Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-26@09:58:09 GMT

کم بارش‌ترین حوضه آبریز امسال ایران مرز شرقی است

تاریخ انتشار: ۷ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۹۴۴۶۷۲

کم بارش‌ترین حوضه آبریز امسال ایران مرز شرقی است

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی هواشناسی سیستان و بلوچستان، محسن حیدری ااظهار داشت: ایران شش حوضه آبریز اصلی شامل «خلیج فارس و دریای عمان»، «دریاچه ارومیه»، «دریای مازندران»، «فلات مرکزی»، «قره قوم» و «مرزی شرق» دارد که میانگین بارش این حوضه‌ها تا کنون ۱۴۲.۸ میلی متر بوده است.

وی افزود: این در حالی است که تمام بارش دریافتی حوزه «مرزی شرق» تا کنون ۳۷.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

۵ میلی متر معادل ۳.۸ برابر کمتر از میانگین کل بوده است.

مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان ادامه داد: سال گذشته تا این موقع از سال زراعی ۱۱۲.۶ میلی متر بارش در حوضه آبریز مرزی شرق باریده که بیش از ۳۰۰ درصد بیشتر از بارش‌های امسال بوده است.

حیدری بیان کرد: حوضه آبریز مرزی شرق شامل نوار شرق کشور از جمله سیستان و بلوچستان است که از حوضه‌های فرعی «نمکزار خواف» در خراسان، «هامون هیرمند» در سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی و «هامون ماشکیل» در سیستان و بلوچستان تشکیل شده است.

وی تصریح کرد: در حوضه‌های آبریز درجه ۲ کشور نیز به ترتیب هامون‌های «ماشکیل» و «هیرمند» با میانگین بارش ۲۰.۷ و ۳۱.۳ میلی متر کم بارش ترین حوضه‌های فرعی کشور از ابتدای سال زراعی یعنی مهر ماه سال گذشته تا کنون هستند.

عضو ستاد مدیریت بحران سیستان و بلوچستان اضافه کرد: داده‌های سنجش از دور مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران کشور نیز نشان می‌دهد که پوشش برف حوضه‌های آبریز خارجی هامون و هیرمند نیز نسبت به بلند مدت کاهش یافته است.

حیدری گفت: حوضه آبریز مرزی شرق به نوعی دالان وزش بادهای ۱۲۰ روزه نیز است که از نیمه بهار تا اوایل پاییز در شرق کشور فعال می‌شود. این کم بارشی سبب شده تا امسال گردوغبار ناشی از وزش بادهای ۱۲۰ روزه در شمال استان افزایش یابد.

وی اظهار کرد: بر اساس خروجی نقشه‌های پیش یابی بارش قرار نیست در سه هفته پایانی سال زراعی تغییر بخصوصی در وضعیت بارش‌های دریافتی استان رخ دهد و کم بارشی امسال جبران نمی‌شود.

کد خبر 5291626

منبع: مهر

کلیدواژه: هواشناسی سیستان و بلوچستان محسن حیدری سیستان و بلوچستان خشکسالی ویروس کرونا هفته دولت بوشهر واکسن کرونا آمار کرونا گرگان شیوع کرونا کرمانشاه خطبه های نماز جمعه اردبیل افتتاح طرح عمرانی سفر رئیس جمهور به خوزستان واکسیناسیون محرم 1400 سیستان و بلوچستان حوضه آبریز میلی متر مرزی شرق کم بارش

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۹۴۴۶۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

این سد از بروز فاجعه انسانی در سیستان و بلوچستان جلوگیری کرد

به گزارش همشهری آنلاین، سامانه بارشی فعال شده روی خلیج فارس، امارات را غرق کرد، بحرین را شست و به دریا ریخت و در عمان ۱۸ نفر را به کام مرگ کشاند. موسسه تحقیقات آب گزارش داد که شدت بارش سیستان و بلوچستان در سامانه هفته گذشته ۱۰ برابر عمان و ۱.۵ برابر امارات بود اما مرور تصاویر ماهواره‌ای بیانگر آن است که میزان خسارت در ایران نصف عمان و یک دهم امارات است.

شدت سیلاب در برخی مناطق سیستان و بلوچستان طی ۳ روز به ۲.۴ برابر بارش کل سال منطقه رسید و سبب شد تا ورودی آب رودخانه‌ها به ۹۳۰۰ متر مکعب در ثانیه برسد. برای درک این حجم آب کافی‌است رودخانه‌ای را به عرض ۱۰۰ متر و عمق ۹۳ متر یعنی بیش از عمیق‌ترین مناطق خلیج فارس را تصور کنید. البته سازه سد کهیر این آب را در خود ذخیره کرده و اجازه رسیدن آن به چابهار، کنارک و زرآباد را نداد.

وزیر نیرو علی‌اکبر محرابیان می‌گوید که «اگر سد کهیر اردیبهشت ۱۴۰۲ ساخته نمی‌شد، با این شدت بارش در سیستان و بلوچستان فاجعه انسانی رقم می‌خورد.»

شدت آب ورودی به سد کهیر بر اثر سیل به حدی بود که نماینده چابهار در مجلس در مصاحبه‌ای نگران تخریب سد شد اما بلافاصله در مصاحبه‌ای دیگر گفت که طراحی کهیر برای شرایط بارندگی دشواری مثل امروز انجام شده و در پایداری کامل قرار دارد.

سدها مشابه هر ابزار دیگر مزایا و معایبی دارد اما با شدت گرفتن بارندگی بر اثر تغییر اقلیم، سطح جدید از کارکرد را از خود به نمایش می‌گذارند. کارشناس منابع طبیعی رحیم احمدی به نقش آبخیزداری در کنترل سیلاب اشاره کرده و معتقد است که اگر آبخیزداری به صورت گسترده در دستور کار قرار گیرد، می‌تواند مناطق کشور را از سیلاب حفظ کرده و دیگر نیازی به سدها برای کنترل سیلاب نباشد.

در مقابل، استاد دانشگاه رحیم رهایی می‌گوید که کارشناسان باید بگویند، در مقابل بارندگی ۳۰۰ میلیمتری و ورودی آب ۱۰ هزار متر مکعبی طی چند ساعت کدام سازه آبخیزداری جوابگو است؟ در این بارش‌ها فقط سدها هستند که می‌توانند مردم را از کام مرگ بیرون بکشند.

نگاه به ابزارهای مدیریت منابع آب از جمله سدها، سازه‌های آبخیزداری و تاسیسات تغذیه مصنوعی در سال‌های اخیر اسیر نگاه‌های غیر کارشناسی بوده اما تغییر اقلیم و تغییر نظام بارندگی‌ها ایجاب می‌کند، مجموعه‌ای از این ابزارها برای مدیریت منابع آب به کار گرفته شود.

کد خبر 846735 منبع: فارس برچسب‌ها خبر مهم استان سیستان و بلوچستان امارات

دیگر خبرها

  • جان دوباره تالاب جازموریان بعد ۲ سال خشکسالی
  • تالاب جازموریان جان دوباره گرفت
  • ارتفاع بارش در زاهدان به ۳۱ میلی متر رسید
  • تداوم بارش‌های رگباری درشمال سیستان و بلوچستان
  • رشد ۱۰ درصدی مبادلات مرزی محصولات کشاورزی از سیستان و بلوچستان
  • بارش‌های بهاری در سیستان و بلوچستان ادامه دارد
  • انسداد ۲۵۷ حلقه چاه غیرمجاز در لرستان
  • رشد ۱۰ درصدی مبادلات مرزی محصولات کشاورزی سیستان و بلوچستان
  • این سد از بروز فاجعه انسانی در سیستان و بلوچستان جلوگیری کرد
  • بارش‌های سیل‌آسا در ۸ استان کشور همچنان ادامه دارد