Web Analytics Made Easy - Statcounter

پایگاه خبری جماران: حجت الاسلام و المسلمین سید ابراهیم رئیسی همواره بر ضرورت رفع تحریم ها تأکید کرده و شب گذشته نیز در مصاحبه زنده ای که با تلویزیون داشت این موضوع را بار دیگر مطرح کرد که «به هیچ عنوان ابایی از گفت و گو و مذاکره نخواهیم داشت». ولی به نظر می رسد اختلافات ایران و آمریکا چیزی نیست که به این سادگی قابل حل باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

چون آمریکایی ها چهار پیشنهاد داده اند که به نظر می رسد پذیرش آنها برای ایران کار آسانی نیست. از سوی دیگر تنگناهای معیشتی مردم دولت را به این فکر انداخته که با آمریکا وارد مذاکره شود.

با علی بیگدلی، کارشناس مسائل بین المللی در خصوص ادامه روند مذاکره ایران و آمریکا در دولت سیزدهم گفت و گویی داشته ایم که مشروح آن را در ادامه می خوانید:

با توجه به تأکید آقای رئیسی بر رفع تحریم ها، به نظر شما رویکرد و مسیر دولت سیزدهم در مذاکرات هسته ای چیست؟

دولت هنوز مشخص نشده که دولت چه انتظاراتی دارد؛ فقط یک اظهار نظر کلی شده که ما «مذاکره برای مذاکره» نداریم. به نظر می رسد هر روز دارد اختلافات ما با آمریکا و اعضای برجام بیشتر می شود. با توجه به فشارهایی که اسرائیل بر منطقه می آورد و دنبال این است که یک ائتلاف منطقه ای علیه ایران به وجود بیاورد، شاید اکراه ما در حرکت به سمت برجام به خاطر همین دو موضوع است. یکی اینکه نمی خواهیم به همه انتظارات آمریکا تن بدهیم و دوم اینکه مسائل منطقه ای ما را در شرایط خاصی قرار داده است.

الآن مسأله ما با آمریکا این است که آمریکایی ها در مذاکرات شش جلسه ای وین به این نتیجه رسیده اند که مسأله برجام به تنهایی مطلوب نیست و باید بتوانیم با ایران به توافق مطلوبی برسیم که قید زمانی آن از سال 2023 فرا برسد. بایدن هم در اولین سخنرانی اعلام کرد که ممکن است این بعد زمانی به سال 2050 کشیده شود.

مسأله دیگر این است که آمریکایی ها دنبال تدوین یک برجام دیگر با مشخصات جدیدتری هستند و اینکه گفته اند ایران باید پیشنهادات چهارگانه را بپذیرد، ما را در فشار بیشتری قرار داده است. این پشنهادات چهارگانه رعایت حقوق بشر در داخل، کنترل موشکی، عدم دخالت ایران در کشورهای منطقه و عدم کمک مالی به گروه هایی است که آنها اسمشان را تروریست گذاشته اند.

بنابر این، حجم انتظارات آمریکا از ما افزایش پیدا کرده و ما در شرایط خاصی قرار گرفته ایم. هم مسأله کرونا و هم مشکلات اقتصادی و تنگی معیشت مردم را مجبور کرده به این مذاکره تن بدهیم. الآن هم زمینه محرمانه ای برای مذاکره بین ما و آمریکایی ها از طریق اروپا صورت می گیرد، ولی اگر بخواهیم به انتظارات آمریکا پاسخ بدهیم باید مقداری از خواسته ها و مواضع قبلی عقب نشینی کنیم.

عربستان سعودی بدون اجازه آمریکا با ایران رابطه برقرار نخواهد کرد

در نشست بغداد هم بغداد بین ما و عربستان سعودی واسطه بوده است. اما هیچ وقت عربستان سعودی بدون اجازه آمریکا با ایران رابطه برقرار نخواهد کرد. یعنی مشکلات ما با عربستان فقط مشکلات ارتباطی نیست بلکه عربستان از ما خواسته از تمام کشورهای عربی مخصوصا یمن خارج شویم. این کار را برای ما مشکل خواهد کرد.

از طرف دیگر جبهه جدیدی در منطقه دارد شکل می گیرد که چهار کشور ترکیه، عربستان، اسرائیل و مصر عضو آن هستند. حدود 2 ماه پیش چند خبرگزاری غربی به این موضوع اشاره کردند که نشانه ها و علائم آن هم دارد ظاهر می شود. اگر ما نتوانیم در روزهای آینده خودمان را وارد مذاکرات کنیم در پشت این جبهه در انزوای سیاسی و اقتصادی باقی خواهیم ماند.

بنابر این پیشنهاد من به مقامات تصمیم گیر این است که شرایط حساسی برای ما است. ما در داخل، منطقه و سطح بین المللی مشکل داریم و نمی توانیم این وضعیت را ادامه بدهیم. خیلی به مردم ما سخت می گذرد و دولت دارد از ملت فاصله می گیرد. اگر این شرایط ادامه پیدا کند هیچ راهی برای ما باقی نمی ماند جز اینکه تن به مذاکره بدهیم تا توافق جدیدی به امضا برسد.

 

به نظر شما ایران شرایط چهارگانه ای که اشاره داشتید را در مذاکره با آمریکا می پذیرد؟

الآن حضور ما در سوریه که یک پایگاه حساس برای ما بوده دارد کاهش پیدا می کند و روسیه دارد جای ما را می گیرد و روس ها هم بدشان نمی آید که دست ایران از سوریه کوتاه شود تا بتواند با اسرائیل، سوریه و دنیای عرب ارتباط بیشتری برقرار کند. حتی مقدمات بازگشت بشار اسد به دنیای عرب فراهم شده است.

مسأله دوم عراق است و یکی از اهداف کنفرانسی که اخیرا در بغداد تشکیل شد این است که به یک اجماع بین المللی برسند تا نفوذ ایران را در عراق کاهش بدهند. برای اینکه عراق بازار بسیار مناسبی است؛ مخصوصا برای اروپایی ها و علی الخصوص فرانسه که مکرون در آستانه انتخابات جدید است تا بتواند سرمایه گذاری گسترده ای را در عراق اعمال کند.

بنابر این اگر قرار است ما با عربستان ارتباط برقرار کنیم بدون خارج شدن از یمن و کشورهایی که اشاره کردم با مشکل مواجه می شویم. الآن در لبنان هم ما مشکل داریم و معلوم نیست کشتی هایی که دارند بنزین و گازوئیل می برند می توانند تخلیه کنند. لبنان با تحریم های شدید آمریکا مواجه شده و شرایط سختی را برای ما ایجاد کرده اند و از هر سو تنگناها را بیشتر می کنند. بنابر این در چنین شرایطی عاقلانه این است که ما یک انعطاف پذیری در دیپلماسی به وجود بیاوریم و به سمت پذیرش قواعد بین المللی برویم. ما اگر بخواهیم نگاه گذشته را به مسائل بین المللی داشته باشیم همچنان در گودال باقی خواهیم ماند. لذا ناچار هستیم که به قواعد بین المللی توجه بیشتری داشته باشیم.

شرایط بسیار حساسی برای ما است و پیشنهاد من این است که با انعطاف پذیری و اغماض بیشتر کاری کنیم که حداقل در فضای داخلی به یک مطلوبیت و محبوبیت دسترسی پیدا کنیم.

 

به نظر شما دولت جدید ایران چه زمانی مذاکره را از سر می گیرد؟

دولت جدید ایران با نگاه راست افراطی که دارد مقداری برای او مشکل است. ولی از طرف دیگر فشار اقتصادی و تنگی معیشت مردم و همچنین ویرانگری کرونا دولت را در شرایط حساسی قرار داده است.

رفتن به سمت «دیپلماسی اقتصادی» کار بیهوده ای است و هیچ نتیجه ای نخواهد داشت

اینکه اخیرا اعلام کرده ایم به سمت «دیپلماسی اقتصادی» می رویم کار بیهوده ای است و هیچ نتیجه ای نخواهد داشت. اگر مثلا به سمت مالزی یا کشورهای آسیای مرکزی برویم، اینها نمی توانند درد ما را درمان کنند؛ چون توانایی اقتصادی ندارند. بنابر این ما نمی توانیم با به اجرا در آوردن اصلاح جدید «دیپلماسی اقتصادی» مشکلات مردم را حل کنیم. الآن که نظام یکدست شده تنها راه این است که شرایط را برای ورود به صحنه های بین المللی مهیا کرده و از خواسته های آرزویی مقداری عقب نشینی کند تا بتواند بر مشکلات فائق آید.

هیچ کشوری در منطقه، حتی چین و روسیه هم نمی توانند اقتصاد در حال احتضار ما را احیاء کنند.

 

قبل از دولت یازدهم مذاکره در دست شورای عالی امنیت ملی بود و دبیر این شورا مذاکرات را انجام می داد و در دولت های یازدهم و دوازدهم مذاکرات را به وزارت امور خارجه سپردند. به نظر شما در دولت فعلی مذاکرات به چه نهادی سپرده می شود؟

به هر صورت اینکه ما نرمش به خرج بدهیم و فضا را بازتر کنیم دست رهبری است و رئیس جمهور، وزارت خارجه و شورای عالی امنیت ملی مجری دستورات ایشان هستند. بنابر این ایشان باید تشخیص بدهند که شرایط داخلی، منطقه ای و بین المللی ما هر روز دارد دچار تنگنای بیشتری می شود. همچنین فضای داخلی ما باعث شده که مردم از دولت فاصله بگیرند و گسلی که بین مردم و دولت به وجود آمده می تواند به زیان کل نظام تعبیر شود.

هیچ راهی جز مذاکره با غرب وجود ندارد

شاید نزدیک دو سال و نیم قبل هم گفتم که هیچ راهی جز مذاکره با غرب وجود ندارد. یعنی هیچ کشوری نمی تواند مشکلات ما را حل و ما را از زیر بار سنگین تحریم ها رها کند. اینکه آمریکا بدعهدی کرده اصطلاحات خارج از علم سیاست است. با هرکسی بدعهدی کرده مذاکره می کنیم تا به نتیجه برابری برسیم. روس ها و چینی ها هم با ما بدعهدی کرده اند. بنابر این با روی بازتر، انتظارات محدودتر و انعطاف پذیری بیشتری باید به سمت دنیا حرکت کنیم. هیچ راهی جز این وجود ندارد.

منبع: جماران

کلیدواژه: سهام عدالت انتخابات 1400 ویروس کرونا لایحه بودجه 1400 لیگ برتر 99 ایران و آمریکا علی بیگدلی مذاکره ایران و آمریکا دولت سیزدهم سیاست خارجی دولت رئیسی سهام عدالت انتخابات 1400 ویروس کرونا لایحه بودجه 1400 لیگ برتر 99 دیپلماسی اقتصادی آمریکایی ها بین المللی نظر شما هیچ راهی تحریم ها برای ما

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۰۱۸۳۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

از پیچ و خم تصویب تا حل چالش‌ها

از آنجایی که هرروز تعطیلی می‌تواند شرایط جدیدی را اقتصاد، روابط بین‌الملل و کارکرد کارکنان و کارگران داشته باشد، پس باید این طرح در تمامی ابعاد بررسی و کارشناسی شود چرا که به یکباره اجرای شدن آن موجب به‌هم‌ریختگی در روال تجارت و ساعات کاری در کشور خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، طرح تعطیلی پنجشنبه‌ها در روزهای اخیر نه تنها جز خبرسازترین موضوع‌های کشور بوده است، بلکه به یکی از دغدغه‌های اجتماعی مردم هم تبدیل شده؛ مجلس شورای اسلامی طی طرحی با عنوان تعطیلی پنجشنبه تصمیم به کاهش روزهای کاری و افزایش تعطیلات دو روزی پنجشنبه و جمعه را دارد، اما این طرح همچنان قطعی نیست و باید منتظر بررسی نهایی آن در صحن علنی مجلس شورای اسلامی باشیم.

با مطرح شدن این طرح ابعاد مختلفی مانند کاهش ساعات کارای ادارات و کارگران، دستمزدها و چگونگی روابط اقتصادی و بین‌المللی با دیگر کشورهای دنیا آشکار شده است، چرا که در صورت تصویب آن فاصله کاری و اقتصادی ما با دیگر کشورهای خارجی که روزهای شنبه و یکشنبه تعطیل هستند به چهار روز خواهید رسید، که در این صورت کشور بسیار متضرر خواهد شد.

علاوه‌بر جنبه اقتصادی و تجارت بین‌المللی، کاهش ساعات کاری و کم شدن دستمزدها به یکی از دغدغه‌های کارمندان و کارگران تبدیل شده است که در این باره علی اصغر عناب ستانی، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی گفت: ساختار کارگری در کشور چند مدل دارد، یک مدل قرار داد کارگری با دولت هستند که آن‌ها کاهش دستمزد نخواهند داشت، چون مبنای آنان بر اساس قراردادها کار معین شده است، این افراد ۴۴ الی ۴۲ ساعت کار با یک مزد معین داشتند، حالا ۴۰ ساعت کار با یک مزد معین خواهند داشت.

کارشناسان، تحلیلگران، کارمندان و کارگران در ارزیابی‌ها تعطیلی پنجشنبه را مورد نقد خود قرار داده‌اند، پیرو همین موضوع با کارشناسان مربوطه صحبت شده است.

نهایی نبودن تعطیلی پنجشنبه

رحمان سعادت، کارشناس بین‌الملل در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار می‌کند: تعطیلی پنجشنبه‌ها از گذشته برای افزایش بهره‌وری بیشتر مورد توجه بسیاری از کارشناسان اقتصادی بوده است، در حال حاضر این روز در کشور رویه یکسانی ندارد چرا که برخی از ادارات تعطیل و برخی دیگر نیز دایر هستند، این خود باعث یک ناهماهنگی بین ادارات، سازمان‌ها، اشخاص حقیقی و حقوقی شده است، در صورتی می‌توان درباره روزها و ساعات کاری صحبت کرد که تعطیلی پنجشنبه به یک تصمیم نهایی برسد.

وی با اشاره به اینکه اگر تعطیلی روزهای هفته را از منظر اقتصاد بین‌الملل مورد بررسی قرار دهیم، اضافه می‌کند: هرچه به تعطیلی رایج جهانی نزدیک‌تر باشیم روابط کاری ما با دیگر کشورها بهتر تعریف خواهد شد، چراکه هر چه زمان می‌گذرد روابط بین‌الملل دارای اهمیت بسیاری می‌شود و برای آنکه در قراردادهای بین‌المللی و روابط با سایر کشورها، جایگاه بهتری داشته باشیم باید به سمت تعطیلی برویم که فصل مشترک بین‌المللی داشته باشد و این موضوع همیشه موجب رنج تجارت ایران بوده، پس باید به آن بیشتر پرداخته شود؛ دیگر کشورها روزهای شنبه و یکشنبه، ایران به نوعی پنجشنبه و جمعه تعطیل است، حال برای کسب موقعیت بهتر در روابط بین‌المللی تعطیلی دو روز شنبه و جمعه اثر بخشی بیشتری خواهد داشت.

این کارشناس بین‌الملل ادامه می‌دهد: از آنجایی که شیوه زندگی نسل جدید با نسل گذشته متفاوت است، پس طرح مطرح شده باید مورد بازبینی قرار بگرد، زیرا ما در دهه‌ها آینده نیاز به روابط بین‌المللی داریم بنابراین تاکید بیشتر بر تعطیلات مشترک با دیگر کشورهای خارجی است.

تعطیلی شنبه موجب افزایش بهره‌وری خواهد شد

سعادت می‌گوید: به دلیل آنکه افراد یک تعطیلی را پشت سر گذاشته‌اند به طور طبیعی صبح روز شنبه زمان و بازده کاری بسیار کم است، حال با توجه به آمار و مطالعات میدانی، صبح روز شنبه وضعیت بهره‌وری بسیار پایین است، با این تفاسیر اگر روز شنبه تعطیل شود علاوه بر آنکه تطابق بیشتری با حوزه بین‌الملل پیدا خواهیم کرد دیگر با کم بودن بهره‌وری در روز شنبه مواجه نخواهیم شد.

وی اظهار می‌کند: ایران به لحاظ جغرافیایی و اداری با دیگر کشورها متفاوت است، و از این منظر تا کنون به طور کامل به این موضوع پرداخته نشده است مانند تغییر ساعت در اول سال و مهر ماه که همیشه موافقین مخالفین بسیار داشته است.

کارشناس بین‌الملل می‌گوید: از پیشنهاداتی که می‌توان در این حوزه داد این است که این طرح در ابتدا به‌صورت آزمایشی در برخی از ادارات و ارگان‌های که روابط بین‌الملل بیشتری دارند مانند اداره بازرگانی و سیاست خارجی اجرا شود، و بعد از مشاهده بازخورد آن در صورت مثبت بودن نتیجه، طرح در مدت زمان یک تا دو سال اجرا و تصویب شود چرا که علاوه‌بر تفاوت‌ها در تقویم کشور با دیگر تقویم‌ها، بنگاه‌ها و اصناف قدیمی قادر به تطبیق خود با طرح جدید نباشند.

نقش زمان اداری و روابط بین‌الملل در رفع مشکلات اقتصادی

سعادت اظهار می‌کند: همراه بودن با سیاست‌های کلی جهان می‌تواند روی اقتصاد و جایگاه ما تأثیر گذار باشد، اما به این معنا نیست که هرچه سازمان‌ها و شورای بین‌المللی به ما تحمیل کنند را قبول و یا اجرا کنیم بلکه باید تا جایی که می‌توانیم خود را با سیاست‌های کلی دنیا همراه و از این مزیت استفاده کنیم.

وی با اشاره به پیشرفت کشوری همچون چین و تطابق خود با دنیا می‌گوید: تا قبل از سال ۱۹۹۰ کشور چین از نظر اقتصادی و فقر شدید جایگاه مناسبی در دنیا نداشت اما بعد از تغییر رویکرد خود و همسو شدن با روابط بین‌المللی شاهد رشد اقتصادی بسیار زیاد آن بوده‌ایم، حال ما نیز می‌توانیم به عنوان چین منطقه خاورمیانه خود مطرح شویم، چرا که از نظر وسعت، جمعیت و منابع موقعیت بسیار خوبی داریم؛ اگر بتوانیم روابط خود را با دنیا بهبود ببخشیم، به رشد اقتصادی بسیار قابل توجهی دست پیدا خواهیم کرد که البته این خود نیاز به تغییر دیدگاه‌ها نسبت به شرایط جهانی دارد.

علی شریعتی، کارشناس اقتصادی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار می‌کند: طی گفت‌وگویی که اعضای هیئت رئیس اتاق بازرگانی و کمسیون اجتماعی مجلس با یکدیگر داشته‌اند، اعضای محترم اذعان به اشتباه و سهل انگاری خود نسبت به اینکه قبل از ارائه طرح باید با اتاق بازرگانی مشورت می‌کردند داشته‌اند.

وی اضافه می‌کند: تعطیلی پنجشنبه‌ها طرحی است که دولت پیگیر آن است و نماینده پارلمانی هم تا به الان کار اقتصادی انجام نداده و از شرایط و موقعیت اقتصادی درک درست و صحیحی ندارد، دولت و همراهان به منظور کسب دست آورد جدید و تقویت روحیه مردم در خصوص گرانی‌ها و خستگی کاری این طرح را ارائه داده‌اند.

کارشناس اقتصادی ادامه می‌دهد: برای فعالان اقتصادی و تمام کسانی که در عرصه بین‌المللی فعال و با سایر کشورها در ارتباط هستند علاوه بر روز پنجشنبه که جز از روال کاری است در برخی شرکت‌ها روزهای جمعه افراد به صورت شیفت مشغول به کار هستند.

شریعتی می‌گوید: طرح پیشنهادی با عنوان تعطیلی بانک‌ها و ادارات موجب اختلاف بیشتر ما با دنیا خواهد شد چرا که ما همچنان با برخی کشورها اختلاف ساعت داریم و در صورت رخ داد این طرح به طور میانگین سه تا چهار روز بین ما و دیگر کشورها فاصله خواهد افتاد.

جایگزینی تعطیلی شنبه‌ها به‌جای پنجشنبه‌ها

وی عنوان می‌کند: با توجه به برآوردی که اتاق بازرگانی داشته است، این طرح حدود ۵۰ تا ۶۰ میلیارد دلار به ما ضرر خواهد زد و از طرفی هم دوستان دولتی مانند معاون محترم پارلمانی می‌گویند: با بررسی‌های که انجام داده‌ایم کارهای اینترنتی انجام خواهد شد، پس در این صوت این نقد به این حرف وارد خواهد شد که باید تمام بانک‌ها تعطیل شوند تا دیگر این مقدار هزینه به وجود نیاید.

کارشناس اقتصادی اظهار می‌کند: این سخن کارشناسی و تخصصی نیست، چرا که طبق سخن شهید چمران هرکس که متعهد به کاری است مجاز به اظهار نظر نیست پس نباید در حوزه‌های که تخصصی نداریم اظهار نظر کنیم.

به گزارش ایمنا، کارشناسان و منتقدین این طرح معتقدند که طرح در مجلس تصویب نخواهد شد، چرا که با بررسی‌های انجام شده شاهد عقب گرد اقتصادی، کاری، تجاری کشور خواهیم بود حال نظر بر آن است که به جای تعطیلی این روز، روز شنبه برای هماهنگی بیشتر با بازارهای جهانی و کشورهای مبادله‌ای و همچنین پیشرفت اقتصادی جایگزین شود.

کد خبر 748486

دیگر خبرها

  • با دیپلماسی فعال منطقه‌ای ایران خط لوله صلح با وجود کارشکنی آمریکا در حال ساخته شدن است
  • کارمندان مالیات بیشتری دادند یا طلافروشان؟ (فیلم)
  • دانشگاه‌ها؛ پاشنه آشیل دولت آمریکا / عملیات وعده صادق نتیجه اقتدار علمی ایران است   
  • سد طالبان بر مسیر «دوستی»
  • از پیچ و خم تصویب تا حل چالش‌ها
  • دیپلماسی مهارت یکی از راهبردهای کلیدی سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای است
  • رویدادی در جهت تقویت دیپلماسی تجاری و توسعه صادرات رقم خورد
  • وحشت بلومبرگ از قدرت ائتلاف‌سازی ایران
  • پشت پرده فعال‌شدن دیپلماسی آفریقاییِ ایران چیست؟
  • کارشناس یمنی: وعده صادق، شکستن مستحکم‌ترین قلعه جهان بود