Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری مهر- گروه استان‌ها: استان بوشهر علیرغم ظرفیت‌های بسیار خوبی که در زمینه تولید خرما دارد، در زمینه فروش این محصول با چالش‌های زیادی روبرو است و کشاورزان این استان با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می‌کنند.

طی سال‌های اخیر با شیوع کرونا و همچنین تشدید تحریم‌ها، خرمای استان بوشهر مسیر ورود به بازارهای جهانی را به خوبی طی نکرده و میزان کم صادرات این محصول بر قیمت آن تأثیر گذاشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

روسیه یکی از مقاصد مهم خرمای استان بوشهر است که در صورت تسهیل در صادرات، می‌توان امید زیادی به بهبود بازار خرما و افزایش قیمت خرید این محصول از دست کشاورزان داشت.

صادرکنندگان با مشکلات زیادی برای صدور محصول خود به روسیه روبرو هستند و خرمای استان بوشهر نیز اسیر این مشکلات شده و انتظار می‌رود که با تسهیل در امور صادراتی زمینه گشایش‌های بیشتر در این بازار فراهم شود.

از چالش‌های پیش روی صادرکنندگان خرمای استان بوشهر می‌توان به مشکلاتی در زمینه انتقال و بازگشت ارز ناشی از صادرات، تأخیر در پذیرش بار، بیمه محصولات کشاورزی، تعرفه‌های صادراتی اشاره کرد.

برقراری ارتباط و برگزاری جلسات مشترک با تجار روسیه، اتصال به شرکت‌های حمل و نقل بین المللی، ایجاد خط ترانزیتی جنوب به شمال در کشور و اتصال به کریدور روسیه از مطالبات صادرکنندگان خرما است.

از دیگر خواسته‌های صادرکنندگان به روسیه می‌توان به حل مشکل ویزا برای تجار ایرانی، اجرای تفاهم نامه اوراسیا برای کاهش تعرفه صادرات، اتصال به فروشگاه‌های زنجیره‌ای روسیه و ضمانت بازگشت پول اشاره کرد.

در راستای رفع مشکل صادرکنندگان، نشستی با حضور نماینده مردم دشتستان در مجلس، نمایندگان اتاق بازرگانی و انجمن خرمای ایران، جمعی از صادرکنندگان بوشهری و فعالان اقتصادی با سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه برگزار شد.

توسعه صادرات به کشور روسیه

نماینده مردم دشتستان در مجلس شورای اسلامی توسعه صادرات خرما به روسیه را بسیار مهم دانست و اظهار داشت: یکی از برنامه‌های مهم ما توسعه صادرات به کشور ثروتمند روسیه است و در این راستا تلاش‌های فراوانی داشته‌ایم.

ابراهیم رضایی اضافه کرد: در سفر به روسیه این دغدغه‌ها این موضوع پیگیری شد و به سفیر ایران در این کشور نیز منتقل شد و با استقبال ایشان برای کمک به صادرکنندگان، از ایشان دعوت به عمل آمد.

وی خواستار دعوت از تجار و مدیران شرکت‌های بزرگ و هولدینگ‌های روسی برای سفر به استان بوشهر شد و از سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه خواست تا این مهم پیگیری شود.

حمایت از تقویت صادرات خرما

سفیر ایران در روسیه نیز در این دیدار با قدردانی از نماینده دشتستان برای پیگیری ویژه مشکل صادرکنندگان، اظهار داشت: برگزاری این نشست‌ها اهمیت بسیار زیادی دارد و باید تداوم داشته باشد.

کاظم جلالی اضافه کرد: پیشنهاد می‌کنم حداقل هر ۴۰ روز یک بار جلسه صادر کنندگان سایر نقاط کشور با محوریت دکتر رضایی با تیم اقتصادی ما در سفارتخانه در فضای مجازی یا به صورت حضوری برگزار شود.

وی با تاکید بر اینکه تجار ایرانی باید کنار هم قرار بگیرند افزود: از طریق دولت و با همراهی دکتر رضایی پیگیر حل مشکل انتقال پول و مشکل حمل و نقل هستیم.

رفع مشکلات صادرات زمینی

سفیر ایران در روسیه بیان کرد: ما در مرز زمینی مشکلاتی داریم که در صدد رفع آن هستیم اما باید توجه کنیم که ما یک مزیت ذاتی داریم که مرز دریایی ماست و نباید از آن غافل باشیم و تا زمانی که ما مرزهای دریایی خود را فعال نکنیم مشکلاتی را پیش روی خود خواهیم داشت.

وی تاکید کرد: برای فعال‌سازی مسیر دریایی به روسیه، نیازمند تجهیز بنادر و خرید کشتی‌های رورو هستیم که از طریق دولت پیگیر آن هستیم.

جلالی خاطرنشان کرد: آمادگی دارم برای تسهیل تردد فعالان اقتصادی به روسیه در خصوص صدور ویزا و همچنین فعال‌سازی مسیر دریایی همکاری کنم.

راه‌آهن به بنادر وصل شود

وی بیان کرد: راه حل دیگر ما مسیر ریلی است که باید راه آهن ما به بنادرمان وصل شود.

جلالی از فعال شدن کریدور خلیج فارس به خلیج فنلاند در آینده خبر داد و گفت: سال آینده از طریق زاهدان به شرق روسیه وارد می‌شویم و دروازه جدیدی برای صادرکنندگان کشور باز خواهد شد.

وی تصریح کرد: ما همزمان که در حال چانه زنی برای تسهیل کار صادرات از مسیر زمینی هستیم پیگیر فعال‌سازی مسیرهای دریایی و ریلی هم خواهیم بود.

خرما برندسازی شود

سفیر ایران در روسیه با اشاره به فعالیت‌های صورت گرفته برای توسعه صادرات به روسیه، بر برندسازی خرمای ایرانی تاکید کرد و افزود: آمادگی همکاری در ایجاد غرفه و نمایشگاه خرما و محصولات ایرانی در استان استراخان روسیه را داریم.

جلالی اضافه کرد: آمادگی داریم کریدور سبز را با مزیت‌هایی همچون سرعت بالا و کاهش زمان برای خرما فعال کنیم.

انتظار می‌رود با توجه به وضعیت بازار خرما و آمادگی مسئولان برای تسهیل در صادرات، زمینه برای صادرات خرمای استان بوشهر به روسیه و رونق گرفتن این بازار فراهم شود.

کد خبر 5325478

منبع: مهر

کلیدواژه: ابراهیم رضایی دشتستان کاظم جلالی روسیه اتاق بازرگانی مجلس شورای اسلامی بوشهر خرما بوشهر ویروس کرونا آمار کرونا شهادت امام رضا ع کرمانشاه واکسن کرونا هفته ناجا خطبه های نماز جمعه عکس استانها گرگان هفته نیروی انتظامی نیروی انتظامی شیوع کرونا ایلام خرمای استان بوشهر ایران در روسیه سفیر ایران توسعه صادرات

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۳۵۹۲۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تعیین مرزهای ارمنستان و جمهوری آذربایجان و ۳ سناریوی پیش رو

با شکل گیری مذاکرات ارمنستان و جمهوری آذربایجان برای مشخص شدن مرزهای مورد مناقشه، چند سناریو برای آینده قفقاز جنوبی پیش روی ماست که یکی از آنها تبدیل شدن این منطقه به پلی بین قدرتهای منطقه‌ای و جهانی است. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، از آنجایی که نظم جهانی در حال تبدیل شدن به معماری پیچیده تر با مجموعه ای از قدرت های جهانی و منطقه ای است، آینده ژئوپلیتیکی قفقاز جنوبی برای بازیگران داخلی و قدرت های خارجی حائز اهمیت است.

در حالی که روند طولانی و دشوار تعیین مرز بین ارمنستان و آذربایجان به عنوان یک مانع بزرگ برای عادی سازی روابط بین دو طرف بوده است، اکنون شاهد نشانه هایی از تحرکات برای شروع روند فیزیکی در جغرافیای این منطقه هستیم.

برخی استدلال می‌کنند که قفقاز جنوبی دنیای کوچک معماری گیج‌کننده کنونی قدرت جهانی است، با منافع متضاد، رقابتی و همزمان مجموعه‌ای از بازیگران منطقه‌ای و جهانی، مانند روسیه، ایران، ترکیه، ایالات متحده، رژیم اسرائیل، انگلیس، هند، پاکستان، چین، اتحادیه اروپا و تک تک اعضای اتحادیه اروپا.

کوتاه‌مدت‌ترین تهدید برای امنیت منطقه، تشدید احتمالی تهدید جدید آذربایجان علیه ارمنستان در صورت اختلاف بر سر مرزبندی جدید است که می‌تواند منجر به دخالت سایر بازیگران و شعله‌ور کردن جنگ منطقه‌ای با مشارکت مستقیم ایران، ترکیه و روسیه و دخالت غیرمستقیم رژیم اسرائیل و پاکستان، هند و فرانسه شود.

اگر این امر به واقعیت تبدیل شود، پیامدهای شدیدی برای همه کشورهای منطقه و همه قدرت‌های علاقه‌مند به یک منطقه چهارراهی باثبات قفقاز جنوبی خواهد داشت. هر کاری باید انجام شود تا آذربایجان و ارمنستان با حسن نیت به مذاکرات ادامه دهند.

پاشینیان نخست وزیر ارمنستان با درخواست باکو برای بازگرداندن چهار روستای مرزی که در زمان اتحاد جماهیر شوروی بخشی از آذربایجان بوده موافقت کرده است. این چهار روستا در سال1990 توسط نیروهای ارمنی تصرف و ساکنان آذربایجانی آن مجبور به فرار شدند.

این توافق در صورتی با توافق طرفین اجرایی شده که، روسیه نیروهای حافظ صلح را از منطقه قره باغ تخلیه و نیروهای نظامی آذربایجان جایگزین آنها خواهند شد. اهمیت مرز تعیین شده برای آذربایجان بسیار بالاست چرا که این مرز از نزدیکی خط لوله گاز اصلی روسیه عبور کرده و این منطقه دارای موقعیت نظامی مطلوبی است.

اما در خصوص تعیین مرز جدید و این توافق در آینده سناریوهای احتمالی وجود دارد که در این نوشتار به آن پرداخته شده است.

در سناریوی اول، منطقه به میدان نبرد فعال بازیگران مختلف منطقه‌ای و جهانی تبدیل می‌شود و ممکن است در نهایت تکه تکه و تقسیم شود. در این صورت ممکن است مرزهای ارمنستان و آذربایجان به خطوط گسل جدید بین قطب های جدید نظم منطقه ای و جهانی تبدیل شود که از همکاری های منطقه ای جلوگیری کرده و بر شانس ثبات و شکوفایی منطقه تأثیر منفی گذاشته و منطقه را به یک مرکز تجاری و حمل و نقل تبدیل می کند.

اگر ارمنستان در نهایت بخشی از غرب و آذربایجان با حفظ تعادل با روسیه و ایران به جهان ترک نزدیکتر شود، مرز ارمنستان و ایران به خط گسلی بین غرب و محور روسیه - ایران تبدیل خواهد شد، در حالی که ارمنستان – آذربایجان و مرزهای جدید آذربایجان خطی بین جهان غربی و غیر غربی خواهد بود.

برخی ممکن است استدلال کنند که بهترین راه حل این است که کل قفقاز جنوبی را در یک قطب از نظم نوین جهانی در حال ظهور بگنجانیم، در نتیجه یک منطقه را متحد کرده و از ایجاد هرگونه خطوط تقسیم جلوگیری می کنیم.

این سناریو کاملاً غیر واقعی است. حتی اگر ارمنستان به غرب بپیوندند که خود کاملاً چالش برانگیز به نظر می رسد، روسیه و ایران احتمالاً هر کاری را برای جلوگیری از چنین سناریویی انجام خواهند داد، زیرا نه روسیه و نه ایران خواستار قطع کامل ارتباط و تسلط بر ارمنستان نیستند. در همین حال، از آنجایی که آذربایجان بر سیاست خارجی خود بر توسعه همکاری با کشورهای ترک تاکید بیشتری دارد، تصور پیوستن آذربایجان به اتحادیه اروپا، اتحادیه اقتصادی اوراسیا و یا غرب چالش برانگیز است.

سناریوی دوم، آینده ای جایگزین برای قفقاز جنوبی وجود دارد تا از تبدیل شدن به یک منطقه تکه تکه شده تحت تأثیر قدرت های رقیب خودداری کند. در این آینده، این منطقه به پلی برای بازیگران منطقه ای و جهانی تبدیل خواهد شد و پتانسیل خود را برای خدمت به عنوان یک مرکز ترانزیت و لجستیک برای اروپا، روسیه، خاورمیانه، هند و چین به طور کامل درک خواهد کرد.

در این سناریو، منطقه بخشی (به طور کامل یا جزئی) از هیچ قدرت ژئوپلیتیکی و ژئواکونومیکی در حال ظهور در جهان پسا تک قطبی نخواهد بود. این سناریو نه تنها منطقه را به یک هاب ترانزیتی و لجستیکی، بلکه به یک پلتفرم مناسب برای گفتگوهای بازیگران جهانی و منطقه ای، از جمله ایالات متحده – روسیه، ایالات متحده – ایران، اتحادیه اروپا – روسیه، تبدیل خواهد کرد.

این سناریو عاملیت کشورهای منطقه را افزایش می دهد و آنها ظرفیت و توانایی تأثیرگذاری بر تحولات قفقاز جنوبی را خواهند داشت و در مورد آینده خود اظهار نظر می کنند.

شرط اجباری تحقق سناریوی دوم، آغاز گفت‌وگو و همکاری بین هر 3 کشور منطقه است و به عنوان اولین گام در این مسیر، کشورها باید قوانین بین‌المللی از جمله عدم توسل به زور را بپذیرند و به آن پایبند باشند.

پس از بیش از 30 سال درگیری و جنگ، این سناریو ممکن است غیر واقعی به نظر برسد. با این حال، این تنها گزینه برای تأمین آینده ای امن، باثبات و مرفه برای منطقه و مردم آن است.

اولین گام برای تحقق این سناریو می‌تواند راه‌اندازی بسترهای کارشناسی منطقه‌ای برای گفتگو و مناظره با استفاده از جعبه ابزار دیپلماسی باشد. سپس ایده‌ها و پیشنهادات تدوین‌شده و مورد توافق در آن پلتفرم‌ها می‌تواند به مقامات مربوطه در منطقه و فراتر از آن از جمله روسیه، ایران، ترکیه، اتحادیه اروپا و آمریکا ارائه شود.

در حالت ایده آل، آذربایجان و ترکیه می توانند رقابت را در جهت تعامل سازنده هدایت کنند. از طریق فرمت 3+3، آذربایجان قصد دارد این رقابت را به سمت مسیری سازنده‌تر هدایت کند، آشتی منافع را تقویت کند و بحث‌های آزاد را در مورد همه مسائل منطقه‌ای که همه کشورهای منطقه را درگیر می‌کند، تسهیل کند.

شایان ذکر است، امضای معاهده صلح با آذربایجان فرصتی را برای ارمنستان و غرب فراهم می کند تا به طور مؤثری از نفوذ روسیه بر ارمنستان بکاهند. با این حال، به عنوان دموکراسی های انتخاباتی، این کشورهای غربی همچنان با چالش برآوردن خواسته های لابی ارمنی مواجه هستند. پیام صریح آذربایجان به غرب این است که نمی تواند هر دو طرف را داشته باشد. به عبارت دیگر، نمی‌تواند با لابی ارمنی مماشات کند و با وادار کردن آذربایجان به مصالحه بر سر منافع خود، به پیمان صلح دست یابد.

آذربایجان به عنوان تنها کشوری که بین روسیه و ایران واقع شده است، موقعیت منحصر به فردی دارد که هر دو جزو تحریم‌شده‌ترین کشورهای جهان توسط ایالات متحده و غرب به طور گسترده‌ هستند.

فاصله باکو تا مرز روسیه فقط 200 کیلومتر و در جهت مخالف تا مرز ایران 282 کیلومتر است.آذربایجان را می توان به طور استعاری به قلعه ای مستحکم تشبیه کرد که بر فراز تپه ای قرار گرفته و تحت تأثیر و فشار همسایگان قدرتمند خود قرار دارد. این موضع قدرت‌های غیرمنطقه‌ای را نیز به این فکر می‌اندازد که باید از خاک آذربایجان به عنوان پل ارتباطی علیه همسایگان خود استفاده کنند. بنابراین، یافتن توازن ظریف و خنثی کردن فشارهای همسایگان قدرتمند و قدرت های بیرونی بدون خطر رویارویی مستقیم با قدرت های منطقه ای و جهانی بسیار دشوار است.

این استراتژی بر اساس مجموعه ای از اصول با هدف معرفی آذربایجان به عنوان یک بازیگر قابل پیش بینی و قابل اعتماد در چشم قدرت های منطقه ای و جهانی است و سیاست های آذربایجان در خصوص تحولات در منطقه را چنین می توان بیان کرد:

همکاری آذربایجان با هیچ کشوری علیه کشور ثالث به ویژه کشورهای همسایه نبوده و نخواهد بود.همانطور که رئیس جمهور الهام علی اف تاکید کرد، خاک آذربایجان به عنوان میدان جنگ برای قدرت های منطقه ای و جهانی نخواهد بود. آذربایجان اجازه چنین استفاده ای را نخواهد داد.آذربایجان متعهد است که از تبدیل شدن قلمرو خود به پل ارتباطی قدرت های خارج از منطقه جلوگیری کند. آذربایجان از مداخله در انتخاب های سیاست خارجی همسایگان خود خودداری می کند، مگر اینکه این انتخاب ها تهدیدی مستقیم برای منافع ملی کشور باشد.حداقل انتظاراتی که روسیه از کشورهای پس از فروپاشی شوروی دارد، برای اینکه به عنوان یک تهدید تلقی نشود، شامل خودداری از مشارکت فعال در پروژه های ژئوپلیتیکی است که توسط غرب برای مقابله یا مهار روسیه تنظیم شده است. اساساً این به معنای نشان دادن عدم تمایل به پیوستن به ناتو یا ورود به اتحادیه گمرکی با اتحادیه اروپا است. با این حال، وسعت فضای موجود آذربایجان برای انجام یک سیاست خارجی مستقل قابل توجه است و دقیق تر است که آن را متعادل توصیف کنیم، به ویژه وقتی که از دریچه واقع گرایانه به آن نگاه کنیم. زیرا سیاست خارجی آذربایجان کاملاً واقع بینانه است.بر خلاف اتهامات باندبازی، آذربایجان با امضای توافقنامه همکاری استراتژیک و حمایت متقابل آذربایجان و ترکیه، اتحاد نظامی و سیاسی خود با ترکیه را مستحکم کرده است. این توافقنامه که توسط پارلمان های هر دو کشور به تصویب رسیده است، آنها را به عنوان متحدان نظامی و سیاسی معرفی می کند و مشارکت استراتژیک را به نمایش می گذارد که این امر موجب تقویت هژمونی ترکیه در منطقه خواهد شد. البته لازم است به اقداماتی که آذربایجان به ضرر منافع استراتژیک روسیه تلقی می شود اشاره ای داشته باشیم، این اقدامات شامل ایجاد خطوط لوله نفت و گاز است که روسیه را دور می زند. حمایت آذربایجان از گرجستان، به ویژه در سال های 2007 و 2008، کمک به امنیت انرژی گرجستان، توسعه زیرساخت های حمل و نقل که روسیه را دور می زند، ایفای نقش کلیدی در ادغام کشورهای ترک و حمایت آذربایجان از اوکراین پس از حمله روسیه در سال 2022 اشاره کرد.

در نهایت ذکر این مسئله که ایجاد مرز بندی جدید میان آذربایجان و ارمنستان همانطور که می تواند ایجاد کننده صلح و امنیت در منطقه باشد در مقابل با کوچکترین اشتباه در سیاست خارجی هر یک از طرفین دربردارنده و تشدید کننده تنش در منطقه خواهد بود.

یادداشت: معصومه محمدی کارشناس مسائل اوراسیا

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • بانک سامان میزبان صادرکنندگان در نمایشگاه اکسپو ایران
  • گشایش پنجره صادراتی و حضور در بازارهای بین الملل راهکار اصلی تثبیت بازار مرغ
  • زنجیره ارزش راهبردی خرمای خوزستان از نقاط قوت نمایشگاه ایران اکسپو
  • تعیین مرزهای ارمنستان و جمهوری آذربایجان و ۳ سناریوی پیش رو
  • اقبال بازارهای جهانی به محصولات دانش‌بنیان ایران
  • ایران به عضویت سازمان جهانی ارزیابی و انطباق درآمد
  • عضویت ایران در سازمان جهانی ارزیابی و انطباق
  • جنگ جهانی نفت؛ بایدن در تنگنای تحریم‌ها، قیمت‌ها و انتخابات
  • نام و برند ایران باید در بازارهای جهانی بدرخشد
  • نقش بی‌اهمیت تحریم‌های تازه آمریکا در معادلات ایران