Web Analytics Made Easy - Statcounter

دوران کودکی شگفت انگیز و باورنکردنی‌ای داشتیم. به دور از هیاهوی دنیای مجازی به بازی‌هایی مشغول می‌شدیم که به وجدمان می‌آوردند و آنقدر سرگرم‌کننده بودند که دلمان نمی‌خواست، لحظه‌ای این بازی‌های مفرح و در عین حال فکری و آموزشی را رها کنیم.
با شجاعت اعتراف می‌کنم که من هم مثل بسیاری از فرزندان این سرزمین؛ دوران کودکی‌ام را با همین بازی‌های بومی-محلی و در کوچه و بازارهای شهر گذراندم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


آنقدر خودم را در لذت بازی‌های کودکی غوطه‌ور می‌کردم که درس و  مشق را فراموش می کردم. مادرم عاجزانه تمنا می‌کرد به درس و مدرسه اهمیت دهم. هنوز هم دلم برای آن تفریحات و دوستان دوران کودکی‌ام تنگ می‌شود. از دنیای مجازی و بازی‌های آنلاین که به قول مادربزرگ‌های شیرازی؛ چشم و چار آدم را کور می‌کند، هیچ‌گاه خوشم نیامده و همیشه در سودای بازی‌های محلی و گروهی‌مان بوده‌ام. 
 هنوز هم یاد بازی‌های مفرحی چون یک قل دو قل، قایم‌موشک، قایق‌ بازی، عروسک ‌بازی، هفت سنگ، گرگم به هوا و ... روحم را نوازش می‌کند و معتقدم نشاط حاصل از آن بازی‌ها با هزاران هزار بازی اینترنتی خلق شده در عصر مدرنیته، جایگزین نخواهد شد. شش خونه بازی را که دیگر نگو! معرکه بود؛ با گچ‌ بر روی آسفالت حیاط مدرسه و یا بر روی آسفالت‌های کوچه‌مان، خانه‌هایی را ترسیم می‌کردیم و سنگی برمی داشتیم و پرت می‌کردیم و لی‌لی به صورت یک‌پا سنگ را روی خانه‌های بعدی هدایت می‌کردیم.


یاد و خاطره بازی‌های غیر دیجیتال در نزد کودکان دیروز 

ایستگاه اتوبوس و نیمکت‌های پایانه با مسافران منتظر، مکان مناسبی برای تداعی یاد و خاطره‌های کودکانه است. آن‌هم برای مردمی که مویشان را در گذر ایام سپید کرده‌اند، یا بزرگ شده‌اند و یا آن‌قدر قد کشیده‌اند که خجالت می‌کشند شش خانه بازی کنند. 
اولین مصاحبه‌شونده‌ خود را بانویی بازنشسته معرفی کرد و نامش را پنهان داشت و بیان کرد: من مربی ورزشی آموزش‌وپرورش بودم. آنقدر بازی شش خانه برایم لذت‌بخش بود که شش خانه را هم به عنوان یکی از ورزش‌های قابل انتخاب در درس ورزش یک قرار داده بودم. دانش‌آموزان هم با هیجان، شش خانه بازی را بر ورزش‌های دیگر اولویت می‌دادند و بازی برجای مانده از اجدادمان را از هر ورزش دیگری بیشتر دوست داشتند. 
 بانویی دیگر که خود را ۵۳ ساله و طاهره خادم‌الحسینی معرفی کرد و با تأسف گفت: کاش بچه‌های ما به جای رایانه و موبایل با این بازی سرگرم شوند که نه خرجی دارد و نه امکاناتی لازم دارد. در ضمن فرزندان‌مان را از کسالتی که دنیای تکنولوژی به ارمغان آورده، در می‌آورد و پر تحرک‌شان می‌کند. ما که زورمان نمی‌رسد گوشی‌ها را از دست بچه‌هایمان بگیریم و کاش توجه مسئولان تربیت بدنی و آموزش و پرورش نسبت به احیای این بازی‌های قدیمی و گنجاندن در برنامه‌های آموزشی و پرورشی جلب می‌شد تا فرزندان‌مان از این بازی‌های چشم خراب‌کن نجات یابند.
خانم ۳۳ساله‌ای با شرح این که شش خانه بازی؛ سرگرم کننده و در عین حال فکری است، ادامه داد: شاید باور نکنید اما هنوز که هنوز است در خلوت خودم و یا با بچه‌ام، هر زمان که وقت کنم شش خانه بازی می‌کنم.
جیران عابدی اضافه کرد: چارچوب ورزش‌های همگانی آموزش‌وپرورش با همکاری تربیت بدنی باید بر مبنای زنده نگه داشتن این نوع بازی و حرفه‌ای کردن آن باشد. به این دلیل که این ورزش، علاوه بر کم خطر بودن به بدنسازی و جلوگیری از تنبلی نسل آینده و پرورش فکری کودکان کمک شایانی می‌کند. بازی‌های رایانه‌ای و موبایلی به آن‌ها صدمات جسمانی زیادی وارد می‌کند.
همسر وی، ۴۲ساله دارای شغل آزاد، مجید امیدوار، در حالی که به صحبت‌های همسرش گوش فرا داده بود، از گرانی وسایل ورزشی گلایه کرد و گفت: مسئولین مدرسه مرتب می‌گویند"پول بیاورید توپ بخریم، پول بیاورید راکت بخرید و ....". در حالی که بازی‌های محلی کم هزینه هستند. هزینه تأمین یک سنگ، یک گچ و یا یک رنگ، چیز زیادی نیست که مربیان آموزش‌ و پرورش و یا هر ارگان دیگری از رویکرد به این ورزش طفره می‌روند.
احمد مختاری که بر روی نیمکت نشسته، وقتی صحبت‌های همشهری خود را شنید، آمادگی‌اش را برای مصاحبه اعلام کرد و گفت: با همین جفت پا و پرش‌ها، قد کشیدیم. کاش شش خانه بازی که فعلاً و فقط در روستاها به حیاتش ادامه می‌دهد، توسط مسئولین شهر و با همان شکل و شمایلی که از نیاکان‌مان به ارث رسیده، احیا می‌شد.
ماه‌افروز کشاورز، دیگر پیشقدم این مصاحبه از من می‌پرسد: بارها برایم سوال پیش آمده که چرا آموزش‌ و پرورش که می‌تواند و امکاناتش را دارد، آن را در سطح ملی و حتی بین‌المللی به مسابقه نمی‌گذارد تا بچه‌ها، نازپرورده و تن‌پرور نشوند و تحرک اصولی داشته باشند؟
فرح فروردین که همانند او، ۶۰ بهار از عمرش را پشت سر گذاشته، گفت: باید شش خانه بازی در فهرست بازی‌های بچه‌ها و نوه‌هایمان باشد و کاش کهنه بازی‌های قدیم که در پستوی خاطره‌ها خاک می‌خورند، نو می‌شدند. باید این بازی‌های دوست داشتنی مفرح، دوباره از سر گرفته شوند.
خانم ۳۹ ساله‌ای که دوزندگی را حرفه خود می‌داند، نظری متفاوت از دیگر نیمکت‌نشینان ایستگاه اتوبوس دارد و ابراز می‌کند: در دوران کودکی‌مان همین بازی‌ها را کردیم که ساده بار آمدیم. افرادی که بازی‌های کامپیوتری و موبایلی می‌کنند، هوشش‌شان بالا می‌رود و کسی نمی‌تواند کلاه سرشان بگذارد. مگر این که دو عنصر کلیدی یعنی آموزش‌وپرورش و تربیت بدنی با نگاهی خلاقانه، این بازی سابق و ساده و بازی‌های مشابه دیگر را ماهرانه تغییر دهند و بعد در برنامه‌های مدارس بگنجانند.
مهدی احمدی، پدربزرگ ۶۶ ساله‌ای که کنار نوه‌اش نشسته، بر این باور است: اگر پاهای من و هم سن و سال‌هایم قوی است به دلیل این است که در دوران کودکی تا جوانی‌مان، در محلات خود مرتب چنین بازی‌هایی را انجام می‌دادیم. نمی‌دانم به سر استخوان‌های نسل کنونی که سرگرمی‌شان تلفن همراه و رایانه است، چه خواهد آمد! 

 افزایش مهارت‌های فردی و اجتماعی با بازی‌های ورزشی   

یک روانشناس عمومی درباره تاثیر بازی در رشد روانی کودکان و نوجوانان و حتی جوانان می‌گوید: آموزش‌های مهارتی-حرکتی، یادگیری نحوه حفظ تعادل، هماهنگی چشم و پا، هدف‌گیری موثر پرتاب سنگ، یادگیری مهارت‌های اجتماعی، یادگیری نوبت و قوانین ‌و مقررات، یادگیری همدلی در بازی، ایجاد توجه و تمرکز در بازی، عمیق‌تر شدن دوستی‌ها و پیدا کردن دوست‌های جدید از ویژگی‌های مثبت بازی ورزشی مانند شش خانه است. 
فرشیا ارشدی با ابراز تأسف از اینکه روی‌آوری اکثر کودکان‌ و نوجوانان و حتی جوانان به بازی‌های فکری کم تحرک آن‌ها را در برابر انواع بیماری‌ها آسیب‌پذیر کرده است در مصاحبه با ایرنا افزود: مدرسین آموزش‌وپرورش باید با طرح‌ریزی ۶ خانه یا ۸ خانه در مدارس و در نظر گرفتن مشوق‌هایی برای افزایش جذابیت بازی‌های محلی، بر تحرک و افزایش فعالیت‌های جسمانی کودکان و نوجوانان بیافزایند.  
وی هشدار داد: همانطور که تکنولوژی برای تغذیه روح لطیف کودکان و نوجوانان و ارتقای سطح آموزش و پرورش آن‌ها ضروری است، ارتقای روحیه همکاری، داشتن جسم قوی و سالم و سازگاری با جامعه نیز ضروری است. خانواده‌ها این موضوع را فراموش نکنند که باید در کنار مسئولین مدارس، تعادل مناسبی را میان میزان بهره‌گیری از تکنولوژی، میزان جامعه‌پذیری و سلامت جسمی و روانی دانش‌آموزان ایجاد کنند.  

شهنوک پهنوک

نایب‌ رئیس بازی‌های بومی- محلی فارس با اظهار تأسف از اینکه همه‌گیری ناشی از ویروس کووید ۱۹ بر برنامه‌های طرح‌ریزی شده برای ترویج و گسترش بازی‌های محلی تأثیر گذاشته است، افزود:  قدیمی‌های ما رشته ورزشی لی لی را تحت عنوان «شهنوک پهنوک» می‌شناختند.
فیروزه فاضلی درباره قدرت این بازی در استحکام‌بخشی به اسکلت بدن و بالا بردن توان فکری و جسمی افراد گفت: اداره کل تربیت بدنی استان فارس به دنبال احیای شش خانه بازی است و در دو باشگاه امام علی(ع) و نرگس، سانس‌های آزاد به علاقه مندان این بازی دیرینه اختصاص یافته است.  با تلاش‌هایی که برای احیای این ورزش شده، پیشرفت‌هایی هم حاصل شد اما متأسفانه به دلیل این‌که این ورزش هزینه‌بر نیست، باشگاه‌ها از آن استقبال نمی‌کنند.

وی ادامه داد:در برخی باشگاه‌ها از جمله باشگاه‌های بومی-محلی نیز فقط مابین تمرینات، به چنین ورزشی پرداخته می‌‍‌شود. در حالی که شش خانه بازی، ورزشی توانمندساز است و به ارتقای توان جسمی و فکری ورزشکاران سایر رشته‌ها نیز کمک می‌کند. 
وی با فراخوانی باشگاه‌ها به ترویج ورزش‌های بومی-محلی، خواستار شد که در امر تبلیغ و اختصاص اوقاتی به انجام استاندارد و اصولی ورزش‌های بومی-محلی کوتاهی نکنند. چرا که این‌گونه ورزش‌ها علاوه بر جنبه تأمین سلامت جسمی به سلامت روانی افراد نیز کمک می‌کنند. ایشان متذکر شدند: ورزش‌های بومی-محلی، به عنوان یکی از تست‌‎های مهم روانشناسی محسوب می‌شوند و برای سنجش تعادل بیمار مثل تست گردو شکن، کاربرد فراوانی نزد روان‌پزشکان دارند.
فاضلی نسبت به خطر تنهایی و انزوای نسل آینده‌ساز کشور و دوری از اجتماع با بازی‌های رایانه‌ای هشدار داد و در جهت اجتماعی کردن کودکان‌ونوجوانان، درخواست کرد: خانواده‌ها به ورزش‌های بومی-محلی که موجب یکپارچگی، همبستگی، سرگرمی و هیجان کودکان و نوجوانان می‌شوند، اهمیت بیشتری دهند و خانه‌های خود را به محلی برای یادگیری، ترویج و گسترش بازی‌های محلی تبدیل کنند تا نسلی پرانرژی، شاداب، سالم، مسئولیت‌پذیر و جامعه‌پذیر تحویل اجتماع دهند.   

«حیاط پویا» طرحی ارزشی در تجدید حیات ۶خانه‌های ماندگار

 مدیر روابط‌عمومی اداره کل آموزش‌وپرورش استان فارس می‌گوید: دو سال است که با جدیت، استارت طرحی را زده‌ایم که متأسفانه در پشت دیوار منحوس کرونا متوقف شده است.
حمیدرضا شعبانی توضیح داد: «حیاط پویا» طرحی ارزشی و از پیش مشخص شده است که آموزش‌وپرورش با هدف تجدید حیات بازی‌های بومی-‌محلی از جمله شش خانه بازی به همه مدارس استان ابلاغ کرده و دستورالعمل‌های اجرایی را نیز در اختیارشان قرار داده است. خوشبختانه این طرح با سرعتی بالا توسط مدیران مدارس به اجرا درآمده و دانش‌آموزان نیز استقبال چشمگیر و خارج از تصوری از این طرح داشته‌اند.

وی بیان کرد: دانش‌آموزان زیادی در زنگ‌های تفریح به این بازی هیجانی و سایر بازی‌های بومی‌-محلی که در قالب این طرح معرفی شده‌اند، روی آورده‌اند.
شعبانی درباره پیشینه طرح مذکور به ایرنا گفت: اساس ایده‌ این طرح؛ بر مبنای ایجاد تحرک جسمانی مناسب در دانش‌آموزان و تقویت گروه‌گرایی ریخته شد که با توجه به کمرنگ شدن حضور دانش‌آموزان در مدارس جهت حفظ سلامتی آن‌ها در برابر کووید۱۹، راندمان و بازده آن کاهش یافت اما یقین داریم که حاصل احیای این طرح معنی‌دار، پس از بازگشایی مدارس و از سرگیری آموزش‌های حضوری، بهتر مشخص خواهد ‌شد.
مدیر روابط عمومی اداره کل آموزش و پرورش فارس  علت تأکید بر این طرح را مزیت‌های مهمی چون کم خطربودن، بار تربیتی، افزایش مهارت کارگروهی، و فراگیری روحیه تعاون و همکاری در دانش‌آموزان دانست و اضافه کرد: همین مزایا منجر به رشد و پرورش مطلوب دانش‌آموزان و رفع دغدغه‌های خانواده‌ها می‌شود.  

سال ۱۳۹۵ و آغاز برگزاری مسابقات بومی-محلی 

رئیس اداره تربیت بدنی و فعالیت‌های ورزشی آموزش‌ و پرورش استان فارس بیان کرد: از سال ۱۳۹۵، پیگیری ورزش‌های بومی-‌محلی در چارچوب «مدرسه پویا» منجر به تشکیل دو انجمن دخترانه و پسرانه شد تا شش خانه بازی و سایر بازی‌های مشابه، در قالب فرم و هیأتی اصولی در سطوح محلی و حتی کشوری به رقابت گذاشته شوند.
آیت‌الله دهقان ادامه داد: پژوهش‌های انجام شده بر روی شش هزار دانش‌آموز نشان داد که سبک خاص زندگی معاصر، موجب وارد آمدن آسیب‌های عضلانی و بروز ناهنجاری‌های قامتی و بدنی به ویژه در دخترها شده است. همین امر انگیزه برای ترویج ورزش‌های بومی-محلی در مدارس را افزایش داد. 
وی افزود: روال کار چنین است که ابتدا رقابت‌های بومی در هر شهرستان از طریق دو انجمن مربوطه برگزار می‌شوند. سپس برگزیدگان در مرحله استانی به رقابت می‌پردازند. نهایتاً منتخبان استانی به مسابقات کشوری فرستاده می‌شوند. البته باید اشاره کنم که روند برگزاری این مسابقات به دو گونه‌ است؛ یکی، ویژه دانش‌آموزان اول و دوم دبیرستان است که علاوه بر دریافت تشویق‌نامه و جایزه به مسابقات کشوری اعزام می‌شوند و دیگری، برای محصلین دوره‌های دیگر آموزشی است که رقابتی نیست و  شکل سرگرمی و بدنسازی دارد.
رئیس اداره تربیت بدنی و فعالیت‌های ورزشی آموزش‌وپرورش فارس بیان کرد: اگر سری به بیشتر مدارس بزنید، می‌بینید که طی این نیم دهه با نصب نرده‌ها، ساخت پل‌های معلق، قرار دادن اسباب بازی‌ها و وسایل ورزشی، خط‌کشی حیاط‌های مدارس همچنان مصممانه به دنبال ایجاد نشاط و تحرک بیشتر در دانش‌آموزان هستیم.
وی به زمان ۴۵ دقیقه‌ای اختصاص یافته به تحرک بدنی دانش آموزان اشاره کرد و افزود: شش خانه بازی که در مدارس آن را به نام «لی لی» به بچه‌ها معرفی کردیم را در «حیاط پویا» مورد توجه قرار داده‌ایم و حتی برای گرایش آن‌ها و ترغیب‌شان کتابی را در این زمینه چاپ کرده‌ایم. اما این فعالیت‌ها هنوز پاسخگوی نیازهای سرگرمی کودکان و نوجوانان نیست.   

برچسب‌ها ورزش همگانی بازی‌های رایانه ای فارس دانش‌آموزان

منبع: ایرنا

کلیدواژه: ورزش همگانی بازی های رایانه ای فارس ورزش همگانی بازی های رایانه ای فارس دانش آموزان ورزش های بومی محلی کودکان و نوجوانان بازی های بومی بازی های محلی آموزش وپرورش شش خانه بازی دوران کودکی دانش آموزان تربیت بدنی فعالیت ها باشگاه ها حیاط پویا ورزش ها بچه ها بر روی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۳۳۷۳۶۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ارائه تکنولوژی‌های بومی در بخش کشاورزی/ رفع مشکل صادرات با آفت‌کش زیست‌سازگار

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، کشاورزی رایج نقش بسیار مهمی در بحران آب دارد؛ طی چند دهه اخیر رشد جمعیت و توسعه فعالیت‌های کشاورزی، کشت محصولات با مصرف آب بالا و بازده اقتصادی پایین، الگوی کشت نامناسب و... باعث شده‌اند تا فاصله بین نرخ تجدید و بهره‌برداری از آبخوان‌ها و میزان خشکسالی در ایران افزایش پیدا کند.

علاوه بر آن، کشاورزی رایج به علت استفاده از سموم شیمیایی، کیفیت خاک را نامرغوب ساخته است؛ متأسفانه طی سال‌های اخیر با ورود قاچاق نهاده‌هایی کشاورزی از کشور چین که اغلب کارایی مؤثری ندارند یا تاریخ مصرف‌شان گذشته است، مسئله آلودگی زمین‌های کشاورزی دو چندان شده است.

تنها راه برون رفت از این مسائل، استفاده از کشاورزی مدرن است. امروزه تکنولوژی‌ها و ابزارهای نوین کشاورزی می‌توانند عملکرد و کارایی مزارغ و باغ‌ها را افزایش دهند. پژوهشگران ایرانی نیز با ورود به این حوزه سعی کرده‌اند باری از مشکلات این بخش بردارند.

در ادامه به چند نوع از این تکنولوژی‌ها و روش‌ها می‌پردازیم؛ تکنولوژی‌هایی که توسط پژوهشگران و نخبگان دانشگاهی ساخته‌ شده‌اند؛ اما آن‌ها برای اجرای این طرح‌ها با مشکلات عدیده‌ای مواجه‌اند که تحقق آن حمایت‌های بیشتر دولت را می‌طلبد.

رفع مشکل صادرات با تولید آفت‌کش زیست سازگار

بازگشت محموله‌های صادراتی محصولات کشاورزی ایران به علت باقیمانده سموم غیراستاندارد خسارت سنگینی به تولیدکنندگان و صادرکنندگان وارد می‌کند اما یک گروه از پژوهشگران ایرانی برای رهایی از این مشکل، راه حلی‌اندیشیده‌اند.

اکنون پژوهشگران یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان مستقر در دانشگاه تربیت مدرس درزمینهٔ تولید و طراحی فرمولاسیون آفت‌کش‌های زیست سازگار، تولید داروی بیماری واروازیس، تولید ترکیبات جلب‌کننده مگس‌های میوه، تولید گوگرد وتابل کنترل‌کننده آفات و عوامل بیمارگر گیاهی، تولید آفت‌کش از پسماندهای گیاهی، تولید ترکیبات بهبوددهنده کارایی آفت‌کش‌ها، تولید کودهای هدفمند فعالیت دارند. آن‌ها آفت‌کش زیست سازگاری تولید کرده‌اند که تأییدیه لازم را از سازمان حفظ نباتات دارد و می‌تواند مشکل بازگشت محموله‌های صادارتی محصولات کشاورزی را برطرف کند.

سعید محرمی پور، استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان درباره این محصول به خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا گفت: باقی‌مانده سموم کشاورزی مشکلات زیادی برای صادرات محصولات گلخانه‌ای ایجاد کرده است. مسئله‌ای که بارها باعث برگشت بسیاری محصولات به ایران شد و کشاورزان به‌این‌علت زیان زیادی متضرر شدند. مجموعه ما در این راستا، اقدام به تولید این محصول کرده است. محصولی که مهم‌ترین آفت گلخانه‌های کشور_ کنه تارتن دو لکه‌ای _را می‌کشد. بالشتک مرکبات_یکی از آفات کلیدی مرکبات_ را نیز به ثبت رسانده‌ایم.

وی افزود: هرچند این سموم آفت‌های کشاورزی را از میان می‌برد و مشکل برگشت محصولات صادراتی را برطرف می‌کند اما هنوز به‌طور محدود وارد بازار شده است. اکنون بحث تجارت سموم و قدرتی که شرکت‌های تولیدکننده سموم دارند، روی مبحث قیمت تمرکز دارند. قیمت این محصول از آفت‌کش‌های شیمیایی گران‌تر است ازاین‌رو حمایت دولت را می‌طلبد.

استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس خاطرنشان کرد: یکی از انتقادهای بزرگ من به مجموعه جهاد کشاورزی این موضوع است. جهاد کشاورزی اظهار می‌کند، تا مرحله ثبت محصول به شما کمک کرده‌ایم، پس‌ازآن دیگر ارتباطی به ما ندارد، شما باید خودتان بازاریابی کنید و محصولتان را بفروشید. معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان نیز در قالب وام، تسهیلاتی ارائه می‌دهد اما مشکل اصلی ما پول نیست. ما حاضریم پول بدهیم اما بازار مناسبی برای ما فراهم شود.

وی تأکید کرد: وظیفه اصلی مجموعه ما تولید، ثبت و رساندن آن به بازار است. پس‌ازآن باید شرایط لازم برای ورود به بازار مهیا باشد. در این مرحله باید حاکمیت ورود پیدا کند و مشکلات و مسائل این بخش را برطرف کند.

استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس اظهار کرد: اکنون سم‌هایی که در بازار وجود دارند، سم‌های وارداتی هستند که عمدتاً از کشورهایی مانند چین و هند وارد کشور می‌شوند. محصولاتی سرطان‌زا که حلال زایلیم دارند؛ محصولی که تعادل محیط‌زیست را به هم می‌زند اما محصول تولیدی شرکت ما زیست سازگار است و خطری برای انسان و حیوان و محیط‌زیست ندارد.

مقابله با بحران بی‌آبی با طراحی سامانه هوشمند کشاورزی

امروزه بخش کشاورزی با کاهش فزاینده منابع پایه کشاورزی مانند آب، خاک و تنوع زیستی، با چالش‌های زیادی مواجه است؛ مسائلی که منجر به کاهش ظرفیت تولید محصولات کشاورزی شده‌اند. بدون شک استفاده از فناوری‌های نوین و هوشمند می‌تواند بسیاری از مشکلات این حوزه را برطرف سازد.

پژوهشگران یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان به‌منظور رفع این مشکلات اقدام به طراحی و ساخت سامانه یکپارچه هوشمند کشاورزی کرده است؛ طرحی که در ۴ شهرستان استان البرز در ۲۰۰ هکتار با موفقیت انجام‌شده است.

محمدرضا مستوفی، عضو هیئت‌علمی مؤسسات تحقیقات فنی و مهندسی، مجری این طرح درباره این سامانه به خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا گفت: طراحی سخت‌افزار و نرم‌افزار این سامانه باهمت پژوهشگران این مجموعه ساخته‌شده و کاملاً بومی است. تمامی مراحل تولید محصول نیز از خاک‌ورزی تا برداشت کاملاً به‌صورت هوشمند انجام می‌شود.

وی افزود: در این سامانه ۴ حس‌گر رطوبت خاک، درجه حرارت خاک، دمای محیط و سرعت باد بکار گرفته‌شده است؛ با به‌کارگیری از این سنسورها، سامانه اعلام می‌کند چه زمانی و با چه رطوبت خاکی کشاورز می‌تواند عملیات خاک‌ورزی را انجام دهد. همچنین در چه درجه حرارتی می‌تواند عملیات کاشت و در چه سرعت بادی و رطوبتی عملیات داشت و برداشت را با کمترین میزان تلفات و ضایعات انجام دهد.

عضو هیئت‌علمی مؤسسات تحقیقات فنی و مهندسی خاطرنشان کرد: همچنین برای این سامانه یک پنل خورشیدی برای شارژ باطری تعبیه‌شده است؛ این پنل خورشیدی تا پنج روز می‌تواند برق موردنیاز باطری را تأمین کند.

وی تصریح کرد: این محصول نمونه مشابه داخلی ندارد. نمونه مشابه خارجی آن نیز با چهار برابر هزینه وارد می‌شود؛ نمونه مشابه خارجی با سه هزار و پانصد الی ۴ هزار یورو وارد ایران می‌شوند. همچنین اطلاعات اولیه و سرور این داده‌ها نیز در اختیار شرکت داخلی است اما اطلاعات اولیه و سرور محصولات خارجی در اختیار شرکت‌های خارجی قرار دارد.

مستوفی تأکید کرد: اکنون برای تأمین قطعات این سامانه با مشکل مواجه نیستیم و می‌توانیم این سامانه را به تولید انبوده برسانیم. در نظر داریم با حمایت معاونت علمی و فناوری و معاونت زراعت وزارت کشاورزی این سامانه برای یک‌میلیون هکتار زمین کشاورزی مورداستفاده قرار بگیرد.

وی به مشکلات اجرای این طرح اشاره کرد و در این خصوص گفت: ابتدا برای اجرای این طرح باید دقیق باشیم و هوشمند عمل کنیم. اکنون با توجه به اینکه ابر چالش کشور مسئله آب است، باید محصولی تولید کنیم که تلفات کمتری آبی داشته باشند ازاین‌رو باید در زراعت، گلخانه‌ها و باغ‌ها از چنین محصولاتی استفاده کنیم تا میزان تلفات کشاورزی و آبی کشور به حداقل میزان خود برسد. طبق برآوردی که ما از استان البرز داشتیم این سامانه ۳۵ تا ۴۰ درصد افزایش بهره‌وری و ۱۵ تا ۲۰ درصد افزایش عملکرد داشت.

عضو هیئت‌علمی مؤسسات تحقیقات فنی و مهندسی افزود: در حال حاضر ۵. ۸ میلیون اراضی زراعی و باغی داریم و۵.۱۸میلیون هکتار از کل اراضی کشور قابل کشت است. ۵۰ درصد از این اراضی قابل هوشمند سازی با این سامانه رادارند. امیدواریم با حمایت معاونت علمی و وزارت کشاورزی بتوانیم بخش بزرگی از مشکلات حوزه کشاورزی را برطرف سازیم.

افزایش تولید و نظارت بر محصولات با کمک پهپادها

پهپادها ازجمله فناوری‌هایی محسوب می‌شوند که در بخش کشاورزی می‌توانند کمک شایانی به بهینه‌سازی عملیات کشاورزی، افزایش تولید محصول و نظارت بر رشد محصول داشته باشند. ضمن سهولت در سم‌پاشی، حسگرها و قابلیت‌های تصویربرداری دیجیتال این پهپادها می‌تواند تصویر غنی‌تری از مزارع به کشاورزان ارائه دهد.

پژوهشگران یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان ایران توانسته است با استفاده از دانش روز دنیا با بهره‌مندی از نخبگان و متخصصان رشته‌های هوافضا، الکترونیک، مخابرات و مهندسی صنایع، پهپادهاهای کشاورزی چندمنظوره تولید کند؛ پهپادی که می‌تواند به‌عنوان سم‌پاش، بذرپاس و کودپاش استفاده شود و طیف وسیعی از نیازهای کشاورزان را پوشش دهد.

حسین طاهری، یکی از مدیران این مجموعه دانش‌بنیان در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا گفت: پژوهشگران این شرکت موفق به طراحی و تولید انواع پهپادهای غیرنظامی شده‌اند. یکی از محصولات تولیدی این مجموعه، پهپادهای باقابلیت تصویربرداری است. این پهپاد مجهز به دستگاه دوربین طیف سنچی و اپتیکال است که می‌تواند شکستگی لوله‌های نفتی، پارگی خطوط ارتباطی و برق، سرشماری حیوانات محیط‌زیست و... را مشخص کند.

وی افزود: محصول دیگر این مجموعه نیز پهپادهای ویژه بخش کشاورزی است که کاربرد محلول پاشی ( سم‌پاشی و کودپاشی) و…… دارد. این پهپاد دارای سه مخزن ۱۲ لیتری، ۱۸ لیتری و ۳۰ لیتری است. این پهپادها بنابر نوع مخزنی که دارند و دستگاه‌هایی که روی آن‌ها نصب شده است، می‌توانند در مدت‌زمان کوتاهی زمین‌های کشاورزی را سم‌پاشی، کودپاشی، بذرپاشی کنند. کنترل و مرقابت از مزارع از دیگر کاربردهای این پهپادهاست.

طاهری خاطرنشان کرد: هرچند این شرکت تنها تولیدکننده پهپادهادهای غیرنظامی است که مجوز لازم را از سازمان هواپیمایی کشور دریافت کرده و کیفیت این محصول با نمونه‌های مشابه خارجی برابری می‌کند اما اکنون برای تولید این پهپادها با یک سری مشکلات مواجه هستیم. بزرگ‌ترین مشکل ما در ارتباط با بحث مواد اولیه، بازار فروش، قوانین صادرات است. در بحث اخذ مجوزها نیز سختگیری‌های زیادی اعمال شده بود که شکر خدا توانستیم این موانع را برطرف کنیم و مجوزهای لازم را بگیریم.

رونق‌ بخش کشاورزی با به‌کارگیری از توان نخبگان

نقش بخش کشاورزی در تأمین امنیت پایدار غذایی و سلامت و کاهش وابستگی به خارج از کشور بی‌بدیل است و استفاده از ظرفیت شرکت‌های فناور و دانش‌بنیان و فناور و نخبگان می‌تواند در رونق این بخش نقش بسیاری داشته باشد. درحالی‌که بنابر گفته ارژنگ جوادی، قائم‌مقام دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش‌بنیان غذا و کشاورزی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان از مجموع ۹ هزار شرکت دانش‌بنیان کشور تنها ۵۲۴ شرکت دانش‌بنیان(۶ درصد) با احتساب تجهیزات در بخش‌های مختلف کشاورزی ازجمله زراعت، دام و طیور، منابع طبیعی و شیلات فعال هستند و شرکت‌های دانش‌بنیان در بخش کشاورزی در حوزه‌هایی مانند آب، هسته‌های اولیه شیلات، هسته‌های اولیه طیور و دام کمتر حضور دارند. علت اصلی آن را نیز باید در معرفی نشدن ظرفیت‌های بخش کشاورزی برای ورود علم، فناوری و سرمایه‌گذاری جستجو کرد.

چندی پیش ستاد غذا و کشاورزی معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ایران، رویدادی تحت عنوان برترین‌های دانش‌بنیان بخش کشاورزی برگزار کرد. جوادی، به‌عنوان دبیر برگزاری این رویداد بر ضرورت هدایت شرکت‌های دانش‌بنیان به بخش‌های موردنیاز کشاورزی و حمایت این ستاد از شرکت‌های دانش‌بنیان تأکید کرد. امید است با هدایت شرکت‌های دانش‌بنیان به این بخش، مشکلات بزرگ این حوزه که اکنون کشاورزان و باغداران با آن مواجه‌اند برطرف شود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • یکی از اصلی ترین ارکان های مقابله با قاچاقچیان حیات‌وحش دادن آموزش است
  • برگزاری نخستین جشنواره فرهنگی، ورزشی بومی -محلی در دانشگاه آزاد بجنورد
  • برگزاری جشنواره بازی‌های بومی محلی در میبد
  • تپش دانش بومی در قلب خودروی ایرانی
  • خانه ملت محلی برای حزب‌بازی نیست
  • ارائه تکنولوژی‌های بومی در بخش کشاورزی/ رفع مشکل صادرات با آفت‌کش زیست‌سازگار
  • بومی‌سازی دوربین های ضد انفجار برای صنعت دریایی در شرکت دانش‌ بنیان
  • اهدای ویلچر به خانه سالمندان توسط دانش‌آموزان مدرسه سمای سبز لاهیجان 
  • حل مشکل املای دانش‌آموزان با طرح بازی و ورزش معلم سمنانی
  • فرسودگی فضای آموزشی در کوهدشت/ ۱۴ مدرسه تخریبی است