Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-04-27@05:55:16 GMT

ماموریت سخت مستاجر جدید میرداماد

تاریخ انتشار: ۱۷ مهر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۳۳۲۲۵۹

ماموریت سخت مستاجر جدید میرداماد

علی صالح آبادی پس از علی‌اکبر کمیجانی وارد ساختمان میرداماد شد و بیستمین رئیس‌کل بانک‌مرکزی است.

صالح آبادی در حالی مهمان تازه ساختمان شیشه‌ای میرداماد می‌شود که از او انتظار ساماندهی نظام پولی و ارزی می‌رود.

به طوری که نقدینگی بالا و تورم در جامعه باعث شده قدرت خرید اقشار مختلف کاهش یابد و از انجام سرمایه‌گذاری خودداری کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از چند منظر رئیس‌کل بانک‌مرکزی در شرایط فعلی ماموریت بسیار سختی دارد. از یک سو تحریم‌ ها و از سوی دیگر کسری بودجه و کاهش سرمایه‌ گذاری در کشور نظام پولی و ارزی کشور را با چالش مواجه کرده است. همچنین نظارت بر بانک‌ها انتظار دیگری است که از رئیس‌کل جدید بانک‌مرکزی می‌رود.

آنچه در ادامه می‌خوانید عملکرد علی صالح‌آبادی در مسؤولیت‌های مختلف و چالش‌ها و راهکارهای او در سمت جدید است.

علی صالح‌آبادی که شش سال مدیرعامل بانک‌توسعه صادرات بود به رئیس‌کلی بانک‌مرکزی منصوب شد.

وی همچنین سال84 به مدت 10 سال رئیس‌سازمان بورس و اوراق بهادار بود که سال 94 با تقدیم استعفای خود به وزیر اقتصاد (علی‌طیب‌نیا) راهی بانک‌توسعه صادرات شد. هرچند گزینه‌های دیگری برای رئیس‌کلی بانک‌مرکزی مطرح می‌شد اما به گفته کارشناسان فردی باید بر مسند نظام پولی و ارزی بنشیند که با متفکران دولت سیزدهم هم‌نظر باشد.

از ماموریت‌های اصلی بانکی مرکزی حفظ ارزش پول ملی‌، کنترل نقدینگی و کنترل تورم است. احسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی اعلام کرده به دنبال تامین کسری بودجه از راه‌های غیرتورمی هستیم و شاید این ماموریت صالح‌آبادی را در بانک‌مرکزی تا حدی راحت کند. به گفته کارشناسان، ساختار غلط نهادسازی در کشور، محدودیت اختیارات رئیس‌کل بانک‌مرکزی، مقاومت دربرابر درخواست چاپ پول توسط دولت، نظام بانکی ناسالم و نابودی ذخایر ارزی کشور از مهم‌ترین چالش‌های پیش روی رئیس‌کل بانک‌مرکزی خواهد بود.

وظایف بانک‌ مرکزی

وظایف بانک‌مرکزی مشخص است و باید با سیاستگذاری پولی به کنترل تورم بپردازد و با نظارت بر بانک‌ها ثبات مالی ایجاد کند. رشد اقتصادی و کمک به تامین مالی تولید هم از وظایف دیگر این نهاد تلقی می‌شود اما بانک‌مرکزی ما برای ایفای این وظایف با موانعی مواجه است.

آن طور که برخی کارشناسان می‌گویند یکی از موانع جدی در قوانین پولی و مالی است و در دولت‌های گذشته بانک‌مرکزی به عنوان یکی از شرکت‌های دولت عمل می‌کرد و همین موضوع باعث شد تا دولت‌ها تمایلی به کنترل تورم نداشته باشند و از نظارت خود بر بانک‌ها بکاهند. زمانی هم که درآمدهای نفتی هزینه‌ها را پوشش می‌داد با فروش نفت تورم کاهش می‌یافت و رشد اقتصادی بالا می‌رفت اما اکنون دولتمردان دولت سیزدهم در شرایطی اختیارات را به دست گرفته‌اند که دولت در پایین‌ترین بهره‌مندی از فروش نفت است و نقدینگی، تورم و نرخ ارز با شتاب در حال افزایش است.

کنترل نرخ ارز و تورم

احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی پس از انتخاب رئیس‌کل بانک‌مرکزی در شبکه اجتماعی خود نوشت حفظ ارزش پولی ملی، مهار تورم، هدایت اعتبار به فعالیت‌های مولد و نظارت موثر بر شبکه‌های بانکی از مهم‌ترین اقدامات است. کامران ندری، کارشناس بانکی درباره انتخاب علی‌صالح آبادی به عنوان رئیس‌کل بانک‌مرکزی گفته چالش‌هایی که در حال حاضر در بانک‌مرکزی وجود دارد؛ نرخ تورم، مدیریت نرخ ارز، نظارت بر بانک‌ها و بحث پولشویی است اما این نهاد ناگزیر خواهد بود این موارد را عملی کند. از سوی دیگر در ارتباط با بانک‌های خارجی توانمند عمل کند تا بتوان تحریم‌ها را به سمت خنثی‌سازی پیش برد. وی همچنین گفته نقش بانک‌مرکزی در تعیین نرخ بهره و چگونگی مدیریت آن در بازار بین بانکی هم از دیگر چالش‌های این حوزه به شمار می‌رود. میثم مهر‌پور کارشناس اقتصادی هم در این‌باره گفته یکی از ماموریت‌های اصلی رئیس‌کل جدید بانک‌مرکزی این است که موتور خلق نقدینگی را خاموش کند و راهکار آن با نظارت بر عملکرد بانک‌های دولتی و خصوصی اتفاق می‌افتد. وی توضیح داده با خلق نقدینگی توسط بانک‌های خصوصی عده‌ای خاص از نقدینگی بهره‌مند می‌شوند اما مضرات آن برای همه افراد جامعه است. مهرپور به موضوع بانکی اشاره کرد و گفت: اکنون بانک‌های تخصصی فعالیت و ماموریت‌ اصلی خود را فراموش کرده‌اند و اغلب آنها وظایف یکسانی دارند در حالی که بانک‌های تخصصی نباید وارد فعالیت‌های تجاری شوند و بانک‌مرکزی در دوره جدید باید فعالیت‌ بانک‌ها را هم ساماندهی کند. ندری در ادامه صحبت‌های خود به انتخاب صالح‌آبادی هم انتقاد کرد و توضیح داد: از ابتدا گفته می‌شد فردی باید وارد بانک‌مرکزی شود که اقتصاددان باشد اما رئیس‌کل جدید قطعا باید از یک تیم مشاوره‌ای اقتصاددان برای تصمیمات کشور بهره بگیرد.

تاکید رئیس‌جمهور به صالح‌آبادی

حجت‌الاسلام سیدابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور پس از انتخاب رئیس‌کل جدید بانک‌مرکزی با تأکید بر این‌که نقش بانک‌مرکزی درحفظ ارزش پول ملی و کنترل تورم بسیار اساسی است، گفت: بانک مرکزی باید به صورت جدی بر عملکرد بانک‌ها نظارت دقیق و نه نظارت توصیه‌ای داشته باشد. رئیسی رمز موفقیت در عرصه اقتصاد را سلامت در نظام اقتصادی دانست و گفت: امکانات و پول زیادی در اختیار بانک مرکزی قرار دارد که اگر بر آن نظارت نباشد، قطعا مشکل‌آفرین خواهدبود. این‌که در هر فساد اقتصادی ردی از بانک و شبکه بانکی به چشم می‌خورد، گواه آن است که در نظام بانکی کشور اشکالاتی وجود دارد.

رئیس‌‌جمهور از رئیس‌کل‌بانک مرکزی خواست با نظارت جدی و دقیق بر نظام بانکی کشور، حفظ منافع ملت را اساس کار خود قرار دهد و به خاطر هیچ منفعتی در مقابل منفعت ملت، کشور، ارزش پول ملی و منافع اساسی کوتاه نیاید.

وعده‌های رئیس‌کل بانک مرکزی

علی صالح‌آبادی، رئیس‌کل جدید بانک مرکزی با اشاره به مهم‌ترین اولویت‌های بانک‌مرکزی در دوره مدیریتی پیش روی خود، گفت: کنترل نرخ تورم یکی از مهم‌ترین اولویت‌های بانک‌مرکزی است، که با کمک تیم اقتصادی دولت، وزارت اقتصاد و دارایی، وزارت صمت و دیگر وزارتخانه‌های ذی‌ربط به کنترل آن خواهیم‌پرداخت، آرامش را در ماه‌های آینده در بازار‌های مختلف در کشور شاهد باشیم.

او ادامه داد: ایجاد ثبات در بازار ارز حتما دنبال خواهدشد و راهکار‌های لازم در این زمینه اندیشیده شده به گونه‌ای که آرامش در بازار ارز در ماه‌های آینده حاکم خواهدشد. در حوزه‌های مختلفی که بانک‌مرکزی در اختیار دارد؛ مانند نظارت بر شبکه‌های بانکی و سیستم آنها، کنترل پایه پولی و بحث اضافه برداشتی که بانک‌ها ممکن است از بانک مرکزی داشته‌باشند برنامه‌ریزی خواهدشد. وی افزود: از طرفی کسری بودجه‌ای که برای دولت حادث شده را طی برنامه و همکاری با وزارت امور اقتصادی و دارایی مهار خواهیم کرد تا افزایش بی‌رویه در زمینه پایه پولی نداشته باشیم.

هدایت منابع سیستم بانکی به بخش‌های تولیدی و مولد، بخش‌های دانش‌بنیان، شرکت‌های کوچک و متوسط، حوزه مسکن و سایر حوزه‌هایی که در اقتصادملی نقش مولد و تولیدی دارند در اولویت‌های تصمیم‌گیری خواهندبود که این هم می‌تواند به آرامش در زمینه اقتصادی کمک کند.

این مقام مسؤول گفت: شرکت‌هایی که ارز دریافت می‌کنند باید کالا‌ها را وارد کشور کنند و صادرکنندگان هم ارز حاصل از صادرات را باید به چرخه تجاری کشور بازگردانند.

رئیس‌کل بانک‌مرکزی بیان کرد: تعامل با کشور‌های دوست و همکار در حوزه مبادلات ارزی از موضوعات مهم در این زمینه است که دنبال خواهیم‌کرد تا بتوانیم ارز را وارد کشور کنیم و وارد چرخه تجاری کشور قرار گیرد و ارز‌هایی که در مناطق مختلف نیاز به آزادسازی دارند باید آزاد شوند و از طریق واردات، به داخل کشور آورده شوند. خوشبختانه در حال حاضر فضای مثبتی را شاهدیم و فکر می‌کنم با سازو‌کار‌هایی که در دولت اندیشیده شده در روز‌ها و ماه‌های آینده وضعیتی رو به بهبود را تجربه خواهیم‌کرد.

رئیس‌کل بانک‌مرکزی تصریح کرد: موضوع کنترل اضافه برداشت‌ها هم در تورم بسیار مهم است و این‌که بانک‌ها از بانک مرکزی اضافه برداشت داشته‌باشند موجب افزایش پایه پولی و نقدینگی و تورم در جامعه می‌شود. یکی از برنامه‌های جدی بانک‌مرکزی این است که با کمک و همکاری سیستم بانکی، ناترازی‌هایی که امروز در شبکه بانکی، دارایی‌ها و بدهی‌های سیستم بانکی و همچنین ناترازی در درآمد و هزینه سیستم بانکی وجود دارد را با همکاری سیستم بانکی و بانک‌ها مرتفع کنیم؛ به گونه‌ای که اضافه برداشت‌های بانک‌ها از بانک مرکزی کنترل شود که این موضوع بر تورم اثرگذار است.

وی پیشتر اعلام کرده ‌بود اتکای زیاد به نفت، دشمن را برای تحریم آن وسوسه می‌کند؛ حال آن‌که صادرات غیرنفتی کشور این ظرفیت را دارد که در شرایط مختلف برای کشور ارزآوری داشته‌باشد.» بر همین اساس او تاکید کرده که معیار ارائه خدمت بانک‌ها به صادرکنندگان، باید بازگرداندن ارز حاصل از صادرات به چرخه تجاری کشور باشد. همچنین صالح‌آبادی سال گذشته زمانی که مدیرعامل بانک توسعه صادرات بود اعلام کرد نظر من این است که ارز بی‌شناسنامه نباید در کشور داشته‌باشیم و هر ارزی باید شناسنامه داشته و در چرخه تجاری کشور باشد البته قیمت آن هم باید عادلانه باشد. او با رد سیاست تک‌نرخی کردن ارز، به نیاز برخی از کالاهای اساسی به ارز یارانه‌ای اشاره کرده و با ابراز مخالفت با پایین نگاه داشتن «مصنوعی» نرخ ارز، گفته‌است: حداقل در سال معادل تورم (معادل تفاوت تورم داخل و خارج که قاعده علمی دارد) نرخ ارز هم باید اصلاح شود.

اقدامات صالح آبادی در مسؤولیت‌های گذشته

تأسیس بورس‌های چهارگانه (بورس اوراق بهادار تهران، فرابورس ایران، بورس کالای ایران و بورس انرژی) در چارچوب قانون بازار اوراق بهادار، تأسیس نهادهای مالی جدید شامل صندوق‌های سرمایه‌گذاری، شرکت‌های تأمین سرمایه، شرکت‌های سبدگردان، مشاور سرمایه‌گذاری، توسعه و عملیاتی کردن ابزارهای مالی جدید شامل انواع صکوک، اسناد خزانه اسلامی و... که علاوه بر شرکت‌ها، دولت در حاضر بخش عمده‌ای از کسری بودجه خود را ازطریق انتشار این اوراق تأمین می‌کند، توسعه فناوری اطلاعات در بازار سرمایه، راه‌اندازی معاملات آنلاین به عنوان مهم‌ترین زیرساخت فناورانه در تسهیل امکان سرمایه‌گذاری در بورس، تسهیل در روند پذیرش شرکت‌های متعدد در بازار سرمایه، تنوع بخشیدن به شرکت‌ها و صنایع حاضر در بورس به ویژه در اجرای اصل 44 قانون اساسی، تکمیـل قوانین و مقررات بازار سرمایه، از جمله قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید از جمله اقدامات علی صالح آبادی در بورس است.

علی صالح آبادی در آذر 1393، یعنی تقریبا اواخر دوره قانونی مسؤولیت 10ساله خود در سازمان بورس و اوراق بهادار، با حکم علی طیب‌نیا، وزیر وقت امور اقتصادی و دارایی به سمت ریاست هیات مدیره و مدیرعاملی بانک توسعه صادرات، به عنوان یکی از بانک‌های تخصص کشور در حوزه صادرات و فعالیت‌های ارزی صادرات محور منصوب شد و از آن تاریخ تا پیش از انتصاب او به عنوان رئیس‌کل بانک‌مرکزی، عهده دار مسؤولیت مدیرعاملـی این بانک است.

وی در شرایطی مدیرعامل بانک توسعه صادرات را به عهده داشت که عملکرد این بانک مستقیما با حوزه ارز و صادرات دخیل بود و برخی کارشناسان بر این باورند احتمالا دلیل انتخاب او برای صدارت بانک مرکزی همین موضوع است.

 

محمدحسین علی‌ اکبری - اقتصاد / روزنامه جام جم

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: علی صالح آبادی نقدینگی تحریم ها کسری بودجه رئیس کل جدید بانک مرکزی امور اقتصادی و دارایی رئیس کل بانک مرکزی بانک توسعه صادرات چرخه تجاری کشور علی صالح آبادی صالح آبادی بانک مرکزی اوراق بهادار سرمایه گذاری سیستم بانکی کسری بودجه کنترل تورم بر بانک ها ارزش پول مهم ترین شرکت ها چالش ها نرخ ارز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۳۳۲۲۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کارت بانکی این شش بانک حذف می‌شوند

در حال حاضر، ۶ بانک کشاورزی، تجارت، ملت، ملی، آینده و صادرات تحت پوشش این طرح قرار دارند. تعداد بانک ‌های این طرح در حال افزایش است و به زودی تمامی بانک ‌های کشور به آن ملحق خواهند شد. طرح «کهربا» تحولی نوین در نظام پرداخت کشور است که می‌ تواند به نفع مصرف‌کنندگان و فعالان اقتصادی باشد.

تلفن همراه، جایگزین کارت ‌های بانکی فیزیکی 

به گزارش عرشه آنلاین، طبق گفته های بانک مرکزی در مورد طرح «کهربا»، مشتریان شبکه بانکی می ‌توانند کارت بانکی فیزیکی خود را در برنامه ‌های هوشمند مبتنی بر تلفن همراه تعریف کنند.

نسخه الکترونیکی ایمن کارت ‌های بانکی جایگزین کارت ‌های فیزیکی بانکی روی دستگاه‌ های پایانه فروشگاهی مجهز شده، مطابق با آخرین فناوری و استانداردهای روز خواهد شد. در ضمن انجام تراکنش‌های خرید با استفاده از نسخه الکترونیکی ایمن کارت ‌های بانکی امکان‌ پذیر می ‌شود.

مزایای طرح حذف کارت های بانکی فیزیکی 

امنیت: نسخه ‌های الکترونیکی کارت ‌های بانکی از امنیت بالاتری نسبت به کارت‌ های فیزیکی برخوردار هستند.

راحتی: با استفاده از نسخه‌ های الکترونیکی کارت ‌های بانکی، نیازی به همراه داشتن کارت‌ های فیزیکی نخواهد بود.

بهداشت: در شرایط کنونی که بیماری‌ های واگیردار همچنان شیوع دارند، استفاده از نسخه‌ های الکترونیکی کارت‌ های بانکی می‌ تواند به حفظ بهداشت کمک کند.

رایگان: این موضوع برای مردم هزینه خاصی ایجاد نمی کند بلکه طرح «کهربا» با حذف کارت های بانکی فیزیکی، هزینه‌ های مردم برای دریافت و تعویض کارت های فیزیکی را کاهش می دهد

جزئیات و نحوه جایگزینی موبایل با کارت بانکی اعلام شد. 

  طبق اعلام معاون فناوری‌های نوین بانک‌مرکزی، امکان پرداخت پول از طریق موبایل به جای استفاده از کارت (NFC) در کشور عملیاتی شده است و در حال حاضر پنج بانک به این شبکه پیوسته‌اند.

از مهر ماه سال گذشته مدیر اداره نظارت بر نظام‌های پرداخت بانک مرکزی اطلاعاتی درخصوص پروژه کهربا ارائه داده و اعلام کرده بود: طرح کارت هوشمند همراه بانکی ( کهربا ) که به "تراکنش‎های حضوری بدون کارت" معروف هستند با هدف ارتقای استانداردهای امنیتی به شبکه پرداخت کشور متصل می شود.

وی هدف‎گذاری اصلی این پروژه را ارتقای استانداردهای امنیتی شبکه پرداخت کشور و کارت های بانکی عنوان کرد و افزود: در این روش باتوجه به عدم نیاز به حضور فیزیکی کارت در زمان انجام تراکنش‎های حضوری، مخاطره کپی شدن کارت بانکی تقریباً از بین می ‎رود.

وی با بیان اینکه امنیت پرداخت با اخذ اثر انگشت مشتری طی چندین مرحله روی برنامک هوشمند تا حد قابل ملاحظه ای افزایش می یابد، ‌تصریح کرد: علاوه بر این تراکنش نیز از آخرین استاندارهای امنیتی روز برخوردار است و روی برنامک هوشمند چندین کارت به صورت الکترونیکی و غیرحضوری امکان استفاده دارد، این ویژگی ها موجب جذابیت هرچه بیشتر این روش پرداخت می شود.

در عین حال باتوجه به افزایش ایمنی که اتفاق می افتد، این امکان فراهم است که مشتری خود انتخاب کند که تراکنش از مبلغی پایین تر بدون رمز کارت و تنها با اثر انگشت خود مشتری انجام شود.

مقام مسئول بانک مرکزی درخصوص چگونگی و روند انجام تراکنش با این شیوه خاطرنشان کرد: در پروژه کهربا مشتریان یک بار نسبت به فعالسازی و نصب یکی از برنامک های حوزه پرداخت اقدام کرده، کارت های بانکی خود را بر روی این برنامک ثبت می کنند و البته این کار تنها یک بار انجام می شود.

سپس در هر تراکنش خرید، مشابه تراکنش های خرید کارتی دیگر، بر روی پایانه فروشگاهی مبلغ تراکنش درج می شود، بعد از تأیید مبلغ توسط پذیرنده، تلفن همراه هوشمند که کارت بر روی آن ثبت شده است به صورت غیرتماسی در کنار پایانه قرار می گیرد و بلافاصله عملیات تأیید تراکنش آغاز می شود و رسید الکترونیکی بر روی تجهیز پایانه فروشگاهی و نیز برنامک هوشمند در اختیار مشتری قرار می گیرد. 

در حال حاضر امکان پرداخت پول از طریق موبایل به جای استفاده از کارت (NFC) در کشور عملیاتی شده است و در حال حاضر پنج بانک به پروژه کهربا متصل شده و بانک‌های دیگر نیز در حال پیوستن به این پروژه هستند.

 قابلیت‌ (Near Field Communication) NFC یا «ارتباط حوزه نزدیک» یک ارتباط کوتاه‌ برد است که به گوشی‌ها، تبلت‌ها، لپ‌تاپ‌ها و ...  اجازه می‌دهد به‌راحتی داده‌ها را با سایر دستگاه‌های مجهز به NFC به اشتراک بگذارند.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • کاهش غیر منتظره نرخ تورم در حوزه پولی یورو /انتظارات بازار و بانک مرکزی اروپا
  • رئیسی: بانک هایی که مقررات را رعایت نکنند منحل خواهند شد | مطلقا به فساد و مفسد رحم نمی‌کنیم
  • بانک‌هایی که مقررات را رعایت نکنند منحل خواهند شد/ مطلقا به فساد و مفسد رحم نمی‌کنیم
  • تقویت همکاری های بانکی ایران و افغانستان
  • نخستین برات الکترونیکی تامین مالی زنجیره تامین توسط شبکه بانکی صادر شد
  • توسعه همکاری های بانکی ایران و افغانستان
  • کارت بانکی این شش بانک حذف می‌شوند
  • معرفی توانمندی‌های نظام بانکی ایران در نشست با مدیران بانک مرکزی پاکستان
  • امضاء تفاهم‌نامه همکاری بانک مسکن و بیمه مرکزی
  • گزارش عملیات اجرایی سیاست پولی