Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-05-05@03:25:49 GMT

تیغ خشکسالی بر گلوی دامداری شهرستان مرزی کلات

تاریخ انتشار: ۱۰ آبان ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۵۵۹۳۲۴

تیغ خشکسالی بر گلوی دامداری شهرستان مرزی کلات

به گزارش خبرگزاری فارس از کلات، در پس چهره تکیده و رنج کشیده و چشم‌های پرغصه دامداران و کشاورزان شهرستان مرزی کلات قصه‌های غم‌انگیز زیادی جا خوش کرده است، این روزها حال اقتصاد کشاورزی و دامداری کلات اصلاً خوب نیست؛ کمبود خوراک برای دام‌ها و رنج خشکسالی در ازدحام خبرهای کرونا گم شده و فریاد دامداران و کشاورزان در پس این همه هیاهو به گوش مسئولان نمی‌رسد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

جوانان بسیاری بیکار شده‌اند و مسن‌ترها بیمار و غم نان مجبورشان کرده است قید سرزمین مادری خود را بزنند و به حاشیه شهرهای بزرگ و شغل‌های کاذب پناه ببرند.

جمعیت شهرستان مرزی کلات رو به کاهش است و خشکسالی فشار مضاعفی شده بر تورم و گرانی‌های این روزها که مردم نجیب منطقه محروم کلات زیر فشار بار آن استخوان له می‌کنند اما دادشان به جایی نمی‌رسد. کلات به‌ عنوان شهرستانی که ۵ درصد از گوشت قرمز خراسان رضوی را تامین می‌کند تا به امروز ۲۰ درصد از دام‌های خود را به دلیل گرانی نهاده‌های دامی، خشکسالی و نبود مرتع از دست داده است.

پای درد دل های دامداران 

مهدی عرب‌زاده، جوان دامداری که معیشت خانواده‌اش  را از طریق دامداری و با پرورش ۸۰ راس گوسفند و ۱۰ راس گاو اداره می‌کرده است، می‌گوید: هفته گذشته مجبور شدم چند راس از گاوهای خود را بفروشم و با پول آن برای گاوهای باقی مانده‌ام کاه شالی بخرم.

او ادامه می‌دهد:کاه شالی برای گاوها  مانند سم است اما به دلیل این که از کاه گندم ارزان‌تر است؛ به اجبار می‌خریم و خوراک دام بیچاره می‌کنیم، سال‌های قبل کاه و جو و گندم را خودمان می‌کاشتیم و آذوقه دام می‌کردیم اما امسال به دلیل گرانی باید هر کیلو کاه را پنج هزار تومان، گندم شش هزار تومان و خوراک و جو  راهفت هزار تومان بخریم و شیر  را هر کیلو پنج هزار تومان بفروشیم.

یک دامدار: هفته گذشته مجبور شدم چند راس از گاوهای خود را بفروشم و با پول آن برای گاوهای باقی مانده‌ام کاه شالی بخرم

 

عرب‌زاده با گلایه از قوانین دست‌ و پاگیر می‌گوید: اداره جهاد فقط به دام‌هایی که بیمه هستند خوراک یارانه‌ای می‌دهد و اداره بیمه فقط دام‌هایی را که طرح هویت انجام دهند بیمه می‌کند، در حالی‌که ما از فروردین به دنبال پلاک‌گذاری بوده‌ایم اما می‌گویند پلاک نداریم در نتیجه بیمه هم نشده‌ایم و خوراک هم نمی‌توانیم تهیه کنیم.

این دامدار جوان تصریح می‌کند: مقدار آذوقه‌ای که جهاد برای مصرف یک گاو در ماه می‌دهد ۱۵۰ کیلو است و برای هر گوسفند ۵ کیلو که این مقدار  فقط کفاف  ۱۵ روز خوراک گاو  و هشت روز خوراک گوسفند را می‌دهد و در نتیجه دامدار به دلیل بی‌پولی یا باید دام خود را به  قیمت کم و حتی کمتر از مقداری که هزینه کرده است بفروشد یا شاهد تلف شدن دام خود باشد.

وی که یکی از اهالی بخش زاوین کلات است، می‌گوید :کلی از گوسفندهایمان از گرسنگی تلف شدند و مردم روستا هم به اجبار از ترس از دست دادن دام خود یک جفت گوسفند را که سال گذشته بصورت نقدی، ۶ و نیم میلیون می‌فروختند امسال چهار میلیون تومان آن هم به شکل نسیه و دریافت پول آن در سال آینده می‌فروشند.

علی نظری، دیگر دامدار کلاتی نیز می‌گوید: دامدار دام خود را بیمه کرده اما توان خرید آذوقه ندارد چراکه هر چه را داشته تا امروز هزینه کرده و به دلیل خشکسالی در قبال هزینه‌ای که کرده، نتوانسته است برداشتی داشته باشد.

این گلایه‌ها حرف دل همه دامداران این منطقه است، گرانی خوراک دام باعث شده بعضی دامداران حتی گوسفندهای آبستن را به کشتارگاه بفرستند.

 جهادکشاورزی  فقط به دام‌هایی که بیمه هستند خوراک یارانه‌ای می‌دهد، بیمه فقط دام‌هایی را که طرح هویت انجام دهند بیمه می‌کند، ما از فروردین به دنبال پلاک‌گذاری بوده‌ایم اما می‌گویند پلاک نداریم در نتیجه بیمه هم نشده‌ایم و خوراک هم نمی‌توانیم تهیه کنیم

کاهش ۲۲ درصدی تعداد دام 

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کلات درخصوص تأثیر خشکسالی بر وضعیت دامداران و کشاورزان به خبرنکار فارس می‌گوید: متاسفانه امسال شاهد کاهش حدود ۲۲ درصدی جمعیت دام در شهرستان هستیم و در بخش کشاورزی نیز با توجه به این که امسال ۶۳ درصد کاهش بارندگی نسبت به دوره آماری سال گذشته داشتیم، در سطح زیر کشت دیم شهرستان در بحث غلات که ۲۵ هزار هکتار است، خسارت صد درصدی دیده‌ایم.

وحید عطار با بیان این که امسال به دلیل  نبود بارندگی نه محصولی برای برداشت داشتیم و نه مرتعی برای چرای دام، خاطر نشان می‌کند: این موضوع باعث شده هم دامدار خسارت ببیند و هم کشاورز سودی نصیبش نشود.

وی اضافه می‌کند: جمعیت دامی شهرستان متشکل از دام ثابت و دام عشایر ۳۶۰ هزار راس است که از این تعداد ۲۸۰ هزار راس متعلق به دامداران کلات و باقی مانده دام عشایر  است اما طبق برآوردی که تا این لحظه انجام شده است متاسفانه ۲۲ درصد کاهش جمعیت فقط از دام موجود در کلات را شاهد بوده ایم.

مدیر جهاد کشاورزی تصریح می‌کند: با پیگیری‌هایی که فرماندار و پژمانفر، نماینده مردم در مجلس انجام دادند و نگاه ویژه‌ای که رئیس سازمان جهاد در استان به شهرستان کلات دارد، از ابتدای امسال ۲ هزار و ۷۸۷ تن انواع نهاده در اختیار شهرستان کلات قرار گرفته است که شامل سبوس، جو، ذرت، گلزار و سویا بوده که تا پایان ماه جاری این مقدار تبدیل به چهار هزار و ۴۴۵ تن کنسانتره می‌شود که توزیع خواهیم کرد.

عطار می‌افزاید: یک سهمیه جو خشکسالی هم به عنوان نهاده خام تخصیص داده شده است که در مرحله اول ۶۰۰ تن در ماه گذشته با قیمت تمام شده هر کیلو ۲ هزار و ۵۰۰ تومان تخصیص یافت  و ۲ هزار و ۱۰۰ تن دیگر هم در مرحله دوم در دو بخش هزار و ۵۰ تن اختصاص یافت که بخش اول آن خریداری و از بندرعباس ارسال شده است و منتظر هستیم تا بقیه هم در سامانه بازارگاه کدگذاری شود تا بتوانیم خریداری  کنیم و در اختیار دامداران قرار دهیم.

وی خاطرنشان می‌کند: هم‌اکنون  طبق تصمیم کمیته فنی  برای سهمیه هر راس گوسفند در ماه که ۵ کیلو جو در نظر گرفته شده است با اولویت ۲ هزار راس دامی که طرح هویت و پلاک‌گذاری انجام داده اند، توزیع خواهد شد و در مرحله دوم افرادی که موفق به پلاک‌گذاری نشده‌اند پوشش داده خواهند شد تا باری از مشکلات دامدارها کاسته شود.

از دست دادن بانک ژن گیاهی منطقه

مدیر منابع طبیعی شهرستان کلات نیز با ابراز نارضایتی از چرای خارج از ظرفیت دام در مراتع به خبرنگار فارس می‌گوید: متاسفانه امسال به دلیل نبود بارندگی در موعد مقرر،  فقط ۲۰ درصد آن هم به صورت کوتاه مدتِ ۴۰ روزه پوشش گیاهی را شاهد بودیم.

محمدزاده خاطرنشان می کند:دامداران ناچارند به خاطر زنده ماندن دامشان و بنیه ضعیف مالی، فشار مضاعف به مراتع وارد کنند که همین موضوع موجب از دست رفتن بانک ژن گیاهی ما در سال‌های بعد خواهد شد زیرا با چرای بی رویه، طبیعت برای دفاع از خود و حفظ بافت، گیاهان سمی و مضر را جایگزین یونجه، درمنه و گیاهان دارویی و مفید موجود می‌کند، بنابراین ما علاوه بر از دست دادن بانک ژن گیاهی منطقه، شاهد فرسایش خاک و نفوذ نکردن آب به خاک، ایجاد سیلاب‌های سهمگین و گردوغبار در فضا خواهیم بود. ضمن این که باید سال‌ها منتظر بمانیم تا خاک بافت اولیه خود را ترمیم کند.

وی با بیان این که دام شهرستان کلات تا به امروز ۹ ماه سال از  مراتع تغذیه می‌کرده و سه ماه باقی مانده را نیز به صورت ترکیبی، با آذوقه دستی و هواخوری در طبیعت تامین می‌شده است، عنوان می‌کند: با توجه به این که امسال به دلیل نبود بارندگی مراتعی هم برای تامین علوفه دام وجود ندارد، انتظار می‌رود دستگاه های متولی از جهاد کشاورزی تا پشتیبانی امور دام با حمایت از دامدار و تامین آذوقه دام و سیاست‌های حمایتی از آسیب‌های غیر قابل جبران که بیشترین آن متوجه طبیعت است، جلوگیری  کنند.

۸۵ درصد از مردم  کلات به  کشاورزی و  دامداری مشغول هستند

فرماندار شهرستان کلات با بیان این که بیش از ۸۵ درصد از مردم این شهرستان به شغل کشاورزی و به خصوص دامداری مشغول هستند، اظهار می‌کند: اقتصاد شهرستان کلات بر پایه کشاورزی و دامداری نهاده شده و حتی اقتصاد شهری این شهرستان نیز بر مبنای اقتصاد روستایی تعریف شده است.

مهدی ناصری عنوان می‌کند: متاسفانه مردم کلات طی سال های اخیر با مشکلات متعددی از جمله سیلاب‌های پیاپی در سال‌های ۹۶ تا ۹۸ و پس از آن در سال زراعی جاری نیز با سرما زدگی و خشکسالی شدید مواجه شده‌اند؛ امسال هم تداوم  نیافتن بارش از یک سو منجر به خشکسالی و خسارت به محصولات دیم و از سوی دیگر سرمازدگی بد هنگام نیز باعث خسارت فراوان به مزارع و میوه های سردرختی  شد که تاثیر نامطلوبی بر دامداری ما نیز داشت.

جمع‌بندی از حضور چند ساعته در بین دامداران کلات، شنیدن گلایه‌های مردم و اظهارات مسئولین شاید این باشد که کشتار دام‌های مولد فاجعه قریب‌الوقوعی در بخش دام و دامداری شهرستان کلات رقم خواهد زد، کمبود خوراک برای دام‌ها و رنج خشکسالی در ازدحام خبرهای کرونایی گم شده است.

انتهای پیام/ ۷۰۰۶۸

منبع: فارس

کلیدواژه: خشکسالی امسال به دلیل شهرستان کلات باقی مانده هزار تومان پلاک گذاری دام هایی دام خود ۲ هزار دام ها سال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۵۵۹۳۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رتبه اول خراسان رضوی در پرداخت تسهیلات اشتغال در کشور

به گزارش قدس خراسان به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی کمیته امداد، رضا سلم‌آبادی در سفر به شهرستان کلات با امام‌ جمعه کلات و زاوین، فرماندار و رئیس کمیته امداد شهرستان کلات دیدار و گفتگو کرد.

مدیرکل کمیته امداد امام خمینی(ره) خراسان رضوی در این دیدارها، ضمن تشکر از بانک‌ها، مراکز نیکوکاری، دهیاران، فرماندار، امام جمعه کلات و زاوین جهت دلسوزی و دغدغه نسبت به مسئله اشتغال در شهرستان، گفت: در حوزه خدمت‌رسانی به نیازمندان حاصل تلاش مجلس، دولت و مردم در سال گذشته بیش از هفت هزار ۷۰۰ میلیارد تومان در استان به نیازمندان مساعدت شد که بیش از یک هزار و ۴۰۹ میلیارد تومان کمک مردم بوده است.

وی افزود: جهت کمک به نیازمندان مردم را محدود به منطقه جغرافیای خاص نکردیم.

سلم‌آبادی با بیان اینکه ظرفیت صندوق صدقات محدود است، افزود: کد کیوآر برای صدقه، وام، درمان و بلاعوض تعریف شده که می‌توان مبلغی را برای فردی در دیگر شهرها ارسال کرد.

مدیرکل کمیته امداد امام خمینی(ره) خراسان رضوی با تأکید بر فرهنگ‌سازی روش‌های نوین از جمله کدهای کیوآر، تصریح کرد: روش‌های نوین جمع‌آوری کم هزینه و پرکاربرد است و در کمترین زمان ممکن به دست جامعه هدف می‌رسد.

وی در خصوص مراکز نیکوکاری گفت: ۸۰۰ مرکز در استان با یک هزار و ۶۰۰ مددکار فعال هستند، نیت تشکیل این مراکز در جهت زنده نگه داشتن فرهنگ خیر و احسان است.

سلم‌آبادی تصریح کرد: در بحث اطعام، کاملا مردمی اجرا شد و باعث افتخار است که چهار هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان بسته معیشتی، غذای گرم و افطاری ساده با همکاری مراکز و مردم تهیه و توزیع شد.

مدیرکل کمیته امداد امام خمینی(ره) خراسان رضوی با بیان اینکه با مراکز نیکوکاری جهت تهیه لوازم ضروری و جهیزیه هم‌افزایی داریم، گفت: سال گذشته ۹۰ میلیارد تومان مردم نیکوکار در صندوق امداد ولایت سپرده‌گذاری گذاشتند تا نیاز نیازمندان را مرتفع کند.

وی با بیان اینکه ۱۴۰ میلیارد تومان منابع اشتغال به نیشابور و  ۲۶۰ میلیارد تومان به کلات اختصاص دادیم، عنوان کرد: کمیته امداد به تنهایی نمی‌توانست مدل طرح اشتغال در کلات را پیاده‌سازی کند.

مدیرکل کمیته امداد امام خمینی(ره) خراسان رضوی در حضور فرماندار نیز بیان کرد: سال گذشته برنامه اشتغال خوبی برای استان و کشور بسته شد و آمار نشان می‌دهد بیشترین ریال پرداختی در کشور مربوط به کمیته امداد خراسان رضوی است.

سلم‌آبادی با بیان اینکه کمیته امداد خراسان رضوی در تهیه بسته معیشتی، غذای گرم و افطاری ساده و در طرح اکرام رتبه اول کشور را دارد، افزود: در حوزه معیشت در دو سال قبل  هفت هزار سهمیه مازاد دریافت کردیم و نیازمندی در صف انتظار نداریم.

وی با بیان اینکه در مباحث قرآن و نخبگان اول کشور هستیم، تصریح کرد: سال گذشته بیش از چهار هزار و ۵۰۰ سری جهیزیه توزیع شد و بیش از ۱۶۰ هزار میلیارد تومان کمک بلاعوض جهیزیه بوده است، همچنین در طرح اکرام از دو سال قبل هر ماه رتبه اول کشور در میزان درآمد نقدی داشتیم و در حوزه آموزش رتبه اول کشور را دارا هستیم.

مدیرکل کمیته امداد امام خمینی(ره) خراسان رضوی در حضور امام جمعه کلات نیز گفت: سال گذشته ۱۰۶ درصد بودجه تخصیص داده شده را  جذب کردیم و هیچ دستگاهی در کشور اینگونه نبوده است.

سلم‌آبادی با بیان اینکه خانواده نیازمند در صف انتظار نداریم، گفت: با همه محدودیت‌ها در افزایش مددجو سهمیه مازاد دریافت کردیم.

وی بیان کرد: در ودیعه مسکن به کمیته امداد خراسان رضوی بیش از ۲۲۰ میلیارد تومان ودیعه مسکن اختصاص داده شد که بعد از دو ماه ۲۰۰ میلیارد تومان پرداخت کردیم.

مدیرکل کمیته امداد خراسان رضوی با اشاره به برگزاری کلاس‌های آموزش ازدواج و جشن تکلیف با مشارکت آستان قدس رضوی، عنوان کرد: سعی کردیم بستر خدمات را به سمتی ببریم که از دستگاه‌ها خدمت دریافت کنیم و هم خدمات را کیفی‌تر همراه با اثر فرهنگی اجتماعی بدهیم.

سلم‌آبادی بیان کرد: در حوزه اشتغال سال گذشته دو هزار و ۱۶۰ میلیارد تومان تسهیلات اشتغال پرداخت کردیم که از نظر تعدادی و مبلغی اشتغال کشور استان ما اول است، همچنین در راهبری شغلی حرف اول را می‌زنیم.

بهره‌مندی از مراکز نیکوکاری در راستای خدمت‌رسانی به محرومین بسیار خوب است

در ادامه امام جمعه زاوین با ابرار خرسندی از اقدامات کمیته امداد، در جهت خدمت به نیازمندان و یاری رساندن آنها، گفت: وقتی فردی به نیازمندی کمک می‌کند در واقع خداوند با دست خود این کمک را انجام می‌دهد.

حجت‌الاسلام حسین اسلامی‌راد به تأسیس کمیته امداد توسط امان راحل بلافاصله بعد از پیروزی انقلاب اسلامی اشاره کرد و افزود: این اقدام امام نشان از تأکید ایشان بر رفع محرومیت دارد.

وی با بیان رضایتمندی محرومین از کمیته امداد در مراجعات به دفتر امام جمعه، گفت: بهره‌مندی از مراکز نیکوکاری در راستای خدمت‌رسانی به محرومین بسیار خوب است.

امام‌ جمعه زاوین با بیان اینکه دستگیری از محروم وظیفه است، افزود: در این شهر شغل بیشتر مردم دامپروری است و اکنون به دلیل خشکسالی و فروش دام، دجار فقر شده‌اند.

اجرای ۲۸۲ طرح اشتغال در کلات 

رئیس کمیته امداد امام خمینی(ره) کلات نیز بیان کرد: در شهر زاوین ۲۶۰ خانواده با جمعیت ۴۶۲ نفر تحت پوشش کمیته امداد هستند.

جبرائیل لشکری افزود: با پیگیری در بحث اشتغال، سال گذشته مبلغ قابل توجهی به شهرستان اختصاص پیدا کرد که حدود  ۸۰ درصد جذب شد.

وی تصریح کرد: ۲۸۲ طرح اشتغال با مبلغ ۴۳ میلیارد تومان‌ ایجاد شد، ۹۰ نفر به بانک معرفی شدند که ۵۳ نفر تسهیلات اشتغال با مبلغ هفت میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان دریافت کردند و طرح‌ها اجرا شد.

وی تصریح کرد: طرح اشتغال در شهرستان در قالب زنجیره تولید اجرا شد و از تولید گرفته تا بازاریابی، فروش و پشتیبانی ها، بخشی اجرایی شد. و به زودی یک گروه جهادی متشکل از دامپزشکان برای آموزش دامداران و درمان دام حضور پیدا می کنند و این ادامه دار است.

رئیس کمیته امداد امام خمینی(ره) کلات افزود: برای ایجاد طرح‌های اشتغال ابتدا جلساتی با دهیاری‌ها برگزار شد و کارگروهی جهت انتخاب راهبران شغلی تشکیل شد، با توجه به اعتبار ما، ثبت نام برای دریافت تسهیلات اشتغال در روستاها و صحت‌سنجی و بازدید میدانی و استعلام از سیستم سها انجام شد و افرادی انتخاب و به بانک معرفی شدند.

لشکری گفت: با توجه به خشکسالی تهیه دام از داخل شهرستان مشکل بود بنابراین بازدیدهایی جهت تأمین دام از خارج از شهر انجام شد.

دیگر خبرها

  • (تصاویر) خسارت تگرگ به منازل و خودرو‌ها در شهر مرزی درح _سربیشه خراسان جنوبی
  • خشکسالی در ۲۲ استان کشور؛ کاهش ۸.۹ درصدی بارش‌ها!
  • خشکسالی در 22 استان کشور! بارش‌ها 8.9 درصد کاهش یافت
  • سرعت گرفتن اجرای طرح‌های مرزی در خداآفرین
  • سرعت گرفتن اجرای طرحهای مرزی در خداآفرین
  • رقص خون در گلوی پاییز؛ روایتی متفاوت از همسر شهید جاویدالاثر «رسول هوشیاری»
  • رتبه اول خراسان رضوی در پرداخت تسهیلات اشتغال در کشور
  • آتش سوزی در کارخانه ایزوگام در جاده کلات
  • (ویدئو) ساکنان تالاب‌های افسانه‌ای عراق از خشکسالی می‌ترسند
  • اعلام زمان پخش مناظرات انتخاباتی مشهد و کلات