Web Analytics Made Easy - Statcounter

پژوهشگران زیست‌شناسی و میکروبیولوژی با انجام یک مطالعه باکتری‌های جداشده از پنج اثر نفیس موجود در موزه آستان قدس رضوی را شناسایی کردند.

به گزارش ایسنا، تجزیه زیستی مواد آلی یا فرآیند پوسیدگی توسط میکروارگانیسم‌هایی مانند باکتری‌ها و قارچ‌ها ایجاد می‌شود. این فرآیند بسیار با اهمیت است؛ چرا که باعث برگشت مواد آلی به چرخه عناصر می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما رخ دادن همین فرآیند فرسودگی زیستی در مورد آثار موزه‌ای و آرشیوی، مطلوب نیست و موجب از دست رفتن اطلاعات با ارزش می‌شود. به همین دلیل پژوهشگران با روش‌های مختلف در پی جلوگیری از این فرآیند و آسیب‌های آن هستند.

بر همین اساس پژوهشگران زیست‌شناسی و میکروبیولوژی با انجام یک مطالعه، برخی نسخ نفیس خطی نگهداری شده در مرکز اسناد آستان قدس رضوی مشهد را از نظر آسیب‌های باکتریایی بررسی کردند. در این مطالعه پس از نمونه‌برداری از پنج اثر نفیس، با روش‌های مختلف آلودگی‌های باکتریایی مورد بررسی قرار گرفت.

در این ارزیابی، در مجموع ۷۲ سویه باکتریایی جداسازی شد که از میان آن‌ها ۲۸ سویه با روش مولکولی شناسایی شدند و غالب آن‌ها مربوط به شاخه فرمیکوت‌ها (Firmicutes) بودند. باکتری Bacillus atrophaeus با ۳۸.۶ درصد، دارای بالاترین فراوانی بود. بررسی‌های این مطالعه نشان داد که گونه‌های باکتریایی Staphylococcus hominis و Bacilkus altitudinis تنها در نمونه‌های مربوط به هوای مخازن نگهداری این آثار، جداسازی شدند.

بر اساس یافته‌های محققان، تقریباً نیمی از جامعه میکروبی کتب و هوای مخزن با یکدیگر مشابه بودند و این موضوع نشان‌دهنده این است که احتمالا آلودگی میکروبی آثار، به دلیل آلودگی هوای مخازن است. همچنین حضور باکتری‌های مشابه (۲۳.۵ درصد) در هوای اتاق بافری و هوای مخزن، تأییدکننده این مسئله بود.

نتایج حاصل از این پژوهش، حضور باکتری‌ها را در بسترهای کاغذی و چرمی کتب بررسی‌شده، به خوبی نشان می‌دهد. به گفته پژوهشگران این تحقیق؛ شناخت آلاینده‌های باکتریایی هوا، می‌تواند به بهبود روش‌های تهویه‌ مخازن و کتابخانه‌ها و  انتخاب روش‌های کارآمد برای حفاظت و مرمت آثار مکتوب، کمک فراوانی کند.

در انجام این تحقیق سمیرا بهدانی، معصومه بحرینی، لیلا شکرزاده، میرزا محمدرضا شریف مقدم؛ پژوهشگران زیست‌شناسی دانشگاه فردوسی مشهد، به همراه پریسا محمدی از گروه میکروبیولوژی دانشگاه الزهرا و علی اصغر ثابت جازاری از سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، با یکدیگر مشارکت داشتند.

یافته‌های این مطالعه، تابستان سال جاری به صورت مقاله علمی با عنوان «مطالعه آلودگی‌های باکتریایی برخی آثار مکتوب نفیس مرکز اسناد آستان قدس رضوی» در مجله پژوهش‌های سلولی مولکولی (مجله زیست‌شناسی ایران) منتشر شده است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: باكتري موزه آستان قدس رضوی نسخ خطي آستان قدس رضوی زیست شناسی باکتری ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۲۹۹۶۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فاز نخست موزه دفاع مقدس زنجان سوم خرداد افتتاح می‌شود

سید شمس‌الدین موسوی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: بنیاد حفظ آثار وظیفه ترویج و نشر سیرت و صورت شهدا و ارزش‌های دفاع مقدس دارد و با توجه به ظرفیت‌های استان و سرداران و فرماندهان اما هنوز تولید آثار هنری فاخر نداریم.

وی ساخت و تکمیل مرکز فرهنگی و موزه دفاع مقدس زنجان را یکی از برنامه‌های مهم خواند و گفت: ساخت موزه زنجان به تعویق افتاده اما امسال با توفیق الهی فاز یک موزه دفاع مقدس که نماد و بیرق ۳۵۳۵ شهید و ۷۰ هزار رزمنده دفاع مقدس است، در تاریخ سوم خرداد افتتاح می‌شود.

مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان زنجان با اشاره به اینکه ساخت موزه تقریباً ۱۱ به طول انجامید، ابراز کرد: استانداری و شهرداری زنجان کمک‌های خوبی را در زمینه ساخت موزه داشتند و موزه‌های دفاع مقدس باید با کمک مسئولان استانی ساخته شود که امیدواریم سال آینده فاز دوم را به سرانجام برسانیم.

وی با بیان اینکه در حوزه تدوین و چاپ و نشر کتاب باید سالانه ۶۰ عنوان کتاب مکتوب ۲۰ عنوان کتاب صوتی تهیه کنیم، عنوان کرد: این کار نیز با همکاری سایر نهادهای فرهنگی انجام می‌شود.

موسوی با تأکید بر اینکه همه کارهای بنیاد باید با مشارکت نهادهای فرهنگی و نظامی استان باشد، خاطرنشان کرد: در حال حاضر با گرانی کاغذ مواجه هستیم و ۶۰ عنوان کتاب را آماده کردیم که قسمتی از این کتاب‌ها چاپ شده و یک قسمت برای تأمین هزینه به مشکل برخوردیم.

وی تجلیل از یک میلیون نفر پیشکسوتان دفاع مقدس در سال را از دیگر برنامه‌های این بنیاد برشمرد و افزود: در تجلیل یک میلیون نفری ایثارگران ،۱۰ هزار نفر سهم استان زنجان می‌باشد

موسوی افزود: در حوزه هنر نیز تولید موسیقی، کلیپ، فیلم کوتاه و سینمایی و برگزاری جشنواره‌های مرتبط مثل فانوس و افتخار من در دستور کار قرار دارد.

مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان زنجان با اشاره به اینکه تولید فیلم هزینه‌بردار است، ادامه داد: وظیفه ما پای کار آوردن جوانان متعهد، انقلابی و دلسوز است و بر این اساس استارت فیلم سینمایی ۹۰ دقیقه‌ای شهید مخبری زده شده است.

وی هزینه مورد نیاز برای تولید این فیلم را ۵ میلیارد تومان دانست و گفت: مؤسسه روایت فتح هم قول حمایت داده و ارتش نیز در بحث ادوات و تجهیزات کمک‌هایی را ارائه می‌دهد.

موسوی با بیان اینکه تدریس درس ۲ واحدی دفاع مقدس در دانشگاه‌ها یکی از رویکردهای جدی است، یادآور شد: استان زنجان به لحاظ دارا بودن دانشگاه‌های متعدد و اساتید برجسته، ظرفیت خوبی برای حفظ حافظه تاریخی ملت و انتقال وقایع به جوانان دارد.

کد خبر 6090527

دیگر خبرها

  • نایب قهرمان وزنه‌برداری جوانان جهان مدال خود را به موزه رضوی اهدا کرد
  • انتقال خون فارغ از گروه خونی ممکن می‌شود
  • شاخص آلودگی هوای اصفهان امروز سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ + آخرین وضعیت
  • جزئیات آلودگی هوا در استان خوزستان
  • وضعیت آلودگی هوای تهران در روز سه شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • شاخص آلودگی هوای اصفهان امروز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ + آخرین وضعیت
  • یادگارهایی از «خلیج‌فارس» در آستان مبارک رضوی
  • برای وضعیت زاینده‌رود و آلودگی هوای اصفهان غصه می‌خورم
  • شاخص آلودگی هوای اصفهان امروز یکشنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ + آخرین وضعیت
  • فاز نخست موزه دفاع مقدس زنجان سوم خرداد افتتاح می‌شود