Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-04-26@01:12:43 GMT

تنبورنوازی زاگرس؛ شیرین و فرهاد منظومه‌ای مقامی است

تاریخ انتشار: ۲۱ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۰۸۷۵۸۴

تنبورنوازی زاگرس؛ شیرین و فرهاد منظومه‌ای مقامی است

پژوهشگر موسیقی تنبور درباره نقش و تاثیرپذیری موسیقی کردی از کهن الگوها و المان‌های تاریخی اسطوره‌های ایران‌ زمین که در خاکِ غربی کشور نهفته‌اند، سخن گفت. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، استاد سیدوحید شاه‌ابراهیمی که در برنامه «اینجا چراغی روشن است» رادیو گفت‌وگو سخن می‌گفت، خود را قطره‌ای کوچک از تنبور نوازی زاگرس و کرمانشاهان معرفی کرد و گفت: درویش امیر حیاتی از قدمای تنبور نوازی منطقه صحنه است و دهستان‌های صحنه نیز نقاط کانونیِ موسیقی و تنبور نوازی هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ایشان فردی پر شور و حال بود و در 80سالگی نیز همچنان می‌خواند و در مقامی موسوم به سیدخاموش –قرن هفتم- کار می‌کردند.

موزه موسیقی و سه تار عبادی که منصوب به ناصرالدین شاه است + عکس

 

شاه ابراهیمی با بیان این پیشینه مختصر از موسیقی نوازیِ تنبور در غرب کشورمان گفت: منطقه صحنه از نقاط کهن است که گور دخمه در آن جای دارد و متعلق به مادهاست. البته این گوردخمه به شیرین و فرهاد موسوم است ولی افراد محلی معتقدند این منطقه متعلق به قبر کیکاوس شاه است.

وی گوردخمه‌ای دیگر را متعلق به دوره هخامنشیان معرفی کرد و ادامه داد: در چند سال اخیر تپه‌ای دیگر در منطقه صحنه یافت شده که به اواخر پارینه سنگی باز می‌گردد و وقتی به سمت بیستون حرکت می‌کنیم، غار شکارچیان را مشاهده می‌کنیم که روایت‌های شفاهی بسیاری در این منطقه وجود دارد.

شاه ابراهیمی افزود: وقتی خسروپرویز با بهرام چوبینه درگیر بود، از سمت اروپایی‌ها به او کمک شد و شیرین را همراه با خود به کرمانشاهان و قصر شیرین آورد و داستان‌هایی موسوم بدین مطلب است که فرهاد در فراغ شیرین، دیوار تراشی را در بیستون ایجاد کرد.

وی با اشاره به این داستان و اسطوره‌های ایرانی، به نقش و تاثیر گذاری آن در مقام‌های مختلف موسیقیایی اشاره کرد و گفت: شیرین و فرهاد به صورت منظومه‌ای مقامی توسط یکی از اساتید ما خوانده می‌شد؛ به گونه‌ای که این مقام در منطقه صحنه به تاریخی جدی و کهن باز می‌گردد.
کوهی هم موسوم به «هژیر» از شخصیت‌های شاهنامه در این منطقه قرار دارد و حتی قلعه هژیر در بالای این کوه قرار گرفته که در 5 کیلومتری شهرستان صحنه واقع شده است.

وی با بیان این مطلب به نقش موسیقی شاهنامه‌ای و حماسی در حوزه تنبور نوازی اشاره کرد و افزود: در تنبور مقام‌هایی جای گرفته‌اند که شکلی مذهبی دارند و یا جزئی از موسیقی اقوام بوده و در ساز تنبور ورود یافته‌اند.

شاه ابراهیمی همچنین تنبور را دارای در هم آمیختگی شگفت آوری با سایر وجوهِ موسیقی کردی عنوان کرد و افزود: بخش‌هایی از مناطق لک نشین و ایلام، مریوان و کرمانشاه هم در محدوده موسیقیِ کردی جای می‌گیرد. ریتم در همه این نوع موسیقی‌ها مشترک است.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: تنبور موسیقی موسیقی شاه ابراهیمی تنبور نوازی منطقه صحنه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۰۸۷۵۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فرهاد مجیدی مهمان ویژه فینال لیگ قهرمانان آسیا شد!

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، فرهاد مجیدی سرمربی اسبق استقلال که با این تیم توانست در لیگ بیست و یکم بدون شکست قهرمان شود، این روزها مربیگری نمی‌کند اما از دنیای فوتبال اصلاً فاصله نگرفته و لیگ قهرمانان آسیا را به طور جدی دنبال می‌کند. فرهاد که همراه با العین امارات در سال ۲۰۰۳ قهرمان اولین دوره لیگ قهرمانان آسیا شد و تنها چهره ایرانی محسوب می‌شود که به چنین افتخاری نایل شده، قبل از جدال برگشت العین مقابل الهلال عربستان، برای این تیم آرزوی موفقیت کرد و پس از فینالیست شدن نماینده امارات نیز با انتشار متن و عکسی این اتفاق را به مدیران، مربیان و بازیکنان العین تبریک گفت. اتفاقا کادر مدیریتی باشگاه العین امارات تدارک دیده‌اند تا پیشکسوتان و بازیکنان اسبق این باشگاه را هنگام برگزاری دیدار فینال لیگ قهرمانان به ورزشگاه دعوت کنند و فرهاد مجیدی هم یکی از همین مدعوین است.

بنابر روایت خبر ورزشی، اگر فرهاد خودش تمایل داشته باشد، بدون هیچ مشکلی می‌تواند این مسابقه را در جایگاه ویژه ورزشگاه اختصاصی باشگاه العین از نزدیک تماشا کند. فینال لیگ قهرمانان آسیا میان العین امارات و یوکوهاما مارینوس ژاپن برگزار می‌شود و فعلاً قرار است مسابقه به صورت رفت و برگشت باشد. بازی رفت ۲۲ اردیبهشت خواهد بود و جدال برگشت هم پنجم خرداد برگزار می‌شود اما هنوز شخص نیست کدام تیم در جدال رفت میزبان است. این نکته را هم فراموش نکنیم که مجیدی از تقابل با ژاپنی‌ها در مسابقات فینال خاطره تلخی دارد. او اردیبهشت سال ۱۳۷۸ همراه با استقلال در فینال جام باشگاه‌های آسیا با نتیجه ۲ بر یک مغلوب جوبیلو ایواتا ژاپن شد.

۲۵۸۲۱۹

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1899574

دیگر خبرها

  • فرهاد مجیدی مهمان ویژه فینال لیگ قهرمانان آسیا شد!
  • پشت صحنه تازه‌ترین فیلم پارسا پیروزفر در سینما
  • اشک‌های شیرین امیرعلی نبویان برای همسرش
  • عکس| تبریک فرهاد مجیدی به العین به زبان عربی
  • تبریک فرهاد مجیدی به العین به زبان عربی! + عکس
  • خودنمایی بخشی از جنگل‌های بلوط زاگرس در روستای مله پنجاب + فیلم
  • ملایر میزبان جشنواره موسیقی «شب‌های تاک»
  • پسماند معضل استان‌های زاگرس نشین
  • آب شیرین‌کُن شناور راهکاری فناورانه برای مبارزه با خشکسالی
  • سیاره مشتری چه زمانی شروع به حرکت در منظومه شمسی کرده است؟