Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-30@00:32:42 GMT

یخ رابطه تهران و ریاض آب می‌شود؟

تاریخ انتشار: ۱۱ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۹۸۷۶۱۱

یخ رابطه تهران و ریاض آب می‌شود؟

  ایرج مسجدی سفیر کشورمان در عراق از قریب‌الوقوع بودن چهارمین دور گفت‌وگوهای ایران و عربستان خبر داده است. از سوی دیگر در هفته‌ای که گذشت نشست بغداد برگزار شد و پس از مدت‌ها وزیران خارجه ایران و عربستان در یک قاب، عکس یادگاری گرفتند.

برای تحلیل آینده روابط دو کشور سراغ دکتر مرتضی موسوی خلخالی دیپلمات سابق و کارشناس مسائل عربستان و عراق رفتیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با اشاره به اینکه سعودی‌ها زمینه تغییر را پیدا کرده‌اند، معتقد است دو کشور مجبور به برقراری روابط خواهند شد.

آقای دکتر! مختصری از تاریخچه روابط ایران و عربستان بفرمایید تا به زمان فعلی برسیم.

وهابیت در قرن هجدهم با روی کار آمدن محمد بن عبدالوهاب در عربستان به قدرت رسید و با حضور وی جنگ با یهود، مسیحیت و شیعیان در دستور کار قرار گرفت اما کم کم این ضدیت به جهان تشیع محصور شد که نمونه آن را در حمله به شیعیان و تخریب بقیع و حمله به سامرا و نجف دیدیم. از آن زمان تا کنون وهابیان و سعودی‌ها با آمریکا، انگلیس و اسرائیل متحد شدند اما هنوز با شیعیان و ایران به عنوان مظهر تشیع دوستی واقعی را آغاز نکرده‌اند.

پس این تصور که روابط تهران و ریاض پیش از انقلاب حسنه بوده، اشتباه است؟

بله، ما در دوران شاه هم روابط تیره‌ای با عربستان داشتیم. حتی روابط ما در ابتدای دوران رضاشاه به‌کلی قطع شد. سابق بر این، روابط ما غیردوستانه بود اما به شکل مخفیانه، اکنون آشکار است.

به نظر شما آیا با ایران هم مانند یهودیت و مسیحیت کنار می‌آیند؟

به نظر من دوستی با ایران برای سعودی‌ها مهم است. مشکل ما در دنیا و منطقه، عربستان سعودی است که از لحاظ ایدئولوژیک با ما در حال جنگ و اختلاف است. حتی من معتقدم که مشکل ما آمریکا هم نیست. اساس بحران خاورمیانه ریشه در روابط ایران و عربستان دارد.

عربستان قصد حل مشکل با ایران را دارد؟

به نظر من عربستان قصد دارد با ایران روابط برقرار کند. ما هم باید به این سمت برویم و حتی با روابط خوب، سعودی‌ها را از تفکر وهابیت در داخل عربستان و از وابستگی شدید به آمریکا در منطقه دور کنیم. به تازگی عربستان به عراق که یک کشور شیعه محسوب می‌شود، نزدیک شده است. همچنین در قسمت شرقی عربستان به شیعیان اجازه داده شده در ایام محرم عزاداری کنند. نشانه‌های کوتاه‌آمدن عربستان در افغانستان هم دیده می‌شود، طالبان با همه سابقه‌اش می‌گوید می‌خواهیم با همه دنیا دوست باشیم. این قبیل اتفاقات چراغ سبز به ایران است.

شما به چراغ سبزهای عربستان اشاره کردید. اما ما با شبکه‌ای به نام «ایران اینترنشنال» مواجهیم که به صراحت بحث تجزیه‌طلبی در ایران را دنبال می‌کند. چطور با وجود این رفتارها می‌توانیم به برقراری رابطه فکر کنیم؟

ما نباید اجازه دهیم تفکرات رادیکال نسبت به ایران پا بگیرد. در زمان قبل از انقلاب، در عراق جبهه‌ای به نام «جبهه آزادی‌بخش احواز» ایجاد شد و رژیم عراق این خط را در پیش گرفت. صدام هم در زمان جنگ همین خط را پیگیری کرد. شما فکر نکنید این تفکر به‌کلی نابود شده است. این خط همچنان هست، اما روابط خوب ما با عراق اجازه نمی‌دهد افراطی‌های آنجا قدرت بگیرند. بعد از عراق این مسئله به عربستان سپرده شد که روابطش با ایران ۱۰۰ درصد قطع است.

آیا اجلاس بغداد موفق شد یخ‌های روابط تهران و ریاض را آب کند؟

کنفرانس بغداد یک فرصت طلایی برای یک دیپلماسی موفقیت‌آمیز بین ایران و عربستان بود اگر دو طرف در سطح عالی شرکت می‌کردند و از این فرصت بهره می‌بردند. عراق تلاش کرد مذاکره بین ایران و عربستان را در این کنفرانس اصلاح و روابط ایران و مصر را برقرار کند اما موفق نشد.

فکر می‌کنید دورنمای روابط تهران و ریاض به کدام سمت خواهد رفت؟

هر دو طرف ناگزیر به سمت روابط خواهند رفت چون هر دو کشور چاره‌ای ندارند. فقط امیدوارم دو کشور زمان را از دست ندهند. اگر می خواهیم با عربستان روابط خوبی در آینده داشته باشیم، راه آن دیپلماسی است و نباید اجازه داد وقت بگذرد؛ چرا که بحران در عراق، ادامه جنگ یمن و سایر اتفاقات منطقه‌ای نه به نفع ایران است و نه عربستان.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: گفتگوی تهران و ریاض

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۹۸۷۶۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تبادل نظر ایران و عراق درباره برگزاری مراسم اربعین در مرز خسروی

به گزارش حوزه استان ها خبرگزاری تقریب، سفیر جمهوری اسلامی ایران در بغداد در حاشیه برگزاری این نشست در محل پایانه مرز خسروی در گفت وگو با خبرنگاران یکی از عوامل موفقیت در برگزاری کنگره‌ی اربعین سال گذشته را هماهنگی‌های زود هنگام مسئولان ۲ کشور ایران و عراق بیان کرد.

«محمدکاظم آل صادق » افزود: با توجه به مسئولیت جدید سرلشگر «ریاض الخیگانی» معاون وزیر کشور عراق به عنوان مسئول ستاد اربعین این کشور امروز از همه مرزهای تردد زائران اربعین بازدیدی انجام گرفت که در رابطه با امکانات و کاستی‌ها تبادل نظری انجام شد.

وی اظهار کرد: در سفر امروز مسئولان استانداری ایلام نیز حضور داشتندکه مسائل و مشکلات بررسی شد تا با تلاش ۲ طرف برطرف شود.

او در پاسخ به سئوال خبرنگار ایرنا در رابطه با تردد زائران با خودروهای شخصی به عراق گفت: در سفری که فردا مسئول ستاد مرکزی اربعین کشورمان به بغداد خواهد داشت، قرار است در سطوح مقامات عالی ۲ کشور در رابطه با این مهم بحث و تصمیم گیری شود.

وی ادامه داد: اقداماتی صورت گرفته و امروز در رابطه با نیازمندی‌هایی که در این طرف باید انجام گیرد مانند سایبان ها و پارکینگ‌ها صحبت شد تا تصمیمات لازم اتخاذ شود.
  تلاش ما برگزاری اربعینی باشکوه‌تر از سال گذشته است معاون وزیر کشور عراق و مسئول ستاد اربعین این کشور نیز با بیان اینکه تلاش ما برگزاری اربعینی باشکوه تر و بهتر از اربعین پارسال است، گفت: امروز در سفری که به مرز خسروی داشتیم در رابطه با مسائل و مشکلات پیرامون برگزاری هرچه بهتر اربعین با حضور ۲ طرف بحث و تبادل نظر شد و مشکلاتی در این زمینه وجود دارد که قرار است با تلاش جمهوری اسلامی ایران و عراق برطرف شود.

«ریاض الخیگانی» افزود: اربعین یک کنگره بزرگ برای ذکر اهل بیت (ع) است و ما وظیفه داریم در این مسیر خدمت کنیم تا از ثواب آن برخوردار شویم.

وی، سفر امروز را در راستای هماهنگی های قبلی با سفیر جمهوی اسلامی ایران در بغداد به منظور بازدید میدانی از مرزها و زیرساخت های لازم برای تردد زائران اربعین بیان کرد.
  مرز خسروی باقدمت ۱۲۳ سال باسابقه ترین مرز ایران و عراق است فرماندار قصرشیرین نیز در نشست بررسی مسائل برگزاری اربعین با بیان اینکه خسروی با قدمت ۱۲۳ سال با سابقه ترین و اصلی ترین مرز ایران با عراق است ، گفت: زمانی که مرز خسروی محل تردد زوار بود هیچ مرز دیگری وجود نداشت و قدمت این مرز در تاریخ برای همگان روشن است.

« محمد نجفی » افزود: مرز خسروی با توجه به امکانات و زیرساخت های بسیار مناسب یکی از مرزهایی برتر کشور در اربعین سال گذشته بود وهمه‌ی زائرانی که از این مسیر به عتبات عالیات تردد کردند از زیرساخت های این مرز رضایت داشتند.

وی مهم ترین مشکل سال گذشته را ازدحام زائران در پشت مرز منذریه و هنگام خروج از مرز خسروی به دلیل بازرسی که به شکل سنتی انجام می شد، بی نظمی در سرویس حمل و نقل طرف مقابل (منذریه) و عدم آشنایی درست رانندگان در رابطه با مسیر مرز منذریه نسیت به دیگر مرزها هنگام بازگشت زوار بیان کرد و تدبیر طرف عراقی برای رفع این مشکلات با توجه به گرمای هوا را خواستار شد.

مسئول کمیته اربعین کشور عراق نیز از نصب سامانه بازرسی در مرز منذریه برای جلوگیری از ازدحام و تلاش برای رفع دیگر موارد خبرداد.

معاون استاندار دیاله و فرماندار خانقین و رئیس پلیس استان دیاله نیز در این نشست از تلاش و اتخاذ تدابیر لازم و به کارگری همه‌ی امکانات و ظرفیت ها برای پذیرایی از زائران اربعین و میزبانی زوار خبردادند.

در این نشست قرار شد تا یک کمیته مشترک برای رفع مشکلات مربوط به تردد زائران در ۲ طرف تشکیل شود و همچنین نمایندگان تام الاختیار در ۲ سوی مرز برای رفع مشکلات و مسائل فوری در ایام اربعین مستقر شوند.
خسروی کوتاهترین مسیر به کربلای معلی مرز خسروی در شهرستان مرزی قصرشیرین در گذشته جزئی از راه ابریشم بوده است که خسروی - منذریه مسیر اصلی به سمت جاده بغداد پایتخت عراق و از این طریق به کشور سوریه و در نهایت به بندر حلب در ساحل دریای مدیترانه متصل می‌شود.

مرز رسمی خسروی در فاصله ۱۵ کیلومتری قصرشیرین تا بغداد پایتخت عراق ۱۹۰، نجف ۳۸۰، کربلا ۳۰۰، کاظمین ۲۰۳ و تا سامرا ۳۲۶ کیلومتر فاصله دارد و به دلیل مسافت کوتاهی که نسبت به سایر مرزهای کشورمان با شهرهای زیارتی و مهم عراق دارد، کانونی مهم برای تردد مسافران و زائران ایرانی و عراقی است.

قصرشیرین در غرب کرمانشاه بیش از ۲۷ هزار نفر جمعیت و بیش از ۱۸۶ کیلومتر مرز با عراق دارد که دارای ۲ مرز رسمی خسروی و پرویزخان است.

در این شهرستان ۱۴ واحد اقامتی شامل هتل و مهمانپذیر درجه یک تا درجه سه با ۳۲۲ اتاق و یک هزار و۵۰ تخت از اوایل دهه ۸۰ ساخته شده تا زائران عتبات عالیات در مسیر تردد خود به عراق، یک شب را در این منطقه مرزی اقامت داشته باشند، این مهم با هدف رونق بخشیدن به شهر و بهره مندی مردم قصرشیرین از مزایای تردد زوار صورت می گرفت.

خسروی یکی از مرزهای مهم و با موقعیت راهبردی کشورمان است که این مرز بین المللی قدیمی‌ترین مرز رسمی کشورمان با عراق برای تردد زائران عتبات عالیات است که در گذشته جزئی از راه ابریشم بوده است.

انتهای پیام/  
 

دیگر خبرها

  • تبادل نظر ایران و عراق درباره برگزاری مراسم اربعین در مرز خسروی
  • بازسازی غزه ۳۰ سال زمان می‌خواهد
  • ریاض: به توافق امنیتی با آمریکا نزدیک شده‌ایم
  • لیندسی گراهام خواستار توافق عربستان و اسرائیل شد
  • فرود آمدن هواپیمای اسرائیلی در ریاض
  • یک هواپیمای اسرائیلی در ریاض فرود آمد
  • ریاض اولین مقصد «بلینکن» در دور جدید سفر منطقه‌ای خاورمیانه
  • فرود هواپیمای مقامات اسرائیلی در عربستان سعودی / تلویزیون اسرائیل: احتمالا این مقامات برای گفت‌و‌گو درباره عادی‌سازی روابط رفته باشند
  • فرود هواپیمای مقامات اسرائیلی در عربستان سعودی
  • فرود هواپیمای مقامات اسرائیلی در عربستان سعودی | ماموریت صهیونیست ها در سفر به عربستان چیست؟