Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-29@08:01:12 GMT

تخریب جنگل‌های ثبت جهانی شده گیلان

تاریخ انتشار: ۷ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۹۵۱۶۹۵

تخریب جنگل‌های ثبت جهانی شده گیلان

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از روزنامه همشهری، جنگل‌های هیرکانی، یکی از آخرین و معدود باقیمانده‌های جنگل‌های باستانی خزان‌کننده روی کره زمین هستند که از یک مسیر تکامل، بقا، تاب‌آوری و مقاومت و تطبیق و گونه‌زایی منحصربه‌فرد، برای بیش از ۵۰ میلیون سال بی‌وقفه از دوران سوم زمین‌شناسی تاکنون به حیات و تکامل خود ادامه داده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

جنگل هیرکانی فتاتو در شهرستان خمام نیز تنها نمونه باقیمانده جنگل‌های هیرکانی از نوع جلگه‌ای و از توسکاستان‌های قشلاقی حاشیه دریای کاسپین در گیلان است که در شهریورماه سال گذشته در فهرست آثار ملی طبیعی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری صنایع‌دستی، به ثبت رسیده است، اما چندی پیش مشاهده شد که در کمال بی‌خیالی مسئولان منابع طبیعی و میراث فرهنگی گیلان، عده‌ای اقدام به قطع درختان این جنگل و ساخت جاده کرده‌اند.

براساس پیگیری‌های خبرگزاری مهر، این موضوع علاوه بر حساسیت به خاطر اهمیت تاریخی و طبیعی این جنگل، تعجب هر شنونده و بیننده‌ای را برمی‌انگیزد که چگونه می‌شود در روستایی که وجود یک غریبه جلب توجه می‌کند افرادی با خیال راحت و در طول چندین شبانه روز و به سهولت اقدام به قطع درختان هیرکانی و ساخت جاده کرده و کسی کاری به کارشان نداشته باشد و باید پرسید دهیار آن روستا در این روزها دقیقاً چه نقشی داشته و آیا نباید در مقابل غارت بیت المال واکنشی از خود نشان می‌داد؟

جاذبه‌های طبیعی، تاریخی و گردشگری علاوه بر این که به‌عنوان موهبت الهی تلقی می‌شوند به‌دلیل جذابیت‌های خاص خود همواره موجبات حضور گردشگران را در آن مناطق فراهم می‌آورند و در این میان جوامع محلی به‌عنوان یکی از ذینفعان این ثروت‌های ملی علاوه بر بهره‌مندی و کسب روزی از بابت این جاذبه‌ها، خودشان به‌عنوان مهم‌ترین نگهبان مراقب این آثار نیز هستند، اما در این بین مردم روستای فتاتو شهرستان خمام از مسئولان انتظار پاسخ شفاف دارند که چگونه و چه کسانی مجوز ساخت جاده و قطع درختان جنگل فتاتوی خمام را داده است.

مسعود طاهری، یکی از اهالی روستای فتاتو در این‌باره به خبرگزاری مهر می‌گوید: جنگل فتاتو شناسنامه منابع طبیعی گیلان است، اما امروز باید جلوی افراد متجاوز به آن را گرفت.
وی ادامه می‌دهد: متأسفانه دهیار و رئیس شورای اسلامی روستای فتاتو هیچ اقدام مثبتی برای جلوگیری از این اقدام ناشایست انجام ندادند و انتظار داریم مسئولان مربوطه هر چه زودتر جلوی این غارت را بگیرند.

محمود علیپور، یکی دیگر از اهالی این روستا نیز نسبت به تعرض به جنگل فتاتو گلایه دارد و می‌گوید: نمی‌دانیم جاده‌سازی‌ در دل جنگل فتاتو با کدام مجوز در حال انجام است، اما این کار کاملاً غیرقانونی است. وی ادامه می‌دهد: هر کسی که مجوز قتل عام درختان جنگل فتاتو را داده باید به اشد مجازات محکوم شود. علیپور اضافه می‌کند: دادستان شهرستان خمام به‌عنوان مدعی العموم باید پیگیر موضوع جاده‌سازی‌ و غارت درختان جنگل جلگه‌ای هیرکانی فتاتو باشد و افراد متخلف را مجازات کند.

البته وزارت میراث فرهنگی باید عملیاتی‌تر و جدی‌تر از گذشته در رصد و محافظت از آثار ملی طبیعی و تاریخی اقدام کند تا نوشداروی بعد از مرگ سهراب نباشد. معاون اداره کل میراث فرهنگی گیلان با اشاره به تعرض و قطع درختان جنگل فتاتوی خمام به‌عنوان تنها بازمانده جنگل‌های هیرکانی جلگه‌ای نیز به مهر گفت: با جدیت پیگیر این تخلف هستیم.

ولی جهانی افزود: این جنگل با قدمت ۵۰ میلیون سال و به مساحت ۳۷۰ هکتار، شهریور سال گذشته به‌عنوان میراث طبیعی در فهرست آثار ملی ثبت شد و مانند بناهای تاریخی از اهمیت بالایی برخوردار است. وی با بیان اینکه دهیار روستای فتاتو خود بانی ثبت این اثر بوده است، افزود: نکته قابل توجه این است که چگونه در زمان بروز این تخلف، واکنشی از سوی دهیاری انجام نشده؛ درحالی‌که این جنگل تنها جنگل بازمانده جنگل‌های هیرکانی در جلگه است.

معاون اداره کل میراث فرهنگی گیلان با بیان اینکه میراث طبیعی مانند بناهای تاریخی دارای ثبت ملی بوده و از اهمیت بالایی برخوردار است، تأکید کرد: هرگونه اقدام در حریم آثار ملی (طبیعی و تاریخی) باید با استعلام از اداره کل میراث فرهنگی صورت بگیرد. ۳ سایت از جنگل‌های هیرکانی شامل لیسار تالش، گشت رودخان فومن و سیاه رود رودبار مربوط به استان گیلان است و این مناطق به‌عنوان مناطق حفاظتی تلقی می شوند و نباید هیچ‌گونه دخالت انسانی در آنها صورت گیرد و به‌عنوان جاذبه‌های طبیعی گیلان محسوب می‌شوند.

کد خبر 623246 برچسب‌ها محیط زیست جنگل

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: محیط زیست جنگل جنگل های هیرکانی میراث فرهنگی درختان جنگل جنگل فتاتو قطع درختان آثار ملی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۹۵۱۶۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دستگیری قاچاقچیان چوب در لفور سوادکوه

فرمانده یگان حفاظت منابع‌طبیعی و آبخیزداری مازندران منطقه ساری گفت: با ورود ماموران امنیت اقتصادی و یگان حفاظت منابع طبیعی قاچاقچیان چوب در لفور سوادکوه دستگیر شدند. - اخبار استانها -

سرهنگ مجید ذکریایی فرمانده یگان حفاظت منابع‌طبیعی و آبخیزداری مازندران منطقه ساری در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در مازندران، گفت: جنوب منطقه جنگلی لفور در حوزه استحفاظی منطقه سوادکوه است و گردشگرانی که در منطقه عبور و مرور داشتند به سامانه 1504 گزارش‌ی مبنی بر قطع درختان جنگلی دادند که بلافاصله تیم عملیاتی یگان حفاظت اداره‌کل منابع‌طبیعی با ورود پلیس امنیت اقتصادی فرماندهی انتظامی استان مازندران به محل اعزام شدند.

وی افزود: با بررسی‌های انجام شده دو نفر از قاچاقچیان منطقه که سازمان‌یافته اقدام به قطع درختان هیرکانی می‌کردند در حال قطع درخت دستگیر شدند و برای متخلفان پرونده قضایی تشکیل شد.

ذکریایی گفت: مردم هرگونه تخریب، قطع درخت، بارگیری چوب آلات جنگلی را به سامانه 1504 اطلاع رسانی کنند.

وی گفت: این افراد تحت بازجویی قرار گرفته‌اند و تحقیقات روی پرونده در حال انجام است.

وی با تاکید بر اینکه در سال جاری اکیپ‌های مختلف نامحسوس را تدارک دیدیم و مأموران در قالب‌های مختلف قاچاقچیان را شناسایی می‌کنند تصریح کرد: جنگل فسیل زنده است و قطع هر درخت قطع تنفس و اکسیژن‌رسانی محسوب می‌شود. این درختان از عصر یخبندان باقی ماندند و آب و خاک را تثبیت می‌کنند. جنگل‌های هیرکانی نقش موثری بر طبیعت مازندران دارند و اکنون وظیفه ماست که میراث ماندگار جنگل را حفظ کنیم و به نسل‌های آینده تحویل دهیم.

فرمانده یگان حفاظت منابع‌طبیعی و آبخیزداری مازندران منطقه ساری در ادامه اظهار کرد: حفاظت از جنگل‌ها به حمایت و مشارکت همه دستگاه‌ها نیاز دارد و در مبارزه با قاچاقچیان جنگل‌های لفور سوادکوه گردشگران موضوع را اطلاع دادند و ما در قالب گردشگر توانستیم قاچاقچیان را دستگیر کنیم و تحویل مراجع قضایی بدهیم.

وی درباره حملات سریالی به ماموران منابع طبیعی از سوی قاچاقچیان در ماه‌های اخیر اظهار داشت: گرانی چوب و افزایش تقاضا باعث شده وقتی چوب جنگلی راش، توسکا و چوب ممرز وجود ندارد و در صنایع مبل سازی مورد نیاز است، برخی سودجویان با مالخرها اقدام به قطع درختان کنند. این حرکات از چشم ماموران مخفی نمی‌ماند و با ورود دستگاه قضائی در این زمینه ورود پیدا می‌کنیم.

ذکریایی گفت: تعرض به مأموران به دلیل کشفیات ماه‌های اخیر بوده است. بیشترین پلمب را در مقایسه با سال‌های قبل داشتیم و تیم‌های سازمان یافته منهدم شدند و فضا برای سودجویان تنگ شده است. این افراد گمان کردند با حمله به منازل مأموران منابع طبیعی، آن‌ها دلسرد می‌شوند در حالیکه انگیزه مبارزه بیشتر می‌شود و شاهد هستیم که مأموران منابع طبیعی با کمترین حقوق، در حال  دفاع از عرصه‌ها هستند که باید از این نیروها حفاظت شود.

وی به سودجویانی که از راه فروش چوب قاچاق امرار معاش می‌کنند هشدار داد که قطعا با این قبیل افراد برخورد قاطع می‌شود و ماموران یگان حفاظت، اموال را به بیت‌المال بر می‌گردانند.

این مسئول به جنگل‌نشینان، مسافران و گردشگران جنگلی توصیه کرد هرگونه قطع و حمل چوب‌آلات و قاچاق چوب را به شماره 1504 اطلاع دهند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ثبت تصویر گوزن قرمز ایرانی در ارتفاعات جنگلی رودبار + فیلم
  • رخ نمایی مرال قرمز ایرانی در ارتفاعات جنگلی رودبار
  • برگزاری ۲۵۰ برنامه به مناسبت هفته میراث فرهنگی در گیلان
  • احیای جنگل‌های هیرکانی گلستان با تولید و کاشت سه میلیون نهال
  • (ویدئو) غذا خوردن یک شوکا در دل جنگل‌های هیرکانی
  • قطع درختان و تخریب طبیعت در الیمالات دغدغه مازندرانی‌ها شد + فیلم
  • ارائه طرح جنگلداری چندمنظوره توسط محقق ایرانی
  • دومین پویش مردمی پاکسازی جنگل های هیرکانی در گرگان برگزار شد
  • دستگیری قاچاقچیان چوب در لفور سوادکوه
  • (ویدئو) کاشت نهال به‌جای درختان قطع شده در جنگل‌های هیرکانی