Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-01@23:15:24 GMT

راه اراک برای رسیدن به شهر انسان

تاریخ انتشار: ۲۱ مهر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۳۷۳۸۴۸

راه اراک برای رسیدن به شهر انسان

امروزه شهرها مکان اصلی کار و زندگی عمده بشر محسوب می‌شود، از این رو توجه به کیفیت زندگی، شرایط، امکانات و نیازهای ساکنان شهرها، مسئله‌ای حیاتی است در این میان رویکردهای مختلفی برای ارتقا و بهبود شرایط زندگی پیشنهاد و مطرح شده است که زیست‌پذیری شهری یکی از آنها است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، زیست پذیری به عنوان یکی از مباحث اساسی در پایداری شهری، به سیستم شهری اطلاق می‌شود که در آن به سلامت اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی، کالبدی و روانی همه ساکنانش توجه شده باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در واقع شهر زیست پذیر شهری است که نیازهای ساکنان کنونی را بدون کاهش توانایی برای نسل‌های آینده برآورده می‌کند و یک رابطه ایده آل بین محیط زیست شهری و زندگی اجتماعی برقرار می‌کند.

مؤلفه‌های شهر زندگی

سیاوش آقاخانی، کارشناس محیط زیست در این باره به خبرنگار ایمنا، می‌گوید: ظرفیت زیست پذیری یکی از مهم‌ترین مسائلی است که در شهر باید مورد توجه قرار گیرد، زیست پذیری شهری را نباید تنها در ابعاد کالبد شهری و خدمات شهری جست و جو کرد چرا که شهر کلیتی است که علاوه بر کالبد شهری، فضای سبز، حوزه‌های گیاهی و جانوری و مهم‌تر از همه انسان‌ها را در بر می‌گیرد. متأسفانه عدم توجه به این موارد زیست پذیری شهرهای کشور به ویژه اراک را دچار چالش کرده، در این شهر هنوز به عوامل مهمی مثل نقش انسان و کیفیت زندگی افراد در کنار یکدیگر، منظر شهری و تأثیر آن در کاهش آسیب‌های اجتماعی، بهبود روان جامعه، کیفیت آب و هوای شهر و کاهش آلودگی‌ها توجهی نشده و برنامه‌ای برای آن نیست.

وی ادامه می‌دهد: در بسیاری از کشورها نه تنها مسائل اولیه انسانی در زیست پذیری شهری مورد توجه قرار می‌گیرد بلکه به پایه‌های دموکراسی در این شهرها به قدری توجه شده که یک پرنده هم به اندازه انسان در شهر حق زندگی و لانه سازی دارد، یعنی حتی جانداران شهری هم به عنوان شهروندی که در اکوسیستم شهری زندگی کند، دیده شده‌اند.

این کارشناس محیط زیست توضیح می‌دهد: برای اینکه بتوان اراک را از لحاظ زیست پذیری به یک شهر آرمانی تبدیل کرد، باید به مولفه‌هایی چون کالبد شهری، مسائل فرهنگی، محیط زیست شهر و حتی جانداران به عنوان عناصری که کیفیت زندگی شهری را بالا می‌برند، توجه کرد.

آقاخانی ادامه می‌دهد: در حال حاضر نگاه شهرداری تنها به عناصر کالبد شهری است و کمتر به این مسائل توجه شده، در حالی که ارتقا زیست پذیری شهر مستلزم یک تغییر نگاه در مدیریت شهری است، در دنیا مفاهیم تغییر کرده و حتی واژه توسعه پایدار امروزه واژه‌ای تکراری محسوب می‌شود که زیست بوم پایدار جای آن را گرفته است.

وی تصریح می‌کند: در گذشته اقتصاد، اجتماع و محیط زیست سه ضلع یک مثلث محسوب می‌شدند که در صورت برابری اضلاع آن محیط شهری به توازنی می‌رسید که از آن با عنوان توسعه پایدار یاد می‌شد، اما امروزه در اکوسیستم شهری یک عامل اساسی به نام محیط داریم که باید زیست پذیر باشد، در واقع محیطی اساسی است که محل زندگی موجودات زنده نیز باشد و چهار مؤلفه دیگر بر این پایه معرفی شده‌اند که می‌توان به مسائل اجتماعی شهروندان، اقتصاد شهروندی، فرهنگ و دیپلماسی اشاره کرد.

آقاخانی اظهار می‌کند: دیپلماسی به این معنا است که مردم شهر چقدر با یکدیگر و مسئولان‌شان صحبت می‌کنند و چقدر فضای گفتمان سازی در شهر ایجاد شده است. حال وظیفه مدیریت شهری ایجاد تعادل و توازن بین این چهار بخش بر پایه محیط زیستی است که اصل اول بقا است؛ نگاه مدیریت شهری باید از سمت جریمه‌های کمیسیون ماده صد بایت خلاف سازی ها متوجه این عناصر شود چرا که مسائل فنی در عین اهمیت تنها بخشی از مسائل یک شهر است.

نگاه انسان محوری به جای خودرو محوری در برنامه‌ریزی‌های شهری

محمد جعفرپور، سرپرست شهرداری اراک نیز در گفت و گو با خبرنگار ایمنا توجه به انسان در حمل و نقل شهری را مهم‌ترین مؤلفه فراموش شده در زیست پذیری شهر اراک می‌داند و می‌گوید: بزرگترین مشکل شهر اراک آلودگی هوا، ترافیک و خودرو محور بودن آن است و در برنامه‌ریزی‌های شهری و توسعه عمرانی انسان در نظر گرفته نشده چرا که در نگاه انسان محور ساخت زیرگذرها و روگذرهایی که در حال حاضر در شهر احداث شده در اولویت نیست.

وی تصریح می‌کند: این مسیرها بیشتر باعث ترافیک زایشی شده و میل رانندگی و تردد با خودرو را در مردم افزایش داده است، در واقع اجرای چنین پروژه‌هایی را نمی‌توان اولویت شهر اراک دانست، اولویت این شهر توسعه حمل و نقل همگانی است. مهم‌ترین مشکل موجود در شهر نگاه خودرو محوری است که از ابتدای جای یک نگاه انسان محور را در برنامه‌های شهری گرفته است.

سرپرست شهرداری اراک در خصوص چالش‌های فرهنگی و اجتماعی شهر می‌گوید: از آنجا که اراک شهری صنعتی و مهاجر پذیر محسوب می‌شود ترکیب جمعیتی گوناگونی دارد و این مسئله یکی از چالش‌های فرهنگی اجتماعی این شهر است، زیرا تعلق شهروندی در بین مردم اراک وجود ندارد و وضعیت شهر چندان برای مردم مهم نیست.

جعفرپور اظهار می‌کند: افزایش حس تعلق شهروندی هم نیازمند انجام کارهای فرهنگی است، سازمان‌های فرهنگی بسیاری از جمله خود شهرداری هستند که متولی امور فرهنگی شهر هستند؛ اما متأسفانه هیچ‌یک از این سازمان‌ها در اجرای اقدامات فرهنگی خوب عمل نکرده‌اند و شهروندان ما آموزش ندیده‌اند، بنابراین کار فرهنگی باید در برنامه‌ای بلند مدت انجام شود.

کد خبر 528094

منبع: ایمنا

کلیدواژه: کلانشهر اراک اراک شهرداری اراک شورای اسلامی شهر اراک شهرنشینی فضای شهری شاخص رفاه شهری شاخص های شهر زندگی شهر زندگی مولفه های شهر زندگی زیست پذیری شهری زیست پذیری شهر شهر زیست پذیر زیست پذیری زیست پذیری شهرها شهرهای زیست پذیر شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق زیست پذیری شهر کالبد شهری محیط زیست

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۳۷۳۸۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

طنین زنگ سپاس معلم در مدارس آبادان

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما آبادان، در این مراسم همزمان با سراسر کشور، از تلاش‌های معلمان فداکار در امر تعیلم و تعلم دانش آموزان تجلیل شد.
مراسم زنگ استانی سپاس معلم در دبیرستان حضرت معصومه آبادان نواخته شد.

در این آیین تاکید شد: معلم در هر جامعه‌ای با هر دین، مذهب و فرهنگ، قابل احترام است همان گونه که تعلیم و تربیت در اسلام زمان و مکان نمی‌شناسد. دانش آنقدر جایگاه دارد که انسان‌ها باید تمام زندگی خود را وقف آن کنند.
امام جمعه آبادان در این مراسم گفت: همه ما باید قدردان زحمات و تلاش معلمان زحمتکشی باشیم که به گردن ما حق دارند.
حجت الاسلام غبیشاوی با بیان اینکه علم‌اندوزی انسان را از غرور و خودپسندی دور می‌کند افزود: معلمان سمبل آموزش و علم‌اندوزی هستند و ما باید تلاش معلمان را سرلوحه زندگی خود قرار دهیم. 
در این مراسم همچنین از بانوان معلم با اهدای شاخه گل تجلیل شد.
 

دیگر خبرها

  • گربۀ محله مهم است
  • اقدامات دوره ششم مدیریت شهری اراک در راستای توسعه شهری است
  • اسلام بزرگترین حامی حقوق زن است
  • دین اسلام بزرگترین حامی حقوق زن است
  • طنین زنگ سپاس معلم در مدارس آبادان
  • همه پروژه های عمرانی شورای ششم کرج پیوست زیست محیطی دارند
  • راه رسیدن به نوآوری، سرمایه‌گذاری بر انسان خلاق است
  • آسمان‌خراش‌ها؛ قاتل یا ناجی شهرها؟
  • برخی به دنبال تضعیف دستاوردهای مدیریت شهری هستند
  • رسیدن به فلسفه زندگی از راه خودشناسی