Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-05-07@18:20:11 GMT

آیا طالبان می‌تواند تغییر کند؟

تاریخ انتشار: ۳۱ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۱۸۳۴۹۶

آیا طالبان می‌تواند تغییر کند؟

بابک زمانی؛ برخی معتقدند طالبان تغییر کرده، برخی می‌گویند خیر. در این یادداشت می‌خواهم به این موضوع بپردازم که آیا اساسا طالبان قابل تغییر است یا خیر و اگر هست تا چه حد؟

این همان مساله قدیمی نقش شخصیت در تاریخ است که بسیاری درباره آن قلم‌فرسایی کرده‌اند از «گئورگی پلخانف» مولف سیاسی روس تا «خلیل ملکی» سیاستمدار خوشنام ایرانی.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

عوامل اجتماعی و تاریخی تا چه حد اجازه نقش بازی کردن به افراد و شخصیت‌ها را می‌دهند و اینان حتی اگر اراده کنند تا چه حد می‌توانند خود و محیط‌شان را تغییر دهند؟

طالبان به عنوان برخاسته آشوبگر از مدفنی هزاران‌ساله، فلسفه و ماهیت وجودی‌اش مقابله با مدنیت و مدرنیته و تمام مظاهر آن از قبیل مجلس، انتخابات آزاد، آزادی‌های مدنی و شعائر اخلاقی مدرن است و اگر این پدیده‌ها را بپذیرد دیگر طالبان نیست و مشروعیت درونی خود با این عنوان را از دست خواهد داد.

این نه فقط به خاطر حقانیت مذهبی‌ای است که برای خود قائل است، بلکه به دلیل ماهیت تندروانه و رادیکال این جریان است که به درستی کوچک‌ترین لغزشی در اصول را آغاز دومینوی سقوط به حساب می‌آورد و این حقانیت رادیکال را با هیچ چیز حتی حکومت بر یک کشور عوض نمی‌کند. در مرکزیت خود هم هژمونی بر سازمان خود را با حکومت بر بخشی از دنیا یا داشتن بخشی از قدرت در یک کشور تعویض نمی‌کند. تجربه خود طالبان در سال ٢٠٠٠ که حاضر به مماشات نشد و قدرت در خارج از حکومت را انتخاب کرد یا تجربه رهبران خمر سرخ که هژمونی در تبعید بر حزب را بر هر مصالحه‌ای ترجیح دادند همین را می‌گوید و بسیاری مثال‌های دیگر.

از سوی دیگر نیرو‌هایی که در راس حکومت با رویت فجایع ایجاد شده تصمیم به اصلاحاتی می‌گیرند یا تداوم حاکمیت را در انجام این اصلاحات می‌بینند برای سرکوب و قلع‌وقمع نیرو‌های تندرویی که امنیت جامعه را به خطر می‌اندازند و وجهه بین‌المللی حکومت را خراب می‌کنند، نیاز به انسجام و اراده‌ای استثنایی در هسته قدرت دارند که نمونه‌های زیادی در تاریخ ندارد. برجسته‌ترین نمونه آن «شب دشنه‌های» بلند است که در جریان آن هیتلر بخشی از متعصب‌ترین هوادارانش را در یک شب به دست خود قربانی کرد!

طالبان اولا چنین انسجامی برای پیرایش خود از چنین گروه‌هایی که بسیار متعددند، ندارد و ثانیا حتی در این مورد هم تسویه اراذل‌واوباش خیابانی هیتلر باعث تغییر در ماهیت حزب نازی نشد، بلکه انسجام بیشتری به حزب برای نیل به اهداف غیرانسانی‌اش بخشید. احتمال بیشتر بر آن است که ایده اصلاحات به‌طور مداوم باعث جدا شدن لایه‌های حکومت و تسویه مداوم هر گروه و ایده‌ای است که درجاتی از ناخالصی از خود بروز می‌دهد.

این همه تناقض نه‌تنها باعث تضعیف چنین حکومتی نیست، بلکه آن را تقویت و انسجام می‌بخشد و اساسا به آن نیاز دارد. شاهد مثال آنکه تنها بمب‌افکن‌های متفقین در برلین، نیرو‌های پیاده نظام ویتنام در کامبوج و نیرو‌های بین‌المللی در سال ٢٠٠٠توانستند حزب نازی آلمان و خمر سرخ کامبوج و رژیم صدام و طالبان اول را ساقط کنند.

رعایت ظواهر و مراعات حدودی از قوانین بین‌المللی را نمی‌توان به حساب تغییر طالبان گذاشت. لیبرالیسم فرهنگی در دنیای غرب هم که گویا دارد فرهنگ‌های بدوی را تحمل می‌کند در اصل ریشه در منافع اقتصادی سرمایه دارد، بنابراین بسته به نیاز ممکن است هر سیستم بدوی را به صرف حداقلی از ظواهر بپذیرد یا با کمترین مشکل نپذیرد. رعایت برخی مصالح از سوی طالبان مصداق گندم‌نمای جوفروشی است که بین آنچه می‌نمایاند و آنچه در اصل دنبال می‌کند، فاصله‌ای عمیق وجود دارد. در قالب مدرن محتوایی فرتوت و کهن جانی تازه می‌گیرد.

طالبان نمی‌تواند تغییر کند؛ اما با رعایت برخی ظواهر ممکن است حیات باور نکردنی و بسیار طولانی‌ای برای خود و ایده‌های متحجرش تحقق بخشد. حیاتی که باز هم در یک تناقض بزرگ بدون استفاده از ناوگانی از مدرن‌ترین امکانات نظامی و ارتباطی و سیاسی این سفر بزرگ به هزاران سال پیش مقدور نمی‌شد.

منبع: روزنامه اعتماد

منبع: فرارو

کلیدواژه: طالبان افغانستان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۱۸۳۴۹۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هدف‌گذاری برای نمایش شهری در تراز حکومت حضرت مهدی(ع) در نوروز ۱۴۰۴

نایب رئیس شورای اسلامی شهر مشهد مقدس گفت: بهار ۱۴۰۴، در کنار یک شهر ایمن، سرسبز و بانشاط باید برای تحقق و نمایش شهری در تراز حکومت حضرت مهدی(عج) تلاش کنیم.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از خراسان رضوی، ایمان فرهمندی عصر امروز _دوشنبه هفدهم اردیبهشت_ در آئین تجلیل از دست‌اندرکاران ستاد استقبال از بهار ۱۴۰۳ که با حضور رئیس و جمعی از اعضای شورای اسلامی شهر، شهردار و معاونان و مدیران شهری برگزار شد، اظهار کرد: خدمت در شهر امام‌رضا (ع) به زائران و مجاوران امام رضا (ع)، توفیق والایی است و خداوند را از این حیث شاکر هستیم.

وی افزود: مشهد مقدس در استقبال از بهار، شهری مثال‌زدنی، زیبا، سرسبز و تمیز و ایمن بود و انتظاری جز این هم از شهر امام‌مهربانی‌ها و جهان‌شهر برکت و کرامت که دومین کلانشهر کشور است، نداریم؛ از تمامی ارکان دخیل در این رویداد فاخر کمال تقدیر و تشکر می‌کنیم.

نایب رئیس شورای اسلامی شهر مشهد مقدس با بیان اینکه استقبال از بهار، مسیری ۲۰ ساله را با فراز و نشیب‌های بسیار پشت سر گذاشته و هر دوره آموزه‌های بسیاری را داشته است، عنوان کرد: امسال بهار طبیعت مقارن با بهار قرآن، بهار مشارکت اجتماعی در انتخابات و بهار مقاومت اسلامی بود.

تصریح کرد: جهان پیوسته در حال تغییر است و امروز شاهد اهتزاز پرچم کشورمان در مقابل کاخ سفید و سر دادن شعارهای مرگ بر اسرائیل در سراسر دنیا هستیم.

فرهمندی با بیان اینکه انقلاب اسلامی معادلات جهان را بهم ریخته، اسرائیل را خار کرده و آمریکا را به چالش کشیده، گفت: سال آینده شاهد حضور زائرانی از نقاط مختلف دنیا در مشهد مقدس خواهیم بود؛ نوروز ۱۴۰۴ باید شهری در تراز مقاومت اسلامی و انقلاب اسلامی داشته باشیم.

وی افزود: امروز نگاه دنیا به کشورمان و مشهدالرضا (ع) نگاه متفاوتی است و باید برنامه‌ریزی سال آینده به نحوی باشد که بدانیم با چه چالش و سوالی برای پاسخگویی به زائر مواجهیم‌.

نایب رئیس شورای اسلامی شهر مشهد مقدس اظهار کرد: بهار ۱۴۰۴، در کنار یک شهر ایمن، سرسبز و بانشاط باید برای تحقق و نمایش شهری در تراز حکومت حضرت مهدی (عج) تلاش کنیم.

کد خبر 751201

دیگر خبرها

  • روش تربیتی امام خمینی(ره) و نقطه اوج حکومت مهدوی
  • هدف‌گذاری برای نمایش شهری در تراز حکومت حضرت مهدی(ع) در نوروز ۱۴۰۴
  • روسیه: به نظرات طالبان در نشست‌های بین‌المللی اهمیت می‌دهیم
  • ادامه چالش‌های مواد مخدر برای افغانستان
  • حکومت نظامی توخل در بایرن مونیخ
  • طالبان خواستار بازگشت افغانستانی‌های مقیم خارج به وطنشان شد
  • فرونشاندن التهابات اجتماعی و تنش‌های داخلی، ضرورتی امنیتی است
  • قدردانی طالبان از تحریم تجاری رژیم صهیونیستی توسط ترکیه
  • حکومت نظامی شهر فرانسوی برای جوانان
  • یک ماجرا و هزار داستان؛ در بدخشان افغانستان چه خبر است؟