Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-01@03:36:50 GMT

تهران ۲۱۰۰ مکان بی‌دفاع شهری دارد

تاریخ انتشار: ۲۱ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۰۸۷۵۳۷

تهران ۲۱۰۰ مکان بی‌دفاع شهری دارد

همشهری- زهرا کریمی: براساس آخرین آمارها، تهران حدود ۲۱۰۰ مکان بی‌دفاع شهری دارد. برای ایجاد امنیت شهروندان و استفاده بهینه از این فضاها تاکنون حدود ۱۸۰۰ نقطه با مساعدت شهروندان و مسئولان شهری ساماندهی شده و به بهره‌برداری رسیده است، اما هنوز هم کم نیستند محدوده‌های بزرگ رهاشده شهر تهران‌ که با معضلات اجتماعی مثل بزهکاری و کارتن‌خوابی روبه‌رو هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 ساماندهی فضاهای بی‌دفاع شهری، یکی از اولویت‌های مهم مدیریت شهری جدید است؛ موضوعی که با توجه به تأکید علیرضا زاکانی، شهردار تهران بر تحقق عدالت شهری نیز به‌صورت جدی در دستور کار قرار گرفته است. حال از ۳ کمیسیون معماری و شهرسازی، برنامه و بودجه و همچنین فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر خبر می‌رسد برای این منظور، روی مشارکت شهروندان حساب ویژه‌ای باز کرده‌اند. این درصورتی است که مناطق جنوبی شهر بیشترین فضاهای بی‌دفاع شهری را دارند؛ درحالی‌که برحسب تراکم جمعیتی می‌توانند فرصت مناسبی برای افزایش سرانه‌های خدماتی، فضای سبز، گردشگری، آموزشی و درمانی باشند.
 

بازگرداندن امنیت با بهسازی محیطی 

بافت‌های فرسوده بلاتکلیف، خانه‌های خالی از سکنه، زمین‌های بایر بدون کاربری معین و معادن شن و ماسه پلمب‌شده مستعد جذب آسیب‌های اجتماعی هستند. نمونه آنها را در محله‌هایی مثل امامزاده یحیی و عودلاجان منطقه‌ ۱۲، خلیج‌فارس و سعیدآباد منطقه‌ ۱۸ و محدوده بی‌بی‌شهربانو در منطقه‌ ۲۰ به وضوح می‌توان دید. در همین راستا ناصر امانی، عضو شورای اسلامی شهر تهران در نخستین بازدید خود از جنوب شهر به محله سعیدآباد در منطقه‌ ۱۸ رفت و از نزدیک در جریان تأثیر گستردگی بافت فرسوده و تبدیل‌شدن بخش زیادی از آنها به فضاهای بی‌دفاع شهری قرار گرفت. به اعتقاد او، محله‌هایی مانند سعیدآباد که در حاشیه تهران واقع شده، فضاهای بی‌دفاع شهری بسیار دارند و با شناسایی این فضاها می‌توان اقدامی برای نوسازی بافت فرسوده و بهسازی محیطی انجام داد و با اقدامات متناسب با مناطق، امنیت را به محله‌های محروم بازگرداند.  

نرگس معدنی‌پور، رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر تهران هم یکی از سرفصل‌های کاری این کمیسیون را بررسی وضعیت فعلی فضاهای بی‌دفاع شهری شناسایی‌شده، عنوان می‌کند. او می‌گوید: «پیش از هرکاری باید ابتدا فضاها را به دقت بشناسیم. اقدمات فوری و هیجان‌زده می‌تواند فقط باعث کوچ آسیب‌ها از یک‌محله به محله دیگر شود. بنابراین در این مسیر باید شورایاران و شهرداران مناطق همراه شوند، فضاهای شناسایی‌شده را معرفی کرده و سپس همراه کارشناسان و ایده‌پردازان، به طرح‌های قابل اجرا که فواید حداکثری و مضرات حداقلی دارند، برسیم.» معدنی‌پور می‌گوید که اگرچه در سال‌های گذشته در این‌باره اقداماتی انجام شده اما هنوز برای رفع مشکلات  نیاز است تا فضاهای بی‌دفاع شناسایی‌شده دوباره ‌بررسی و ارزیابی شوند.
 

نقش پررنگ شهروندان در شناسایی نقاط بی‌دفاع شهری 

تعریف فضاهای بی‌دفاع شهری در مناطق مرکزی با فضای بی‌دفاع شهری در مناطق حاشیه‌ای تهران فرق دارد. فضاهای بی‌دفاعی که در مناطق حاشیه تهران واقع شده‌اند بستگی به میزان منابع طبیعی دارد. این مناطق به‌دلیل وجود میزان قابل‌توجهی از منابع طبیعی با مشکل فضاهای بی‌دفاع شهری به لحاظ کاربری شهرسازی و نبود ایمنی لازم اجتماعی روبه‌رو هستند. اغلب این فضاها تبدیل به کلونی کارتن‌خواب‌ها و معتادان شده‌اند. 

به‌عنوان نمونه، سال‌های طولانی زمین سه‌ونیم هکتاری در محدوده بازارآهن، در حد فاصل دو محله پرتراکم سیزده‌آبان و صالح‌آباد شرقی در جنوب شهر فضای بی‌دفاع شهری بود. اما اکنون با توجه به مطالبه شهروندان و اقدامات صورت‌گرفته، این زمین در حال تبدیل به بوستان دوستدار کودک است. همچنین طرح دیگری در شمال تهران در محدوده محله فرحزاد برای این روددره درنظر گرفته شده تا ضمن تبدیل به محل گردشگری فرامنطقه‌ای (اکوپارک)، کاهش آسیب‌های اجتماعی و عدم‌حضور معتادان در آن، رقم بخورد. ‌محدوده کوه بی‌بی‌شهربانو در منطقه ۱۵ و ۲۰ تهران نیز نمونه دیگری از این دست فضاهاست که با وجود وسعت بزرگ در جنوب شرقی پایتخت، مکانی چهارفصل برای جولان افراد متجاهر و بزهکار به‌حساب می‌آید؛ جایی که تبدیل به یکی از محل‌های توزیع موادمخدر شده است. این کوه اما به لحاظ ارزش تاریخی که دارد، با بازآفرینی فضا و تعریف کاربری گردشگری می‌تواند به‌عنوان یکی از جاذبه‌های گردشگری منبع درآمد پایدار باشد. برای شناسایی نقاط این فضاها نقش مشارکت شهروندان با شهرداران نواحی در شناسایی و معرفی فضاها قابل کتمان نیست و با این تفاسیر می‌توان از سازمان‌های دیگری همچون کلانتری، مراکز بهداشت، شورایاری‌ها، بهزیستی، سمن‌ها، نیکوکاران و نیروهای مردمی دعوت کرد.
 

فضاهای بی‌دفاع در شمال و جنوب

یکی دیگر از فضاهایی که چند سالی بستر آسیب اجتماعی و بزه در شهر شده بود، حاشیه داخل مسیل‌های شمال شهر است. مسیل رودخانه ولنجک و رودخانه مقصودبیک در تجریش ازجمله این نقاط در شهر است که بنا به درخواست و مشارکت شهروندان با شهرداری منطقه، آسیب‌های اجتماعی آنها کمتر از قبل شده است. شهرداری منطقه یک، نیز به همشهری خبر داده در قالب پروژه پلازای صالحیه، اجرای طرحی را برای ساماندهی زیرپل تجریش که هم محل دپوی زباله شده و هم تجمع کارتن‌خواب‌ها، در دستور کار قرار داده است. در بخش شرقی‌ خیابان خزانه بخارایی منطقه ۱۶ نیز ۶۰ هکتار فضای سبز همچنان بدون استفاده مانده و به نوعی بی‌دفاع محسوب می‌شود؛ فضایی که زیر دکل‌های برق فشار قوی محصور شده‌ است. جالب اینجاست که ۵۵ هزار نفر ساکن ۲ محله خزانه و شهرک شهید بعثت، در میان شهروندان تهرانی جزو آن دسته هستند که کمترین میزان برخورداری از فضای سبز و فضاهای ورزشی را دارند. البته دست مدیریت شهری برای انجام هر نوع اقدامی در فضای سبز ۶۰ هکتاری کنار نیروگاه برق بعثت کوتاه است؛ چراکه اداره بهداشت و درمان استان تهران نیز هرگونه فعالیت انسانی و اقدام اجرایی در این محدوده را ممنوع اعلام کرده است.
 

بهره‌برداری از بوستان ایرانیان پیش از زمستان

از میان ‌فضاهای بزرگ بی‌دفاع شهری یکی حسابی سرآمد شده است؛ محدوده‌ای ۴۰ هکتاری در همجواری خلازیر؛ واقع در جنوب تهران. خبر خوش اما این است که رئیس سازمان بوستان‌ها و فضای سبز شهر تهران می‌گوید، ۱۶ هکتار از این محدوده در قالب «فاز اول بوستان ایرانیان» پیش از رسیدن فصل زمستان به بهره‌برداری می‌رسد. علی‌محمد مختاری، این نوید را به پایتخت‌نشینان می‌دهد و می‌گوید: «فاز دوم این بوستان هم در مساحت ۲۴ هکتار پس از تملک اجرایی می‌شود.» ماجرای ساخت بوستان ایرانیان به سال ۹۲ بازمی‌گردد؛ همان سالی که طی مراسمی با حضور مدیران شهری کلنگ احداث این بوستان در جنوبی‌ترین نقطه تهران به زمین زده شد؛ محدوده‌ای که از شمال به بلوار شقایق، از جنوب به بزرگراه آزادگان، از شرق به خیابان سهیل جنوبی و خلازیر و از غرب هم به بزرگراه آزادگان منتهی می‌شود. زمین بایری که وقتی تابلوی بزرگ با نمایی از فضای سبز و زیبا در آن نصب شد، اهالی محله دولتخواه به امید رسیدن روزهای خوش لحظه‌شماری کردند. قرار بود در این بوستان نمادی از هر استان نصب شود و از این‌رو نام ایرانیان برایش انتخاب و تصمیم برآن شد تا این بوستان «اکوموزه» باشد. طراحی بوستان هم با الهام از شیوه‌های معماری و باغ‌سازی ایرانی ـ اسلامی صورت گرفت. اما بیش از ۸ سال است که اهالی جنوب پایتخت منتظر قیچی شدن روبان این پروژه بزرگ پایتخت و رویش فضای سبز در فضاهای بی‌دفاع هستند. به همین‌خاطر، هنوز که هنوز است در گوشه و کنار آن، به جای آنکه شاهد جنب‌وجوش خانواده‌ها و بازی کودکان باشیم، اغلب معتادان و کارتن‌خواب‌هایی را می‌بینیم که اینجا را پاتوق کرده‌اند.

ایوب رحیمی از ساکنان قدیمی محله دولتخواه می‌گوید: «فضای خالی و نبود روشنایی کافی این فضا را به محل امنی برای معتادان و حتی سارقان تبدیل کرده است. حتی طی سال‌های اخیر کارگاه‌های صنعتی در آن ساخته شده و همه این عوامل، آرامش شهروندان را سلب کرده است.» مشکلات زیست‌محیطی پروژه هم مردم را آزار می‌دهد که رحیمی با تأیید این موضوع می‌گوید: «هرسال در فصل پاییز با وزش باد گردوغبار می‌شود و خیلی از اهالی دچار مشکلات تنفسی شده‌اند.»
 

۵۶ درصد پیشرفت عمرانی

بوستان ایرانیان در مجموع ۴۰ هکتار مساحت دارد که به‌گفته رئیس سازمان بوستان‌ها و فضای سبز شهر تهران، شهرداری ۱۶ هکتار آن را تملک کرده است. علی‌محمد مختاری در گفت‌وگو با همشهری از پایان مشکلات این محدوده و پروژه خبر می‌دهد و می‌گوید: «املاک اختصاص داده شده به این پروژه معارضانی دارد که تاکنون مدیریت شهری موفق شده ۱۶ هکتار آن‌را تملک کند؛ بنابراین فاز اول در ۱۶ هکتار از خرداد امسال شروع شده است و کارها در دوشیفت با سرعت پیش می‌رود و تاکنون حدود ۵۶ درصد پیشرفت عمرانی داشته است.» شهردار تهران تأکید دارد افزایش امکانات رفاهی، خدماتی و... در مناطق محروم و کم برخوردار در اولویت قرار گیرد. مختاری هم در صحبت‌هایش به این موضوع اشاره و عنوان می‌کند: «با توجه به سیاست شهردار تهران، عمده فعالیت‌ها در مناطقی با بافت فرسوده و متراکم که سرانه خدماتی پایین دارند، متمرکز شده است و از این‌رو تکمیل فاز اول بوستان ایرانیان را در منطقه ۱۹ در اولویت قرار داده‌ایم.» به‌گفته او، بهره‌برداری از فاز اول این بوستان موجب افزایش سرانه خدماتی، تفریحی و فضای سبز منطقه می‌شود.
 

امکانات فاز اول بوستان ایرانیان 

زمین چندمنظوره ورزشی اعم از زمین فوتبال گل‌کوچک، زمین بسکتبال، زمین والیبال، بدمینتون، ایستگاه تندرستی و سلامت، فضای بازی پینگ‌پنگ، زمین بازی‌های آیینی، زمین بازی کودکان، پیست دوچرخه‌سواری، ۲ چشمه سرویس بهداشتی، نمازخانه، آبنما و... بخشی‌هایی از امکانات فاز اول بوستان ایرانیان است که به‌گفته رئیس سازمان بوستان‌ها و فضای سبز شهر تهران قبل از فصل سرما بهره‌برداری می‌شود. مختاری به پوشش گیاهی هم اشاره و عنوان می‌کند: «در بوستان ایرانیان از پوشش گیاهی بومی و البته مقاوم و سازگار با کم‌آبی مانند زبان گنجشک، عرعر و... استفاده می‌شود. همچنین فضای سبز هم با شیوه هوشمند و قطره‌ای آبیاری خواهد شد.»

کد خبر 626111 برچسب‌ها تهران

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: تهران فضاهای بی دفاع شهری بهره برداری فضای سبز شهر تهران ۱۶ هکتار آسیب ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۰۸۷۵۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تضمین حیات شهری با افزایش درختان

موضوع کاشت درخت در اکوسیستم شهری بسیار فراتر از یک ضرورت زیبایی‌شناختی است و فواید بی‌شماری را برای شهرنشینان و همچنین بقای شهر به همراه دارد.

به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، امروزه شهرها در تلاش برای بازیابی فضاها به نفع مردم و کاهش وابستگی به وسایل نقلیه شخصی هستند و در این راستا کاشت درخت در خیابان‌ها را برای تبدیل بافت شهری به محیطی سالم برای شهروندان در اولویت قرار می‌دهند. در ادامه دلایلی برای جایگزینی سنگ و آسفالت با سایبان‌های درختی و روش‌های بهره‌گیری از مزایای درختکاری شهری مطرح می‌شود.

کاهش مرگ‌ومیر ناشی از گرمای تابستان

رویدادهای شدید آب‎وهوایی ناشی از گرم‌شدن کره زمین در حال افزایش است. یک مطالعه جدید در بارسلونا نشان می‌دهد که اگر سایبان‌های درختی اروپا دو برابر شوند، یعنی از ۱۵ درصد فضای شهر به ۳۰ درصد برسند، مرگ‌ومیر ناشی از امواج گرما، ۴۰ درصد کاهش می‌یابد و مرگ‌های زودهنگام به میزان یک‌سوم کمتر می‌شود. درختان با ایجاد سایه، میزان تابش خورشیدی را که به زمین می‌رسد کاهش می‌دهند و همچنین هوا را از طریق فرآیند تبخیر و تعرق خنک می‌کنند. بخار آبی که در فرایند تبخیر و تعرق از برگ درختان آزاد می‌شود، به‌ویژه در شرایط آب‌وهوایی گرم و خشک، به کاهش دما کمک می‌کند و هوای پاک‌تری برای تنفس در اختیار شهروندان قرار می‌دهد.

درختان علاوه بر فوایدی که برای سلامت جسمی دارند، می‌توانند با کاهش استرس در محیط شهری، سلامت روانی افراد را نیز ارتقا دهند. همه‌گیری کووید -۱۹ این موضوع را بیشتر برجسته کرد و شهرها را تشویق به گسترش فضای سبز و افزایش آگاهی در مورد مزایای طبیعت کرد. همه این مزایای کاهش دما، افزایش رطوبت، هوای تمیز و اثرات روانی در کنار یکدیگر باعث کاهش مرگ‌ومیر در شهرها می‌شوند.

کاهش روند گرمایش کره زمین

شهرها می‌توانند با ایجاد پناهگاه‌های آب‌وهوایی با تأثیر اجتناب‌ناپذیر گرمایش جهانی مقابله کنند. مطالعه بارسلونا نشان داد که در صورت اجرای طرح دوبرابرسازی سایبان‌های درختی در ۹۳ شهر اروپایی، میزان گرمایش کره زمین به ۱.۳ درجه سانتیگراد محدود می‌شود. یک مطالعه دیگر در ۲۹۳ شهر اروپایی به این نتیجه رسید که درختان دمای متوسط سطح زمین را در تابستان‌های گرم تا ۱۲ درجه سانتیگراد کاهش می‌دهند. اختلاف دما در زمان‌های گرمای شدید بین مناطقی که صددرصد توسط درختان شهری پوشیده شده‌اند و مناطقی که صددرصد با بافت شهری پیوسته پوشیده شده‌اند، بسته به موقعیت جغرافیایی شهر، می‌تواند به ۲۵ درجه سانتیگراد یا بیشتر برسد.

بهبود کیفیت هوا

درختان نقش مهمی در تصفیه هوای شهرها، کاهش آلودگی و بهبود کیفیت هوا دارند و می‌توانند با حذف آلاینده‌ها و به دام انداختن گرد و غبار و ذرات معلق در هوا به ارتقای کیفیت هوا کمک کنند. حذف آلودگی از هوا به کاهش خطر بیماری‌های تنفسی و سایر مشکلات بهداشتی مرتبط با کیفیت پایین هوا کمک می‌کند. مطالعه‌ای در سال ۲۰۱۹ نشان داد که افزایش ۱۰ درصدی تاج درختان در شهرها می‌تواند کیفیت هوا را تا ۸ درصد بهبود ببخشد.

مطالعه‌ای که در سال ۲۰۱۸ در مجله Environmental Pollution منتشر شد، نشان داد که افزایش پوشش درختان در مناطق شهری منجر به کاهش سطح ذرات ریز معلق در هوا می‌شود که نوعی آلودگی مرتبط با بیماری‌های قلبی‌عروقی و سرطان هستند. بر اساس نتایج این مطالعه، پوشش درختان آلودگی صوتی را نیز کاهش می‌دهد و از این طریق بر بهبود سلامت شهروندان تأثیر مثبت می‌گذارد.

کمک به خنثی‌سازی کربن

یک درخت بالغ به‌طور متوسط سالانه نزدیک به ۲۲ کیلوگرم دی‌اکسیدکربن را حذف می‌کند و در طول عمر خود که معمولاً حدود ۵۰ سال است، می‌تواند یک تن دی‌اکسیدکربن را خنثی کند. مطالعات نشان می‌دهد که پوشش درختان کل کره زمین، حدود ۴۰۰ میلیارد کربن ذخیره می‌کند که ۳۰ درصد از کل کربن موجود در جو است. به این ترتیب، تمام شهرهایی که در حال اجرای طرح‌های خنثی‌سازی کربن هستند، ابتدا باید ردپای کربن خود را محاسبه کنند و پس از آن تمام فرایندهایی را که به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم باعث انتشار گازهای گلخانه‌ای می‌شوند، ارزیابی کنند و روش‌های لازم برای دستیابی به حداکثر کاهش کربن را ارائه دهند. پس از رسیدن به نتیجه نهایی، میزان انتشارات باقیمانده را با مقدار دی‌اکسیدکربنی که جنگل‌های شهری قادر به حذف آن هستند، جبران کنند.

تبدیل محیط شهری به یک منطقه قابل زیست

مفهوم «شهر ۱۵ دقیقه‌ای» یک روش برنامه‌ریزی برای ایجاد محله‌های شهری است که در آنها تمام نیازهای روزانه را می‌توان با یک پیاده‌روی ۱۵ دقیقه‌ای، دوچرخه‌سواری یا حمل‌ونقل عمومی برآورده کرد. این نیازها شامل دسترسی به مسکن، اشتغال، خدمات و فضاهای سبز از جمله درختان و پارک‌ها می‌شود. این طرح‌ها ایجاد محله‌های قابل پیاده‌روی و قابل زندگی با دسترسی به طبیعت را در اولویت قرار می‌دهند و در بسیاری از موارد، این امر مستلزم کاشت درختان جدید و ایجاد فضاهای سبز جدید مانند پارک‌ها و باغ‌های عمومی است. به عنوان مثال، پاریس متعهد شده بود تا سال ۲۰۲۴ به عنوان بخشی از برنامه ۱۵ دقیقه‌ای شهری خود و با هدف ایجاد شهری پایدارتر و با کیفیت بهبودیافته برای ساکنان، ۱۷۰ هزار درخت جدید در شهر بکارد. اولویت قراردادن درختکاری و ایجاد فضای سبز در طرح‌های ۱۵ دقیقه‌ای شهری، به ایجاد محیط‌های شهری زیست‌پذیر، پایدار و سالم برای ساکنان منجر می‌شود و با بهبود چشم‌انداز شهر، کیفیت زندگی و احساس اجتماعی را در بین شهروندان افزایش می‌دهد، زیرا مردم را تشویق می‌کند که زمان بیشتری را در خارج از منزل بگذرانند و با همسایگان خود تعامل داشته باشند.

طرح ایجاد فضای قابل زندگی با قانون ۳-۳۰-۳۰۰ با هدف توسعه شهرهای سبزتر، سالم‌تر و گسترش متناسب فضای سبز یکی از راهکارهای برای توسعه درختکاری است. بر اساس این طرح نوسازی ساختمان‌ها و مناطق شهری باید به‌صورتی باشد که هر خانه از ۳ درخت، ۳۰ درصد پوشش درختان شهر یا حداکثر ۳۰۰ متر فاصله از نزدیک‌ترین پارک عمومی یا فضای سبز بهره داشته باشد. حداکثر فاصله ۳۰۰ متری، معادل پنج دقیقه پیاده‌روی یا ۱۰ دقیقه قدم‌زدن تا نزدیک‌ترین پارک، مسیر یا فضای سبز است که دفتر منطقه‌ای اروپایی سازمان بهداشت جهانی نیز آن را توصیه می‌کند.

بهبود سلامت و رفاه در جامعه

درختان و سایر انواع پوشش گیاهی شهری با فراهم کردن فضایی برای تفریح و آرامش، نه‌تنها به دلیل افزایش فعالیت بدنی، بلکه به دلیل بهبود سلامت روان، تقویت حافظه و توجه، سلامت و رفاه مردم را بهبود می‌بخشند. تحقیقات نشان می‌دهد که ساکنان محله‌هایی با فضای سبز بیشتر، تمایل بیشتری به فعالیت بدنی مانند پیاده‌روی، دویدن و سایر اشکال ورزش دارند. زیبایی فضای سبز یک آرام‌بخش طبیعی برای ذهن‌های آشفته امروزی است و افرادی که در محله‌هایی با درختان و فضای سبز بیشتر زندگی می‌کنند، سطح پایین‌تری از مشکلات روانی را گزارش می‌کنند. مطالعه‌ای که در سال ۲۰۱۵ در مجله Environmental Health Perspectives منتشر شد، نشان داد که قرار گرفتن در معرض فضاهای سبز از جمله درختان، با عملکرد شناختی بهتر در کودکان مرتبط است و با کاهش استرس و ایجاد فرصت‌هایی برای فعالیت بدنی به بهبود حافظه و توجه در افراد کمک می‌کند.

شهر نقره‌ای

کاهش نرخ زادوولد همراه با افزایش امید به زندگی، بهبود سلامت و پیشرفت‌های پزشکی منجر به رشد پدیده پیری جمعیت در شهرها شده است که از آن با عنوان شهر نقره‌ای نام برده می‌شود. پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۵۰ در اروپا ۵۰ درصد جمعیت بالای ۵۰ سال باشند، بنابراین لازم است شهرها موارد لازم برای حفظ جذابیت برای افراد مسن را در دستور کار برنامه‌های خود قرار دهند. در همین راستا، ایجاد فضاهای سبز عمومی به مراقبت بهتر از سالمندان کمک می‌کند و طیف وسیعی از خدمات اکوسیستمی را ارائه می‌کند که می‌تواند به مبارزه با بسیاری از بیماری‌ها و بهبود زندگی برای سالمندانی کمک کند که در معرض خطر بالای سلامتی هستند.

درختان با افزایش کیفیت هوا تأثیر مثبتی بر سلامت تنفسی همه افراد به‌ویژه سالمندان دارند. تحقیقات نشان داده است که برای افراد مسن، گذراندن وقت در فضاهای سبز و بهره‌مندی از مزایای درختان شهری به کاهش استرس، بهبود خلق‌وخو و ایجاد حس آرامش کمک می‌کند. درختکاری شهری فضا را برای فعالیت‌ها و رویدادهای بیرون از خانه افراد مسن فراهم می‌کند تا با دیگران در جامعه خود ارتباط برقرار کنند و از خطر انزوای اجتماعی در امان بمانند.

نمونه‌های برجسته درختکاری شهری

بسیاری از شهرها با توجه به دلایل مطرح‌شده، در حال اجرای طرح‌های درختکاری شهری و پروژه‌های گسترش فضای سبز هستند که در ادامه بعضی از آنها عنوان می‌شوند.

مادرید، اسپانیا

جنگل متروپولیتن مادرید پروژه‌ای است که هدف آن ایجاد یک حلقه سبز در اطراف شهر است که از جنگل‌ها و پارک‌ها تشکیل شده است تا با افزایش سطح فضای سبز شهری، کیفیت هوای شهر و شرایط زیست‌محیطی را برای شهروندان ارتقا دهد.

امارات

امارات در راستای اقدامات سبز خود، پناهگاهی موسوم به شجر را در فضایی به وسعت ۱.۶ میلیون فوت مربع و متشکل از ۱۳۰ هزار درخت از ۵۰ گونه مختلف سازگار با آب‌وهوای محلی ایجاد کرده است و بازدید از این مکان را به عنوان یک تور تفریحی و آموزشی ارائه می‌دهد.

نیس، فرانسه

شهر ۲۰۰ هزار نفری نیس فرانسه طرح «هر شهروند، یک درخت» را برای سبزسازی و دستیابی به اهداف اقلیمی و ایجاد فضاهای عمومی آرام‌تر در شهر ارائه کرده است که بر اساس آن قرار است تا سال ۲۰۲۶ به ازای هر شهروند یک درخت در شهر کاشته شود. شایان ذکر است که طی ۱۵ سال گذشته، ۱۶ پارک و باغ جدید به همراه هفت باغ اجتماعی و تقریباً ۱۰۰ باغ آموزشی در این شهر ساخته شده است.

برلین، آلمان

شهر برلین یک حلقه سبز متشکل از مناطق سبز، پارک‌ها و فضاهای طبیعی ایجاد کرده است که شهر را احاطه می‌کند. این حلقه سبز که به «کمربند سبز» معروف است، بیش از هزار هکتار وسعت دارد.

بوستون، ایالات متحده

مدیران بوستون در ایالت ماساچوست آمریکا با تمرکز بر طرح جنگل‌کاری شهری، یک اداره جنگلداری تأسیس کرده‌اند تا بر فرایند گسترش سایبان‌های درختی در سراسر شهر نظارت و مدیریت داشته باشد و زیست‌پذیری مناطق و رفاه عمومی شهروندان را بهبود ببخشد. کارکنان این اداره، علاوه بر کاشت درختان جدید، روش‌های بهینه برای آبیاری و نگهداری از درختان قدیمی و گسترش سایه در معابر را ارائه می‌دهند.

مونترال، کانادا

شهر مونترال پروژه‌ای به نام «کمربند سبز» را راه‌اندازی کرده است که هدف آن ایجاد یک حلقه سبز از مناطق طبیعی و پارک‌های اطراف شهر است که باعث بهبود کیفیت هوا، کاهش سروصدا و ایجاد محیطی سالم برای ساکنان می‌شود.

لندن، انگلستان

شهر لندن پروژه‌های متعددی برای ایجاد فضاهای سبز و پارک‌هایی دارد که شهر را احاطه می‌کنند. یکی از این پروژه‌ها «شبکه سبز» است با هدف ایجاد شبکه‌ای از فضاهای سبز که مناطق مختلف شهر را به هم متصل می‌کند و با کاهش دمای مناطق شهری و حومه‌ها، علاوه بر مقابله با پدیده جزیره گرمایی، کیفیت زندگی ساکنان را بهبود می‌بخشد.

ونکوور، کانادا

توزیع درختان در ونکوور یکسان نیست و بسیاری از مناطق شهری فاقد سایبان درختی موردنیاز هستند که همین امر، دمای هوای آن‌ها را نسبت به سایر مناطق پردرخت شهری افزایش داده است. مدیران ونکوور طرح کاشت ۲۵۰ نهال جدید را در محله‌هایی با کمترین دسترسی به درختان ارائه داده‌اند تا با ایجاد سایبان در این مناطق، علاوه بر مقابله با اثرات جزیره گرمایی در شهر، حس برابری میان شهروندان را افزایش دهند.

کد خبر 749022

دیگر خبرها

  • آغاز برداشت گل محمدی از فضای سبز شهری قم
  • پاکسازی فضا‌های بی دفاع شهری در منطقه ۱۹ تهران
  • تضمین حیات شهری با افزایش درختان
  • ارزیابی ایمنی بیش از هزار بوستان در تهران
  • ۲۱۰۰ اتوبوس در خطوط تهران فعالیت می‌کنند + فیلم
  • ارزیابی ایمنی بیش از ۱۰۰۰ بوستان در تهران
  • ایجاد ۱۰۴ بوستان در پایتخت/ اکوپارک فرحزاد خرداد افتتاح می‌شود
  • تجربیات تهران در حوزه شهری و فضای سبز به «واسط» عراق منتقل شود
  • اضافه شدن ۱۰۴ بوستان طی ۸ سال در قم
  • مقابله با گرمای شهری از طریق باغ‌های گیاه‌شناسی