Web Analytics Made Easy - Statcounter

آیا تسخیر سفارت آمریکا در ایران در سال ۱۳۵۸، در عرف بین‌المللی یک اقدام غیرقانونی محسوب می‌شد؟

دکتر فؤاد ایزدی کارشناس روابط بین‌الملل و استاد دانشگاه در گفتگو با پایگاه «مرکز اسناد انقلاب اسلامی» دراین‌باره گفت: تسخیر سفارت آمریکا در سال ۵۸ به‌هیچ‌وجه اقدامی غیرقانونی نبود. در همان ایام نیز صاحب‌نظران برجسته‌ای مثل آقای ریچارد فالک آمریکایی (استاد تمام حقوق بین‌الملل در دانشگاه پرینستون) به تشریح این موضوع پرداختند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اظهارنظر او موجب شد در آمریکا به‌شدت مورد انتقاد قرار گیرد.

وی در پاسخ به این سؤال که چرا تسخیر لانه جاسوسی غیرقانونی نبود؟ گفت: به این خاطر که سفارت آمریکا کارکرد یک «سفارت» را نداشت؛ در حقیقت اصطلاح «لانه جاسوسی» اصطلاح صحیحی بود و اسناد به دست آمده از آن محل نیز این موضوع را تائید می‌کرد.

این کارشناس روابط بین‌الملل ادامه داد: اسناد نشان می‌داد که سفارت آمریکا در ایران مشغول کارهای دیپلماتیک مرسوم نبود، بلکه رسماً به محلی برای جاسوسی و اقدامات اطلاعاتی - امنیتی علیه مردم ایران تبدیل شده بود.

ایزدی با بیان این‌که آمریکا از طریق سفارت خود در ایران، درصدد ضربه زدن به انقلاب نوپا بود تصریح کرد: سفارت آمریکا همان‌جایی بود که در سال ۱۳۳۲ کودتا ازآنجا رهبری شد و ایرانی‌ها با توجه به اقدامات خصمانه سفارت آمریکا، نمی‌خواستند از یک سوراخ دو بار گزیده شوند.

وی خاطرنشان کرد: در عرف بین‌الملل، افرادی که در سفارت مستقرند مصونیت سیاسی دارند؛ اما زمانی که آن فرد به‌جای کار دیپلماتیک، رویکرد جاسوسی را دنبال می‌کند، مصونیت خود را از دست می‌دهند. سفارت آمریکا در ایران محلی برای جاسوسی و فعالیت‌های مخرب بود. اعضای سفارت هم که به گروگان گرفته شدند دیپلمات نبودند؛ بلکه در پوشش دیپلمات درصدد فعالیت‌های جاسوسی بودند و بعدها اسناد لانه این موضوع را تائید کرد.

این استاد دانشگاه خباثت سفارت‌های آمریکا را مختص ایران ندانست و بیان داشت: استفاده از یک ابزار دیپلماتیک برای فعالیت‌های غیر دیپلماتیک کاری است که آمریکایی‌ها نه‌تنها علیه ایران، بلکه علیه بسیاری از کشورهای همسوی خود نیز انجام داده‌اند.مثلاً اخیراً افشا شد که سفارت آمریکا در آلمان،مکالمات خانم مرکل صدراعظم این کشور را شنود می‌کرده است. وقتی این مسئله افشا شد، مقامات آمریکا نه‌تنها آن را رد نکردند بلکه فقط عذرخواهی کردند.

دکتر مهدی خانعلی‌زاده کارشناس روابط بین‌الملل نیز در پاسخ به این سؤال گفت: در تحلیل ماجرای تسخیر سفارت آمریکا در سال ۵۸ و توسط دانشجویان، باید به یک تفاوت اساسیِ این رویداد با سایر اقدامات شبیه به آن - نظیر تسخیر سفارت بریتانیا در سال ۸۸ و ماجرای تعرض به کنسولگری عربستان در مشهد - اشاره کرد؛ تفاوتی که باعث شد تا رهبر انقلاب هم نسبت به رویداد نخست، نگاه حمایتی و نسبت به دو رویداد بعدی، نگاه انتقادی داشته باشند.

خانعلی‌زاده با اشاره به حافظه تاریخی ایرانیان درباره آمریکا ادامه داد: مردم ایران یک‌بار کودتای آمریکایی علیه دستاوردهای سیاسی خود برای تحقق آزادی و دموکراسی در کشور را تجربه کرده بودند؛ ماجرای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ و برکناری دولت دکتر محمد مصدق، یک داغ تاریخی برای مردم ایران بود که پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۵۷ هم با انتشار برخی اخبار مبنی بر تلاش سفارت آمریکا در تهران برای اجرای یک کودتای دیگر، مجدداً تازه شد که البته اسنادی که بعدها از درون لانه جاسوسی به دست آمد، این اخبار را تائید کرد.

این کارشناس روابط بین‌الملل یادآور شد: یکی از شبهات در این زمینه، تأکید بر اخراج سفیر و نمایندگان آمریکا در ایران توسط دولت است تا از وقوع کودتا جلوگیری شود.

خانعلی‌زاده تصریح کرد: جوابِ این سؤال را باید این‌گونه داد که مقاماتِ دولت موقت دقیقا در همان زمان - یعنی سه روز پیش از تسخیر سفارت آمریکا در تهران - در کشور الجزایر مشغول مذاکره و گفتگوی مستقیم با دولتمردان آمریکایی بودند که اتفاقاً انتشار گسترده‌ی تصاویر و اخبار مربوط به این دیدار، دوباره داغِ ۲۸ مرداد را زنده کرد و مردم و دانشجویان را به این فکر واداشت که هر چه سریع‌تر برای حفظِ دستاوردهای انقلاب خود، اقدام به تسخیر سفارت آمریکا در تهران کنند. درواقع، تسخیر لانه‌ی جاسوسی آمریکا، ترکیدن بغضِ مردم ایران از اقدامات خصمانه آمریکا بود.

2323

کد خبر 1569542

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: ایران و آمریکا جاسوسی الجزایر مهدی بازرگان کارشناس روابط بین الملل تسخیر سفارت آمریکا آمریکا در ایران مردم ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۵۸۴۰۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خبر خوب برای دانشجویان افغان در ایران

به گزارش خبرآنلاین به نقل از ایسنا مولوی عبدالکبیر، معاون سیاسی نخست وزیر حکومت سرپرست افغانستان دیدارهایی جداگانه با فضل محمد حقانی سرپرست سفارت افغانستان در ایران و بدرالدین حقانی سرپرست سفارت افغانستان در امارات متحده عربی داشت.

در خبرنامه ای که دفتر ریاست عمومی نخست وزیر در حساب رسمی ایکس خود در این رابطه منتشر کرده آمده است: بدرالدین حقانی ضمن ارائه اطلاعات در مورد فعالیت‌های سفارت افغانستان در این کشور مطرح کرد که علاوه بر توزیع شناسنامه و پاسپورت به افغان‌های مقیم دبی و ابوظبی، بسیاری از مشکلات آنها رسیدگی و حل شده است.

همچنین در این دیدار سرپرست سفارت افغانستان در امارات از اعلام آمادگی سرمایه گذاران اماراتی در بخش های کشاورزی و تحصیلات عالی خبر داد.

بر اساس گزارش ایراف، در نشست دوم، فضل محمد حقانی سرپرست سفارت افغانستان در ایران مطرح کرد که روابط ایران و افغانستان در سطح خوب است.

در این دیدار او همچنین گفت که تعداد زیادی از دانشجویان افغانستان در ایران در حال تحصیل هستند که به زودی قرار است روند توزیع شناسنامه و پاسپورت برای آنان آغاز شود.

حقانی در بخش دیگری از صحبت های خود گفت که در مورد مسئله مهاجرین با طرف ایرانی درحال صحبت هستند.

معاون سیاسی نخست‌وزیر طالبان نیز در این دیدارها گفت که کشورش خواهان روابط مثبت اقتصادی و سیاسی با همسایگان و جهان است.

او گفت حکومت سرپرست خواهان روابط حسنه و فضای احترام متقابل است.

وی افزود نمایندگی های افغانستان باید تلاش کنند که فرصت های خوب در عرصه سرمایه گذاری و فعالیت های اقتصادی و تمایل افغانستان برای تعامل سیاسی به کشورهای میزبان توضیح دهند.

311311

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900595

دیگر خبرها

  • جمهوری آذربایجان قصد دارد املاک دولتی ایران در باکو را مصادره کند
  • شگفت‌زدگی خارجی‌ها از دستگاه ایرانی درمان سرطان
  • عزم هیات تجاری الجزایر برای توسعه همکاری فناورانه با ایران
  • خبر خوب برای دانشجویان افغان در ایران
  • در ۸ سال دولت احمدی‌نژاد، قیمت نان ۳۲ برابر شد!
  • مومنی، اقتصاددان: در هشت سال دولت احمدی نژاد، قیمت نان 32 برابر شد!
  • مومنی: ببینید عزیزان با نرخ تورم در ایران چه گلی کاشته‌اند!
  • مراسم فرهنگی ایرانیان در دوبلین
  • مراسم معارفه رایزن فرهنگی جدید ایران در ونزوئلا
  • زمان بازگشت به جنوب خط استوا