Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش اقتصادآنلاین، باتوجه به آخرین گزارش سازمان برنامه و بودجه کشور، نابرابری که در میان خانوارهای کشور وجود دارد، در کنار لزوم ایجاد حداقل‌های معیشتی، اصلاح نظام یارانه‌ای و مالیاتی را به ضرورتی غیرقابل اجتناب برای رسیدن به عدالت اجتماعی و بهره‌مندی از فرصت‌ها تبدیل کرده است. طبق آمار طرح آمارگیری هزینه و درآمد خانوارهای ایران در سال۹۸، دهک اول تنها ۳درصد از مصرف کل را به خود اختصاص داده است؛ این موضوع در حالی است که دهک نهم و دهم با اختصاص ۴۴درصد از مصرف به خود، تقریبا به انداه مجموع باقی دهک‌ها هزینه می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از این رو، این نابرابری در مصرف سبب شده تا متوسط خالص مخارج دهک دهم در خانوارهای شهری قریب به ۱۰برابر و در خانواده‌های روستایی حدود ۸برابر مصرف دهک اول باشد.

ضرورت در اصلاح نظام یارانه‌ای

طی این سال‌ها، نظام یارانه‌ای کشور در قالب یارانه‌های بودجه‌ای، پنهان و معافیت‌های مالیاتی اجرا شده است. در سال۱۴۰۰، میزان کل یارانه‌ها اعم از پنهان و آشکار، حداقل ۱۹۷۱هزار میلیارد تومان یعنی معادل ۲.۳برابر سقف لایحه بودجه بوده است. یارانه پنهان در واقع همان کالاهای تولیدی داخل کشور است که با قیمتی پایین‌تر از قیمت جهانی، به مردم داده می‌شود که بنزین و سایر حامل‌های انرژی در این گروه قرار می‌گیرند. 

یارانه‌های پنهان را نمی‌توان در کوتاه مدت نقد کرد و تنها در صورتی که در گذر زمان، شیوه پرداخت آن‌ها اصلاح شود، منابعش در اختیار دولت قرار خواهد گرفت. از سویی دیگر بخشی از یارانه‌ها در کشور فرابودجه‌‌ای است؛ منابع این یارانه‌ها در سقف قانون بودجه دیده نشده اما دولت از منابع نهادهای عمومی غیردولتی، شرکت‌های دولتی و شبکه بانکی اقدام به استقراض و اعطای این یارانه می‌کند. از آنجایی که منابع نقدی در دست دولت محدود است؛ تاخیر در بازپرداخت این تعهدات سبب انباشت این یارانه‌ها در ترازنامه نهادهای مالی به عنوان بدهی دولت خواهد شد. طبق برآوردها، یارانه‌های فرابودجه‌ای حداقل ۶۰هزار میلیارد تومان برآورد می‌شود.

دهک‌های بالا؛ بهره‌‎مندان یارانه‌ها

بخش زیادی از یارانه‎‌های کشور، به صورت فراگیر و بدون اعمال محدودیت در دوره زمانی، غیرمستقیم و در قالب یارانه‌های قیمتی ارایه می‌شود و به همین سبب نیز بهره‌مندی افرادی که مصرف بیشتری دارند، از این یارانه‌ها بیشتر است. برآوردها حاکی از آن است که نسبت متوسط دریافتی یارانه پنهان دهک دهم خانوارهای شهری به دهک اول در کالاهای اساسی ۵.۷، دارو ۱۵.۱، بنزین ۱۳.۳، برق ۲.۸ و گاز طبیعی ۲.۱ است؛ یک نظام کارآمد یارانه‌ای باید سه ویژگی هدفمند بودن ذیل یک ساز و کار شفاف، مشروط بودن به وضعیت درآمدی و معیشتی و محدودیت زمانی را دارا باشد تا بتواند حداقل‌های معیشتی را تامین کند.

به همین سبب جهت تحقق عدالت مالیاتی و تامین اجتماعی، یکپارچه‌سازی نظام مالیاتی و تامین اجتماعی باید در دستور کار قرار گیرد تا دریافت مالیات از مردم و اعطای یارانه به آن‌ها مبتی بر درآمد خانوارها باشد. 

سازمان برنامه و بودجه در گزارشی به بررسی انواع یارانه‌هایی که در کشور پرداخت می‌شود و ضرورت اصلاح آن‌ها پرداخته است که فایل این گزارش را در اینجا می توانید مشاهده کنید.

پربیننده ترین ثبت نام ایران خودرو ( فرصت پایانی ) ثبت نام خودرو / چری تیگو ۵ IE مدیران خودرو به حساب کدام ایرانی ها ۴۸۰ هزار تومان واریز شد؟ ثبت نام سایپا ( فرصت پایانی ) قیمت یخچال فریزر سامسونگ /۲۹شهریورماه

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: کالاهای اساسی یارانه ها یارانه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۱۸۶۷۳۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ضعف‌های زیرساختی و هزینه شدن یارانه برای کالاهای غیراساسی

به گزارش خبرنگار مهر، طرح کالابرگ الکترونیکی از سال قبل اجرا شده و برخی خانوارها به جای استفاده نقدی از یارانه تخصیص داده شده از سوی دولت، مبادرت به خرید ۱۱ قلم کالاهای اساسی شامل برنج، روغن، قند، شکر، حبوبات، مرغ، گوشت قرمز منجمد، شیر، پنیر، ماست، ماکارونی و گوشت مرغ، تعیین شده از سوی انستیتو ایران می‌کنند.

در این خصوص ۲۲۰ هزار فروشگاه، متصل به طرح بوده و افراد با مراجعه به این فروشگاه‌ها که برخی مربوط به فروشگاه‌های زنجیره‌ای و بعضی فروشگاه شخصی هستند خدمات لازم را در خرید این اقلام اساسی ارائه می‌دهند.

در کنار یارانه عمومی و کالابرگ الکترونیکی، طرح «یسنا» (یارانه ویژه زنان باردار و شیرده) نیز از بهمن سال قبل در حال اجرا بوده که ماهانه ۴۰۰ هزار تومان به حساب سرپرستان خانوار در ۸ استان محروم به ازای مادران باردار و شیرده واریز می‌شود.

همچنین در این خصوص باید به یارانه کودکان اشاره کرد که به ازای هر کودک دارای سوءتغذیه در خانوارهای دهک اول تا پنجم مبلغ یک میلیون تومان و فرزندان مربوط به دهک‌های ششم و هفتم ۶۰۰ هزار تومان واریز می‌شود.

البته اقلام دو طرح اخیر با افزودن میوه و سبزیجات ۱۶ قلم است.

همراه با این خدمات جایزه تشویقی دولت که در طرح «فجرانه» ۲۲۰ هزار تومان بوده، به افراد مشمول یارانه اجازه می‌دهد تا به ازای خرید هر یک از ۱۱ کالای تعیین شده، جایزه تشویقی داشته باشند و از هر یک از کالاها خرید مازاد داشته باشند.

اما با وجود تاکید بر خرید ۱۱ قلم کالا به دلیل برخی ضعف‌های زیرساختی سرپرستان برخی خانوار یارانه مربوط به طرح فجرانه یا یسنا را برای خرید سایر اقلام مانند شوینده‌ها هزینه می‌کنند. این امر در فروشگاه‌های شخصی و کوچک متصل به درگاه کالابرگ الکترونیکی رخ می‌دهد و همچنین برخی فروشگاه داران خرد از طرح سوءاستفاده کرده و افراد را مجبور به خرید کالاهای بیشتر می‌کنند.

در این خصوص معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی عنوان کرده، به دلیل اینکه پایش ملی بر روی فروشگاه‌ها آغاز شده است، هم اکنون اجازه نداریم فروشگاه جدیدی را به طرح متصل کنیم.

کد خبر 6096995 فاطمه امیر احمدی

دیگر خبرها

  • ذخیره‌سازی ۱۵۰۰ تن مرغ منجمد در لرستان
  • ذخیره سازی ۱۵۲۰ تن گوشت و مرغ منجمد در لرستان
  • فوری | واریزی مددجویان تحت پوشش ۳ برابر شد
  • ضعف‌های زیرساختی و هزینه شدن یارانه برای کالاهای غیراساسی
  • اختصاص ۱۸۰ میلیارد تومان اعتبار در بودجه امسال برای انسداد مرز
  • سیاست ارزی غلط بانک مرکزی باعث کم اثر شدن رشد اقتصادی/قیمت کالاهای اساسی با قیمت ارز آزاد مچ شده است
  • تسویه بدهی گازی پتروشیمی ها به دلیل ماهیت مصارف قطعی تبصره هدفمندی یارانه‌ ها باید سریعا انجام پذیرد
  • چند درصد بودجه آموزش و پرورش صرف پرداخت حقوق می شود؟ | بیشترین جهش بودجه ای در این وزارتخانه
  • خبر خوب رئیس سازمان برنامه و بودجه به کادر درمان کشور
  • ۱۳ همت مبلغ یک ماه میزان مصرف صنایع بزرگ از گاز کشور