Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، استفاده از میعانات گازی به عنوان سوخت مورد استفاده در نیروگاه‌های کشور مدتی است که به عنوان یکی از پیشنهادات حل چالش خاموشی زمستان مطرح می‌شود.

در این بین یکی از مهمترین مسائل مطرح شده پیرامون استفاده از میعانات گازی در واحدهای نیروگاه الزامات فنی پیرامون این مسئله است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با توجه به اینکه شرکت‌های بزرگی نظیر آلستوم و زیمنس در سال‌های گذشته راه‌اندازی واحدهای نیروگاهی با استفاده از میعانات گازی را در دستور کار داشتند، لذا به نظر می‌رسد، الزامات و چالش‌های فنی این حوزه راه حل عملیاتی دارد، اما با توجه به اینکه میعانات گازی سابقه استفاده گسترده در کشور را ندارد، لذا ابراز نگرانی پیرامون چالش‌های فنی پیش رو از اهمیت قابل توجهی برخورد است.

*راه حل چالش‌های‌ فنی استفاده از میعانات گازی در نیروگاه چیست؟

در همین راستا به اذعان بسیاری از کارشناسان صنعت برق، عمده‌ترین چالش‌های فنی مربوط به میعانات گازی و سوخت‌های مشابه مربوط به بالابودن فشار بخار  و کم‌بودن ویسکوزیته سوخت است.

فشار بخار بالا ممکن است، به ویژه در فشارهای استاتیکی پایین باعث کاویتاسیون در پمپ شود. به همین دلیل ضروری است تا پمپ‌هایی با فشار مثبت مکش خالص مناسب و همچنین ضد انفجار برای افزایش ایمنی و جلوگیری از کاویتاسیون استفاده شود. فشار بخار بالا همچنین میزان نشتی را افزایش می‌دهد و به همین دلیل آب‌بندی‌‌های لازم جهت جلوگیری از آن لازم است.

ویسکوزیته پایین سوخت نیز باعث افزایش سایش اصطکاکی بین قطعات مکانیکی شود. این امر به خصوص در نواحی غیرهیدرودینامیکی و در سرعت‌های دورانی پایین اتفاق می‌افتد. به همین دلیل ممکن است، استفاده از افزودنی‌های مناسب در برخی مواقع ضروری باشد.

به استناد نکات بیان شده چالش‌های فنی استفاده از میعانات گازی در سیستم تبدیل انرژی به برق با راهکارهای یاد شده قابل حل تلقی شده و ارتقا سیستم واحدهای نیروگاهی به منظور استفاده از میعانات گازی در بازه زمانی کوتاه مدت ممکن است.

*هزینه ساخت مخازن ذخیره‌سازی میعانات گازی چقدر است؟

با وجود اینکه تغییرات لازم به منظور استفاده از میعانات گازی در واحدهای نیروگاهی امکان‌پذیر تلقی می‌شود، اما ساخت مخازن ذخیره‌سازی میعانات واقع در نیروگاه می‌تواند زمان قابل توجهی را به خود اختصاص دهد.

به گزارش فارس، بالابودن فشار بخار باعث می‌شود تا نتوان از مخازن معمولی برای ذخیره‌سازی سوخت استفاده کرد. به همین دلیل لازم است تا از مخازن شناور استفاده شود.

بر این اساس مخازن ذخیره‌سازی گازوئیل در واحدهای نیروگاهی نمی‌تواند زمینه ذخیره‌سازی میعانات گازی را فراهم کرده و نیاز به ساخت زیرساخت ذخیره‌سازی متناسب جزء لاینفکی از پروژه است.

بر اساس برآوردهای صورت گرفته از هزینه ساخت مخازن ذخیره‌سازی میعانات گازی، متوسط هزینه احداث این مخازن برابر با 12.54 دلار به ازای هر بشکه ذخیره محاسبه می‌شود. لازم به ذکر است، 50 الی 55 درصد از هزینه یاد شده مرتب با هزینه کالا، 35 الی 40 درصد مرتبط با هزینه اجرای و 8 الی 10 درصد نیز به منظور تامین هزینه مدیریت و مهندسی برآورد شده است.

بر این اساس، ساخت مخازن ذخیره 180 هزار بشکه‌ای به منظور تامین سوخت 30 روزه یک واحد 160 مگاواتی تولید برق معادل 2.25 میلیون دلار هزینه دارد.

به طور کلی با توجه به نظرات کارشناسان این حوزه، هزینه تغییر از سوخت متداول گازوئیل به میعانات گازی شامل مخازن ذخیره‌سازی، پمپ‌های سوخت‌رسانی، سیستم‌های کنترلی و محفظه احتراق نهایتا معادل 15 درصد از هزینه ساخت یک نیروگاه خواهد بود.

با توجه به اینکه هزینه ساخت یک نیروگاه گازی در داخل کشور معادل 0.5 میلیون دلار بر مگاوات است، آنگاه حداکثر هزینه برای تغییر سوخت برای یک نیروگاه 160 مگاواتی برابر 12 میلیون دلار برآورد می‌شود.

*تصمیم‌گیری پیرامون استفاده از میعانات تسریع شود

علاوه بر هزینه ساخت مخازن ذخیره‌سازی نیروگاهی و همچنین هزینه آماده‌سازی توربین به منظور استفاده از میعانات، زمان تقریبی عملیات یاد شده معادل 5 الی 6 ماه برآورد می‌شود.

در شرایطی که سایه خاموشی فصل زمستان می‌تواند از دهه سوم دی ماه بر کشور سایه بیفکند، لذا زمان در دسترس برای حل کردن چالش‌های فنی نیروگاه‌های کشور کمتر از 5 ماه زمان وجود دارد.

در همین رابطه مقدمات استفاده از میعانات گازی به منظور متنوع‌سازی سبد سوخت کشور و با هدف کاهش خاموشی فصل زمستان باید در اسرع وقت در دستور کار وزارت نفت و وزارت نیرو قرار گرفته تا واحدهای نیروگاهی بتوانند نسبت به تولید برق با استفاده از میعانات اقدام نمایند.

در همین راستا، عباس علی‌آبادی، مدیر عامل گروه مپنا در واکنش به استفاده از میعانات گازی واقع در نیروگاه‌های کشور گفت:« قطعا استفاده از میعانات گازی می‌تواند مشکلات خاموشی ناشی از کمبود سوخت در زمستان را کاهش دهد، اما تصمیم‌گیری در این رابطه باید به سرعت انجام شود زیرا استفاده از میعانات در نیروگاه الزاماتی نظیر احداث مخازن ذخیره دارد.»

به گزارش فارس، استفاده از میعانات گازی علاوه بر حل مسئله خاموشی زمستان می‌تواند زمینه آزاد کردن ظرفیت گازوئیل مورد استفاده در نیروگاه‌های کشور را فراهم کند.

بر این اساس با توجه به اینکه امکان صادرات گازوئیل در مقایسه با امکان صادرات میعانات از شرایط بهتری برخوردار است، لذا این مسئله می‌تواند زمینه ارتقا منافع ملی را نیز فراهم کند.

انتهای پیام/ب

منبع: فارس

کلیدواژه: میعانات گازی قطعی برق زمستان خاموشی زمستان استفاده از میعانات گازی ساخت مخازن ذخیره سازی ذخیره سازی میعانات واحدهای نیروگاهی نیروگاه های کشور واحدهای نیروگاه همین دلیل چالش های فنی هزینه ساخت فشار بخار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۹۷۱۸۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

زیرساخت استفاده از خودروهای برقی و هیبریدی موجود نیست

مسیح فرزانه گفت: متنوع کردن سبد سوخت کشور برای عبور از ناترازی ضروری است اما پیش از این باید زیرساخت مورد نیاز.شبکه سوخت ایجاد شود.

مسیح فرزانه، کارشناس صنعت خودرو در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو درخصوص حل بحران ناترازی انرژی در کشور گفت: استفاده از خودرو‌های هیبرید و برقی یکی از راهکار‌هاست اما در استفاده از خودرو‌های برقی، باید ابتدا به خدمات پس از فروش، زیر ساخت مورد نیاز و ناترازی ۱۵ هزار مگاواتی برق در سال گذشته که در ۱۴۰۳ افزایش هم خواهد داشت توجه شود.

 

وی افزود: بررسی‌های من نشان می‌دهد اینگونه عمل نشده است، ما در حوزه خدمات پس از فروش خودروهای برقی و هیبریدی یک آئین‌نامه نداریم؛ در رابطه با برق شرایط مشخص است و هیچ دورنمای مثبتی در این باره نمی‌بینیم و حتی مسؤولان امری که دایه‌دار واردات خودروهای این چنینی هستند گامی در راستای تامین برق آن بر نمی‌دارند.

 

فرزانه در ادامه افزود: تمام این اقدامات همانند یک زنجیره به هم متصل است و طبعا هر کدام را اگر تامین نکنیم با مشکل روبه‌رو می‌شویم. وقتی باید خودروی برقی وارد کنیم که در تامین انرژی آن دچار مشکل نشویم؛ در صورتی که جواب وزارت نیرو به وزارت صمت برای تامین انرژی خودرو‌های برقی شفاف بوده و اعلام کرده که ایجاد چنین شرایطی امکان پذیر نیست.

 

این کارشناس صنعت خودرو توضیح داد: این مشکل را ما در سی ان جی کردن خودرو‌ها هم شاهد بودیم. مردم باید در صف‌های طولانیِ یک تا دو ساعته منتظر می‌ماندند تا بتوانند سوخت سی ان جی خودروی خود را تامین کنند.

 

وی گفت: باید از تمام سوخت‌ها برای متنوع کردن سبد سوخت استفاده و نباید فقط به یک تا دو مورد سوخت بسنده کرد. تنوع بخشی به سبد انرژی مسلما می‌تواند بار را از دوش بنزین دارد و گامی در مسیر رفع ناترازی سوخت کشور برداشته شود. البته همانطور که توضیح دادم زیرساخت هم باید تامین شود.

دیگر خبرها

  • تعطیلی آخرین نیروگاه زغال‌سنگ بریتانیا برای پیشبرد هدف کربن‌صفر
  • افتتاح بزرگ ترین نیروگاه خورشیدی سقفی کشور در مشهد
  • زیرساخت استفاده از خودروهای برقی و هیبریدی موجود نیست
  • ظرفیت نیروگاه‌ها پاسخگوی نیاز کشور در فصل تابستان نیست
  • توافق گروه ۷ برای تعطیلی نیروگاه‌های زغال سوز تا ۲۰۳۵
  • قانون حمایت از صنایع پایین‌دستی نفت خام و میعانات گازی به تولید و اشتغال منجر می‌شود
  • قطعی ۱۷ ساعته آب منازل شهرک سازمانی والفجر در پرندک
  • واحد‌های بخار نیروگاه طرشت وارد مدار تولید شد
  • راه‌اندازی سه نیروگاه برق با ظرفیت ۵۸ مگاوات در صنایع بزرگ کرمانشاه
  • اجرای نوبت‌بندی مخازن آبی برای تأمین آب کشتزارهای مازندران