنی پرداخته که متن این گزارش در ادامه آمده است.

 

به گزارش تین نیوز به نقل از ریل نیوز؛ سیستم های مدرن حمل و نقل ریلی از ناوگان، مسیرها و زیرساخت های مختلف پیچیده ای تشکیل شده اند که استفاده از هوش مصنوعی به عنوان جدیدترین دستاورد دنیای فناوری در این نوع حمل و نقل، نیازمند بررسی های لازم و ضروری است. باید در نظر داشت که فناوری های مبتنی بر هوش مصنوعی در انجام وظایف و ماموریت های تعیین شده برای آنها به ویژه در بخش داده ورزی اطلاعات و البته نقش این داده ها در ارتقاء ایمنی، کاهش تاخیر و حفظ سلامت مسافرین به هنگام سفر با قطار بسیار ارزشمند هستند. هوش مصنوعی امروزه این قابلیت را دارد که حتی مقررات تعریف شده در بخش ایمنی ریلی و ترانزیت کالا یا مسافر در مرزهای بین المللی را به خوبی تحلیل کرده و از بروز اشتباه ناشی از خطای انسانی جلوگیری نماید.

رهبران راه آهن های بزرگ جهان به تازگی گزارش هایی از نقش مفید و موثر هوش مصنوعی در کمک به حل چالش های بزرگ راه آهن های تحت مدریت خود منتشر کرده اند. «یوهان شاتنر» مدیر بخش مدیریت دارایی ها و حمل و نقل SAP در این خصوص معتقد است: «در حالیکه بسیاری از راه آهن ها به دلیل پیچیدگری بیش از حد سیستم های فعال در بخش حمل و نقل ریلی، نگران چگونگی استفاده از هوش مصنوعی در بخش حمل و نقل ریلی و هماهنک سازی آن با بخش های مختلف فعال در راه آهن هستند، اما همزمان آنها نسبت به استفاده از این فناوری جدید و ظرفیت های حاصل از آن بسیار مشتاف به نظر می رسند. اپراتورهای ریلی به خوبی این نکته را دریافته اند که بروز هرگونه اختلال در زیرساخت یا ناوگان راه آهن ها، تا چه میزان می تواند روی اعتمادپذیری و امور تجاری آنها تاثیر منفی بر جای بگذارد. در حقیقت، وقتی با مدیران ارشد راه آهن های بزرگ گفتگو می کنیم، تمامی آنها به تاثیرات منفی اختلال در عملکرد سیستم های مختلف به کار رفته در حمل و نقل ریلی و نقش هوش مصنوعی در جلوگیری از بروز اختلال ناشی از این ناهماهنگی اطلاع کافی دارند».

تعمیر و نگهداری در راه آهن ها با اتکا به قابلیت های هوش مصنوعی مولد

در دنیای مدرن، راه آهن ها علاوه بر تلاش برای توسعه شبکه ریلی خود در مناطق مختلف، همرمان سعی در به روز آوری و نوسازی زیرساخت ها و ناوگان قدیمی خود نیز دارند. هوش مصنوعی احتمالا بهترین راه حل برای انجام این دو ماموریت بزرگ را در اختیار مدیران راه آهن ها قرار می دهد. یکی از کاربردهای هوش مصنوعی در این زمینه، به قابلیت تعمیر و نگهداری پویا ناوگان و زیرساخت بازمیگردد که می تواند تا حد زیادی در جلوگیری در اختلال عملکرد ناشی از نقص فنی آنها موثر واقع شود؛ نکته ای که مورد توجه اکثر مدیران راه آهن های بزرگ جهان نیز قرار گرفته است.

راه آهن ها از جمله سازمان های صنعتی پیشرو جهان در استفاده از قابلیت های پایه هوش مصنوعی به حساب می آیند. به عنوان مثال، می توان به اقدامات آنها در استفاده از فناوری های تشخیص چهره کارکنان به منظور حفظ ایمنی و حتی تصویربرداری از خطوط ریلی به منظور بررسی خرابی های احتمالی مسیر اشاره کرد.

اما نکته اصلی اینجاست که قابلیت های هوش مصنوعی بسیار فراتر از میزان بهره وری فعلی راه آهن ها بوده و سامانه های مدرن امروزی، می توانند با پایش هوشمند زیرساخت مسیر، توزیع تعمیرکاران برای اعزام سریعتر به نقاط دچاری خرابی را سازماندهی کنند. در حقیقت، به جای پایش شبانه روزی ناوگان و زیرساخت توسط نیروی انسانی، می توان این وظیفه را به هوش مصنوعی سپرد و پایش نیروی انسانی تنها محدود به موارد خرابی اعلام شده توسط هوش مصنوعی شود. سامانه های هوش مصنوعی همچنین این قابیلت را دارند که نوع و مشخصات دقیق خرابی های رخ داده را در اختیار تعمیرکاران قرار دهند تا از مدت مزان مورد نیاز برای تعمیر و از سرگیری فعالیت عادی ناوگان یا خط کاسته شود.

اگرچه هنوز در مراحل اولیه فرآیند توسعه هوش مصنوعی مولد قرار داریم، اما این فناوری به سرعت در مسیر رشد قرار دارد. هوش مصنوعی مولد می تواند به سادگی، به اتصال به شبکه سراسری راه آهن ها، اطلاعات حاصل از پایش شبانه روزی شبکه را جمع آوری نموده و تحلیل نماید. استفاده از سامانه های مبتنی بر هوش مصنوعی در کنار اینترنت اشیاء (IoT) می تواند فرآیند تشخیص و حل مشکلات ایجاد شده در شبکه ریلی را تا حد زیادی تسریع نماید. در حقیقت، هوش مصنوعی می تواند به عنوان دستیار شبانه روزی و قابل اعتماد برای تشخیص خرابی ها در کنار تعمیرکاران راه آهن ها قرار گرفته و با تشخیص نوع مشکل، آنها را در رفع هرچه سریعتر مشکل یاری دهد.

کمک هوش مصنوعی به فرآیند تصمیم گیری مطمئن

فرآیند تصمیم گیری مطمئن، همواره یکی از دغدغه های مهم مدیران فعال در صنایع بزرگ به حساب می آید. در حقیقت، این نکته بسیار مهم است که در زمان بروز بحران، مدیر ارشد چه تصمیمی برای رفع آن خواهد گرفت و این تصمیم تا چه میزان اعتمادپذیر خواهد بود. با به کارگیری هوش مصنوعی در سراسر شبکه ریلی و پایش شبانه روزی شبکه توسط این سامانه ها، در صورت بروز مشکل نیز مدیران از اطلاعات دقیقتری از آخرین وضعیت بحران های به وجود آمده برخوردار خواهند شد و لذا، تصمیم قابل اعتمادتری نیز در خصوص چگونگی حل بحران اتخاذ خواهند کرد. آنچه هوش مصنوعی انجام می دهد، دور کردن مدیران ارشد راه آهن ها از اتخاذ تصمیماتی مبتنی بر حدس و گمان و نزدیکتر کردن آنها به تصمیم گیری نهایی بر پایه واقعیت رخ داده در زمان بحران است.

اهمیت استفاده از هوش مصنوعی در حمل و نقل ریلی زمانی بیشتر خودنمایی می کند که در یک شبکه ریلی، با صدها سامانه، پروژه زیرساختی، ناوگان ریلی با مشخصات فنی مختلف و … سر و کار داشته باشیم. بدیهی است که در زمان بروز بحران بر پایه این وضعیت، مدیران نیاز بیشتری به دریافت اطلاعات دقیق دارند تا بتوانند تصمیم درست را اتخاذ نمایند.

اهمیت کاهش تاخیر در حمل ریلی در آینده تجاری راه آهن ها

اگرچه قابیلت های هوش مصنوعی بسیاری بیش از موارد ذکر شده است، اما باید به این مهم نیز توجه داشت که در دوران اقتصاد دیجیتال، سرعت حمل و کاهش تاخیر نقش به سزایی در انتخاب صاحبان کالا و یا مسافرین دارد. تاخیر در تحویل به موقع کالا و یا رساندن مسافرین به مقصد، دیگر چندان توچیه پذیر نبوده و در صورت بروز چنین مشکلاتی، بدیهی است که مشتریان  حمل و نقل ریلی رو به کاهش خواهند گذاشت. منطقی ترین گزینه پیش روی مدیران بخش ریلی این است که تمام تلاش خود را برای کاهش زمان تاخیر سیر به کار بسته و خود را با رشد اقتصادی موجود در جهان و موارد حساس به زمان مانند اقتصاد دیجیتال هماهنگ نمایند.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • «فوربز» بررسی کرد؛ اهمیت استفاده از هوش مصنوعی در حمل و نقل ریلی​
  • آدرس غلط در بحث ایمنی خودرو‌ها | تحول در حوزه هوش مصنوعی 
  • تحول در هوش مصنوعی در کشور با ایجاد اپراتور اختصاصی
  • هدایت نقدینگی به‌سمت صنایع پایین‌دست نفت، اشتغال‌زایی و سودآوری به‌ همراه دارد
  • تحول در بودجه تولید با شاخص‌های کیفی
  • حضور استان اردبیل در نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی (ایران اکسپو ۲۰۲۴)
  • هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی خودرو پکن: سکوی پرتاب نوآوری و تحول در صنعت خودرو (+گزارش تصویری)
  • پروژه پمپاژ آب ناغان می‌تواند در بخش کشاورزی تحول ایجاد کند
  • سفر موفق رئیس جمهور ایران به اسلام آباد یک «تحول بزرگ» است
  • هوش مصنوعی چگونه به بهینه سازی انرژی کمک می‌کند؟