Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پول نیوز»
2024-05-06@03:12:25 GMT

تاثیر رکورد تازه قیمت نفت بر بودجه سال آینده

تاریخ انتشار: ۲۴ مهر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۴۰۱۸۹۲

تاثیر رکورد تازه قیمت نفت بر بودجه سال آینده

امروز برای اولین بار از سال ۲۰۱۸ تا کنون قیمت هر بشکه نفت در بازار جهانی از مرز ۸۵ دلار هم گذشت. محمدعلی خطیبی، نماینده سابق ایران در اوپک می‌گوید: «افزایش قیمت نشان می‌دهد در بازار تقاضای قوی وجود دارد. این برای کشوری مثل ما که در تحریم است، خبر خوبی محسوب می‌شود، چون با قوی شدن تقاضا احتمال اینکه خرید‌ها از کشور ما افزایش یابد بیشتر می‌شود».

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

البته او هشدار می‌دهد که این اتفاق نباید موجب شود دولت فروش نفت در بودجه آینده را خوشبینانه لحاظ کند. شش هفته است که روند افزایش قیمت نفت برنت شروع شده است. در همین هفته گذشته نیز بازار نفت چندین بار رکورد خود را شکسته و شاخص‌های اصلی نفتی موفق به ثبت رشدی بیش از ۳درصدی شدند. تا اینکه امروز برای اولین بار از سال ۲۰۱۸ تا کنون قیمت هر بشکه نفت در بازار جهانی از مرز ۸۵ دلار هم گذشت.

از سر گیری پرواز‌های بین‌المللی در بسیاری از کشور‌های دنیا به دنبال کاهش محدودیت‌های کرونایی و شروع به کار کسب و کار‌ها با حداکثر ظرفیت، باعث شده تا بازار وضعیت تازه‌ای به خود ببیند و کمبود عرضه بیش از پیش روی بازار اثر بگذارد.

البته با تصمیم هفته گذشته اوپک پلاس، برنامه افزایش تدریجی تولید نفت ادامه دارد و قرار شده افزایش تولید به میزان ۴۰۰ هزار بشکه در روز تداوم پیدا کند. با این وجود هنوز هم کمبود عرضه در بازار نفت می‌تازد. حتی اداره اطلاعات انرژی امریکا در گزارشی که هفته گذشته منتشر کرده، آورده که کمبود عرضه جهانی نفت تا انتهای امسال تداوم خواهد داشت و احتمالا باعث شود تا دوباره شاهد سه رقمی شدن قیمت هر بشکه نفت در بازار باشیم.

اما چنین شرایطی چه تاثیری در وضعیت خواهد داشت؟

 
خبر خوب بازار نفت ایران   تحریم‌ها اکثر مشتریان نفتی ایران را فراری داده است. هند، روسیه و چین تنها مشتریان نفتی ایران بودند که آن‌ها هم با تصویب نشدن FATF رفته رفته نشان دادند امکان مبادله مالی با ایران را ندارند. تنها مشتری باقیمانده این اواخر چین بوده که این کشور هم خرید نفت خود از ایران را کاهش داده است.

براساس گزارش اتاق تهران، خرید نفت چین از ایران در شش ماهه نخست سال میلادی ۹۰ درصد کاهش پیدا کرده است. حالا هم آمریکا در حال مذاکره با چین است تا خرید نفت این کشور از ایران را باز هم کاهش دهد.

از طرفی گزارش تفریغ بودجه که اخیرا منتشر شده نشان می‌دهد؛ درآمد دولت از محل فروش نفت در بودجه ۹۹ نسبت به قانون بودجه ۶۹ درصد کمتر بوده است. یا به عبارتی، درآمد نفت سال ۹۹، انحراف ۶۹ درصدی از قانون بودجه داشته است.

به گفته دیوان محاسبات دلیل این کاهش ۶۹ درصدی، تحریم و اجرای سیاست فشار حداکثری بر ایران، عملکرد نامناسب فروش نفت و کاهش تقاضای جهانی نفت به دلیل شیوع کرونا در جهان بوده است.

با این حال وزیر نفت به تازگی اعلام کرده که به‌زودی خبر‌های خوبی در زمینه تنوع قرارداد‌های نفت خام و میعانات گازی و تهاتر نفتی اعلام می‌شود. وعده‌ای که محمدعلی خطیبی، نماینده سابق ایران در اوپک در شرایط افزایش تقاضای جهانی و با افزایش قیمت نفت، تحققش را دور از ذهن ارزیابی نمی‌کند.

خطیبی توضیح می‌دهد: هرصادرکننده‌ای از افزایش قیمت نفت منتفع خواهدشد. اما نکته این است که افزایش قیمت نشان می‌دهد در بازار تقاضای قوی وجود دارد. این طبیعتا برای کشوری مثل ما که در تحریم است، خبر خوبی محسوب می‌شود، چون به هر حال با قوی شدن تقاضا احتمال اینکه خرید‌ها از کشور ما افزایش یابد بیشتر می‌شود.  
مشتریان نفت ایران باز می‌گردد؟   نماینده سابق ایران در اوپک تصریح می‌کند: در شرایط کنونی اکثر کشور‌ها با حداکثر ظرفیت در حال تولید هستند و جایی برای افزایش تولید ندارند. افزایش‌های اوپک پلاس نیز فقط شامل تعداد معدودی از کشور‌ها می‌شود، چون اکثر کشور‌ها نمی‌توانند این کار را بکنند؛ بنابراین هر چه تقاضا بالا برود امکان پاسخدهی به آن ضعیف‌تر است. یکی از کشور‌هایی که پتانسیل بالا بردن ظرفیت تولید دارد، ایران است. پس شانس افزایش رویکرد به ایران برای خرید نفت الان زیاد است.

او می‌افزاید: همیشه ظرفیت مازادی در بازار مورد نیاز است. با این که افزایش‌هایی در اوپک پلاس پیش‌بینی شده، چون به این که این ظرفیت‌ها محدود است به چند کشور آن هم با مقدار کم، همچنان نیاز به افزایش عرضه است. در واقع افزایش تقاضا خبر خوی برای کشور‌های تحریمی مثل ایران و ونزوئلا است.

خطیبی خاطر نشان می‌کند: درباره تحریم‌های دولت نهم و دهم، اوباما گفته بود ابتدا جایگزین‌های نفت ایران را آماده کردیم، بعد ایران را تحریم کردیم. این یعنی تحریم کننده توجه دارد که اگر بخواهد ایران را از بازار کنار بگذارد، باید جایگزین‌هایی برایش وجود داشته باشد. حالا اگر جایگزین‌های ایران نتوانند به جای ایران پاسخگوی تقاضا باشند، مشتریان ایران باز می‌گردند.  
دولت بیش از اندازه خوشبین نشود!   این کارشناس با بیان این که سالانه به طور متوسط یک میلیون بشکه افزایش تقاضا داریم، اضافه می‌کند که باید سالی یک میلیون بشکه هم افزایش ظرفیت صورت بگیرد. اما به وجود آمدن ظرفیت‌های جدید با توجه به این که قیمت‌ها در سال‌های اخیر چندان جذاب نبود، موفق نبوده است و حالا ممکن است روز‌های بهتری در انتظار بازار نفت ایران باشد.

با این حال او هشدار می‌دهد: افزایش تقاضا در بازار نفت به این معنا نیست که از همین فردا همه خواهان نفت ایران هستند. این یک پروسه میان مدت است و فقط سیگنالی که از بازار می‌آید حاکی از افزایش قیمت و افزایش تقاضاست. با وجود تمام این‌ها دولت نباید بیش از اندازه خوشبین باشد.

خطیبی یادآور می‌شود که یکی  از مشکلاتی که کسری بودجه امسال را ایجاد کرد رقم غیرواقعی نفت در بودجه ۱۴۰۰ بود. رقمی غیر قابل دفاع و تحقق که بیشتر جنبه سیاسی داشت. او تاکید می‌کند: این دولت نباید با خوشبینی اشتباه دولت قبلی را تکرار کند. امسال باید رقمی برای صادرات نفت در نظر گرفته شود که حداقل ۸۰ تا ۹۰ درصد روی تحقق آن اطمینان وجود داشته باشد.

منبع: پول نیوز

کلیدواژه: نفت برنت قیمت نفت بازار نفت بشکه نفت بازار جهانی افزایش تقاضا افزایش قیمت بازار نفت نفت ایران خرید نفت قیمت نفت کشور ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.poolnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پول نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۴۰۱۸۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تورم و گرانی مسکن زنگ خطر بحران را به صدا درآورد؛ 3 تصویر از افزایش قیمت مسکن

 به گزارش اتاق خبر به نقل از عرشه آنلاین :گزارش‌های رسمی نشان می‌دهد تعداد مستاجران در کشور به یک‌سوم رسیده است. این در حالی‌ست که تورم بازار اجاره و مسکن هر روز در روند صعودی پیشروی می‌کند و این موضوع در آینده به بحرانی بزرگ دامن خواهد زد.

، آسیب‌های ناشی از تحریم‌های اقتصادی که علیه یک کشور شدت می‌گیرد، آثار خود را تنها در یک عرصه نشان نمی‌دهد. این تحریم‌ها در ایران نیز سالهاست در تار و پود اقتصاد تنیده‌ و سرنوشت تمام حوزه‌های آن را تحت تاثیر خود قرار داده است.

یکی از اصلی‌ترین این حوزه‌ها مسکن است که به‌ویژه از سال ۱۳۹۷، افزایش قیمت افسارگسیخته‌ای را تجربه کرده است. این تورم قیمتی نیز خود، عرصه مسکن را از چند بعد متفاوت تحت فشار گذاشته است، به‌گونه‌ای که در یکی از سیاه‌ترین دوره‌های خود به‌سر می‌برد.

اپیزود اول؛ تورم مسکن و ناامیدی مردم از صاحبخانه شدن

تورم صعودی مسکن طی سال‌های اخیر در حالی اتفاق افتاده که قدرت اقتصادی مردم، از آن، جا مانده است؛ در نتیجه مسکن برای تعداد زیادی از خانوارها در سراسر کشور تبدیل به رویایی دست‌نیافتنی شده است. به‌گونه‌ای که تعداد معاملات نسبت به ‌سال‌های گذشته افت چشمگیری را تجربه کرده است.

سیاست‌های انقباضی دولت در سال ۱۴۰۲ نیز به این موضوع دامن زده است. بر اساس گزارش بانک مرکزی، تعداد معاملات از دی‌ماه ۱۴۰۱ تا شهریور ۱۴۰۲ حدود ۷۵ درصد افت داشته است. کارشناسان می‌گویند ضربه‌ای که این رکود بر بدنه بازار مسکن وارد کرده، کاری‌تر از ضربه افزایش قیمت در سال‌های اخیر بوده است.

اپیزود دوم؛ رکود در معاملات مسکن و یاس سازندگان 

قیمت مصالح ساختمانی و افزایش هزینه‌های ساخت مسکن در سال‌های اخیر، حاشیه سود انبوه‌سازان را کاهش داده است. این موضوع در کنار نبود مشتری و کاهش قدرت اقتصادی مردم باعث شد انبوه‌سازان عطای ساخت و ساز را به لقای آن ببخشند و خود را از این صنعت کنار بکشند.

در نتیجه اکنون بازار مسکن، هم از سمت عرضه و هم از سمت تقاضا با مشکل مواجه است و از هر سو که به آن نگریسته شود جز سیاهی رنگی نیست!

اپیزود سوم؛ رشد تورم در بازار اجاره و نگرانی مستاجران

قیمت مسکن علاوه بر تاثیری که بر عرضه و تقاضا دارد به‌طور مستقیم بر بازار اجاره نیز موثر است. تورم در این دو بازار، موازی با یکدیگر حرکت می‌کند و هرگاه سرعت قطار رشد قیمت در بازار مسکن شدت بگیرد، بازار اجاره را نیز به‌دنبال خود خواهد کشید.

آماری که دنیای‌اقتصاد به تازگی منتشر کرده نشان می‌دهد، روند رشد اجاره‌‌بهای مسکن، هم در تهران و هم در کشور از «ورود بازار اجاره‌‌ به عصر جدید» حکایت می‌کند؛ سال گذشته هزینه اجاره‌‌نشین‌‌ها در کشور، نزدیک به ۴۰‌ درصد (۳۹.۶ درصد) نسبت به سال ۱۴۰۱ افزایش پیدا کرد و در تهران نیز تورم اجاره، نرخ ۵۲ را به ثبت رساند که هر دو نرخ، «رکورد رشد سالانه اجاره‌‌بها» در تاریخ ثبت آمارهای اجاره، محسوب می‌شود.

بر اساس آمارهای مورد اشاره، مشخصه اصلی این دوره از بازار اجاره مسکن که به صورت محسوس از اواخر دهه ۹۰ –به طور دقیق از سال ۹۹، یعنی دو سال پس ‌‌از شروع جهش قیمت مسکن- شکل گرفته، «پوست‌‌اندازی تورم اجاره» است.

در فاصله سال‌های ۱۳۹۷ تا پایان ۱۴۰۲، میانگین نرخ رشد سالانه اجاره‌‌بها در کشور سه برابر نرخ سال‌های ۹۰ تا پایان ۹۶ بوده است. در شهر تهران نیز همین شاخص یعنی میانگین تورم سالانه اجاره به ۴ برابر قبل رسید. این در حالی‌ست که با کوتاه شدن دست مردم از خرید خانه هر روز نیز به تعداد مستاجران در کشور افزوده می‌‌شود.

داده‌های مرکز آمار ایران نشان از آن دارد که از دهه ۳۰ خورشیدی نسبت مالکان مسکن به مستأجران به صورت مداوم در حال افزایش بوده است. این روند از دهه ۷۰ شیب نزولی گرفته و اجاره‌نشینی به سرعت رشد کرده است؛ تا آنجا که در حال حاضر نزدیک به یک‌سوم جمعیت کشور و بیشتر از نیمی از تهرانی‌ها مستأجر هستند.

کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند در سال ۱۴۰۳ قیمت مسکن روندی صعودی را طی کند و در مقابل، تورم اجاره نیز مسیری افزایشی پیش رو داشته باشد. 

حالا باید دید در آینده چه بر سر قشری خواهد آمد که دیگر با شرایط فعلی توانی برای خرید مسکن ندارند و در مقابل اجاره یک خانه حداقلی نیز هر روز برای آنها سخت‌تر می‌شود.

 

دیگر خبرها

  • پیش‌بینی جالب درباره قیمت طلا در هفته آینده
  • پیش‌بینی مهم اقتصاددانان از آینده بازار طلا
  • پیش‌بینی مهم از آینده بازار طلا
  • پیش‌بینی مهم اقتصاددانان از آینده بازار طلا/ قیمت طلا ممکن است از این عدد فراتر رود
  • رکورد قیمت خودروی چینی در ایران شکسته شد
  • پیش‌بینی جالب یک فعال بازار درباره قیمت طلا در هفته آینده
  • پیش‌بینی یک فعال بازار: طلا در هفته آینده به این قیمت می‌رسد
  • پیش‌بینی جالب یک فعال بازار درباره قیمت طلا در هفته آینده/ طلا و سکه چه قیمت‌هایی را تجربه می‌کنند؟
  • تورم و گرانی مسکن زنگ خطر بحران را به صدا درآورد؛ 3 تصویر از افزایش قیمت مسکن
  • یک پیش‌بینی از آینده بازار سکه /سکه‌های کوچکتر تغییر فاز دادند