Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-30@07:23:11 GMT

آیا هوای مشهد آلوده‌تر از تهران است؟

تاریخ انتشار: ۹ آبان ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۵۴۶۲۱۴

آیا هوای مشهد آلوده‌تر از تهران است؟

ایسنا/خراسان رضوی در جدیدترین آمار مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم کشور هوای مشهد آلوده‌تر از تهران اعلام شده است. رئیس این مرکز عنوان کرده است که «آلاینده معیار که همان ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون است، در اصفهان با عدد ۹۳ بالاترین میزان را دارد. بعد از اصفهان به ترتیب کرج، مشهد، اراک، اهواز و تهران قرار دارند و این شاخص در تهران ۷۴ است»، اما رئیس اداره ایمنی شهرداری مشهد می‌گوید مشخص نیست این گفته‌ها بر چه اساسی بیان می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

محمد پذیرا، رئیس اداره محیط زیست، سلامت و ایمنی شهرداری مشهد، در گفت‌وگو با ایسنا در این خصوص اظهار کرد: اطلاعی ندارم که این صحبت بر اساس چه اعداد و ارقامی انجام شده است. با قاطعیت می‌توانیم بگوییم که مشهد دقیق‌ترین سنجش کیفیت هوا را در سطح کشور دارد و مشهد بر اساس میانگین شاخص کیفیت هوا از تهران خیلی پایین‌تر است. باید بدانیم این گفته‌ها بر چه اساسی عنوان شده؛ چراکه به‌ عنوان مثال مشهد در شاخصی به نام اُزن، آلایندگی زیادی ندارد و ازن آلاینده اصلی ما نیست ولی در تهران چندین روز از سال، ازن به‌ عنوان آلاینده اصلی مطرح است. اگر ۸۰ درصد از آلودگی هوا مربوط به ذرات معلق باشد، ۲۰ درصد دیگر هم به ازن تعلق دارد. این که ناگهان گفته شود مشهد آلوده‌تر از تهران است، صحیح نیست. باید مطالبه شود که آمار این آلودگی بر اساس چه شاخص‌هایی مطرح شده است.

وی با تاکید بر اینکه مبنای اطلاعات صحیح در تصمیم‌گیری‌ها اهمیت فراوانی دارد، افزود: دقیق و صحیح بودن آمار و اطلاعات در حوزه آلاینده‌های هوا شهر برای ما بسیار مهم است؛ چراکه با نادرست بودن اطلاعات، طرح تفصیلی و طرح ترافیک شهر هم دچار مشکل می‌شود. اطلاعات ما در زمینه پایش هوای شهر به‌روز و دقیق است و بیش از ۸۵ درصد اطلاعات معتبر در تصمیم‌گیری‌هایمان داریم.

رئیس اداره محیط زیست، سلامت و ایمنی شهرداری مشهد درباره منابع آلاینده شهر مشهد و تشدید آلودگی هوا در این شهر گفت: براساس سیاهه انتشار آلودگی هوا که در سال ۱۳۹۶ تهیه شده، موتورسیکلت‌ها ۵.۱ درصد، خودروهای شخصی ۳۳.۱ درصد، کامیون‌ها ۱۳.۱ درصد، اتوبوس‌های شهری ۱.۳ درصد، اتوبوس‌های سرویس ۱.۸ درصد، مینی‌بوس‌ها ۱.۹ درصد، وانت‌ها ۶.۶ درصد، تاکسی‌ها ۱.۲ درصد، نیروگاه‌ها ۱۹ درصد، صنایع ۶ درصد، تجاری و خانگی ۳.۱ درصد، پایانه‌های زمینی، ریلی و هوایی ۲.۷ درصد و جایگاه‌های بنزین ۵.۲ درصد از کل این سیاهه در آلودگی شهر سهم دارد.

عکس از آرشیو

افزایش تردد ترانزیتی در مشهد باعث افزایش ذرات آلوده کمتر از ۲.۵ میکرون شده است

پذیرا با بیان اینکه اما دو عامل باعث شدیدتر شدن آلودگی هوا در مشهد شده‌، اظهار کرد: شهر اخیرا در مسیر جریان‌های ترانزیتی بیشتری قرار گرفته و خودروهای سنگین مسیر ترکمنستان، هرات و... از مشهد می‌گذرند و این مساله باعث افزایش ذرات آلوده کمتر از ۲.۵ میکرون شده است. 

 تصمیمات کشورهای مجاور علت افزایش ریزگردهاست

وی عنوان کرد: همچنین اگر ما در حوزه جغرافیایی خود تمام کارها را به نحو عالی انجام دهیم اما به آن‌ سوی مرزها توجهی نداشته باشیم، مشکل ایجاد می‌شود چون نمی‌توان همه‌ موارد را داخل شهر دید. برخی از امور از طریق وزارت امور خارجه باید دنبال شود. در سال‌های گذشته تنها یک الی ۲ روز هوای مشهد شدیدا آلوده بود و شاخص آلودگی خیلی بالا می‌رفت اما امروز به دلیل تغییرات زیست محیطی که در کشورهای همجوار و هم‌مرز ایجاد شده، ریزگردها موجب آلودگی‌های شدید در مشهد می‌شوند؛ مثلا برخی از کشورهای همسایه تصمیم گرفته‌اند تعدادی از زمین‌های خود را خشک کرده و به کاربری دیگری تغییر دهند اما پروژه‌هایشان را نیمه‌کاره رها کرده‌اند.

رئیس اداره محیط زیست، سلامت و ایمنی شهرداری مشهد ادامه داد: ریزگردهایی که از طریق ترکمنستان، هرات و... وارد مشهد می‌شود. جریانات ریزگرد مقیاس‌های بسیار کلانی دارند و گاهی براساس میزان توده هوا تا ۵۰۰ کیلومتر را هم تحت تاثیر قرار می‌دهند.

خودروهای فرسوده به‌ جای اسقاط به فعالیت درون‌شهری می‌پردازند

پذیرا تردد خودروهای سنگین فرسوده‌ای که امکان عبور و مرور در جاده را ندارند و به ترددهای داخل شهری روی می‌آورند را از دیگر شاخص‌های آلوده کننده شهر برشمرد و خاطرنشان کرد: خودروهایی مانند اتوبوس و کامیون‌های فرسوده که با سنی خاص دیگر در راهداری نمی‌توانند تردد کنند، وارد چرخه حمل‌ونقل درون‌شهری می‌شوند و زمانی‌ که مجوز تردد در خارج از شهر را دریافت نمی‌کنند، به‌ جای اسقاط کردن، به‌ عنوان سرویس کارخانه‌ها، ادارات و... فعالیت می‌کنند.

وی تاکید کرد: حدود ۵۵۰۰ مینی‌بوس داخل شهر مشهد فعال است که بیش از ۹۰ درصد این وسایل نقلیه از نظر سنی فرسوده است. معمولا هم ابتداء صبح و انتهای شب در شهر تردد می‌کنند که زیاد هم دیده نمی‌شوند و هیچ متولی‌ هم تاکنون کاری در این خصوص انجام نداده است. اخیرا با تصمیماتی که اتخاذ شده قانون فرسودگی هم به معاینه فنی تغییر یافته و به این معناست که ما خودروی فرسوده نداریم و صرفا باید از نظر دریافت معاینه فنی بررسی شوند. این تصمیم‌گیری‌ها در بلندمدت سوءاثرش را بر محیط زیست نشان می‌دهد و مسائل محیط زیستی به این دولت و آن دولت‌ نیست و باید مساله همه دولت‌ها باشد.

رئیس اداره محیط زیست، سلامت و ایمنی شهرداری مشهد درباره بارگزاری اطلاعات آلایندگی مشهد در سامانه‌های جهانی اظهار کرد: یکی از شاخصه‌های مهم برای مسافرت رفتن وضعیت هواشناسی شهرهاست و کشورهای پیشرفته اطلاعات‌شان را در این سامانه‌ها بارگزاری می‌کنند. مشهد شهری زائرپذیر است. همچنین علاوه بر این مساله یکی از مقاصد اصلی گردشگری سلامت است. بیش از یک سال است که مشهد این اطلاعات را بارگزاری می‌کند و اخیرا تهران هم این کار را انجام می‌دهد. 

عکس از آرشیو

رایگان بودن معاینه فنی برای تاکسی‌ها

پذیرا با اشاره به تردد خودروهای بسیار قدیمی در سطح شهر بیان کرد: برخی از سرویس‌های ادارات یا خودروهایی که در شهر تردد می‌کند، نوستالژی است؛ ۴۰ الی ۵۰ سال پیش هم این وسیله نقلیه در شهر فعال بود و هنوز هم در شهر تردد می‌کند. سعی کرده‌ایم داخل مجموعه شهرداری مشهد تا حد امکان انتشار آلاینده‌ها را کاهش دهیم؛ به‌ عنوان مثال نوسازی ناوگان یکی از موضوعات جدی‌ است که در خدمات شهری مورد توجه قرار گرفته و شهروندان خودروهای حمل زباله‌ فرسوده‌ای در شهر نمی‌بینند. در حوزه تاکسیرانی هم معاینه فنی برای تاکسی‌ها رایگان شده است.

وی متذکر شد: هر سال افراد زیادی به دلیل آلودگی هوا جان خود را از دست می‌دهند و در جراید گفته می‌شود که در تهران هر سال ۴۰۰۰ الی ۵۰۰۰ به صورت مستقیم و غیرمستقیم به دلیل هوای آلوده فوت می‌شوند. آلودگی هوا تمام افراد شهر را در بر می‌گیرد و ارگان‌های مختلف درخصوص آلودگی هوا باید اقدامات مناسبی را انجام دهند.

رئیس اداره محیط زیست، سلامت و ایمنی شهرداری مشهد درباره تجهیز، نگهداری و ارتقاء وسایل پایش کیفیت هوا با وجود تحریم‌ها تصریح کرد: تحریم برای دیروز و امروز نیست و چندین سال است که این اتفاقات ناجوانمردانه رخ می‌دهد. در این مدت تلاش کردیم به جای تعویض وسایل آن‌ را تعمیر کنیم. کار خوبی انجام شده و با آموزش نیروهای خود در این زمینه توانستیم تخصص‌هایی را در مجموعه خود ایجاد کنیم و از این طریق آسیب‌پذیری خود از تحریم را کاهش دهیم. 

 با افزایش آلودگی هوا مراجعان مراکز درمانی افزایش می‌یابد

هانیه احمدی، کارشناس بهداشت هوای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در گفت‌وگو با ایسنا درباره تاثیر آلودگی هوا بر سلامت افراد جامعه اظهار کرد: در حوزه تاثیرات و پایش آلودگی هوای شهر برخی اطلاعات از اداره محیط زیست و شهرداری مشهد و اطلاعاتی دیگر نیز از اورژانس و سازمان فوریت‌های پزشکی دریافت می‌شود. 

وی ادامه داد: براساس این آمار دریافتیم که هر زمان فصل سرد فرا می‌رسد و آلودگی هوا تشدید می‌شود، مراجعان مراکز درمانی افزایش می‌یابد. نمی‌توان مشخص کرد که یک فرد که دچار بیماری تنفسی و ریوی شده ۱۰۰ درصد به دلیل آلودگی هوا به این بیماری مبتلا شده اما براساس آمار می‌توانیم بگوییم که همزمان با افزایش آلودگی هوا مراجعه افراد به‌ ویژه گروه‌های حساس مانند کودکان، سالمندان، مادران باردار و... به مراکز درمانی بیشتر می‌شود.

احمدی با اشاره به افزایش کمی خودروهای شهر عنوان کرد: هر چه سوخت مصرفی خودروها به استانداردها نزدیکتر باشد، آلودگی کمتر خواهد بود و خوشبختانه از حدود سال ۱۳۸۶ به بعد سرب از بنزین‌ها حذف شد اما تعداد خودروها هر روز بیشتر شده است. به بیان دیگر سوخت مصرفی خودروها به استانداردها نزدیکتر شد اما افزایش تعداد آن‌ها آلاینده‌ها را افزایش داد.

آلودگی هوا فاکتوری اساسی در سلامت افراد است

علی اصغر حسنی، مدیر سلامت محیط و کار معاونت دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز به ایسنا گفت: آلودگی هوا فاکتوری اساسی در سلامت مردم جامعه است. اثرات آلودگی هوا در بیماران زمینه‌ای، مادران باردار و... خیلی شدیدتر هم می‌تواند باشد و در فصول سرد سال که وارونگی هوا اتفاق می‌افتد، باید مراقبت‌های بیشتر انجام شود.

وی افزود: مولفه‌های شهرسازی، پوشش گیاهی و... همگی در شاخص آلودگی هوا موثر است و کاهش آلودگی هوا نیاز به زیرساخت‌هایی دارد که باید توسط تمام دستگاه‌ها دنبال شود. چنانچه اقدامات مربوط به هر ارگان طبق یک برنامه اصولی پیش رود، می‌توانیم آلودگی هوای کمتری داشته باشیم.

حسنی با اشاره به تاثیر آلودگی هوا بر سلامت مردم گفت: آلودگی هوا می‌تواند تاثیر زیادی روی مرگ و میر و سلامت افراد داشته باشد و عدم توجه به آلاینده‌های زیست محیطی و بی‌توجهی به آلودگی هوا باعث ابتلاء مردم به بیماری‌های گوناگون شده که بیشترین بار آن هم به مراکز درمانی وارد می‌شود.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی آلودگی هوا هوای آلوده دانشگاه علوم پزشکی مشهد شهرداری مشهد بیماری های تنفسی ریزگردها اتوبوس فرسوده خودروهای فرسوده معاينه فني رئیس اداره محیط زیست مراکز درمانی آلاینده ها معاینه فنی آلودگی هوا ۱ درصد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۵۴۶۲۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شاخص آلودگی هوای اصفهان امروز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ + آخرین وضعیت

کیفیت هوای اصفهان امروز (‌دوشنبه) بر اساس آمار ایستگاه‌های سنجش کیفیت هوا در مناطق مختلف اعلام شد.

جمشید لقایی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به وضعیت سنجش کیفیت هوای در ایستگاه‌ها اظهار کرد: بر اساس اطلاعات دریافتی از ۱۳ ایستگاه سنجش آلودگی هوای متعلق به شهرداری اصفهان و سه ایستگاه سنجش اداره کل محیط‌زیست استان امروز _دوشنبه دهم اردیبهشت_ شاخص کیفیت هوا با عدد ۱۲۰ در شرایط ناسالم (نارنجی) بوده و آلاینده غالب ذرات معلق کوچک‌تر از ۲.۵ میکرون است.

وی با اشاره به اینکه بیشترین بار آلایندگی سنجش کیفیت هوا امروز در ایستگاه زینبیه با شاخص ۱۵۳ در وضعیت ناسالم (قرمز) قرار دارد، افزود: ایستگاه‌های کردآباد با شاخص ۱۵۲ و کاوه با شاخص ۱۵۱ ناسالم (قرمز)، رهنان با شاخص ۱۴۹، پارک زمزم و خیابان ۲۵ آبان با شاخص ۱۲۵، فرشادی با شاخص ۱۱۴، میرزاطاهر با شاخص ۱۱۲، ولدان با شاخص ۱۱۰ و انقلاب با شاخص ۱۰۴ در وضعیت هوای ناسالم (نارنجی) ثبت شده است.

مسئول امور کنترل کیفیت هوا در معاونت حمل‌ونقل شهرداری اصفهان ادامه داد: ایستگاه‌های فیض با شاخص ۹۹، دانشگاه صنعتی با شاخص ۷۹ و سپاهان‌شهر با شاخص ۵۲ در موقعیت سالم (زرد) قرار دارد.

وی با اشاره به عوارض بهداشتی و اقدامات احتیاطی آلاینده ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون در شرایط ناسالم خاطرنشان کرد: احتمال تشدید بیمارهای قلبی یا ریوی سالمندان از عوارض بهداشتی این آلاینده‌ها است، از این‌رو افراد حساس در صورت امکان فعالیت‌های طولانی یا سنگین خارج از منزل را کاهش دهند.

همچنین بر اساس سامانه برخط کنترل کیفیت هوای سازمان حفاظت محیط‌زیست منطقه اصفهان با قرار گرفتن روی عدد ۱۲۰ در وضعیت هوای ناسالم (نارنجی) قرار دارد، ایستگاه‌های احمدآباد با شاخص ۱۶۶ ناسالم (قرمز)، خرازی با شاخص ۱۱۳ ناسالم (نارنجی) و پروین با شاخص ۶۶ در موقعیت هوای سالم (زرد) ثبت شدند.

در حال حاضر تنها ایستگاه‌های فعال در زمینه نشانگر شاخص کیفی هوا در استان اصفهان، خمینی‌شهر، نجف‌آباد، زرین‌شهر، کاشان، سجزی، قهجاورستان، مبارکه و شاهین‌شهر است که موقعیت قهجاورستان با شاخص ۶۱، خمینی‌شهر با شاخص ۸۱ و نجف‌آباد با شاخص ۶۲ سالم (زرد)، کاشان با شاخص ۴۹، سجزی با شاخص ۳۲، زرین‌شهر با شاخص ۴۵، مبارکه با شاخص ۳۳ و شاهین‌شهر با شاخص ۱۰ پاک (سبز) ثبت شدند، ایستگاه‌های استانداری اصفهان، رودکی، خواجو، باغ‌غدیر و شهر دولت‌آباد فعال نیست.

بر اساس گزارش اداره کل هواشناسی استان اصفهان و پیش‌آگاهی هوا، بررسی نقشه‌های هواشناسی نشان‌دهنده استقرار جوی پایدار تا اواخر فردا بر روی استان است، از این‌رو به تدریج با ورود سامانه ناپایدار بارشی از سمت غرب و جنوب انتظار ناپایداری تا پایان هفته پیش‌بینی شده است، بر این اساس ار امروز تا فردا وضعیت جوی صاف، گاهی لکه‌های ابر و در ساعات بعدازظهر گاهی وزش تندباد لحظه‌ای مورد انتظار است. آسمان شهر اصفهان نیز امروز صاف تا قسمتی ابری، گاهی وزش باد خواهد بود.

شاخص کیفی هوا از صفر تا ۵۰ هوای پاک (سبز)، ۵۱ تا ۱۰۰ هوای سالم (زرد)، ۱۰۱ تا ۱۵۰ ناسالم برای گروه‌های حساس (نارنجی)، ۱۵۱ تا ۲۰۰ ناسالم برای عموم (قرمز)، ۲۰۱ تا ۳۰۰ بسیار ناسالم (بنفش) و ۳۰۱ تا ۵۰۰ بسیار خطرناک (قهوه‌ای) است. این شاخص به‌طور معمول برای پنج آلاینده هوا شامل منواکسید کربن ( CO) ، اُزن (O۳)، دی‌اکسید نیتروژن (NO ۲)، دی‌اکسید گوگرد (SO۲) و ذرات معلق زیر ۲.۵ میکرون (PM ۲.۵) اندازه‌گیری و روزانه در ایستگاه‌های پایش هوا، ثبت می‌شود.

شاخص کیفی هوا (Air Quality Index) معیاری است که غلظت ترکیبات مختلف آلاینده موجود در هوا همچون منواکسید کربن، دی‌اکسید گوگرد، ترکیبات نیتروژن‌دار، ازن و ذرات معلق (ذرات کوچک‌تر از ۱۰ میکرومتر و ذرات کوچک‌تر از ۲.۵ میکرومتر) را که حدود مجاز متفاوت با واحدهای مختلف دارد، به یک عدد بدون واحد تبدیل می‌کند و وضعیت آلودگی هوا را نمایش می‌دهد.‌

کد خبر 749128

دیگر خبرها

  • وضعیت آلودگی هوای تهران امروز سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ + شاخص به تفکیک مناطق
  • شاخص آلودگی هوای اصفهان امروز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ + آخرین وضعیت
  • وضعیت آلودگی هوای تهران امروز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ + شاخص به تفکیک مناطق
  • وضعیت آلودگی هوای تهران امروز یکشنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ + شاخص به تفکیک مناطق
  • هوای ۴ شهر ناسالم و آلوده است / پاک‌ترین هوا سهم اردبیل شد
  • تخلیه فضولات حیوانی رودخانه روستای همای علیا را آلوده کرد + فیلم و تصاویر
  • هوای تبریز ناسالم برای گروه‌های حساس
  • هوای ۲ شهر خوزستان در وضعیت نارنجی آلودگی
  • پایداری هوای قابل قبول در پایتخت
  • رکورد «روزهای خطرناکِ آلودگی هوا» در ۲۵ سال اخیر در آمریکا