Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمانشاه، علیرضا مرادی بیستونی کارشناس باستان‌شناسی با اشاره به نقش خط و کتابت در ثبت وقایع تاریخی گذشته، گفت : در تاریخ ایران باستان بخش‌هایی از ثبت وقایع به شکل کتیبه‌ها و روی صخره‌ها و بخشی به شکل نوشته‌های درباری بوده که این بخش عموما در دوران تاریخی رواج داشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او خطوط میخی بابلی یا اکدی را از قدیمی‌ترین خطوط در ایران باستان دانست و گفت : نمونه‌ای از چنین خطوطی را در شهرستان سرپلذهاب و در کتیبه آنوبانی‌نی می‌توان دید.

این کارشناس باستان شناسی با تاکید براینکه در مجموعه جهانی بیستون تاریخ تحول خط ایران را به خوبی می‌توان دید، افزود: این مجموعه هشتمین اثر ثبت جهانی شده کشورمان است که در ۲۵ کیلومتری کرمانشاه قرار دارد.

او با بیان اینکه در این مجموعه جهانی می‌توان خط و کتابت هر دوره تاریخی را در ایران دید، افزود: بیستون تنها محوطه‌ای در ایران است که می‌توانیم تحول خط و کتابت را بصورت سنگ نبشته در آن مشاهده کنیم.

مرادی بیستونی از کتیبه بیستون به عنوان بزرگترین سند خطی باستانی جهان یاد کرد و گفت: این کتیبه سه نمونه خط از تاریخ ایران شامل خط میخی بابلی اکدی، خط میخی عیلامی و خط میخی فارسی باستان را مربوط به دوره هخامنشیان را در دل خود جای داده است.

او ادامه داد: پس از دوران هخامنشیان، سلوکیان بر کشورمان تسلط پیدا کردند و اسکندر مقدونی حکومت خود را بر ایران غالب کرد، دراین راستا خط ایرانیان هم سلوکی یا یونانی شد که نمونه این خط را هم می‌توان در کتیبه هفت سطری مجسمه هرکول در مجموعه جهانی بیستون دید که در آن معرفی مجسمه هرکول و تاریخ ایجاد این اثر را به خط یوناکی حجاری کرده اند.

این باستان شناس افزود: پس از سلوکیان و در اوایل روی کار آمدن اشکانیان یا پارت‌ها خط و کتابت ایرانی‌ها کماکان یونانی بود که نمونه‌ای از خط و کتابت این دوره را می‌توان در نقش برجسته مهرداد در بیستون دید.

او با بیان اینکه در اواسط دوره پارت‌ها خط و کتابت ایرانی‌ها از یونانی به پارتی اشکانی تغییر یافت، گفت: درون پایه آتشدان نقش برجسته بلاش و نیز نقش گودرز در مجموعه جهانی بیستون کتیبه‌هایی نقش شده که به خط پارتی اشکانی نگاشته شده اند.

مرادی بیستونی ادامه داد: پس از پایان دوران اشکانی‌ها و روی کار آمدن ساسانیان، خط و کتاب پهلوی اشکانی به پهلوی ساسانی تغییر پیدا کرد که در زیر کتیبه اصلی بیستون یادگار کوچکی از آن دوران در دو سطر باقی مانده است.

او با بیان اینکه پس از ورود اسلام به ایران خط و کتابت ایرانی‌ها از ساسانی به فارسی تغییر پیدا کرد، افزود: نمونه‌ای از خطوط فارسی مربوط به دوره‌های صفوی و قاجار را می‌توان در وقفنامه شیخ علیخان زنگنه کتیبه‌های کاروانسرای بیستون مشاهده کرد.

این کارشناس باستان شناسی گفت: با این تفاسیر ما می‌توانیم از همه ادوار تاریخی ایران نمونه‌هایی را از خط و کتابت در مجموعه جهانی بیستون ببینیم که این موضوع در دیگر آثار تاریخی کشورمان دیده نمی‌شود .

انتهای پیام/د

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: میراث فرهنگی مناظر زیبا آثار تاریخی آثار باستانی مجموعه جهانی بیستون خط و کتابت نمونه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۳۳۰۶۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سریال‌های جدید تلویزیون/ از بدل علی مشهدی تا نمایش توان علمی کشور

سریال «رخنه» تولید جدید مرکز سیمافیلم با محوریت هوافضا و با هدف نمایش توان علمی و دفاعی کشورمان از امشب شنبه ۱۵ اردیبهشت ماه  ساعت ۲۲:۱۵ راهی آنتن تلویزیون می‌شود.

 داستان سریال «رخنه» که در ۳۰ قسمت تولید شده مربوط به یکی از دانشمندان کشورمان است که بر روی موشک‌های ماهواره بر و فضایی تحقیق می‌کند و در این مسیر با تهدیدات و خطراتی از سوی بیگانگان روبه رو می‌شود.

این مجموعه تلویزیونی کاری از گروه تولیدات حادثه‌ای مرکز سیمافیلم است و داستان آن از تنوع گونه‌های (ژانرهای) متنوع برخوردار است و حوزه‌های امنیتی، علمی و خانوادگی را دربرمی گیرد.

 این سریال علاوه بر پرداختن به ظرفیت‌های موجود در مراکز علمی و فناوری کشور در حوزه دفاعی به ویژه در صنعت هوافضا و تلاش دانشمندان و نخبگان کشورمان در حوزه پدافندی و دفاعی جمهوری اسلامی، مخاطرات و تهدیداتی را که این افراد در این مسیر با آن مواجه هستند به تصویر درآورده است.

در این سریال بازیگرانی همچون نادر فلاح، رامتین خداپناهی، امیرحسین صدیق، خسرو شهراز، بهرام ابراهیمی، مریم کاویانی، نیلوفر شهیدی، حدیث نیکرو، سپیده خداوردی، علیرضا جلالی تبار، ایوب آقاخانی، علیرضا مهران و علیرام نورایی به ایفای نقش پرداخته‌اند.

کارگردانی سریال «رخنه» را در ابتدا علی غفاری بر عهده داشته است و پس از وی، حمیدرضا لوافی کار این مجموعه را ادامه دادند.

«آقای قاضی؛ شعبه ۱۲۱»

فصل دوم مجموعه «آقای قاضی» با عنوان «آقای قاضی؛ شعبه ۱۲۱» به زودی روانه آنتن شبکه دو سیما می‌شود. در این فصل بهزاد خلج که همچنان نقش آقای قاضی را ایفا می‌کند وارد یک شعبه جدید به نام شعبه ۱۲۱ می‌شود، و با داستان‌هایی متفاوت به جنبه‌های دیگری از آموزه‌های حقوقی می‌پردازد.

در فصل دوم این مجموعه، آقای قاضی به پرونده‌هایی پیچیده‌تر با موضوعاتی مختلف خواهد پرداخت؛ کارگردانی این مجموعه همچون فصل اول با سجاد مهرگان و سرپرستی نویسندگان آن سید محمد حسینی است.

در فصل اول مجموعه «آقای قاضی» با استفاده از ساختار داستانی برای آموزش مسائل حقوقی، با ساختاری اپیزودیک در فضای دادگاه، پرونده‌های مختلف قضایی به شکلی عمومی نشان داده می‌شد و در هر قسمت از این مجموعه با نمایش دو اپیزود بعد از بیان مطالبات فرد یا گروه شاکی و متشاکی که وارد دادگاه می‌شدند و صدور حکم قاضی، یک آموزش حقوقی به مخاطبان داده می‌شد. سرقت، ضرب و شتم، فروش به غیر، خیانت در امانت، آزار کلامی، مزاحمت تلفنی و تهدید، مخدوش کردن پلاک ماشین از جمله موضوعات مطرح شده در فصل اول این مجموعه بود.

فصل دوم مجموعه «آقای قاضی» با عنوان «آقای قاضی؛ شعبه ۱۲۱»  پنجشنبه و جمعه‌ها میزبان مخاطبان شبکه دو سیما خواهد بود.

«بدل»

سریال «بدل» هم اکنون مراحل پایانی تدوین و صداگذاری خود را می‌گذراند و قرار است بعد از سریال «هفت سر اژدها» به روی آنتن شبکه سه سیما برود.

در سریال «بدل» بازیگرانی همچون شهرام قائدی، هادی عامل هاشمی، داریوش سلیمی، اصغر حیدری، ساعد هدایتی، اشکان اشتیاق، فرزانه سهیلی، ابوالفضل رجبی و پریسا مقتدی به ایفای نقش پرداخته‌اند.

این سریال به کارگردانی و نویسندگی علی مشهدی (علیرضا مسعودی) و به تهیه کنندگی رضا نصیری محصول سیما فیلم است و در فضایی طنز به تحول انسان پرداخته است.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری رادیو تلویزیون

دیگر خبرها

  • تاریخ روز جهانی صلیب سرخ و هلال احمر ۱۴۰۳ + پیام و متن تبریک
  • ادعای دلارزدایی و قرارداد دلاری/کشور‌های اسلامی؛ از نشست‌های نمایشی تا اقدامات عملی/عملیات وعده صادق و تحول در تاریخ غرب آسیا
  • برگزاری مراسم تجلیل از معلمان نمونه بسجی جهادگر استان در تبریز
  • کارگران نمونه در گناوه تجلیل شدند
  • سلمان فارسی؛ روایت درست تاریخ
  • چشم انتظاری تاریخ بر بالین ریسباف پیر؛ رویای اصفهان تعبیر می‌شود
  • استقرار گروه‌های مرمتی و باستان شناسی در نقش رستم
  • استقرار گروه‌های مرمتی و باستان شناسی در نقش ستم
  • سریال‌های جدید تلویزیون/ از بدل علی مشهدی تا نمایش توان علمی کشور
  • استقرار گروه های پایش، مرمت و باستان شناسی در مجموعه باستانی نقش رستم