Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-04-29@20:48:05 GMT

نکات مهمی برای اینکه پیری سالمی داشته باشیم

تاریخ انتشار: ۳۰ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۱۶۸۶۸۴

نکات مهمی برای اینکه پیری سالمی داشته باشیم

به گزارش جام جم آنلاین، امید به زندگی در سراسر جهان افزایش یافته است. در حقیقت، سازمان بهداشت جهانی (WHO) پیش بینی کرده است که تعداد افراد بالای 60 سال در جهان بین سال های 2015 تا 2050 تقریباً دو برابر خواهد شد.

در حال حاضر ، بسیاری از افراد مسن زندگی فعال و رضایت بخشی را دنبال می کنند. با این حال، همه آنها برای رسیدن به این شرایط باید به روشی سالم پیر می شدند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بنابراین همه ما باید عادت های بهتری را پیش بگیریم که زوال طبیعی بدن و ذهن ما را به حداقل برساند.

پیری اثر تجمع آسیب های سلولی و مولکولی است. علاوه بر این، منجر به کاهش ظرفیت های جسمی و روانی می شود، در حالی که خطر ابتلا به بیماری را افزایش می دهد. هر چند سن همیشه عاملی نیست که باعث بروز اینها شود.پیری همچنین با چندین تغییر روانی - اجتماعی همراه است.

برجسته ترین آنها پایان زندگی کاری و کاهش تدریجی حلقه اجتماعی همسالان است. همه این تغییرات نسبی هستند زیرا افراد به روشی سالم پیر می شوند.

چه عواملی بر پیری سالم تأثیر می گذارد؟

عامل بیولوژیکی

واضح است که فاکتور بیولوژیکی در پیری تأثیر دارد ، اما اجازه ندهید تعمیم دهیم. برخی افراد 80 ساله از برخی افراد 30 ساله سالم ترند. این به شدت تحت تأثیر ژنتیک به ویژه سبک زندگی است.

در هر صورت، تغییر در حواس، مشکلات اسکلتی - عضلانی و بیماری های مزمن با افزایش سن طبیعی است. افسردگی و برخی از انواع زوال عقل نیز شایع تر است.

مراقبت های بهداشتی و پیری سالم

دسترسی همه به خدمات بهداشتی برابر نیست. بنابراین، این کمبود در طول زندگی جمع می شود و کیفیت زندگی در دوران پیری را تحت تأثیر قرار می دهد. در این مرحله، در دسترس بودن خدمات بهداشتی یک عامل تعیین کننده است و همیشه در دسترس نیست.

سازنات بهداشت جهانی طرفدار سیستم های مراقبت در همه کشورها و همه مردم است. برای امکان پذیر بودن آن، مدیریت کارآمد، زیرساخت ها و پرسنل آموزش دیده مورد نیاز است. همانطور که می توانید تصور کنید، همه اینها در کنار هم می تواند کیفیت زندگی افراد مسن را به طور قابل توجهی بهبود بخشد.

کلیشه ها و تبعیض ها

یک تصور غلط رایج این است که افراد مسن وابسته و غیرمولد هستند و بنابراین مسئولیت جامعه را به دوش می کشند. در بسیاری از موارد منجر به نگرش تبعیض آمیز علیه آنها می شود. این، به نوبه خود، پیر شدن به روشی سالم را حتی دشوارتر می کند.

اقدام دولت

دولت ها نیز عاملی هستند که پیری سالم را ترجیح می دهند یا مانع آن می شوند. توجه و پاسخ به موقع به نیازهای افراد مسن، کیفیت زندگی در آن سن را تحت تأثیر قرار می دهد.

نکاتی برای پیری سالم

جنبه های مختلفی برای پیری سالم مهم است و مربوط به عادت ها و نگرش هایی است که کیفیت زندگی را ارتقا می دهند. مهمترین آنها:

فعالیت بدنی، یک ضرورت برای پیری سالم است

هر روز فعالیت بدنی متوسطی مانند پیاده روی انجام دهید. متخصصان نیم ساعت در روز را توصیه می کنند. حرکت به اطراف باعث می شود ماهیچه های شما شکل داشته و وزن بدن را تنظیم کند. در حالت ایده آل ، این روال ها باید از سنین پایین آغاز شود و شما باید آنها را برای همیشه حفظ کنید.

رژیم غذایی متعادل

رژیم غذایی عامل تعیین کننده ای برای سلامتی است. رژیم غذایی باید متنوع و متعادل باشد و دارای مقدار زیادی سبزیجات، حبوبات ، میوه ها و غلات کامل باشد. غذاهای طبیعی و کمتر فرآوری شده بهتر هستند. سعی کنید میزان چربی و قندهای اضافی خود را کاهش دهید.

استرس کمتر و عادات سالم بیشتر

استرس در هر مرحله از زندگی خوب نیست. بنابراین ، پیری سالم یعنی این که بدانید چگونه از زمان حال لذت ببرید و با خود در صلح باشید. سرگرمی ها ، خواندن ، مکالمات الهام بخش و روش های مدیتیشن گزینه های بسیار خوبی برای رسیدن به تعادل هستند. ترک یا کاهش مصرف عادت های مضر مانند سیگار کشیدن مهم است.

در جمع شرکت کنید و وقت خود را پر کنید

درست مانند کودکی ، بازی در سنین پیری نیز مهم است. این فقط به معاشرت و گذراندن اوقات خوش نیست بلکه توانایی های شناختی شما را نیز فعال نگه می دارد. سعی کنید منزوی نشوید و بنابراین در جمع شرکت کنید.

با دوستانتان مکرر فعالیت کنید. همچنین، چیزهای جدید بیاموزید، بیرون بروید و پیاده روی کنید و وقت خود را صرف کارهای خلاقانه و سازنده کنید، همه اینها به شما کمک می کند تا به سلامتی پیر شوید

پیری سالم امکان پذیر است

این موضوعی است که می توانید با اتخاذ یک سبک زندگی سالم قبل از رسیدن به پیری ، آن را به حداکثر برسانید. هرچه زودتر عادت های سالم ایجاد کنید ، بعداً کیفیت زندگی بیشتری خواهید داشت.

منبع: بهداشت نیوز

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: پیری افراد مسن پیری سالم زوال عقل فعالیت بدنی کیفیت زندگی افراد مسن پیری سالم عادت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۱۶۸۶۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

زندگی سالم و دیندارانه با مشاوره اسلامی

یکی از مباحث مهم دینی که در آیات قرآن به آن تاکید بسیار شده، مشورت با دیگران و استفاده از نظرات و رهنمودهای افراد خردمند و آگاه است. احادیث بسیار زیادی از ائمه اطهار(ع) نیز درباره توجه به مشورت واهمیت و فایده آن به ما رسیده است؛ نخستین و مهمترین سود مشورت با دیگران در این روایات، مشارکت و استفاده از عقل و خرد دیگران و در نتیجه قرار گرفتن در مسیر نجات و خوشبختی است. به مناسبت نهم اردیبهشت، روز روانشناس و مشاور، درباره جایگاه مشاوره در دین اسلام با حجت الاسلام دکتر رضا مهکام، رئیس موسسه تخصصی یاوران سلامت روان و عضو هیات علمی گروه روانشناسی مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی به گفتگو نشسته‌ایم.

اگر موافق باشید گفتگو را با بیان جایگاه و اهمیت مشاوره در دین مبین اسلام آغاز کنیم.

مشورت در اسلام جایگاه بسیار مهمی دارد.  در آیات بسیاری از قران به اهمیت مساله مشورت اشاره شده  شده و حتی یکی از سوره‌های این کتاب آسمانی، شوری نام دارد. برای نمونه خدا در آیه  38 سوره شوری می‌فرماید: «والذین استجابوا لربهم و اقاموا الصلاة و امرهم شوری بینهم و مما رزقناهم ینفقون». یعنی کسانی که امر خدا را اطاعت می‌کنند و نماز را به پا می‌دارند و بین خودشان مشورت می‌کنند و از آنچه روزیشان کردیم انفاق می‌کنند. در آیه 159 سوره آل عمران نیز خداوند به پیامبر(ص) دستور می‌فرماید: «و شاورهم فی الامر فاذا عزمت فتوکل علی الله ان الله یحب المتوکلین». یعنی با مردم مشورت کن و پس از مشورت به هر نتیجه ای که رسیدی به خدا توکل به خدا کن.

در برخی از داستان‌های قران نیز به آثار و نتایج ارزشمند مشورت اشاره شده است؛ مثلا در داستان حضرت یوسف(ع)، وقتی عزیز مصر آن خواب خاص را می‌بیند، از اطرافیان خود مشورت می‌خواهد و در نهایت به سراغ حضرت یوسف(ع) می‌روند و آن حضرت، خواب را تفسیر می‌کند. در داستان حضرت سلیمان(ع) نیز وقتی از ملکه صبا دعوت می‌شود که پیش حضرت سلیمان(ع) برود، ملکه با بزرگان دربارش در این زمینه مشورت می‌کند.

احادیث بسیار زیادی از ائمه اطهار(ع) درباره توجه به مشورت واهمیت و فایده آن به ما رسیده است؛ نخستین سود مشورت در روایات، مشارکت واستفاده از عقل و خرد دیگران و در نتیجه قرار گرفتن در مسیر نجات است. طبیعی است که وقتی با چند نفر مشورت می‌کنیم این مشورت باعث می‌شود از دانش و تجربه و فکر آنها استفاده کنیم، تصمیمات بهتری بگیریم، سلامت روانمان بهتر حفظ شود و کارهایی که انجام می دهیم در مسیر سالم‌تری قرار گیرد. خداوند نیز در آیه 18 سوره زمر می‌فرماید: «الذین یستمعون القول فیتبعون احسنه اولئک الذین هداهم الله و اولئک هم اولوالالباب»: کسانی که همه سخنان را گوش می‌کنند و بهترین رای را انتخاب می‌کنند، آنها را خدا هدایت کرده و صاحب خرد و دانش هستند. فایده دیگر مشاوره با دیگران، بنابر روایات، بحث هدایت است؛ یعنی خدا هدایت بنده را در ذهن دوستان و افراد عاقل و متخصص قرار داده و طبیعتا بهترین مسیرها را می‌توانیم در فضای مشورت پیدا کنیم. نکته دیگر اینکه بنابر روایات کسانی که مشورت نمی‌گیرند به هلاکت می‌افتند یعنی با ندانم‌کاری خودشان را ازچاله به چاه می‌اندازند و فشارهای زیادی را متحمل می‌شوند.  اگر بخواهیم عام تر نگاه کنیم، سلامت روان، خانواده سالم، ازدواج‌های سالم و در ادامه جامعه سالم در مسیر مشاوره گرفتن از افراد متخصص است؛ در واقع سالم و حتی دیندارانه زندگی کردن می‌تواند در گرو یک مشورت درست و به جا باشد.

در احادیث معصومین(ع) برای مشاور خوب چه ویژگی‌هایی بیان شده و در مقابل از مشورت با چه افرادی نهی شده است؟

در احادیث ویژگی‌های زیادی برای مشاور خوب و شایسته ذکر شده: نخستین ویژگی یک مشاور خوب در روایات معصومین(ع)، صاحب خرد و اندیشه بودن است؛ یعنی باید با کسی مشورت کنیم که از قوه تفکر و عقلانیت بالایی برخوردار باشد. طبیعی است که مشورت با فرد کم خرد نتیجه معکوس دارد و ما را از راه به در می‌کند.  دومین ویژگی مشاور خوب، داشتن تخصص است یعنی باید در هر زمینه‌ای، از افرادی که تخصص کافی دارند مشورت بگیریم. سومین ویژگی یک مشاور خوب، متدین بودن اوست. منظور از متدین بودن، مومن و مقید بودن به آداب دینی است؛ در روایات گفته شده که فرد خداترس چون در مشورت با دیگران خدا را در نظر می‌گیرد تلاش می‌کند بهترین و سالم‌ترین مشورت را به افراد بدهد ولی فردی که از خدا نترسد ممکن است در مشورت خیانت کند. حتی در متن روایت آمده: فرد خداترس و متدین، مسیر سالم را معرفی خواهد کرد. ویژگی دیگر یک مشاور خوب در روایات، حر بودن یا آزاده بودن یعنی در قید و بند دیگران نبودن است. مثلا اگر مشاور وامدار فردی باشد ممکن است در فضای مشورت دچار مشکل شود. ویژگی پنجم، مؤاخات و برادری است.در روایات به عبارت «صدّیقا مؤاخیا» اشاره شده. یعنی با کسی مشورت کن که دوست و برادرگونه باشد؛ یعنی در قبال تو احساس مسئولیت بکند و از کنارت بی اعتنا نگذرد و این دلسوزی را فرد در درون خود داشته باشد.

همچنین در روایات از مشورت با افراد دروغگو ، ترسو است. بخیل، حریص و  دمدمی ومتلون المزاج نهی شده است.

تفاوت مشاوره دینی با غیر دینی چیست و نسبت به آن چه مزایایی دارد؟

پرسش خوبی است؛ مشاورانی که تحصیلات آکادمیک دارند و از مباحث دینی بی اطلاعند، در راهنمایی افراد فقط از علم روانشناسی و مشاوره استفاده می‌کنند و بسیاری از جاها هم مباحثشان مفید و قابل استفاده است. اما طبیعتا افرادی که هم تخصص روانشناسی و هم دینی دارند، علاوه بر دانش روانشناسی از توصیه‌های دینی هم برخوردارند؛ اسلام دین کاملی است و در مورد سبک زندگی، فرزندپروری، خانواده‌داری، مدیریت استرس و بسیاری دیگر از مسائل توصیه های ارزشمندی دارد. مسلم است که این مباحث با فرهنگ ایرانی و اسلامی ما هم عجین شده و با عمل به آنها زندگی‌ سالم‌تری خواهیم داشت.

زهرا دلپذیر

دیگر خبرها

  • فرمولی برای اینکه در زندگی موفق باشیم
  • بالا رفتن سن سالمندی از دیدگاه عموم
  • از چه سنی به بعد جزو افراد پیر محسوب می‌شویم؟
  • چرا افراد مسن سرعت حرکت بدنشان کم می‌شود؟
  • از چند سالگی پیر محسوب می‌شویم؟
  • از چند سالگی پیر محسوب می‌شویم؟
  • زندگی سالم و دیندارانه با مشاوره اسلامی
  • سلامت از ارکان اصلی خوشبختی و بهروزی/ خانواده سلامت محور «زندگی زیسته» سالمی دارد
  • چربی مهمی که در هنگام لاغر کردن نباید بسوزانید
  • شخصیت سالم یا ناسام؛ مساله این است؟