Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، تنوع آب و هوایی، پراکندگی و کوچکی مزارع از جمله عواملی هستند که سبب افزایش ریسک کشاورزی در ایران می‌شوند که به همین منظور، کشاورزان نیز راهکار‌هایی را برای مقابله با این ریسک به کار می‌گیرند. یکی از این راهکارها، استفاده از تنوع زراعی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اندازه گیری میزان تنوع محصولات کشاورزی نیز با بررسی برخی شاخص‌ها امکان پذیر است. اهمیت این اندازه گیری و بررسی عوامل موثر بر آن در این است که می‌توان با استفاده از نتایج به دست آمده، سیاست‌های راهگشایی را برای کاهش ریسک تولید محصولات خاص و استراتژیک و در نتیجه، افزایش تولید این محصولات و ایجاد امنیت غذایی در سطح کشور، در دستور کار قرار دارد.

بررسی‌ها حاکی از آن است که قیمت محصولات، متوسط هزینه تولید سالانه‌ محصولات، متوسط درآمد کشاورزی و غیرکشاورزی خانوار‌های روستایی، بیمه‌ محصولات، مقدار صادرات، واردات و یارانه‌ها، رابطه‌ معناداری با شاخص تنوع دارند.

فعالیت باغداری یکی از زیربخش‌های بسیار مهم بخش کشاورزی به حساب می‌آید که همراه با فعالیت زراعت، در حدود ۱۷ درصد از ارزش افزوده بخش کشاورزی به قیمت ثابت را تشکیل می‌دهد. بنابراین، استفاده از تنوع زراعی در این فعالیت کشاورزی نیز امری ضروری است.

آمار‌های تولید محصولات باغی در کشور چه می‌گویند؟

بر اساس آخرین طرح آمارگیری باغداری مرکز ملی آمار ایران، مربوط به محصولات دائمی که نتایج آن در اواخر مردادماه سال گذشته منتشر شد، در سال ۱۳۹۸ حدود یک میلیون و ۵٩٧ هزار بهره‌برداری دارای فعالیت باغداری در کشور وجود داشته است که تقریباً یک میلیون و ۵٠٩ هزار بهره‌برداری دارای باغ و قلمستان، و ٨٧ هزار بهره‌برداری فاقد باغ و قلمستان، اما دارای حداقل یکی از محصولات انجیر، خرما، پرتقال، گردو، بادام، انواع تبریزی و اکالیپتوس، به‌ صورت پراکنده و بر اساس حد نصاب‌های تعیین شده بوده‌اند.

مساحت باغ‌ها و قلمستان‌های کشور حدود یک میلیون و ٨٩١ هزار هکتار برآورد شده که ۶٩.۶ درصد آن باغ و قلمستان ساده (تک‌محصولی) و ٣٠.۴ درصد آن باغ و قلمستان مخلوط (چندمحصولی) است.

نتایج حاصل از این آمارگیری نشان می‌دهد که ۶۶ درصد باغ‌ها و قلمستان‌های کشور به ترتیب در ١٠ استان کشور شامل استان‌های کرمان، خراسان رضوی، فارس، مازندران، آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، یزد، اصفهان، قزوین، و سیستان و بلوچستان واقع شده است.

بیشتر بخوانید:

صادرات هندوانه عامل نوسان قیمت/ کمبودی در عرضه محصولات باغی نداریم

نتایج حاصل از این آمارگیری نشان می‌دهد که در حدود ١۵.٨ درصد از مساحت کل باغ‌ها و قلمستان‌های کشور، متعلق به ۶۵.٧ درصد از تعداد کل بهره‌برداری‌هاست که مساحتی کمتر از یک هکتار دارند.

همچنین در حدود ۴۴.٧ درصد از مساحت کل باغ‌ها و قلمستان‌های کشور، مربوط به ٣٠.۵ درصد از تعداد کل بهره‌برداری‌هاست که دارای مساحت یک تا کمتر از پنج هکتار هستند.

همچنین در حدود ٣٩.۵ درصد از مساحت کل باغ‌ها و قلمستان‌های کشور، متعلق به ٣.٨ درصد از تعداد کل بهره‌برداری‌هاست که پنج هکتار یا بیش‌تر مساحت دارند.

درصد از مساحت کل باغ‌ها و قلمستان‌های کشور درصد از کل بهره‌برداری‌ها مساحت باغ یا قلمستان ۱۵.۸ درصد ۶۵.۷ درصد کمتر از یک هکتار ۴۴.۷ درصد ۳۰.۵ درصد یک تا کمتر از پنج هکتار ۳۹.۵ درصد ۳.۸ درصد پنج هکتار یا بیش‌تر

در حدود ۶۵ درصد از کل تولید محصولات باغی کشور در سال‌های ١٣٩٧ و ۱۳۹۸ به‌ترتیب متعلق به چهار محصول پرتقال و نارنگی، سیب، انگور، و خرما بوده است.

در سال ١٣٩٧ تولید محصولات باغی در حدود ١٢ میلیون تن بوده است. در این سال، تولید پرتقال و نارنگی در حدود دو میلیون و ٧١٩ هزار تن، تولید سیب در حدود یک میلیون و ٩٣٧ هزار تن، تولید انگور در حدود یک میلیون و ٩١۵ هزار تن، و تولید خرما در حدود یک میلیون و ٣۵۶ هزار تن بوده است.

در سال ١٣٩٨ تولید محصولات باغی در حدود ١٣ میلیون تن برآورد شده است. در این سال، تولید پرتقال و نارنگی در حدود دو میلیون و ٨٩۵ هزار تن، تولید سیب در حدود دو میلیون و ٢۴١ هزار تن، تولید انگور در حدود یک میلیون و ٩۴۵ هزار تن، و تولید خرما در حدود یک میلیون و ٣٠٧ هزار تن تخمین زده می‌شود.

افزایش تولید محصولات باغی با افزایش سطح زیر کشت آن‌ها

همچنین بر اساس آمار‌های مرکز ملی آمار ایران، از سال ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۸، روند تغییرات تعداد بهره‌برداری‌های دارای فعالیت باغداری، منفی بوده به طوری که دو میلیون و ۵۶۰ هزار و ۵۶۰ بهره‌برداری دارای فعالیت باغداری کشور در سال ۱۳۸۶ به یک میلیون و ۵۹۷ هزار و ۲۹۷ کاهش یافته و در این بین، تعداد بهره‌برداری‌های دارای باغ و قلمستان نیز از دو میلیون و ۶۳ هزار و ۴۰۳ به یک میلیون و ۵۰۹ هزار و ۸۳۱ اُفت کرده است.

با وجود کاهش تعداد بهره‌برداری‌های دارای باغ و قلمستان، به دلیل این که از نظر سطح زیر کشت، مساحت این واحد‌ها از یک میلیون و ۷۷۲ هزار و ۷۸۴ هکتار در سال ۱۳۸۶ به یک میلیون و ۸۹۱ هزار و ۲۵ هکتار در سال ۱۳۹۸ افزایش یافته، تولید کل محصولات دائمی از آن‌ها نیز از ۱۱ میلیون و ۱۸۹ هزار و ۸۵ تن در سال ۱۳۸۶، به ۱۲ میلیون و ۹۰۲ هزار و ۶۹ تن در سال ۱۳۹۸ رسیده که حاکی از رشد مثبت تولید محصولات باغی در بازه زمانی سال‌های ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۸ است.

تعداد بهره برداری‌های دارای فعالیت باغداری و تولید کل محصولات باغی به تفکیک استان، در جدول زیر قابل ملاحظه است؛

نقشه پراکندگی محصولات باغی کشور

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: باغداری و کشاورزی محصولات باغی محصولات کشاورزی تعداد بهره برداری های دارای تولید محصولات باغی حدود یک میلیون کل بهره برداری ها دو میلیون پنج هکتار سال ۱۳۸۶ هزار تن ۵ درصد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۱۳۵۰۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سمنان در زمره استان‌های کم تورم کشور است

به گزارش خبرنگار مهر، آمارهای مرکز آمار کشور نشان می‌دهد که استان سمنان در زمره استان‌های کم تورم کشور محسوب می‌شود. نرخ تورم ماهانه این استان در آمار اعلامی ۳.۶ درصد و نرخ تورم سالانه ۳۶.۳ درصد اعلام شده است.

استاندار سمنان در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن بیان اینکه تعامل خوب بین کبه، تولیدکنندگان، مسئولان و مردم در استان باعث شده تا سمنان یکی از کمترین میزان تورم‌ها را در کشورمان داشته باشد، گفت: در زمینه تورم سمنان در زمره پنج استان آخر است.

سید محمدرضا هاشمی با بیان اینکه نرخ تورم سالانه استان طبق اعلام مرکز آمار کشور ۳۶.۳ درصد است، تاکید کرد: تنها چهار استان کشور مانند سیستان و بلوچستان، تهران، بوشهر و زنجان دارای تورمی کمتر هستند.

وی با بیان اینکه تورم خوراکی‌ها در استان سمنان ۳۲.۸ درصد بوده است، تاکید کرد: در این شاخص سمنان بعد از استان قزوین دارای دومین استان با کمترین میزان تورم خوراکی و آشامیدنی است.

استاندار سمنان گفت: تورم غیرخوراکی ها و خدماتی‌ها هم در استان سمنان ۳۹.۲ درصد از سوی مرکز آمار کشور اعلام شده در صورتی که میانگین کشوری نزدیک بیش از ۴۰ درصد است.

کد خبر 6097769

دیگر خبرها

  • کاهش چشمگیر میزان تولد نوزاد مبتلا به تالاسمی/ تهران حدود ۲ هزار بیمار تالاسمی دارد
  • افزایش واردات محصولات دارای تولید داخل خبر خوبی نیست
  • با ۹۵ درصد درخواست‌های انشعابات غیر خانگی آب و فاضلاب موافقت شد
  • سمنان در زمره استان‌های کم تورم کشور است
  • پیش‌بینی تولید پنج میلیون و ۲۸۰ هزار تن محصولات کشاورزی در استان
  • تولید ۵ میلیون و ۲۸۰ هزار تن محصولات کشاورزی در آذربایجان شرقی
  • توسعه ۳۰۰ هزار هکتار اراضی؛ افزایش سه میلیون تنی محصولات کشاورزی
  • راهکار‌ افزایش تولید سه میلیون تن محصولات کشاورزی بررسی شد
  • چند درصد ایرانی‌ها آسم دارند؟ بالاترین میزان ابتلا در این سن
  • تکلیف متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان مشخص شد